Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου 2007 5:32 μμ
από το μέλος
Panagiotis Kontopoulos
User generated content ... παντού
Τελικά φαίνεται ότι η δυνατότητα να δημιουργήσεις το δικό σου περιεχόμενο είναι αυτό που κάνει τη διαφορά, και δε μιλάω μόνο για το Internet, τα social media και όλα αυτά τα "βαρειά". Νομίζω ότι ακόμη και απλά πράγματα όπως ένα παιχνίδι μπορεί να αλλάξει τελείως αρκεί να σου δίνει τη δυνατότητα να το αλλάζεις, να καθορίζεις εσύ πως θέλεις να το παίξεις κάθε φορά.
Μόλις γύρισα από την designertopia, ένα event που διοργάνωσε η Microsoft για τους απανταχού designers με την ευκαιρία της διάθεσης των νέων προϊόντων της σειράς Expression - περισσότερα και πολύ ενδιαφέροντα για το event σε επόμενο post - και πέρασα για πρώτη φορά από το Hamley's, ένα από τα παλαιότερα παιχνιδάδικα του κόσμου (από το 1760) όπου μπορείς άνετα να χαθείς, χαζεύοντας για αρκετές ώρες απίθανα και πρωτότυπα παιχνίδια στους 6 ορόφους του.
Εκεί λοιπόν σ'ένα πάγκο υπήρχε ένας τύπος που έκανε demo ένα παιχνίδι, που χωρίς να κοστίζει ακριβά, πρόσφερε αυτό ακριβώς που σας έλεγα στην αρχή: Τη δυνατότητα να αλλάζεις κάθε φορά το παιχνίδι, τους κανόνες του και την εξέλιξή του. Είμαι σίγουρος ότι όλοι σας έχετε παίξει με έναν από αυτούς τους αυτοκινητόδρομους όπου 1 ή 2 αυτοκίνητα τρέχουν σε μια προκαθορισμένη διαδρομή. Αυτό που δεν ξέρω είναι πόσοι από σας δεν το βαρεθήκατε πολύ γρήγορα.
Κι αυτό το παιχνίδι έχει να κάνει με αυτοκίνητα, αλλά με μια σημαντική διαφορά: τα αυτοκίνητα δεν κινούνται σε μια προκαθορισμένη διαδρομή αλλά εσυ ορίζεις κάθε φορά πως θα κινηθούν ζωγραφίζοντας με ένα μαύρο μαρκαδόρο σε μια επιφάνεια τη διαδρομή που θέλεις, κι αυτό την ακολουθεί, χρησιμοποιώντας προφανώς κάποια τεχνολογία laser αντίστοιχη με αυτή που χρησιμοποιείται στα ποντίκια μας.
Είναι καταπληκτικό λοιπόν πως η δυνατότητα αυτή αλλάζει το χαρακτήρα του παιχνιδιού προσθέτοντας άπειρα σενάρια παιξίματος, όχι κατ' ανάγκη πολύπλοκων ή πολύ πολύ όμορφων αλλά σίγουρα διαφορετικών κάθε φορά και αποκλειστικά δικών σου. Ακόμη και αγώνες ξεκίνησαν να κάνουν μεταξύ τους χαράσοντας παράλληλες πορείες στο χαρτί !
Αραγε που αλλού δεν έχουμε χρησιμοποιήσει αυτές τις αρχές και πόσο διαφορετικά θα γίνονταν τα ίδια πράγματα αν το κάναμε ?