Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

 

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

... πάμε λοιπόν προς τα 'κεί ;;;

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò anjelinio. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος PALLADIN στις 12-05-2008, 17:53. Υπάρχουν 4 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  12-05-2008, 15:15 41926

    ... πάμε λοιπόν προς τα 'κεί ;;;

    Κοίταγα πριν μερικά βράδια, ένα αρκετά μεγάλο workflow ορισμένο σε WF. Δεν το έχω γράψει εγώ, κι είχα μόνο μια επιφανειακή γνώση του τί παίζει με το WF.

    Μου έκανε λοιπόν τρομερή εντύπωση το πόσο fine-grained μπορείς να είσαι. Με τα κατάλληλα activity names, ήταν σα να κοιτάω source code απο ψηλά, ή μάλλον, τον αλγόριθμο, ή τα πολύ καλογραμμένα σχόλια κάποιου source. Zoom in, zoom out, διαλέγεις το απο πόσο κοντά στον κώδικα θες να βλέπεις τα πράγματα την εκάστοτε στιγμή. Όμορφο.

    Αλλά μετά σκέφτηκα, ότι ίσως στα projects με τα οποιά ασχολούμαστε πλέον οι ... "enterprise developers" ... όπου βασικά είσαι περιορισμένος στη χρήση κάποιων εργαλείων, βλέπε WF, MOSS, BizTalk κτλ. κτλ. ... έχουμε όλο και λιγότερες ευκαιρίες να γράψουμε .. κώδικα;

    Αν και μπορώ να δώ ότι ίσως αυτό είναι το μέλλον, ότι ίσως κάποια στιγμή το visual programming είναι ο τρόπος, τί να πώ ρε παιδιά ... με μελαγχολεί λίγο αυτό. Ειδικά σκεπτόμενος ότι η επιλογή του "φεύγω έξω, ή πάω να δουλέψω σε κάποια καθαρά R'n'D δουλειά", δεν είναι και πολύ πιθανή.

    Τι λέτε εσείς για όλα αυτά;




    Angel
    O:]
  •  12-05-2008, 15:59 41932 σε απάντηση της 41926

    Re: ... πάμε λοιπόν προς τα 'κεί ;;;

    Νομίζω ότι όσο υπάρχουν πελάτες με "ειδικές ανάγκες" (μπορείτε να εκλάβετε αυτό όπως θέλετε :) ),  ευκαιρίες για "άγριο" κώδικα θα υπάρχουν.  Και εγώ δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα σοβαρά με το WFF, επί του παρόντος διαβάζω επί του αντικειμένου γιατί μάλλον θα το δοκιμάσω σε μια πειραματική υλοποίηση σύντομα, αλλά δεν νομίζω ότι θα καταλήξουμε να ζωγραφίζουμε κουτάκια στο visio για τα προς το ζειν (με εξαίρεση βέβαια αυτούς που τρελαίνονται και το ρίχνουν στο consulting :P). Απλά, κάθε καινούργιο εργαλείο που είναι επιτυχημένο (η τριβή μου πριν κάποια χρόνια με workflows στον exchange 2000 σχεδόν άδειασε τα φαρμακεία της γειτονιάς από ασπιρίνες) προφανώς και αλλάζει τα δεδομένα.
    The people of the straight land have really got it made, a warm friendly sleep from the craddle to the grave
  •  12-05-2008, 16:27 41934 σε απάντηση της 41926

    Απ: ... πάμε λοιπόν προς τα 'κεί ;;;

    Αν το workflow που είδες ήταν πολύ fine-grained, τότε μάλλον ήταν κακό workflow. Το workflow δεν πρέπει να μοιάζει με source ούτε καν με flowchart. Σκοπός ενός καλού workflow είναι να περιέχει μόνο τα activities τα οποία αφορούν το domain για το οποίο φτιάχτηκε και όχι τα implementation details.

    Το workflow είναι κάτι το οποίο υπάρχει εδώ και πολύ καιρό. Οι enterprise εφαρμογές χρησιμοποιούν workflows εδώ και πολλά χρόνια για να αναπαραστήσουν και να εκτελέσουν business processes (θυμάμαι τουλάχιστον 10, δεν παίρνω όρκο τί γινόταν πριν, αν και υποψιάζομαι ότι η IBM είχε κάτι πολύ πριν).  Σε αυτά τα 10 χρόνια το visual programming ήρθε, έκανε το ντόρο του και μετά εξαφανίστηκε. Το workflow όμως παρέμεινε γιατί δεν έχει σχέση με το visual programming. Το workflow αφορά business processes, industrial automation, state machines, πρωτόκολλα, έννοιες οι οποίες άνετα μπορούν να γραφούν με μία text ή μία visual γλώσσα.

    Η βασική διαφορά μεταξύ workflow και visual programming είναι ότι το workflow έχει πάντα activities με "ψωμί" οι οποίες μπορούν να συντεθούν για τη δημιουργία διαφορετικών workflow. Κατά κανόνα δεν καλύπτουν όλα τα υπολογιστικά προβλήματα αλλά μόνο τη γενική κατηγορία για την οποία φτιάχτηκε το σύστημα workflow (π.χ. human workflow, task automation), παρέχουν επιπλέον υπηρεσίες απαραίτητες για την κατηγορία τους (πχ. monitoring) ενώ κρύβουν τις λεπτομέρειες της υλοποίησης τους. Τί με ενδιαφέρουν για παράδειγμα activities για multithreading όταν θέλω να περιγράψω πληρωμές? Ή αλληλουχία σελίδων σε ένα site? Θα πρέπει να με ενδιαφέρει πως το workflow engine επικοινωνεί με το storage του? Μάλλον όχι.

    Από την άλλη, το visual programming προσπάθησε να κάνει τα πάντα γραφικά, ακόμα και τα πιο απλά primitives. Σύντομα απέτυχε γιατί κατέληγε να είναι πολύ δυσκολότερο να κάνεις την ίδια δουλειά με ένα visual εργαλείο παρά με κώδικα. Ειδικά ο ορισμός περίπλοκων κανόνων αλλλά και διαδικασιών ήταν πολύ δύσκολος γιατί απαιτούσε πάρα πολύ κόπο για να περιγράψει κάτι που πορούσε να γίνει πολύ ευκολότερα με κώδικα. Αυτό που έμεινε είναι οι ιδέες για τη δημιουργία εργαλείων visual designer. Όταν αυτά υλοποιούνται σωστά με συγκεκριμένο στόχο διευκολύνουν πολύ την ολοκλήρωση ενός έργου. Όταν υλοποιούνται στραβά ... ούτε τρεις τόννοι κώδικα δεν σε σώζουν.

    Απλά, τώρα αυτό που κάποτε ήταν προνόμιο των μεγάλων εφαρμογών κατεβαίνει σιγά-σιγά και προς μικρότερες εφαρμογές. Κάποτε έπρεπε να αγοράσεις τον workflow server σε τιμή δεκάδων χιλιάδων ευρώπουλων. Τώρα παίρνεις το WF engine και ένα υποτυπώδες designer τσάμπα. Μόνο που πάνω από αυτό θα πρέπει να χτίσεις τα κατάλληλα activities έτσι ώστε να κερδίσεις από αυτό και να μην πέσεις στη λούμπα του visual programming.


    Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  12-05-2008, 17:11 41936 σε απάντηση της 41934

    Απ: ... πάμε λοιπόν προς τα 'κεί ;;;

    Σίγουρα αυτό που είδα δεν ήταν "κακό" workflow, ούτε fine-grained σε επίπεδο γραμμής κώδικα. Αλλά δεν είναι καν αυτό το point μου.

    Το point μου είναι ότι ίσως σε λίγο καιρό, στο χώρο του enterprise development, πιθανώς δε θα μπορούμε να γράψουμε ενδιαφέροντα κώδικα πλέον.

    Angel
    O:]
  •  12-05-2008, 17:53 41937 σε απάντηση της 41936

    Απ: ... πάμε λοιπόν προς τα 'κεί ;;;

    Φιλε Άγγελε...όλα έχουν να κάνουν με την φιλοσοφία των προγραμματιστών...

    Υπάρχουν και "εναλλακτικές" απόψεις...δες το Alt.Net... Οι τύποι κάνουν enterprise development και γραφουν super κώδικα...Δεν μου αρέσουν τα tools της MS... φτιάχνουμε τα δικά μας... το open source community έχει πολύ δύναμη...

    Δεν είμαστε μια στρατιά από lemmings... έχουμε άποψη για το πως θέλουμε να γράφουμε software... Το συνειδητοποίησε και η MS... δες ASP.net MVC

    Ελπίζω να έπιασα το point σου Smile


    Palladinos Nick
    Software Engineer
    -----------------------
    The limits of my language mean the limits of my world. (Ludwig Wittgenstein)
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems