Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

 

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Διδακτορικό και απήχηση στην Ελλάδα

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò jguru. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος nmichalo στις 18-03-2009, 12:14. Υπάρχουν 15 απαντήσεις.
Σελίδα 2 από 2 (16 εγγραφές)   < 1 2
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  18-03-2009, 12:14 49345 σε απάντηση της 6361

    Απ: Διδακτορικό και απήχηση στην Ελλάδα

    Θα ήθελα να σου πω την προσωπική μου εμπειρία σχετικά με διδακτορικό. Εγώ σπούδασα βασικό πτυχίο στο Καποδιστριακό Παν. Αθηνών και μετά το στρατό πήγα για μεταπτυχιακά στην Μεγάλη Βρετανία. Εκεί έκανα μεταπτυχιακό και μετά μου προσφέρθηκε μία (καλή υποτροφία) για διδακτορικό. Στην μέση του διδακτορικού το διέκοψα για δύο κύριους λόγους. Ο πρώτος ήταν ότι δεν με ενδιέφερε τελικά η ακαδημαϊκή καριέρα. Δυστυχώς το διδακτορικό είναι πρώτιστος εφόδιο για ακαδημαϊκή καριέρα και λιγότερο για εργασία στην βιομηχανία της πληροφορικής. Ο άλλος λόγος ήταν ότι ήθελα να επιστρέψω για να ζήσω στην Ελλάδα, ήθελα η οικογένειά μου να είναι ελληνική και όχι μισή-μισή.

    Στην Ελλάδα, ευτυχώς βρήκα δουλειά σε μια από τις "μεγάλες" εταιρείες λογισμικού/μηχανογράφισης σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Εκεί δεν μου πλήρωσαν το μεταπτυχιακό αλλά με προσέλαβαν επειδή το είχα. Όπως πολύ γρήγορα διαπίστωσα εάν είχα το διδακτορικό μάλλον δεν θα με προσλάμβαναν κύρια λόγο ηλικίας (αφού θα ήμουν αρκετά μεγάλος και άπειρος εργασιακά για τα αντικείμενα της Ελλάδας). Οι περισσότεροι συμφοιτητές μου που συνέχισαν για διδακτορικό (είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό) δυστυχώς δεν το χρησιμοποίησαν επαγγελματικά. Κάποιοι προσπαθούν να χωθούν σε ΤΕΙ της περιφέρειας και άλλοι το χρησιμοποιούν για μόρια σε διαγωνισμούς του Δημοσίου/ΑΣΕΠ κλπ. Βέβαια οι σπουδές (οποιουδήποτε επιπέδου) είναι κάτι που το κάνεις κύρια για σένα και μόνο για σένα, εσύ θα κερδίσεις με ένα διδακτορικό, αλλά καλό είναι να σκέφτεσαι και το τι θα γίνει μετά από 5-10 χρόνια.

    Η συμβουλή μου είναι να κάνεις το διδακτορικό εάν σε ενδιαφέρει πολύ και όχι γιατί αυτό σου παρουσιάστηκε αυτό το διάστημα, ειδικά εάν σε ενδιαφέρει η ακαδημαϊκή καριέρα που είναι απαραίτητο προσόν. Ένα διδακτορικό θα σου πάρει 3-4 χρόνια από τη ζωή σου, ίσως και παραπάνω πολλές φορές, και αυτό είναι μια μεγάλη δέσμευση. Εάν απλά θες κάποια μόρια παραπάνω, καλύτερα μάθε καμιά έξτρα ξένη γλώσσα ή κάνε κανένα-δύο παιδιά, πρακτικά τα ίδια σχεδόν μόρια θα έχεις. Εάν σε ενδιαφέρει η καριέρα στην πληροφορική κάτσε μάθε τεχνολογίες και βρες ένα αντικείμενο που σου αρέσει και μάθε σε αυτό. Είτε δουλειά στο εξωτερικό είτε δουλειά στην Ελλάδα, θα πρέπει να προσαρμοστείς (ειδικά το πρώτο διάστημα) στις συνθήκες και στις απαιτήσεις που θα υπάρχουν και συνεχώς να ανανεώνεσαι.

     

Σελίδα 2 από 2 (16 εγγραφές)   < 1 2
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems