Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

 

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Master στο software engineering?

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò dani. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος M1ke στις 15-08-2008, 19:01. Υπάρχουν 26 απαντήσεις.
Σελίδα 2 από 2 (27 εγγραφές)   < 1 2
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  02-08-2008, 12:56 43898 σε απάντηση της 43771

    Απ: Master στο software engineering?

    M1ke:
    Λέω να συνεχίσω λίγο το θέμα με μερικές ερωτήσεις:

    1. Ποιά η γνώμη σας για μεταπτυχιακά σε χώρες εκτός Αγγλίας-Αμερικής?

    2. Απ' όσο ξέρω στα πανεπιστήμια της Ολλανδίας και της Σουηδίας τα μεταπτυχιακά γίνονται στα Αγγλικά. Έχετε ακούσει τίποτα περισσότερο (κατα πόσο "μετράνε" εδώ κλπ)?

    3. Εδώ στο Ellada υπάρχει κάτι καλό (+business oriented) ή θα πρέπει αναγκαστικά να ξενιτευτούμε?


    1. Το θέμα είναι ξέρεις άριστα μια ξένη γλώσσα πέρα από Αγγλικά; Κατά την ταπεινή μου γνώμη, αξίζει περισσότερο το να κάνεις ένα μεταπτυχιακό σε Γαλλία - Γερμανία, στα Γαλλικά ή στα Γερμανικά γιατί υπάρχουν πολλές επειχειρήσεις από αυτές τις χώρες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και έτσι και έχεις χαρτί από τέτοια πανεπιστήμια, σε έχουν πάρει σχετικά γρήγορα.

    2. Όλα τα πτυχία κρατικών πανεπιστημίων της ΕΕ είναι ισότιμα μεταξύ τους, αρκεί να πας και να φοιτήσεις στο εξωτερικό και όχι σε κάποιο κέντρο ελευθέρων σπουδών γιατί τότε δε ξέρεις τί θα σου ξημερώσει.

    3. MBA σε ΟΠΑ, Πολυτεχνείο, ΠΑΠΕΙ. Γεννικά πάντως το MBA είναι ένα χαρτί το οποίο καλύτερα να το κάνεις μετά τα 35 και χρησιμεύει στο να σου ξεκλειδώσει προαγωγές.

    Powered by openSuSE 11 64-bit Edition
  •  02-08-2008, 13:34 43899 σε απάντηση της 43898

    Απ: Master στο software engineering?

    Νομίζω ότι ένα μεταπτυχιακό είναι ακριβός τρόπος για εκμάθησης γλωσσών! Το μεταπτυχιακό το κάνεις 1) για να προωθήσεις τις γνώσεις σου 2) για να μάθεις ένα άλλο τρόπο δουλειάς από αυτό της Ψωροκώσταινας. Να δεις πως είναι μία πραγματική βιβλιοθήκη. Πως γίνεται μία πραγματική έρευνα. 3) Για να συνεχίσεις έξω. Η ελληνική αγορά είναι ένα κλειστό σύστημα με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ούτε μεγάλες εταιρείες ούτε ευκαιρείες. Μπορείς να φτάσεις το "ταβάνι" της αγοράς μέσα σε 5 μόλις χρόνια.

    Όσον αφορά την αναγνώριση, εκτός και θέλεις να γίνεις δημόσιος υπάλληλος, η αναγνώριση από το κράτος ελάχιστα μετράει στην αγορά εργασίας, άσε που το Master δεν είναι πρώτο πτυχίο για να υπάρχει ζήτημα αναγνώρισης. Η φήμη του πανεπιστημίου μετράει πολύ. Cambridge, Oxford, Manchester, είναι βαρειά ονόματα. Επίσης πάρα πολύ σημαντικό ρόλο παίζει το θέμα του Master. ΤέλοςΕπίσης, άγνωστα πανεπιστήμια, ή πανεπιστήμια με πολύ χαμηλή αξιολόγηση προκαλούν αρνητική εντύπωση.
    Τα master τα οποία είναι σχετικά με τη δουλειά που κάνεις μετράνε πολύ. Αν όμως κάνεις π.χ. ένα master σε τεχνητή νοημοσύνη και πας να δουλέψεις ως administrator, ε, μάλλον δεν θα ληφθεί σοβαρά υπόψη.

    Σχετικά με τα ελληνικά Master, θα πρέπει να προσέξεις πάρα μα πάρα πολύ. Στην Ελλάδα ακόμα δεν ξέρουμε τί είναι και πως να το κάνουμε το Master. Κάποια πανεπιστήμια το κάνουν σαν μικρό διδακτορικό. Άλλα δεν ξέρουν καν τί να κάνουν. Σε κάποιες περιπτώσεις τα master καταργούνται μόλις πάψει η χρηματοδότηση από την ΕΕ. Υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος να κάνεις ένα master και να μην τελειώσει ποτέ ή να κρατήσει ακόμα και 3 χρόνια, όσο δηλαδή ένα διδακτορικό.

    Όσον αφορά πανεπιστήμια και θέματα: Δεν είναι καλή ιδέα να κάνεις ένα νερωμένο master με business. Καταρχήν, δεν θα καταλάβεις τί πραγματικά σημαίνουν όσα σου πουν για busines, απλά γιατί δεν έχεις δει πως αυτά εφαρμόζονται στην πραγματικότητα. Μπορείς να μάθεις ολίγα από λογιστική και οικονομικά, αλλά εκτός και εγκαταλείψεις την πληροφορική, αυτά θα είναι αχρείαστη γνώση. Ως προγραμματιστής θα χρειαστεί να μάθεις πως δουλεύουν πολλά διαφορετικά επαγγέλματα αλλά ο ρόλος σου θα είναι να φτιάξεις ολοκληρωμένα συστήματα γι αυτούς που τα ασκούν, όχι να κάνεις εσύ τη δουλειά τους.
    Δεν ξέρεις χρηματιστηριακά? Δεν πειράζει, μαθαίνονται εύκολα. Δεν χρειάζονται ούτε σεμινάρια ούτε MBA. Εξάλλου τις αρχές των χρηματιστηριακών χρειάζεσαι, όχι να κάνεις αγοραπωλησίες.  Η σωστή σχεδίαση, τα patterns, η διασυνδεσιμότητα, η σταθερότητα? Αυτά θέλουν δουλειά, χρόνια, διάβασμα και σπουδές.

    Τέλος, πρέπει να προσέξεις ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ποιό τμήμα κάνει ένα μεταπτυχιακό. Για παράδειγμα, το ΟΠΑ έχει δύο τμήματα σχετικά με Πληροφορική, το Πληροφορικής και το Επιστήμης Διοίκησης και Τεχνολογίας. Το Επιστήμης Διοίκησης και Τεχνολογίας έχει καθηγητές όπως ο Διομήδης Σπινέλλης, τακτικός αρθρογράφος στο IEEE Software Magazine (αν και προτιμά το Open Source Stick out tongue) και η έρευνα που κάνει είναι αντίστοιχη πολύ καλών ξένων πανεπιστημίων. Το Πληροφορικής ...... ας πούμε ότι οι απόφοιτοι του και το πρόγραμμα σπουδών του δεν αντιστοιχούν σε 4ετή φοίτηση. Σε ένα βιογραφικό το πτυχίο Πληροφορικής ΟΠΑ παίζει σε χαμηλότερη κατηγορία από τις Πολυτεχνικές και τις περισσότερες πανεπιστημιακές σχολές.

    Είναι ακριβώς σε τέτοιες περιπτώσεις που ένα master είναι απαραίτητο, για να ενισχύσει ένα αδύναμο πρώτο πτυχίο.


    Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  02-08-2008, 15:33 43902 σε απάντηση της 43898

    Απ: Master στο software engineering?

    Βασικά δεν το έθεσα πολύ σωστά..

    Όταν έλεγα Business-Oriented εννοούσα πιο "καριερίστικο", να ακολουθεί περισσότερο το Software Engineering στο πρόγραμμα σπουδών του παρά την θεωρητική πληροφορική. Αν υπήρχε κάτι ανάλογο στην Ελλάδα δεν θα το σκεφτόμουν να πάω έξω...

    Από την άλλη, τα τελευταία που ειπώθηκαν για το ΙΚΥ ήταν λίγο δυσάρεστα Sad.. Ας με δεχτουν σε κάποιο πανεπιστήμιο πρώτα και βλέπουμε!

    Θα μπορούσατε να μου πείτε γνώμες για τα εξής:

    EMSE Συνεργασία 4 ευρωπαϊκών πανεπιστημίων
    Masters in Germany Με την επιλογή για μόνο αγγλόφωνα προγράμματα!

    Όσον αφορά το δεύτερο, μπορείτε να μου πείτε για ποια πανεπιστήμια να κοιτάω γιατί τα rankings στο net δεν συμφωνούν και πολύ μεταξύ τους!

    I think there's to much blood in my caffeine system..
  •  02-08-2008, 15:55 43903 σε απάντηση της 43902

    Απ: Master στο software engineering?

    Κοίτα και το www.ait.gr Έχει αρκετά καλή φήμη, συνεργάζεται με το Carnegie Mellon και, έχοντας σχέσεις με την Intracom, μάλλον μπορεί να προωθήσει τους φοιτητές του! Ίσως να μην αναγνωρίζεται στους διαγωνισμούς του Δημοσίου, αλλά ούτε και το MBA του ALBA αναγνωρίζεται Stick out tongue .

    Όσο για το EMSE, σίγουρα φαίνεται ενδιαφέρον. Τα θέματα είναι επικεντρωμένα στο SE και το γεγονός ότι σου δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσεις τον τρόπο εργασίας διαφορετικών χωρών είναι πολύ σημαντικό. Δεν φαίνεται όμως να δείνει μεγάλη σημασία σε θέματα σχεδίασης αν και θα πρέπει να δει κανείς το λεπτομερές πρόγραμμα σπουδών για να το επιβεβαιώσει αυτό. Υποψιάζομαι όμως ότι αν δεν έμαθες στο πρώτο σου πτυχίο τί είναι Inversion of Control ή MVC, δεν θα το μάθεις εκεί, ή μάλλον, θα πρέπει να το μάθεις μόνος σου ... που δεν είναι απαραίτητα κακό!


    Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  02-08-2008, 16:26 43904 σε απάντηση της 43899

    Απ: Master στο software engineering?

    Παναγιώτης Καναβός:

    Το Επιστήμης Διοίκησης και Τεχνολογίας έχει καθηγητές όπως ο Διομήδης Σπινέλλης, τακτικός αρθρογράφος στο IEEE Software Magazine (αν και προτιμά το Open Source Stick out tongue

    Και καλά κάνει αφού θέλει να κάνει έρευνα. :-)


    Το Πληροφορικής ...... ας πούμε ότι οι απόφοιτοι του και το πρόγραμμα σπουδών του δεν αντιστοιχούν σε 4ετή φοίτηση. Σε ένα βιογραφικό το πτυχίο Πληροφορικής ΟΠΑ παίζει σε χαμηλότερη κατηγορία από τις Πολυτεχνικές και τις περισσότερες πανεπιστημιακές σχολές.

    Γιατί μιλάς κάπως απαξιωτικά για το τμήμα μου; Έφυγαν μεν κάποιοι σπουδαίοι καθηγητές, άλλοι για άλλα ιδρύματα και άλλοι ...από τη ζωή αλλά γιατί μιλάς έτσι απαξιωτικά για τη δουλειά δεκάδων ακαδημαϊκών και εκατοντάδων φοιτητών;

    Μήπως επειδή στερούνται τη Μασωνεία του ΤΕΕ, δεν είναι "μηχανικοί", δεν έχουν επιμελητήριο, δεν έχουν επαρκώς νομικά κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα ως επιστήμονες και επαγγελματίες;




    Powered by openSuSE 11 64-bit Edition
  •  04-08-2008, 00:16 43907 σε απάντηση της 43904

    Απ: Master στο software engineering?

    Επειδή έχω δουλέψει μαζί με αρκετούς απόφοιτους του τμήματος, οι οποίοι είχαν φοβερές ελλείψεις. Επειδή έχω συναντήσει άτομα τα οποία δεν έπρεπε να είχαν πάρει πτυχίο και αναγκαστικά κάναμε εμείς και τη δική τους δουλειά. Επειδή το τμήμα έχει αρνηθεί στο παρελθόν να οργανώσει ημερίδες για την ενημέρωση των φοιτητών.

    Τα περί ΤΕΕ δεν με απασχόλησαν ποτέ και θεωρώ όλη τη συζήτηση περί επιμελητηρίων και συλλόγων ανούσια στην καλύτερη περίπτωση, εκ του πονηρού στη χειρότερη. Στην Πληροφορική κρίνεται κανείς από την αξία του και όχι το πτυχίο του. Μερικοί από τους καλύτερους προγραμματιστές που έχω συναντήσει έχουν βγάλει απλά το Κολλέγιο. Μερικοί από τους πιο γνωστούς συγγραφείς ξεκίνησαν ως .... μουσικοί ή φιλόλογοι.

    Όταν όμως συναντώ επανειλλημένα αποφοίτους της συγκεκριμένης σχολής με βασικές ελλείψεις τί συμπέρασμα πρέπει να βγάλω? Τί συμπέρασμα βγάζει ο κάθε εργοδότης? Το ότι τα πτυχία διοαφορετικών τμημάτων έχου διαφορετική αξία είναι δεδομένο. Η αξία αυτή δεν επηρεάζεται από το ΤΕΕ ή τους διάφορους συλλόγους, αλλά από την εντύπωση που δημιουργούν οι απόφοιτοι τους. Όταν κάποιος σε αναγκάζει να μείνεις παραπάνω στη δουλειά και να διορθώνεις τα λάθη του το θυμάσαι.


    Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  05-08-2008, 11:55 43939 σε απάντηση της 43902

    Απ: Master στο software engineering?

    Switching to English here, as I asked a few friends from other countries for their opinions. The question in short is which are the good MSc courses in Europe? Is an MSc course abroad worth the (significant) cost? Is an MSc abroad recognized in one's own country?

    Here is an answer from Paulo Morgado, C# MVP and winner of the 2006 Iron Architect contest at Teched Europe (The emphasis is mine):

    "I’m a bit out of touch of what’s going out there in terms of higher education.

    Whether a Masters degree is worth it or not depends on what the student wants to do. Does she/he want to be a programmer (do this), a developer (I need this, can you build it?) or an architect (I need something, can you tell me what it is and give it to me?).

    In Portugal, before the Bologna treaty, higher education was a degree of licentiate (about 5 years).  You could get a bachelor degree (about 3 years - like I did) but it was considered just a bit more that high school. So, most students would apply to another course (sometimes in another college) for the remanding 2 years to get the degree of licentiate (like I did).

    I turns out that the workload for our bachelor degrees is equivalent to Bologna’s workload for degree of licentiate and the workload for the degree of licentiate is equivalent to Bologna’s masters degree. Now courses are being downgraded to match Bologna’s degrees.

    That being said, in abstract, I would advise for a course like this or, at least in another country. It is my personal believe that the future of Europe lies in cooperation between all nationalities to form a collective identity that goes beyond the sum of the parts. Aspiring engineers are better to influence and be influenced (it won’t work if it’s not a two way street). When the time comes, I hope I can provide such an opportunity to my son.

    That's the way I see it.
    "

    Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  14-08-2008, 01:15 44096 σε απάντηση της 43896

    Απ: Master στο software engineering?

    thrylos:

    Θυμάμαι πριν από χρόνια που κοίταζα τί παιζόνταν με αυτές τις υποτροφίες. Το ΙΚΥ ΔΕΝ είχε εύκολες εξετάσεις. Σχετικά με πληροφορική, απαιτούσε κάποιος να ξέρει τόσα πολλά σε τόσο μεγάλο πλάτος που τις κατιστούσε απαγορευτικές. Εαν πχ ήθελε κάποιος να ασχοληθεί με προγραμματισμό, έπρεπε να δώσει εξέτασεις ακόμα και στα δίκτυα. Και όταν μιλάμε για εξέταση στα δίκτυα μη φανταστείς τίποτα το απλό του στυλ τί είναι το OSI και τί το IP. Σε πέρναγε γενναιές 14 από τηλεφωνία, σηματοδοσία ISDN, κινητά, ATM, TCP/IP, κτλ. Θυμάμαι είχα ρωτήσει έναν καθηγητή μου που μου δίδασκε δίκτυα. Μου είχε πει ότι γεννικά οι εξετάσεις του ΙΚΥ ήταν απαγορευτικές για τους φοιτητές της σχολής. Υπήρξε και μια περίοδος όπου ήταν και εκείνος εισηγητής και εξεταστής θεμάτων. Είχε τη φιλοσοφία ότι οι υποτροφίες έπρεπε να δωθούν.
    Βλέπεις εαν κάποιος δεν περάσει όλες τις εξετάσεις, δεν πέρνει την υποτροφία. Εύκολος τρόπος για το Κράτος για να μην δίνει χρήματα έ;


    Σχετικά με τη δυσκολία των εξετάσεων του ΙΚΥ να πω ότι τις έδωσα πριν 4 χρόνια και δε συνάντησα κάποιο πρόβλημα. Θες να μάθεις τι προετοιμασία έκανα; Καμία απολύτως. Έγραψα αποκλειστικά και μόνο ό,τι θυμόμουν απ'τα μαθήματα της σχολής. Την προηγούμενη μέρα ήμουν έξω στην Πάτρα και τα πίναμε με μια παρέα. Επόμενο πρωί ανέβηκα Αθήνα και έδωσα το πρώτο μάθημα. Επόμενη μέρα άλλα 2 μαθήματα. Σχετικά με αυτό που λες για δυσκολία μαθημάτων ίσως να παίζει ρόλο και η σχολή, γιατί εμένα τα θέματα μου φάνηκαν μια σκάλα πιο απλά απ'αυτά που έδινα στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς της Πάτρας. Το μόνο μου πρόβλημα ήταν ότι δεν είχα πάρει μάθημα βάσεων δεδομένων, οπότε οι απαντήσεις μου σχετικά με κανονικοποιήσεις, κτλ ήταν ό,τι θυμόμουν από προσωπικό διάβασμα. Δεν ξέρω αν έπεσα πάνω στην περίπτωση, αλλά και γω βλέποντας την ύλη που έπρεπε να ξέρω αισθανόμουν εντελώς τουρίστας. Απλά τα θέματα δεν ήταν τόσο χαωτικά όσο η ύλη.

    thrylos:

    Τα χρήματα όμως δεν ήταν ακριβώς 18000. Θυμάμαι ότι έλεγε ότι η υποτροφία κάλυπτε το 100% των διδάκτρων + κάποια έξοδα για εισητήρια + ένα μέρος των προσωπικών εξόφων. Εαν κάποιος πήγαινε σε πανεπιστήμιο της Αγγλίας όπου τα δίδακτρα ήταν πχ 5000$, δε θα του δίναν 18000.
    Αυτά που σου λέω ίσχυαν πριν 6-7 χρόνια. Τώρα αν τα πράγματα έχουν αλλάξει, θα χαρώ να το μάθω.


    Τα χρήματα είναι $450 για πρώτα έξοδα + $940/μήνα + $930 για insurance + 3050 λίρες Αγγλίας για τα διδακτρα (το αντίστοιχο σε δολάρια). Οπότε αν κάνεις τον υπολογισμό, θα δεις ότι είναι κάπου $18000 το χρόνο για Αμερική.

    thrylos:

    Για το ίδρυμα Ωνάσση θυμάμαι ότι εκείνη την εποχή έδιναν 3000$/το χρόνο. Στην Αγγλία αυτό ήταν 2000 λίρες περίππου. Πολύ λίγα για τις περισσότερες περιοχές.  Μάλιστα δε μπορούσε κάποιος να πάρει και τις δύο υποτορφίες.


    Τσέκαρέ το πάλι. Είναι $12000 ή $14000 το χρόνο. Τόσα δίνει και το Μποδοσάκη.

    thrylos:


    2) Αν κάνεις internship (δηλαδή δουλέψεις 3 μήνες σε εταιρία για το καλοκαίρι) παίρνεις άλλα $12000-$15000 (δεν έχω δει άτομο που να ψάχνει για internship και να μη βρίσκει)

    Τώρα άλλο εαν μπορείς να ανταπεξέλθεις και στις απαιτήσεις μαι δουλειάς και στις απαιτήσεις μαι διατριβής.
    Γεννικά οι καθηγητές προσπαθούσαν να αποτρέψουν τους μεταπτυχιακούς φοιτητές στην Αγγλία από το να κάνουν internships γιατί το καλοκαίρι έπρεπε να είναι στις βιβλιοθήκες και στα εργαστήρια να μελετούν τη διατριβή.


    Δεν ξέρω για Αγγλία, αλλά μπορώ άνετα να μιλήσω να Αμερική. Το να πάρεις internship σε καλή εταιρία (πχ Microsoft, Google, IBM, Symantec, Broadcom, κτλ) και να σου δίνουν ένα τέτοιο μισθό είναι στάνταρ. Όλοι το κάνουν.

    thrylos:


    3) Υπάρχουν κάποιες στάνταρ υποτροφίες που δίνονται σε όλους τους Έλληνες που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια της Αμερικής και κάνουν αίτηση (άλλα $5000-$6000)


    Αν έχεις την καλοσύνη μπορείς να τις γράψεις και να παραθέσεις και κάποια links; Καλό είναι να τις ξέρουμε για κάθε ενδιαφερόμενο.


    Πχ Ίδρυμα Γερονδέλη, Εμπειρίκιο, κτλ. Επίσης, αν πας για διδακτορικό, υπάρχουν πχ υποτροφίες της Microsoft Research (ναι, πάνε και σε Έλληνες :) )

    thrylos:


    4) Αν βρεις δουλειά ως κάτοχος μάστερ (δηλαδή αφού αποφοιτήσεις) θα παίρνεις πάνω-κάτω $70000-$80000 το χρόνο αρχικό μισθό στην Αμερική

    Καλό είναι να έχεις ξεμπερδέψει με το στρατό πρώτα.


    Με ό,τι βολεύεται κανείς, αλλά το να πάρεις μάστερ από Αμερική, να έχεις πρόταση για $80.000 πρώτο μισθό και εσύ να σπάσεις την αναβολή για να πας στρατό πρώτα είναι κάπως περίεργο. Δε θα είναι τόσο εύκολο να βγάλεις visa εργασίας. Αντίθετα, αν παραμείνεις Αμερική χωρίς να σπάσεις την αναβολή, μπορείς να δουλέψεις με τη φοιτητική visa (μέσω του OPT), μετά να αποκτήσεις visa εργασίας (H-1B) και μέσα σε 1-1.5 χρόνο να πάρεις πράσινη κάρτα (ναι πλέον έχουν μειωθεί πολύ οι χρόνοι για πράσινη κάρτα). Αν παίξεις καλά τα χαρτιά σου, μπορείς να έχεις στα χέρια σου την πράσινη κάρτα ακόμα και πριν λήξει η αναβολή σου (οπότε μπορείς αν θες να πας στρατό και να γυρίσεις Αμερική χωρίς να έχεις προβλήματα με βίζες και τέτοια).

    thrylos:


    5) Προφανώς, μπορείς να κυνηγήσεις και κάποιο assistanship (teaching ή research), το οποίο σου καλύπτει όλα τα δίδακτρα και τα έξοδα διαμονής.


    Σωστά 100$-300$ την εβδομάδα. Πάντως τα πανεπιστήμια απαιτούν πριν την εγγραφή επιβεβαίωση ότι είσαι σε θέση να σταθείς από μόνος σου οικονομικά είτε από τη τσέπη σου, είτε με υποτροφίες, χωρίς να χρειάζεται να εργαστείς.


    Πράγματι, ισχύει ότι αν θες να πας Αμερική πρέπει να στείλεις χαρτί ότι έχεις τα χρήματα. Για αυτό είναι καλό το να έχεις υποτροφία. Αλλά ακόμα και αν δεν έχεις, τότε συνήθως πληρώνεις τον πρώτο χρόνο και μετά μπορείς να καλύψεις τα έξοδα το 2ο χρόνο (χρησιμοποιώντας όλα αυτά που είπα παραπάνω). Αλλά το RA ή το ΤΑ σου δίνουν ένα μισθό της τάξης των $1200-$1400 το μήνα + καλυμμένα δίδακτρα. Αυτά επαρκούν για να ζήσεις ευπρεπώς (όχι τρελές πολυτέλειες, αλλά σε νορμάλ δεδομένα).
  •  14-08-2008, 02:44 44099 σε απάντηση της 44096

    Απ: Master στο software engineering?

    Φίλε Ilia σε ευχαριστώ πολύ! Με το post σου απάντησες σε όλες τις ερωτήσεις που είχα σχετικά με το θέμα (και μερικές που δεν είχα καν σκεφτεί!!)

    Οπότε, πρώτη στάση το ΙΚΥ το Μάρτιο!

    I think there's to much blood in my caffeine system..
  •  14-08-2008, 10:40 44103 σε απάντηση της 44096

    Απ: Master στο software engineering?

    Φίλε Ηλία ευχαριστώ και εγώ για τις πληροφορίες σου.
    Είναι χρήσιμο να ξέρουμε τί παίζει τώρα και ευχάριστω το ότι έχουν βελτιωθεί κάποια πράγματα τα τελευταία χρόνια.

    Powered by openSuSE 11 64-bit Edition
  •  15-08-2008, 17:10 44136 σε απάντηση της 44103

    Απ: Master στο software engineering?

    Μακάρι να ήταν έτσι, αλλά δυστυχώς ο Ηλίας ήταν τυχερός. Κοίταξα τα φετεινά αποτελέσματα του ΙΚΥ και η κατάσταση ήταν μία από τα ίδια, όπως τα είδα και εγώ το 1996 όταν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά χάθηκαν 4 υποτροφίες εξωτερικού. Φέτος δεν πήρε κανείς τη μία υποτροφία Πληροφορικής από τους 15 υποψήφιους. Συγκριτικά, στο Διεθνές Δίκαιο είχαν 9 επιτυχόντες για 3 υποτροφίες. Θεατρολογία, 4 από τους 6 πέτυχαν για 1 υποτροφία.

    Θυμάμαι ότι τα θέματα κάποιων μαθημάτων του 1996 ήταν απλά αδύνατον να τα απαντήσει κανείς, εκτός και αν ήξερε από πριν τί θα πέσει, ή αν ήξερε τα χούγια του καθηγητή. Η μόνη προετοιμασία η οποία θα μπορούσε να φέρει αποτέλεσμα θα ήταν να μάθει κανείς ποιοί είναι οι καθηγητές εκ των προτέρων και να πάει να ρωτήσει στις σχολές τους τί θέματα βάζουν. Όσον αφορά τα δίκτυα, thrylos, είναι πολύ απλό. Για ύλη έβαλαν αυτούσια, μα ΑΥΤΟΥΣΙΑ, τα περιεχόμενα του βιβλίου του Tannenbaum. Ελληνική έκδοση φυσικά.

    Παράδειγμα: Αναφέρετε 5 (ή 7?) εξωτερικά χαρακτηριστικά ποιότητας λογισμικού.

    Ακόμα και αν το μεταφράσεις στα αγγλικά, External Software Quality characteristics, δεν βγαίνει νόημα. Ο όρος απλά δεν χρησιμοποιείται ούτε στο Software Engineering ούτε στο Quality. Φυσικά, το 1996 κανείς το έγραψε. Την απάντηση την βρήκα 3-4 χρόνια μετά, στην .... εισαγωγή του Object-Oriented Software Construction του Bertrand Meyer! Ένα βιβλίο 1200 σελίδων, το οποίο αναλύει σημαντικές έννοιες του Object Oriented software και έκανε τότε 30.000 δραχμές, ποσό απλησίαστο για φοιτητή ή για νέο εργαζόμενο. Και φυσικά ανύπαρκτο στις ουσιαστικά ανύπαρκτες βιβλιοθήκες των πανεπιστημίων. Από τις 1200 σελίδες, ο συγκεκριμένος καθηγητής είχε βρεί 5 bullets, στο πιο ασήμαντο κεφάλαιο ενός βιβλίου το οποίο δεν μπορούσε να προμηθευτεί κανείς φοιτητής. Μάλιστα.

    Όσο για τα δίκτυα, θυμάμαι ότι όλα τα θέματα είχαν πέσει στο 1ο υποεπίπεδο του 3ου επιπέδου του OSI. Τουλάχιστον, δεν ήταν άσχετες όπως η παραπάνω, η οποία είχε τύχει στο 1ο μάθημα. Οι περισσότεροι υποψήφιοι πάντως τα είχαν ήδη παρατήσει πριν καν δώσουμε δίκτυα.

    Ίσως ο Ηλίας να έτυχε σε τυχερή χρονιά. Ίσως να είχε προηγηθεί φασαρία και έτσι οι καθηγητές να συγκρατήθηκαν εκείνη τη χρονιά. Παρεμπιπτόντως, κι εγώ Ηλεκτρολόγους Πάτρας έχω βγάλει, οπότε η εμπειρία μου είναι σχετικά συγκρίσιμη.

    M1ke, θα σου έλεγα να δώσεις παρόλαυτα στο ΙΚΥ αλλά να μην βασιστείς σε αυτό. Στην χειρότερη περίπτωση θα έχεις μία διαφωτιστκή εμπειρία για το ελληνικό σύστημα. Στην καλύτερη περίπτωση θα κάνεις δωρεάν σπουδές. Έχε όμως υπόψη ότι το ΙΚΥ έχει όρο να επιστρέψεις για κάποια χρόνια στην Ελλάδα οπωσδήποτε μετά τις σπουδές σου, οπότε θα πρέπει να σκεφτείς αν αξίζει αυτό, ή αν θα προτιμήσεις να δουλέψεις έξω.

    Τέλος, ίσως καλό θα ήταν να στείλουμε ο καθένας μας μερικά ΕΥΓΕΝΙΚΑ email τα οποία θα ρωτάνε π.χ. την διευθύντρια του ΙΚΥ γιατί εμφανίζεται αυτό το περίεργο φαινόμενο και κατά πόσο εμείς ως εργοδότες μπορούμε να θεωρήσουμε ουσιαστικό ή τυχαίο επίτευγμα μία τέτοια υποτροφία. Είναι θέμα αξιοπιστίας βλέπετε. Που ξέρεις, μπορεί να βοηθήσουμε το M1ke να πέσει φέτος σε "τυχερή" χρονιά.

    Και φυσικά, να ξανακοιτάξουμε τα αποτελέσματα και την ύλη και του χρόνου. Και το μεθεπόμενο χρόνο. Και το χρόνο μετά από αυτό. Είναι και αυτό μία σκέψη.


    Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  15-08-2008, 19:01 44137 σε απάντηση της 44136

    Απ: Master στο software engineering?

    Παναγιώτη δυστυχώς έχω καταλάβει ότι στην Ελλάδα είναι όλα ... (σου γλυτώνω χρόνο και δεν το γράφω, θα έπρεπε να το σβήσεις μετά).

    Το θέμα των σπουδών στο εξωτερικό το σκέφτηκα τους τελευταίους 3 μήνες, οπότε είναι ένας ακόμα δρόμος, αλλά όχι μονόδρομος. Θα προσπαθήσω και στο ΙΚΥ και στα ελληνικά πανεπιστήμια, ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να βγει. Κάτι άλλο που σκέφτομαι είναι να περιμένω για το μεταπτυχιακό, τουλάχιστον να τελειώσω το στρατιωτικό και να ασχοληθώ 1-2 χρόνια με το αντικείμενο. Τουλάχιστον έτσι δεν θα με "κρατάει" κάτι πίσω και θα έχω δει και λίγο καλύτερα την δουλειά.

    Εφόσον ακόμα σπουδάζω θα το συζητήσω με καθηγητές μου στη σχολή και στο τμήμα διασύνδεσης του πανεπιστημίου. Ίσως να έχουν κάτι να προτείνουν!

    I think there's to much blood in my caffeine system..
Σελίδα 2 από 2 (27 εγγραφές)   < 1 2
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems