Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

 

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Προβλήματα μσθοδοσίας

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò Libra Storm. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος Johnnyxp64 στις 13-10-2011, 22:58. Υπάρχουν 12 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  12-10-2011, 15:20 67741

    Προβλήματα μσθοδοσίας

    Συνάδελφοι,

    Τον τελευταίο καιρό, στην εταιρεία που εργάζομαι η μισθοδοσία των υπαλλήλων έχει γίνει πολυτέλεια, και δεν μιλάω "απλά" γιά καθυστερήσεις αλλά γιά την μη καταβολή δεδουλευμένων, η οποία έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο έτσι ώστε να θεωρείται πλέον ευτύχημα η κατάθεση μικροποσών (έναντι) ανά τυχαία χρονικά διαστήματα.

    Σας παρακαλώ, αν θέλετε να μου δώσετε μία εικόνα γιά το τι συμβαίνει στον δικό σας χώρο εργασίας, αν αντιμετωπίζετε ή όχι παρόμοια προβλήματα και αν εργάζεστε στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, διατηρώντας την ανωνυμία της επιχείρησής σας.

    Τουλάχιστον να πάρω μία ιδέα γιά την τρέχουσα κατάσταση πριν βγώ πάλι στην αγορά εργασίας και αντί να βρω τα πράγματα καλύτερα, τα βρω χειρότερα.

    Ευχαριστώ

  •  12-10-2011, 15:35 67743 σε απάντηση της 67741

    Απ: Προβλήματα μσθοδοσίας

    Είναι ένα φαινόμενο που το έχω ακούσει και εγώ να συμβαίνει σποραδικά από συναδέλφους. Αρκετές εταιρίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη μισθοδοσία. Δεν έχω ακούσει (ως τώρα τουλάχιστον που το ακούω από εσένα) για τόσο μεγάλες.

    Ευτυχώς εγώ υπήρξα τυχερός. Και με τον παρόντα εργοδότη αλλά και με τους προηγούμενους, ποτέ δεν υπήρξε καθυστέρηση πληρωμών. Οταν λέω ποτέ, εννοώ ποτέ. 

    Επίσης το ίδιο (πλην εξαιρέσεων που όμως δεν οφείλονταν σε ταμειακή ρευστότητα αλλά σε διαδικαστικά ζητήματα) έχει συμβεί και με έργα που αναλαμβάνω ως freelancer, ως τώρα. 

    Εκτιμώ όμως οτι αποτελώ ιδιαίτερη (και τυχερή) περίπτωση.




    Σωτήρης Φιλιππίδης

    DotSee Web Services

    View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

    DotNetNuke them!
  •  12-10-2011, 15:53 67744 σε απάντηση της 67741

    Απ: Προβλήματα μσθοδοσίας

    Δεν μου έχει τύχει ποτέ κάτι τέτοιο, αλλά αποφεύγω να πλησιάσω καν "περίεργες" εταιρείες. Το αν θα βρεις καλύτερα ή χειρότερα εξαρτάται από τις γνώσεις σου και όχι τόσο την κατάσταση της αγοράς. Βέβαια αν δεν έχεις γνώσεις ή σπουδές, εύκολα πέφτεις σε τέτοιες περίεργες εταιρείες και μετά δύσκολα βρίσκεις δουλειά σε καλύτερες. Το ότι έχεις περάσει από τέτοια εταιρεία συνήθως φαίνεται "άσχημα" στο βιογραφικό.

    Θεωρώ την καθυστέρηση του μισθού λόγο για άμεση αποχώρηση και μάλιστα όσο το δυνατόν γρηγορότερα, πρωτού "μαζευτούν" τα χρωστούμενα. Αν σου χρωστάνε 1 μήνα, μικρό το κακό. Αν μαζευτούν η σκέψη ότι μπορεί να "χάσεις" τόσους μήνες σου κρύβει το ότι στην πραγματικότητα όχι μόνο τους έχεις ήδη χάσει αλλά ουσιαστικά πληρώνεις εσύ τη λειτουργία της εταιρείας από την τσέπη σου. Τί περιθώριο έχεις να τους χρηματοδοτήσεις? 

    Τί προοπτικές έχει αυτή η εταιρεία για να πάει καλύτερα στο άμεσο μέλλον?

    Θα σου πρότεινα να ρίξεις διάβασμα, να πάρεις certifications και να αλλάξεις δουλειά όσο γίνεται γρηγορότερα. Όχι να παρατήσεις αυτή που έχεις και να ψάξεις μετά, ή να διαβάσεις μετά, αλλά τώρα. Ανάγκη για προγραμματιστές υπάρχει όχι όμως για  baby - junior επίπεδο (baby = μόλις αποφοίτησε και δεν ξέρει τίποτε, <2 χρόνια συνολικής εμπειρίας). Κάπως πρέπει να αποδείξεις ότι δεν ανήκεις στη μάζα.

    Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  12-10-2011, 16:04 67745 σε απάντηση της 67744

    Απ: Προβλήματα μσθοδοσίας

    Παναγιώτης Καναβός:
    Ανάγκη για προγραμματιστές υπάρχει όχι όμως για  baby - junior επίπεδο (baby = μόλις αποφοίτησε και δεν ξέρει τίποτε, <2 χρόνια συνολικής εμπειρίας). Κάπως πρέπει να αποδείξεις ότι δεν ανήκεις στη μάζα.


    Χμ... Εγώ αυτό θα το έλεγα κακό σημάδι. Αν η αγορά έχει "κλείσει" για τους juniors αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για μια αγορά που δεν δίνει ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους. Αυτό μαθηματικά οδηγεί στη συρρίκνωση και τον μαρασμό. Μπορεί όχι τώρα, αλλά σε ένα με δύο χρόνια σίγουρα.

    Ακόμα κι ένας άνθρωπος μπορεί ν' αλλάξει τον κόσμο. Μη θέλεις να κυβερνήσεις. Απλά δείξε το μονοπάτι κι ο κόσμος θ' ακολουθήσει!!
  •  12-10-2011, 16:28 67746 σε απάντηση της 67745

    Απ: Προβλήματα μσθοδοσίας

    Μάρκο, ανάγκη για baby δεν υπάρχει τα τελευταία 10 χρόνια. Οι ελληνικές εταιρείες δεν είναι τόσο μεγάλες για να μπορούν να προσλάβουν κάποιον, να του μάθουν την αλφαβήτα για 1 χρόνο και να δεχθούν το ρίσκο ότι αυτός θα τους φύγει μετά και θα πάει αλλού με περισσότερα χρήματα. Πιο πριν υπήρχαν τα επιδοτούμενα ευρωπαϊκά, υπήρχε και η φούσκα του χρηματιστηρίου και πολλές εταιρείες προσλαμβάνανε ακόμα και την Τούλα Ασχετούλα που περιγράφει ο Ζαχαρίας.

    Συρρίκνωση? Μαρασμός??????? Αυτό θυμίζει τον παππού ισοβίτη που λέει "κάθε φορά που νοιώθω άσχημα σκέφτομαι ότι υπάρχουν και χειρότερα". Θυμάσαι τί του απάντησε ο άλλος ισοβίτης? Σοβαρά, τί γνώμη είχες ως τώρα για την ελληνική αγορά???????????????????????????????????????????????????????????????????????

    Στο λίγο πιο σοβαρό (γιατί το προηγούμενο δεν ήταν και τόσο στα αστεία) άλλο δίνω ευκαιρείες σε κάποιον που το αξίζει, και άλλο προσλαμβάνω όποιον να 'ναι μήπως και μου κάτσει. Η δεύτερη κατηγορία εταιρειών είναι αυτή που κάνει τις αρπαχτές, καθυστερεί τους μισθούς, χρεωκοπεί και δεν αποζημιώνει. Για να πας στην πρώτη κατηγορία πρέπει να αποδείξεις ότι δεν είσαι ένα με τη μάζα. Έτσι ήταν πάντα και έτσι θα παραμείνει, ασχέτως ύφεσης. Υπάρχει βέβαια πάντα και η κατηγορία που προσλαμβάνει νέους και άπειρους γιατί είναι φθηνοί και δεν διαμαρτύρονται. 
    Σε ποιά κατηγορία θα ήθελες να πας εσύ?

    Μετά τις φούσκες του 2000 γεμίσαμε σχολές και ανθυποσχολές που βγάζουν προγραμματιστές με τους τόννους. Οι περισσότεροι από αυτούς μπήκαν στη σχολή απλά γιατί ακούσανε ότι έχει δουλειά, όχι γιατί τους ενδιέφερε. Ο προγραμματισμός όμως έχει απαιτήσεις και αν κάποιος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, δεν του χρωστάει κανείς "να του δώσει ευκαιρία".

    Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  12-10-2011, 17:00 67747 σε απάντηση της 67746

    Απ: Προβλήματα μσθοδοσίας

    Ρίχνοντας μια διευρευνητική ματιά σε δημοσιευμένους ισολογισμούς εταιριών πληροφορικής παρατήρησα ότι ο κύκλος εργασιών βαίνει μειούμενος. Το δείγμα, βέβαια, ήταν μικρό (3-4 εταιρίες), αλλά η τάση (σχήμα λόγου) είναι πτωτική. Ακόμα και μ' αυτή την πτώση, δύσκολα θα χαρακτήριζε κανείς τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις ως "μη βιώσιμες". Ακόμα και η παρατηρούμενη μείωση μπορεί να χαρακτηριστεί ως "διακύμανση" και όχι ως "τάση", με τη στατιστική έννοια του όρου. Πάντως, οι ισολογισμοί που θα δημοσιευτούν το επόμενο έτος θα παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Τουλάχιστον, αυτή την εντύπωση έχω...

    Ακόμα κι ένας άνθρωπος μπορεί ν' αλλάξει τον κόσμο. Μη θέλεις να κυβερνήσεις. Απλά δείξε το μονοπάτι κι ο κόσμος θ' ακολουθήσει!!
  •  12-10-2011, 18:07 67748 σε απάντηση της 67747

    Απ: Προβλήματα μσθοδοσίας

    Επειδή έτυχε στο παρελθόν να αντιμετωπίσω ανάλογη κατάσταση σε συμβουλεύω πρώτα από όλα να ελέγξεις αν καταβάλλονται οι ασφαλιστικές σου εισφορές. Καθότι είχα ΤΣΜΕΔΕ και διαπίστωσα ότι ΔΕΝ καταβάλλονταν οι εισφορές μου που παρακρατούνταν από το μισθό (που δεν έπαιρνα βέβαια) χρειάστηκε να πιέσω καταστάσεις ώστε να έρθει σε συμβιβασμό ο εργοδότης μου με το ΤΣΜΕΔΕ και να μην έχω μελλοντικά προβλήματα.(Από όσο ξέρω τελικά δεν πλήρωσε, δήλωσε πτώχευση αλλά εγώ είμαι καλυμένος έναντι του ταμείου αλλιώς μπορεί να κληθείς να τα πληρώσεις εσύ!!). Μπορείς να ενημερωθείς από την επιθεώρηση εργασίας σχετικά με τις ενέργειές σου αλλά από την προσωπική μου εμπειρία τελικά έχασα 2-3 μήνες δεδουλευμένα και δικαστικά που κινήθηκα(-με) δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα. Αυτό έγινα προ 2ετίας και δε ξέρω αν έχει αλλάξει κάτι έκτοτε.
  •  12-10-2011, 20:46 67749 σε απάντηση της 67748

    Απ: Προβλήματα μσθοδοσίας

    Σε ευχαριστώ, καλά που μου το θύμισες να το κοιτάξω και αυτό το θέμα. Αυτό που μου είπαν ότι μπορώ να κάνω είναι επίσχεση εργασίας αλλά γιά να είμαι ειλικρινής δεν κατάλαβα τι ακριβώς θα κερδίσω από αυτήν την ενέργεια, θα μπορώ να δουλευω λεει αλλού μέχρι να καταβληθεί κάποιο μέρος του ποσού και μετά να ξαναγυρίσω στην παλιά μου δουλειά. Αλλά δεν θα είχα καμία διάθεση να το κάνω αυτό γιά ευνόητους λόγους.

    Αυτό που δεν ξέρω είναι το τι θα γίνει αν δηλώσω παραίτηση. Θα είναι τότε υποχρεωμένη η εταιρεία να καταβάλλει άμεσα τα δεδουλευμένα;  Έτσι και αλλιώς με τα χρήματα που μου οφείλουν θα μπορέσω να τα βγάλω πέρα αρκετό καιρό μέχρι να βρω κάτι άλλο.

  •  12-10-2011, 22:25 67750 σε απάντηση της 67749

    Απ: Προβλήματα μσθοδοσίας

    Libra Storm:

    Αυτό που δεν ξέρω είναι το τι θα γίνει αν δηλώσω παραίτηση. Θα είναι τότε υποχρεωμένη η εταιρεία να καταβάλλει άμεσα τα δεδουλευμένα;  


    Βασικό είναι να δεις αν σου κολλάνε τα ένσημα σου. Αν ναι, τότε είναι ξεκάθαρο για ποια περίοδο δούλευες εκεί, και τα δεδουλευμένα δεν θα τα χάσεις.  

    Για το αν θα τα πάρεις άμεσα πιστεύω πως αν τα είχαν θα τα δίναν έτσι κι αλλιώς για να σας πληρώσουν. 


    Τάσος Καραγιάννης

    Baby debugging steps...
  •  12-10-2011, 22:35 67751 σε απάντηση της 67750

    Απ: Προβλήματα μσθοδοσίας

    Δυστυχώς το φαινόμενο έχει λάβει ανεξέλεκτες διαστάσεις τον τελευταίο χρόνο. 'Ολο και περισσότερους συναδέλφους ακούω να έχουν το συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά δεν είναι μόνο στο χώρο μας υπάρχει ΜΕΓΑΛΟ πρόβλημα ΠΑΝΤΟΥ. Επειδή έχω βρεθεί στην συγκεκριμένη κατάσταση πριν από 2 χρόνια και είχα ψάξει αρκετά το θέμα έχω να σου πω δυστυχώς είσαι μόνος σου. ΚΑΜΙΑ νομοθεσία δεν σε καλύπτει. Ακόμα και επίσχεση εργασίας να κάνεις πάλι δεν θα βγάλεις άκρη. Ακόμα και καταγγελία στον ΟΑΕΔ (επιθεώρηση εργασίας) πάλι τίποτα. Θα έρθουν και απλά θα κάνουν συστάσεις και τίποτα περισσότερο. Από την εμπειρία μου θα σου πω ότι ούτε τα ένσημα σου "κολλάνε" γιατί απλά δεν έχουν χρήμα. Ευελπιστούν ότι θα περάσουν την κρίση και θα κάνουν διακανονισμό. Ακόμα και παραίτηση να δηλώσεις έχουν πλεόν το δικαίωμα με τον τελευταίο νόμο να σου δώσουν τα χρήματα σου σε 3-4 δόσεις. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι υπομονή και τίποτα άλλο. Δυστυχώς στην χώρα μας δεν υπάρχει κάτι που να υποστήρίζει τον εργαζόμενο όλα όσα λέγονται για αυτό το θέμα περί προστασίας του εργαζόμενου είναι τρίχες κατσαρές
    Antonios Chatzipavlis

  •  13-10-2011, 10:12 67759 σε απάντηση της 67751

    Απ: Προβλήματα μσθοδοσίας

    Αναφέρω προσωπικό παράδειγμα από προηγούμενη εργασία (όσο ήμουν Ελλάδα) όπου από ομάδα 3 προγραμματιστών και 5 τεχνικών, ο μόνος που πληρωνόταν στην ώρα του ήταν... ο γράφων!

    Το γιατί είναι άλλο θέμα... φασαρίες, φωνές... δεν το έχω σε τίποτα να ζητήσω το δίκιο μου από την πρώτη στιγμή. Το θέμα είναι ότι αν σου είπαν την πρώτη φορά ότι θα αργήσουν και ΔΕΝ αντέδρασες, ε τότε... δύσκολα! Αυτά πρέπει να είναι ξεκαθαρισμένα από την αρχή.

    Από την άλλη όμως το γεγονός ότι αδυνατεί να πληρώσει τους υπαλλήλους, και ειδικά τους προγραμματιστές δείχνει σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας της επιχείρησης! Έχε το και αυτό υπόψιν.

    Εγώ θα παρέπεμπα στο παραδιπλανό thread περί ξενιτιάς πάντως.

    "When the darkness rises up from inside - that is normal.
    It's when you reach down to pull it up - that the noxious warnings sound."
    Tuzak, Farscape
  •  13-10-2011, 14:08 67764 σε απάντηση της 67751

    Απ: Προβλήματα μσθοδοσίας

    Antonios Chatzipavlis:
    Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι υπομονή και τίποτα άλλο. Δυστυχώς στην χώρα μας δεν υπάρχει κάτι που να υποστήρίζει τον εργαζόμενο όλα όσα λέγονται για αυτό το θέμα περί προστασίας του εργαζόμενου είναι τρίχες κατσαρές

    Έχεις δίκιο Αντώνη, σήμερα δε με πληροφόρησαν ότι αν η καθυστέρηση - μη καταβολή πληρωμών οφείλεται σε οικονομικές δυσκολίες του εργοδότη, η επίσχεση μπορεί να θεωρηθεί καταχρηστική εκ' μέρους μου. Με λίγα λόγια δεν καλύπτομαι νομικά λέει σε τέτοιες περιπτώσεις και δεν υπάρχει πλέον διαδικασία γιά την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων λόγω οικονομικής κρίσης.

  •  13-10-2011, 22:58 67767 σε απάντηση της 67759

    Απ: Προβλήματα μσθοδοσίας

    έφυγα στο εξωτερικό γιατί τα πραγματα στο Ελλαντα ειχαν αρχισει να πανε οπωσ σε σενα φιλε.

    εδω ειμαι σε μεγάλη εταιρεια (ξεκινησα σε μικρη αλλα δεν τραβουσε) κ πληρωνομαστε παντα την τελευταια εργασιμη βδομαδα του μηνα στον λογαριασμο μας.

    21-27 παραδειγμα. 20χρονια απο παλιους εδω, εμαθα οτι δεν εχουν αργησει ποτε ουτε 1μερα!Geeked

    δωρο χριστουγεννων παραδηγμα 15-δεκεμβρη οχι 15 ιανουαριου οπως πριν Ελλαδα 2010.

    διεκδηκησε κ το τελευταιο σου ευρω φιλε! με καθε τροπο αλλιως κλαφτα!Super Angry

    This Business Is Binary. You are a 1 or a 0. Alive or Dead.-
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems