Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

 

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Document Managment in Sharepoint Platform

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò geoneo. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος Παναγιώτης Καναβός στις 09-02-2011, 15:39. Υπάρχουν 5 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  09-02-2011, 11:58 63135

    Document Managment in Sharepoint Platform

    Καλημέρα

    Ψάχνω για εταιρίες που έχουν αναπτύξει κάποιο πυρήνα διαχείρισης εγγράφων ή ακόμη και πλήρη εφαρμογή ,e-protocol κλπ σε πλατφόρμα sharepoint

    Ξέρει κανείς τέτοιες εταιρίες στην Ελλάδα ?

    Ευχαριστώ

    Γιώργος Νικολιδάκης

     

  •  09-02-2011, 12:23 63136 σε απάντηση της 63135

    Απ: Document Managment in Sharepoint Platform

    Καταρχήν, με προσβάλεις! 

    Δεύτερον, η κύρια λειτουργία του SharePoint είναι ακριβώς η διαχείριση εγγράφων (ηλεκτρονικών) με ενσωματωμένο versioning, full text search, metadata, permissions, ομαδοποιήσεις, tags και άπειρα άλλα. Ουσιαστικά σου επιτρέπει να οργανώσεις το site σου σε βιβλιοθήκες, subsites, security groups όπως εσύ θέλεις χωρίς να χρειαστεί να γράψεις κώδικα. Αν βέβαια δεν έχεις ασχοληθεί ξανά με SharePoint, ένας ειδικός είναι απαραίτητος για να αποφύγεις τις (δυστυχώς κάμποσες) λούμπες. 

    Μήπως αναφέρεσαι στη διαχείριση χάρτινων εγγράφων? Η διαφορά εδώ είναι ότι πρέπει να ... σκανάρεις το έγγραφο και το ίδιο το SharePoint δεν σου δίνει κάτι έτοιμο. Φυσικά μπορείς να κάνεις τοπικά το scan και μετά να κάνεις upload το doc. Αν θέλεις κάτι πιο αυτόματο, μπαίνει σχετικά απλός κώδικας για scanning σε Silverlight και λίγο πιο ψαγμένος για να το κάνεις μετά upload σε κάποια βιβλιοθήκη του  SharePoint.

    Το πρωτόκολλο είναι κάπως πιο ενδιαφέρον, καθώς δεν έχει να κάνει με το ίδιο το document management αλλά πως συνεννοείσαι με άλλες εταιρείες και τμήματα, εκτός του document management. Διαφορετικά το GUID του εγγράφου θα σου αρκούσε. Το SharePoint έχει μηχανισμούς retention και record management αλλά συνήθως είναι overkill για την έκδοση απλά ενός αριθμού που θα βάλεις σε ένα πεδίο ή θα τυπώσεις σε μία απόδειξη. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να γραφτεί κάποιος κώδικας για να υπολογίζει τον αριθμό πρωτοκόλλου σύμφωνα με τους κανονισμούς σου ΑΛΛΑ! 
    Θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσεις ποιοί είναι αυτοί. Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα με το πρωτόκολλο είναι ότι τελικά άλλο είναι γραμμένο στα χαρτιά και άλλο κάνει η κάθε γραμματεία, ακόμα και στην ίδια εταιρεία.

    Η δεύτερη  μεγάλη λούμπα στο πρωτόκολλο δεν είναι πως θα δώσεις το νούμερο αλλά οι διαδικασίες και η ... λαιμαργία. Άλλο να πεις ότι τα εισερχόμενα τα βλέπει ο διευθυντής και τα αναθέτει (ένα task είναι η ανάθεση) και άλλο να πεις ότι θέλει μετά να δει και τί έγινε, ποιός και πότε απάντησε, πόσο άργησε, ή να κάνει escalation. Αυτό είναι process management για διαδικασίες οι οποίες δεν έχουν άμεση σύνδεση με το πρωτόκολλο. Θα πρέπει να σχεδιάσεις ξεχωριστά τις δύο διαδικασίες για να αποφύγεις πολυπλοκότητα η οποία δύσκολα αντιμετωπίζεται, όχι μόνο από το SharePoint, αλλά και από βαρειά εργαλεία BPM.

    Τέλος, μήπως είσαι βαλτός του Καπνιά? Από τότε που του είπα ότι έφτιαξα ένα sample με scanning, uploads και barcodes με τσιγκλάει να το ανεβάσω ...

    Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  09-02-2011, 13:42 63140 σε απάντηση της 63136

    Απ: Document Managment in Sharepoint Platform

    Παναγιώτη καλησπέρα

    To share point to ξέρω αρκετά καλά και έχω ρίξει αρκετή δουλειά , σε πληροφορώ οτι και εγώ έχω φτιάξει εφαρμογή με scaning εγγράφων (windows client) συμπλήρωση μεταδεδομένων ,

    upload σε sharepoint library (web service) custom search κλπ.

    Εχουμε κάνει απίθανα άλα πράγματα σε share point ομως τώρα ψάχνω εταιρία (μεγάλη κατά προτίμηση !!) που να έχει ασχοληθεί με document managment και e-protocol,

    και workflows και εγγρίσεις και ενημερώσεις κλπ, ξέρω πολύ καλά τις δυνατότητεσ του share point (του 2007 ) out of the box και θέλω αρκετά παραπάνω,

    θα χρειαστεί να γίνει αρκετό customization και αρκετός κώδικας για να πάρω αυτό που θέλω , θα βοηθήσει πολύ δε αν κάποια εταιρία εχει κάτι ήδη έτοιμο , γιαυτό ρωτάω....

    Γιώργος

     

  •  09-02-2011, 14:19 63142 σε απάντηση της 63140

    Απ: Document Managment in Sharepoint Platform

    Καταρχήν, ποιά είναι τα επιπλέον πράγματα που ζητάς? Και μιλάς για SharePoint 2007 ή 2010? Είναι πολύ πιθανό τα πράγματα που ζητάς να γίνονται ήδη με λειτουργίες που δεν έχεις σκεφτεί, ή γράφοντας πολύ λιγότερο κώδικα απ' ότι νομίζεις. Εξάλλου, out-of-the-box είναι και η δημιουργία workflow σε Visual Studio, ή οι ειδοποιήσεις και εγκρίσεις μέσω event receiver. Φυσικά υπάρχει πάντα και η περίπτωση να θέλει πολύ περισσότερο απ' ότι φαίνεται στην αρχήBig Smile

    Όσο για τη μεγάλη εταιρεία, το SharePoint χρειάζεται καλούς developers και admins. Αυτό δεν στο εγγυάται το μέγεθος της εταιρείας. Η μεγάλη εταιρεία παρέχει τη βιτρίνα και την εγγύηση ότι αν ο ένας προγραμματιστής πάθει κάτι, θα σου στείλει άλλον (ασχέτως ικανότητας). Άσε που πολλές φορές οι μεγάλες εταιρείες δίνουν τη δουλειά σε μικρές που ξέρουν από SharePoint ή σε εξωτερικούς (οι μικρές απλά τα δίνουν σε εξωτερικούς). Μου έχει συμβεί αρκετές φορές, μέχρι που ο τελικός πελάτης είπε στο τέλος "Αμάν, τί σας πληρώνω εσάς?". Επιπλέον, στο περσινό DevDay για Sharepoint είχαν έρθει 100 διευθυντές, 6 admins και 4 developers. Μπορείς να φανταστείς μόνος σου αυτοί οι 100 διευθυντές που θα βρούν τον κόσμο να κάνει τα έργα που αναλαμβάνουν.

    Εκεί που θα ήταν χρήσιμο να απευθυνθείς σε εταιρεία είναι αν δεν θέλεις development και τη συντήρηση customizations που έχουν γίνει μόνο για εσένα, αλλά ψάχνεις να στήσεις κάτι έτοιμο, το οποίο η εταιρεία θα συντηρεί από μόνη της μέσω των διαφόρων updates. Εδώ βρίσκεις πάλι τον τοίχο που λέγεται "out-of-the-box", καθώς η εταιρεία δεν μπορεί να προσθέσει πολλά (σχετικά) πράγματα πάνω από το ίδιο το SharePoint. Μπορεί να φτιάξει site templates, custom web parts, κάποια workflows, αλλά τελικά αυτά αλλάζουν τόσο από πελάτη σε πελάτη (branding!) ώστε το προϊόν να καταλήγει περισσότερο συλλογή από web parts και λιγότερο (ή καθόλου) προϊόν document management.

    Θα πρέπει να έχεις επίσης υπόψη ότι το SharePoint είναι ανταγωνιστικό στις εταιρείες που ασχολούνται με document management. Πολύ απλά, κάνει ό,τι κάνουν και τα προϊόντα document management και κάμποσα ακόμη. Μία εταιρεία που έχει το δικό της προϊόν document management θα πρέπει να πετάξει ένα πολύ μεγάλο μέρος της επένδυσης της (αποθήκευση, αναζήτηση, workflows) και να προσαρμοστεί στο SharePoint. Έτσι δύσκολα θα βρεις κάποια εταιρεία με προϊόντα doc management η οποία δημιουργεί και λύσεις για SharePoint. 

    Αν θέλεις να δεις κάτι πακετοποιημένο, κοίτα και τα προϊόντα εταιρειών όπως η KWizcom, ή η Bamboo Solutions. Παρότι δεν έχουν πακέτα για doc management (έχουν για project management), θα βρεις web parts που μπορεί να σου δώσουν τις λειτουργίες που σου λείπουν.

    Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  09-02-2011, 15:25 63148 σε απάντηση της 63142

    Απ: Document Managment in Sharepoint Platform

    Συμφωνώ με τις επισημάνσεις σου , όμως έιμαι υποχρεωμένος να πάω με μεγάλη εταιρία ( αν την βρώ ?)

    Ευχαριστώ για τις πληροφορίες....

    Γιώργος

     

     

  •  09-02-2011, 15:39 63151 σε απάντηση της 63148

    Απ: Document Managment in Sharepoint Platform

    Αν έχεις να κάνεις με Διεύθυνση Προμηθειών ή κάτι παρόμοιο, το καταλαβαίνω απολύτως. Δεν μπορώ να σου προτείνω κάποια γιατί έχω δει "παροξύτονα" απ' όλες. Ξεκινώντας από αυτούς που στείλανε έναν junior PHP dev και φτάνοντας σε αυτούς (πολύ, πολύ μεγαλύτεροι) που έστελναν εντελώς άσχετους και το κάλυπταν στο μπλα-μπλά.

    Σε αυτή την περίπτωση θα σου πρότεινα, αν μπορείς, να προσδιορίσεις τί γνώσεις και εμπειρία έχουν τα άτομα που θα σου στείλουν, σε C#, ASP.NET και SharePoint. Πολλές φορές άλλους βλέπεις στο kick-off και άλλοι σου έρχονται μετά. Αυτό βέβαια είναι κομματάκι δύσκολο γιατί η εταιρεία θα σου γυρίσει ότι την εταιρεία προσέλαβες, όχι το άτομο. Επίσης, θα πρέπει να ξεκαθαρίσεις εκ των προτέρων πως δουλεύει το πρωτόκολλο σου στην πραγματικότητα (υπάρχει π.χ. καμμία ισχυρή διεύθυνση που κάνει τα πράγματα με το δικό της τρόπο?). Τέλος, θα πρέπει να διαχωρίσεις τις κοινοποιήσεις των εγγράφων από διαδικασίες, παρακολουθήσεις και εγκρίσεις. Όλα αυτά για να κάνεις απλούστερη τη ζωή τόσο της εταιρείας αλλά κυρίως τη δική σου. 

    Ο διαχωρισμός των διαδικασιών θα είναι πολύ σημαντικός αν για οποιοδήποτε λόγο (π.χ. το θέλει ο πρόεδρος) πρέπει στο ίδιο έργο να γίνουν και τα δύο.

    Α, και μην τους αφήσεις να σε πείσουν να βάλεις InfoPath! Εκτός και αν όντως θέλεις να επεξεργάζεσαι φόρμες (όπως π.χ. θα έκανες με το Acrobat Forms) με το ίδιο workflow , μπορείς άνετα να φτιάξεις ASP.NET φόρμες για να καλύψεις κάθε ανάγκη. Το Infopath έχει τα δικά του χούγια και καθυστερήσεις αλλά πολλοί το προτείνουν γιατί έτσι πουλιώνται περισσότερα licenses.

    Τέλος, σκέψου να μιλήσεις στην Microsoft, μήπως μπορούν να σου προτείνουν αυτοί κάποιον. Αν όχι τίποτε άλλο, το τμήμα προμηθειών θα νοιώσει πιο άνετα

    Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems