Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

user/groups/roles management

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò skoussouris. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος skoussouris στις 25-01-2007, 12:36. Υπάρχουν 2 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  25-01-2007, 02:31 23993

user/groups/roles management

Καλησπέρα everyone,

Έχω το εξής θέμα.

Θέλω να φτιάξω μια εφαρμογή (VB.net kai SQL2005) στην οποία θα ήθελα να έχω διάφορους users, που να ανήκουν σε διάφορα groups, όπου το κάθε group να έχει διαφορετικά δικαιώματα σε κάποιες φόρμες ή πεδία φορμών.

Μέχρι σήμερα, ότι έκανα το έκανα hardcoded και πολύ πρόχειρα, χρησιμοποιώντας έναν χρήστη στην SQL (dbo).

Τώρα α ήθελα να μάθω πώς μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο, χρησιμοποιώντας users και roles της SQL (ώστε να καταγράφεται ποιος κάνει τι κτλ) και όλα αυτά να παίζουν στο application μου.

Δηλαδή να μπορώ μέσα απο το application να φτιάχνω users και με κάποιον τρόπο να ελέγχω για το που ανήκει ο κάθε user και να εμφανίζει ή όχι τα αντίστοιχα πεδία η φόρμα.

Ξέρω ότι είναι ψιλό-χάος αυτό που θέλω να μάθω, και γιαυτο το ποστάρω εδώ αφού δεν μπορούσα να σκεφτώ σε ποια ενότητα ταιριάζει καλύτερα μιας και τα μεπεριέχει όλα.! Μπορείτε να μου δώσετε 2-3 κατευθυντήριες γραμμές; ΠΟυ να ψάξω, τι να ψάξω κτλ;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

•  25-01-2007, 11:54 24011 σε απάντηση της 23993

Re: user/groups/roles management

Ενας τρόπος είναι όλοι οι χρήστες του δικτύου να μπαίνουν με το δικό τους Windows Login (δικαιώματα SQL Server). Ετσι στον SQL μπορείς να δώσεις δικαιώματα ανά User/Role (ισως και Schema αλλά δεν το έχω ψά;ξει ακόμα το τι γίνεται με το Schema)

Από εκεί και πέρα μπορείς να έχεις και έναν πίνακα στον SQL (που οι απλοί χρήστες ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΛΛΑΓΩΝ - μόνο Select ) και η εφαρμογή σου να δια΄βαζει αυτόν τον πίνακα ώστε να αποφασίζει τη εμφανίζει και τι επιτρέπει μέσα στις φόρμες σου...
    -------------------------------
    Κ. Γιαγιάς

Θα ήθελα να είμαι μέσα στην φωτογραφία και όχι εδώ!!!!

http://beastie06.wordpress.com
  •  25-01-2007, 12:36 24016 σε απάντηση της 23993

Απ: user/groups/roles management

Αυτό με τους διαφορετικούς χρήστες δεν παίζει (εννοώ διαφορετικού χρήστες Win), για πολλούς και διάφορους λόγους (εννοώ ότι δεν θέλω να γίενι έτσι).

Επίσης διαβάζοντας πολλά άρθρα και κάτι post που βρήκα και εδώ, ανακάλυψα ότι τελικά καλό είναι να υπάρχουν 1-2-3 sql χρήστες σε διαφορετικά roles και τα δικαιώματα στους application users να δίνονται μέσα απο τον κώδικα.

Οπότε το πρόβλημα ώς προς το ένα μέρος έχει λυθεί!

Τα άλλα δύο μέρη τώρα είναι:

1) Πώς παίζω με τους διάφορους χρήστες μιας database μέσα από το πρόγραμμα; Φτιάχνω διαφορετικά connectionstring για τον κάθε χρήστη;

2) Έστω ότι έχω user/group management μέσα απο κώδικα. Υπάρχει κάποιος τρόπος να αποδίδω τα permissions "δυναμικά" ανα φόρμα συνολικά ώστε να μην χρειάζεται να γράφω κώδικα "καρφωτό" για το τι θα είναι visible σε κάθε group ή χρήστη; ΄΄Ετσι ώστε να μπορώ να δημιουργώ νέα groups που θα έχουν διαφορετικά δικαιώματα στην φόρμα. Πάλι μέσω πινάκων στην βάση φαντάζομαι. Κάποιο παράδειγμα, refernce?
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems