Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια

Οι στρουθοκάμηλοι της πληροφορικής

Όταν το θέμα έρχεται στους μισθούς, έχω παρατηρήσει ένα εκπληκτικό φαινόμενο στην ελληνική αγορά πληροφορικής. Οι Έλληνες πληροφορικάριοι έχουν το κεφάλι χωμένο στην άμμο, και νομίζουν ότι όλος ο κόσμος γύρω τους είναι πληροφορική και τίποτε άλλο.

Λες σε κάποιον εργοδότη: "θέλω 1500 καθαρά", ή λες σε κάποιον συνάδελφο: "θα του ζητήσω 1500 καθαρά". Και οι δύο σε κοιτάνε έκπληκτοι, γεμάτοι απορία, και σου λένε "αυτοί οι μισθοί δεν παίζουν". Και είναι αλήθεια, αλλά μόνο εν μέρη. Γιατί δεν παίζουν, σε γενικές γραμμές, στον χώρο της πληροφορικής και μόνο εκεί. Αν σηκώσεις το κεφάλι και δεις πίσω από τον τοίχο, θα δεις ότι το νουμεράκι αυτό παίζει μια χαρά σε άλλους χώρους. Όταν για την πληροφορική ένα 1500άρι είναι μεγάλο, για τα αλλαντικά πχ, 1500 για τον μηχανογράφο είναι μια χαρά συνηθισμένο νούμερο.

Ίσως σχετίζεται και με το μέγεθος της εταιρίας. Ένα μεγάλο μισθό μπορεί να τον δώσει συνήθως μια μεγάλη εταιρία. Έλα μου όμως που οι μεγάλες εταιρίες πληροφορικής μετρούνται στα δάχτυλα; Γιατί να μην λάβεις υπόψη σου τις μεγάλες εταιρίες των άλλων κλάδων που είναι ασύγκριτα περισσότερες;

Και εδώ έρχεται το κόλλημα που έχουν πολλοί. Σκέφτεται ο πληροφορικάριος που έχει φάει 2-3 χρόνια τουλάχιστον σε εταιρία πληροφορικής "τι δουλειά έχω εγώ μέσα στα σαλάμια;". Να σας πω την άποψή μου:

Η διαφορά των σαλαμιών είναι ότι εκεί τα τεχνολογικά πράγματα τρέχουν όσο τα τρέχουν οι άνθρωποι της μηχανογράφησης. Και επειδή οι άνθρωποι της μηχανογράφησης είναι λίγοι και έχουν απομακρυνθεί λίγο από το χώρο της πληροφορικής, υπάρχει ο κίνδυνος να πέσουν σε λήθαργο και να μείνουν πίσω. But, αν είστε από τους τύπους που ψάχνονται και διαβάζουν και αν έχετε κρατήσει και μερικές επαφές με πληροφορικάριους της πληροφορικής, τότε ο κίνδυνος μειώνεται σημαντικά.

Γιατί όμως στους άλλους χώρους οι μισθοί των πληροφορικάριων είναι μεγαλύτεροι; Πάρ' το λογικά. Πες ότι σε μια εταιρία πληροφορικής χάλασε ένας εκτυπωτής. Σιγά τα λάχανα γιατί: α) Και η κουτσή Μαρία εκεί μέσα ξέρει να το φτιάξει, β) και να το φτιάξεις εσύ δεν υπάρχει σοβαρό credit λόγω του α, και γ) αν η εταιρία πληροφορικής είναι μικρότερη από την εταιρία εκτός πληροφορικής με την οποία κάνουμε τη σύγκριση, τότε η ζημία που παθαίνει από τον χαλασμένο υπολογιστή είναι κατά πολύ μικρότερη.

Ιδιαίτερα το τελευταίο, που εμπλέκει μέσα και το μέγεθος της εταιρίας έχει πολύ νόημα. Ας το δούμε με περισσότερα νούμερα: Η εταιρία Α έχει 200 άτομα προσωπικό και η εταιρία Β έχει 20 άτομα προσωπικό. Το δίκτυο πέφτει και σκοτώνεται. Κάθε λεπτό που περνάει, η εταιρία Α χάνει 10 φορές περισσότερα λεφτά από την εταιρία Β. Την ώρα που καίγεται λοιπόν, η εταιρία Α έχει 10 φορές μεγαλύτερο περιθώριο στην αμοιβή του "σωτήρα" που θα επισκευάσει το δίκτυο.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

  1. Αν κάποια από τις εταιρίες είναι εταιρία πληροφορικής, η αμοιβή του σωτήρα μειώνεται δραματικά γιατί ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος (οι δυνητικοί σωτήρες είναι περισσότεροι).
  2. Οι πιθανότητες να προσληφθείς σε μεγάλη εταιρία πληροφορικής είναι μικρότερες από το να προσληφθείς σε μεγάλη εταιρία εκτός πληροφορικής.

Ακόμη, λάβε υπόψη σου και τη σταθερότητα των εταιριών του κάθε χώρου. Στην πληροφορική μιλάμε κατά κανόνα για εταιρίες σχετικά νέες, με πολλά σκαμπανεβάσματα και αυξημένο κίνδυνο. Έξω μπορείς όμως κάλλιστα να βρεις εταιρία με μεγάλους τζίρους, πολύ προσωπικό και σταθερή, πολυετή πορεία.

Την επόμενη φορά λοιπόν που κάποιος θα σας πει ότι μισθός των 1500 καθαρών δεν παίζει στην αγορά, να του πείτε να πάει να κοιταχτεί. Και 1500 καθαρά παίζουνε, και 1800 καθαρά παίζουνε και 3000 καθαρά παίζουνε. Και μπορεί αυτό που νομίζετε ότι θα κάνετε σε μια εταιρία με "σαλάμια" να είναι χαζό, όμως στο χέρι σας είναι να πιάσετε τα "σαλάμια" από το χέρι και να στήσετε μέσα ένα ζηλευτό infrastructure, βοηθώντας τον "σαλαμά" να βγάλει λεφτά και βάζοντας χέρι σε αυτά τα λεφτά. Κάντε μια δοκιμή και γράφτε στα *α*α**α σας τον κάθε βλάκα που σας προτείνει επταήμερη δωδεκάωρη απασχόληση με προοπτικές και 800 ευρώ μικτά.

Έχουν δημοσιευτεί Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2005 5:44 μμ από το μέλος Χρήστος Γεωργακόπουλος
Δημοσίευση στην κατηγορία:

Σχόλια:

Έχει απενεργοποιηθεί η προσθήκη σχολίων από ανώνυμα μέλη