Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

 

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

ASP.net Web Forms 4.0 και SharePoint 2010 ?

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò Underwater. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος Underwater στις 21-09-2011, 18:33. Υπάρχουν 2 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  19-09-2011, 20:35 67410

    ASP.net Web Forms 4.0 και SharePoint 2010 ?

    Τελικά μπορούμε να χρησιμοποιούμε ASP.net Web Forms 4.0 για να φτιάξουμε Web Parts σε SharePoint 2010 (που παίζει με NET Framework 3.5)?  Από τι διάβαζα, γίνεται αλλά πρέπει τα Web Forms να είναι σε δικό τους Virtual Directory και Application Pool (φαντάζομαι για να μπορέσουν να ορίζουν διαφορετική έκδοση του Framework?)


    “Don’t worry if it doesn’t work right. If everything did, you’d be out of a job.”
    (Mosher’s Law)
  •  20-09-2011, 11:07 67417 σε απάντηση της 67410

    Απ: ASP.net Web Forms 4.0 και SharePoint 2010 ?

    Δυστυχώς δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις καθόλου το .NET 4.0 στο SharePoint γιατί τρέχει σε .NET 3.5 το οποίο ΔΕΝ υποστηρίζει να τρέχουν διαφορετικές εκδόσεις του runtime ταυτόχρονα. Τα web applications του SharePoint είναι αναγκαστικά .NET 3.5 οπότε δεν μπορείς να δημιουργήσεις κάπου ένα SharePoint Web Application και να κάνεις εκεί host κάποια εφαρμογή 4.0.

    Τώρα, το να δημιουργήσεις ένα διαφορετικό app pool ουσιαστικά σημαίνει ότι δημιουργείς μία άλλη εφαρμογή, εντελώς άσχετη με το SharePoint. Μπορείς μετά τις σελίδες της να τις δείξεις μέσα σε ένα SharePoint site χρησιμοποιώντας ένα Page Viewer web part ή κάτι αντίστοιχο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η εφαρμογή θα καταλαβαίνει ποιός είναι ο χρήστης του SharePoint ή ποιό είναι το προφίλ του. Ακόμα και αν "κρύψεις" την εφαρμογή σε ένα virtual directory κάτω από το root του SharePoint, το μόνο που θα πετύχεις θα είναι ένα πιο "φιλικό" URL. 

    Τέλος, ένα web part στην ουσία είναι ένα control το οποίο πακετάρεται σε ένα dll και φορτώνεται από το application pool του site. Αναγκαστικά λοιπόν θα πρέπει να έχει γραφτεί για το ίδιο .NET Runtime όπως το SharePoint.

    Έτσι κι αλλιώς, θα ήταν σχεδόν αδύνατο να εκμεταλλευτείς μέσω web parts τα νέα χαρακτηριστικά του ASP.NET 4 γιατί το SharePoint διαχειρίζεται το ίδιο πράγματα όπως τη διαχείριση του viewstate, τη μορφή και το URL της σελίδας, το caching κλπ. (Το ίδιο ισχύει και για το ASP.NET MVC που είχες ρωτήσει παλιότερα). Θα πρέπει το SharePoint να ξαναγραφτεί για .NET 4.0 πρώτα, ενώ ειδικά για το MVC θα πρέπει να αλλάξει ριζικά η αρχιτεκτονική τόσο του Front End (για τα views) όσο και του data storage (προσαρμογή content types, list schemas στη λογική του model, controller).

    Αλήθεια, τί προσπαθείς να κάνεις? Υποψιάζομαι ότι μπορείς άνετα να πετύχεις αυτό που θέλεις με συνδυασμό SharePoint pages/web parts και μίας ανεξάρτητης server εφαρμογής π.χ. σε  WCF 4. 

    Αν για παράδειγμα ήθελες να φτιάξεις ένα χρηματιστηριακό dashboard με υπολογισμούς παραγώγων και real-time feeds θα μπορούσες να κάνεις τα εξής:
    • Να φτιάξεις ένα ανεξάρτητο WCF 4 service που θα αναλαμβάνει τους υπολογισμούς και τη σύνδεση με το χρηματιστήριο και θα αποθηκεύει στη δική του βάση, ενώ θα παρέχει τα feeds π.χ. σε μορφή RSS.
    • Μετά, θα μπορούσες να σχεδιάσεις τα δικά σου SharePoint master pages και application pages κόβοντας στο ελάχιστο τα gadgets του SharePoint (ribbons κλπ) για να δημιουργήσεις μία σελίδα όσο το δυνατόν πιο ελαφριά και γρήγορη. Οι σελίδες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν jQuery ή οποιοδήποτε άλλο javascript library για να μιλήσουν με τη server εφαρμογή απευθείας. Εδώ θα ήταν καλό η server εφαρμογή να εμφανίζεται κάτω από το root του SharePoint για να αποφύγεις cross-domain προβλήματα.
    • Εναλλακτικά, θα μπορούσες να φτιάξεις Silverlight εφαρμογές οι οποίες θα μιλάνε με τη server εφαρμογή.
    • Μπορείς να φτιάξεις και web parts για να επιτρέψεις στους χρήστες να εμφανίσουν στοιχεία από τη server εφαρμογή στα δικά τους sites, π.χ. ένα feed στην αρχική σελίδα. 
    Την παραπάνω αρχιτεκτονική ακολουθεί και ο Project Server. Το processing γίνεται από ανεξάρτητα services με τις δικές τους βάσεις. Το UI είναι custom σελίδες, master pages και web parts τα οποία επικοινωνούν μέσω WCF με τα services.

    Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  21-09-2011, 18:33 67449 σε απάντηση της 67417

    Απ: ASP.net Web Forms 4.0 και SharePoint 2010 ?

    καλησπέρα Παναγιώτη,

    Πρώτων ευχαριστώ για τις αναλυτικές απαντήσεις που ποστάρεις, και για το χρόνο που αφιερώνεις γιαυτο.  

    Ξεκινώ με ASPet και κοιτάζω την έκδοση 4.0 και είμαι εντυπωσιασμένος με την δυνατότητα του VS2010 να επιτρέπει RAD εφαρμογές (Binding Data με EntityDataSource και Filtering με QueryExtender). 

    Βασικά προσπαθώ να καταλάβω εάν αυτά τα Features του ASP μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε Web Parts. 

     

    Edit: Μόλις είδα ότι τα Dynamic Data Applications είναι στο Framework 3.5 όποτε θα πρέπει να παίζον με το SP2010


    “Don’t worry if it doesn’t work right. If everything did, you’d be out of a job.”
    (Mosher’s Law)
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems