Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Τραβώντας προς το μέλλον... Η γνώμη σας?

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò M1ke. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος besieger στις 27-08-2007, 15:19. Υπάρχουν 9 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  21-08-2007, 16:38 34402

Τραβώντας προς το μέλλον... Η γνώμη σας?

Καλησπέρα σε όλους και καλώς σας βρήκα στο community. Μπάινω στο τέταρτο έτος του ΑΕΙ πληροφορικής στα Γιάννενα και έχω αρχίσει να μπαίνω στην διαδικασία: και μετα, τι? Αυτό που με ενδιαφέρει κυρίως ειναι ο προγραμματισμός (δικτύων, υψηλών επιδόσεων, event-driven προσομοιώσεις, ασαφής λογική και νοήμονα συστήματα).

Οπότε σκέφτομαι τα εξής:

1. Τελειώνοντας να κάνω ένα μεταπτυχιακό (δίκτυα, τεχνητή νοημοσύση ή κρυπτογραφία), διδακτορικό στον τομέα που θα επιλέξω και μετά το στρατιωτικό να προσπαθήσω να μπω σε ερευνητικά προγράμματα - με απώτερο στόχο τη θέση σε ένα πανεπιστήμιο.
    2. Η πτυχιακή εργασία και το μεταπτυχιακό να γίνει πάνω σε συστήματα του Στρατού ή της Αστυνομίας, κ αντί για το στρατιωτικό να δώσω κατατακτήριες σε σχολή αστυνομίας ή στρατιωτική σχολή με στόχο το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος / ασφάλεια συστημάτων/βάσεων δεδομένων του στρατού (για να κάνω εντύπωση θα το λέω αντικατασκοπία Cool)!!!

Ποιά η γνώμη σας?

Παρακαλώ αν πρόκειται να με κατεβάσετε από το σύννεφο, καντε το λίγο ήρεμα (Οι απαντήσεις "ΚΑΛΑ ΡΕ ΠΟΥ ΖΕΙΣ???", αν και ευστοχες, θα με πληγώσουν βαθύτατα... Sad  )

I think there's to much blood in my caffeine system..
  •  21-08-2007, 20:57 34406 σε απάντηση της 34402

Απ: Τραβώντας προς το μέλλον... Η γνώμη σας?

Γιατί να κατέβεις από το σύννεφο; Το πιο ωραίο χαρακτηριστικό των νέων ανθρώπων, που μετριάζεται και σβήνει με τα χρόνια είναι τα όνειρα και η ιδεαλιστική φιλοδοξία. Οι άνθρωποι που καταφέρνουν να ονειρεύονται και να παλεύουν για τα όνειρά τους σε όλη τους τη ζωή, χωρίς να είναι αιθεροβάμμονες, είναι και οι πιο ευτυχισμένοι. Προσπάθησε πάντα να έχεις ένα όνειρο και ένα στόχο, γιατί αυτό θα είναι η κινητήρια δύναμη στη ζωή σου.

Και μετά από τις σοφές συμβουλές της προηγούμενης γενιάς, επί του θέματος:

Ένα διδακτορικό είναι ένας σχετικά μακροπρόθεσμος στόχος σπουδών. Απαιτεί υπομονή, αυτοσυγκέντρωση και πραγματικό ενδιαφέρον για τη θεματική περιοχή που θα διαλέξεις. Μπορεί να έχεις καταπληκτική επίβλεψη και να περάσεις τρια ή τέσσερα υπέροχα, παραγωγικά και δημιουργικά χρόνια, μπορεί να παλεύεις αφημένος στην τύχη σου, αλλά αν έχεις μυαλό και επιμονή είναι ένας στόχος απόλυτα επιτεύξιμος.

Η συνέχεια, στην Ελλάδα, στον ακαδημαϊκό χώρο, δεν είναι εύκολη. Υπάρχει και θα υπάρχει πολύς ανταγωνισμός, τόσο από εξαιρετικούς ανθρώπους όσο και από δημοσιοσχεσίτες φελλούς. Θα πρέπει να έχεις πολύ καλές δημόσιες σχέσεις, και με αυτό δεν εννοώ να φιλάς κατουρημένες ποδιές, αλλά να κάνεις επιθετικό networking και διαφήμιση του εαυτού σου. Αν το μπορείς, ή αν μπορείς να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να το κάνει, τότε έχεις μέλλον στον ακαδημαϊκό χώρο. Αλλιώτικα τα πράγματα είναι μάλλον δύσκολα και καθαρά θέμα συγκυρίας. Λάβε υπόψη σου πάντως, ότι όταν ζήσεις λίγο παραπάνω μέσα στα πανεπιστήμια, μπορεί να απογοητευτείς. Αυτό θα το δεις όμως και κατά τη διάρκεια του διδακτορικού, όπου θα πάρεις μια πρώτη γεύση και θα δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου.

Η δεύτερή σου επιλογή ακούγεται θεωρητικά ενδιαφέρουσα, αλλά δεν έχω ιδέα αν και πώς θα μπορούσα να εφαρμοστεί στην πράξη.

Μια άλλη επιλογή, την οποία καλό είναι να εξετάσεις αν πραγματικά θέλεις να ανοίξεις τα φτερά σου, είναι να κάνεις το διδακτορικό σου στην Αμερική. Εκεί θα βρεις πολύ περισσότερες ευκαιρίες, επιλογές και ερεθίσματα, ιδιαίτερα αν προτιμάς την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία.

Ό,τι και να διαλέξεις, σου εύχομαι να είσαι ευτυχισμένος και επιτυχημένος σε αυτό. Να ξέρεις πάντως, ότι οι επιλογές μας στη ζωή δεν είναι μονόδρομος. Μπορεί από αλλού να ξεκινήσουμε, και με μικρές ή μεγαλύτερες διορθώσεις στην πορεία να καταλήξουμε αλλού, φτάνει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και να προσπαθούμε πάντα να πετύχουμε τη μέγιστη ικανοποίηση από τη σταδιοδρομία μας και όχι να φτάσουμε κάποιο στόχο που βάλαμε πριν από δέκα χρόνια, όταν ήμασταν ίσως άλλοι άνθρωποι.

Νατάσα Μανουσοπούλου
  •  22-08-2007, 08:47 34414 σε απάντηση της 34402

Σε γεννικές γραμμές θα συμφωνήσω με τη Νατάσα.
    Τώρα τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά είναι πονεμένη ιστορία στην Ελλάδα.
    Όταν πας σε μια εκδήλωση καριέρας και σου λέει ο αρχι-HR σύμβουλος ότι το 80% έχει μεταπτυχιακό καταλαβαίνεις λοιπόν τί υπερκορεσμός και ανταγωνισμός υπάρχει.
    Ενα μάστερ θα σου δώσει αποδοχές 1210 ευρώ μεικτά το μήνα. Οικονομική απόσβεση λοιπόν της επένδυσης είναι μάλλον απίθανη.
    Το διδακτωρικό θα σου δώσει 190 ευρώ μεικτά περισσότερα-1400 το μήνα.
    Στην Αμερική εταιρείες όπως πχ η Microsoft δίνουν πρώτο μισθό σε διδακτορα 100000 δολλάρια το χρόνο (μεικτά).
    Οι καθηγητές μου στην Αγγλία έλεγαν ξεκάθαρα ότι το να κάνεις διδακτωρικό είναι μια ασκητική (όπως ο μοναχός στο μοναστήρι) διαδικασία, επίπονη και πρέπει να στοχεύεις σε μεγάλες πνευματικές ανταμοιβές.
    Ακόμα είναι μάλλον απίθανο (ακόμα και στην Αγγλία) να κάνεις οικονομική απόσβεση μιας τέτοιας επένδυσης.
    Οπότε εαν δε θες να γίνεις ακαδημαϊκός και δεν έχεις ΒΙΤΣΙΟ ΒΙΤΣΙΟ να μπεις σε ένα εμφιθέατρο και να διδάξεις φοιτητές, άστο καλύτερα.

Τώρα σχετικά με εργασία στη δημόσιο, εξαρτάται από το τί βήσμα έχεις.

Ως άντρας όμως σε συμβουλεύων μώλις πάρεις το πτυχίο σου, την επόμενη μέρα πήγαινε να κάνεις κατευθείαν στρατιωτική θυτεία.
    Χωρίς "εκπληρωμένες στρατιωτικές υποχρεώσεις", το μόνο πράγμα που μπορείς να κάνεις στην Ελλάδα είναι εθελοντική εργασία.

Εαν πας στο εξωτερικό για ένα μάστερ, τότε εκεί θα έχεις ευκαιρείες που δε βρίσκεις εύκολα στην Ελλάδα και θα είναι κρίμμα να τις χάσεις λόγω στρατού.

Powered by openSuSE 11 64-bit Edition
  •  22-08-2007, 11:25 34417 σε απάντηση της 34414

Προσωπικά, δεν πρόκειται να σε κατεβάσω από τα σύνεφα μιας και πιστεύω οτι αυτό που θες είναι σχετικά εύκολο να γίνει, υπάρχουν όμως κάποιες απαιτήσεις... που αν πληρούνται τότε go on!!!:
    1. Nα μπορεί κάποιος να σε συντηρεί μέχρι (ας πούμε) τα 28-29 σου (χωρίς αυτό να είναι 100% true).
    2. Να έχεις βαθμό πτυχίου από Λιαν Καλώς και πάνω (Τα ξένα πανεπηστήσμια το ονομάζουν Upper Seconds Class University Degree), Δηλ. > 7.5.
    3. Να σε ξέρουνε και να έχεις καλό όνομα στο Πανεπιστήμιο που είσαι.
    Αν αυτά μπορούν να συμβούν μπορώ να σου προτείνω τα εξής... μιας και οι εμπειρίες της μισής μου ζωής ειναι πολύ κοντά με αυτά που θες να κάνεις...

Σου προτείνω:
    1ον. Να δικτυωθείς με καθηγητές στο πανεπιστήμιο.

2ον. Να κάνεις μεταπτυχιακά στο εξωτερικό σε κάποιο πανεπιστήμιο που συνεργάζεται με το δικό σου, οπότε μπορούν να σε δηλωσουν σαν "fellowship member" ή να πάρεις καμιά υποτροφία (δεν είναι δύσκολο αν το ψάξεις - βλέπε ΙΚΥ - Ίδρυμα Κρατικώ Υποτροφιών, και όχι μόνο).

3ον. Να επιλέξεις έναν καθηγητή σε ένα αντικείμενο που γουστάρεις και να του μιλήσεις. Να μην φοβηθείς να του μιλήσεις. Να του πεις ανοιχτά: "Κύριε τάδε με ενδιαφέρει πολύ το μάθημα σας και θα ήθελα να κανω διδακτορικό επάνω στο τομέα αυτόν, θα θέλατε να με αναλάβετε και να γίνεται ο βασικός supervisor μου?". Ακόμα κι αν δεν μπορεί ή έχει άλλους που επιβλέπει, θα σε εκτιμήσει και αν μη τι άλλο θα σου προτείνει κάποιον συνάδελφό του σε όμοιο γνωσιολογικό αντικείμενο.

4ον. Όταν τελειώσεις με το καλό το Master, να γυρίσεις Ελλάδα για το διδακτορικό σου και να κυνηγήσεις να γίνεις ΕΜΥ (Ειδικός Μεταπτυχιακός Υπότροφος - δεν ξέρω πως το λένε τώρα) στο Πανεπιστήμιο που αποφοίτησες. ΕΜΥ, σημαίνει οτι θα παίρνεις κάποια (εντάξει γελοία λεφτα) αλλά καλύτερο από το τίποτα. Τώρα, από τα έργα πληροφορικής που θα μπορούσες να δικτυωθείς και τα κοινοτικά κονδήλια, Ναι, μπορείς αν είσαι τυχερός να βγάλεις αρκετά λεφτά για να ζεις μόνος, αλλά κανείς δεν σου το εγγυάται. Εξαρτάται από πολλά πράγματα: Π.χ. πόσο δικυομένος είναι ο καθηγητής σου, το πόσο θέλει να σε βάλει στα προγράμματα αυτά κλπ κλπ. Πρσωπικά, το 1995 περίπου έπερνα σαν ΕΜΥ 50.000 δρχ (145 eyro περίπου) τον μήνα! Βέβαια τα πολλά λεφτά ερχόντουσαν από συμμετοχη σε ευρωπαικά προγράμματα.... πολλά... τεσπα, αρκετά για είμαι σχετικά αυτόνομος. Η μερίδα του λέοντος πήγαινε πάντα στον Καθηγητή!

5ον. Στο διδακτορικό (αν είσαι ΕΜΥ) να ξέρεις οτι θα κάνεις και έργο βοηθητικό... πχ: μπορεί να βάζεις θέματα, να κάνεις διορθώσεις σε γραπτά, επιτηρήσεις (μπλιαχ!!!) και φυσικά κάποιες παραδόσεις σαν βοηθός.... καμιά σχέση με το διδακτορικό .. όλα αυτα!!

6ον. Να κυνηγάς δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και συμμετοχές σε συνέδρια: Αυτές ειναι το βασικό στοιχείο που θα σου δώσουνε credits για να σε δεχτούνε μετά σαν ΔΕΠ. Φυσικά εννοείται οτι θα έχεις πάρει και το PhD.

6ον. Ο Supervisor σου θα είναι ο Θεός, και ο Θεός δεν κάνει λάθη... ακόμα κι αν το δεν το παραδέχεται κι ο ίδιος.

7ον. Τώρα για το αντικείμενο:
    α. Το AI ειναι ένα υπέροχο αντικείμενο. Είναι δύσκολο αλλά απίστευτα μα απίστευτα ενδιαφέρον και σχεδόν αποκλειστικά μόνο για ακαδημαική... "χρήση"!!
    β. Η κρυπτογραφία, επίσης δύσκολη... πολλά μαθηματικά... πολλά όμως... όπως και η εφαρμογές της... παντού!
    γ. Δίκτυα... χμ... είναι πολύ γενικό, υπάρχουν "άπειροι" κόμβοι κάτω από αυτήν την λέξη...
    Φυσικά μπορείς μπορείς να τα συνδιάσεις (πράγμα που σίγουρα δεν θα αποφύγεις,... όλα)
    8ον. Τώρα για Στρατό και Αστυνομία.... μάλλον δεν έχει πολύ "ψωμί". Αυτά τα ιδρύματα συνήθως περιμένουνε τα έτοιμα software από το εξωτερικό για να τα αγοράσουμε και δεν επενδύουν στο εσωτερικό... μιας και δεν υπάρχει... "μια"!!! Άσε που μετά μπλέκεις με θέματα security... και δεν ξεμπλέκεις εύκολα... εκτός κι αν την "βρίσκεις" έτσι,.. οπότε πάσο!!

Αυτό που θα ήθελα να σου πω είναι το ίδιο που μου είπε ένα καθηγητής μου όταν πήρα το πτυχίο....
    Ακόμα δεν έχεις κάνει τίποτε... εχεις διαβάσει μόνο τα "εξώφυλλα των εξωφύλλων"...

Σου ευχομαι καλή συνέχεια στην αναζήτηση της γνώσης...

PS: Natasa... Ειλικρινά Many thx!! για την, εκτός από πολύ σωστή,... "touchable" απάντηση σου...!

Nothing to declare...
  •  22-08-2007, 12:59 34425 σε απάντηση της 34402

Είμαι πολύ "ενάντια" στη δεύτερη επιλογή σου:
    Οι στρατιωτικοί και οι αστυνομικοί τείνουν να μην θεωρούν ισότιμο κάποιον που δεν έχει τελειώσει τις ίδιες σχολές με αυτούς στην ίδια φάση.
    Επιπλέον διαπίστωσα ότι το πρώτο πτυχίο σου καθορίζει πολλές νοοτροπίες και λογικές στην συνέχεια, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με το περιβάλλον και τον τρόπο εργασίας.
    Για αυτό αυτό που προτιμά η αστυνομία και ο στρατός να κάνει είναι να στέλνουν δικούς τους απόφοιτους / αξιωματικούς ( π.χ. Ευέλπιδες ) σε σχολές πληροφορικής και όχι το ανάποδο (αυτό σε διεθνές νομίζω επίπεδο)

παράδειγμα προσωπικό: στο στρατό συχνά μου ζητούσαν να κάνω πράγματα σε υπολογιστές πολύ κάτω του επιπέδου λογικής μου (και κάθε αποφοίτου ΑΕΙ με ελάχιστες γνώσεις). Αποτέλεσμα ταλαιπωριώμουνα και ταλαιπωρούσα (προσέξτε το δεύτερο) γιατί δεν μπορούσα να προσαρμωστώ στις βλακείες τους. Ενώ ένας εύελπις, για παράδειγμα, θα έλεγε: "μου το λέει ένας ανώτερος το κάνω", και στο μυαλό του θα παίρναγε στο ντούκου. Ούτε να εκνευριστεί, ούτε να εκνευρίσει ("αυτό που μου λες δεν γίνεται" / "αύριο θα έχουμε μεγαλύτερο πρόβλημα" κλπ, κλπ)

•  22-08-2007, 13:39 34430 σε απάντηση της 34425

besieger:
    Είμαι πολύ "ενάντια" στη δεύτερη επιλογή σου:
    Οι στρατιωτικοί και οι αστυνομικοί τείνουν να μην θεωρούν ισότιμο κάποιον που δεν έχει τελειώσει τις ίδιες σχολές με αυτούς στην ίδια φάση.
    Επιπλέον διαπίστωσα ότι το πρώτο πτυχίο σου καθορίζει πολλές νοοτροπίες και λογικές στην συνέχεια, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με το περιβάλλον και τον τρόπο εργασίας.
    Για αυτό αυτό που προτιμά η αστυνομία και ο στρατός να κάνει είναι να στέλνουν δικούς τους απόφοιτους / αξιωματικούς ( π.χ. Ευέλπιδες ) σε σχολές πληροφορικής και όχι το ανάποδο (αυτό σε διεθνές νομίζω επίπεδο)

παράδειγμα προσωπικό: στο στρατό συχνά μου ζητούσαν να κάνω πράγματα σε υπολογιστές πολύ κάτω του επιπέδου λογικής μου (και κάθε αποφοίτου ΑΕΙ με ελάχιστες γνώσεις). Αποτέλεσμα ταλαιπωριώμουνα και ταλαιπωρούσα (προσέξτε το δεύτερο) γιατί δεν μπορούσα να προσαρμωστώ στις βλακείες τους. Ενώ ένας εύελπις, για παράδειγμα, θα έλεγε: "μου το λέει ένας ανώτερος το κάνω", και στο μυαλό του θα παίρναγε στο ντούκου. Ούτε να εκνευριστεί, ούτε να εκνευρίσει ("αυτό που μου λες δεν γίνεται" / "αύριο θα έχουμε μεγαλύτερο πρόβλημα" κλπ, κλπ)

Besieger
    Για τις ένοπλες δυνάμεις ξέρω οτι όσοι έχουν τελειώσει τις σχολές αξιοωματικών, μπορούν να σταλούν για μεταπτυχιακά.
    Είχα κάνει πριν από χρόνια ταχύρυθμα σεμινάρια TOEFL με έναν Υποπλοίαρχο ο οποίος επεδίωκε να πάει στο Monteray στην Αμερική, να κάνει Master in Computer Science.

Πάντως το παράδειγμα από το στρατό δεν περιορίζεται μόνο στις ένοπλες δυνάμεις...