Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Ανάπτυξη βάσης δεδομένων για Τραπεζικό Οργανισμό (Εργασία)

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò M1ke. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος Bill στις 22-10-2007, 09:23. Υπάρχουν 4 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  19-10-2007, 22:44 36401

Ανάπτυξη βάσης δεδομένων για Τραπεζικό Οργανισμό (Εργασία)

Καλησπέρα σε όλους. Μου δώθηκε θέμα εργασίας στο πανεπιστήμιο "Ανάπτυξη λογισμικού για τραπεζικό οργανισμό".

Έχουμε ελευθερία όσον αφορά την υλοποίηση (γλώσσα προγραμματισμού, σύστημα διαχείρησης βάσης δεδομένων κλπ). Το θέμα είναι ότι στο τέλος η εφαρμογή πρέπει να είναι up and running (πχ αν θα υποστηρίζει κάποια online συναλλαγή θα πρέπει να πάω 2 pcs και να κάνω την συναλλαγή εκείνη την ώρα) και θα ήθελα τη γνώμη σας...

Κατ' αρχήν, πιστεύω πως αφού δεν χρησιμοποείται μόνο ένα mainframe, η βάση θα πρέπει να είναι κατανεμημένη σε πολλούς υπολογιστές.

και τώρα, οι ερωτήσεις...

1. Είναι αποδεκτό να έχουν όλα τα υποκαταστήματα ολόκληρη την βάση αποθηκευμένη, και να ενημερώνονται όλα κάθε φορά που γίνεται κάποια συναλλαγή? Ή θα πρέπει να έχει κάθε μία τη δική του, και οι μη τοπικές ερωτήσεις να περνάνε μέσω δικτύου (μάλλον μέσω internet)?

2. Μπορεί η όλη υλοποίηση να γίνει μέσω Visual Studio 2005 σε C#, με SQL Server 2005 εγκατεστημένο σε κάθε pc? Έχετε να προτείνετε κάτι καλύτερο? (Εκτός από Access, είναι ο μόνος περιορισμός που μας τέθηκε).

3. Υπάρχει κάποια βασική μέθοδος ασφάλειας που θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω στην αποθήκευση των δεδομένων και στην επικοινωνία των βάσεων?

Δεν περιμένω σε καμία περίπτωση να μου πείτε "παρε την εργασία σου έτοιμη εδώ", απλά θέλω ένα μπούσουλα. Είναι η πρώτη σοβαρή εφαρμογή που μας ζητείται στο πανεπιστήμιο, και η πρώτη φορά που καλούμαι να υλοποιήσω εφαρμογή σε windows, η οποία χρησιμοποιεί κάθε τομέα που (και καλά) διδάχτηκα!!!
    Πάει το παλιό καλό terminal των unix!!!
    I think there's to much blood in my caffeine system..
  •  19-10-2007, 23:48 36403 σε απάντηση της 36401

Απ: Ανάπτυξη βάσης δεδομένων για Τραπεζικό Οργανισμό (Εργασία)

Τα ερωτήματα που βάζεις είναι πολλά και θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες.
    Συνοπτικά απαντώ:
    1. Φαντάζομαι ότι ξέρεις ότι υπάρχουν δύο βασικές αρχιτεκτονικές σε τέτοιου είδους συστήματα:
    α. Αυτή που περιγράφεις είναι η κατανεμημένη (distributed) αρχιτεκτονική (σε κάθε κατάστημα της τράπεζας υπάρχει μια ΒΔ με ένα υποσύνολο δεδομένων ή και όλα τα δεδομένα αν και το 2ο είναι λίγο τρελλό)
    β. Υπάρχει επίσης η κεντρικοποιημένη -δεν είμαι σίγουρος ότι είναι σωστός ο όρος- (centralized) αρχιτεκτονική. Εδώ υπάρχει μονο μια βάση δεδομένων κάπου κεντρικά και όλα τα καταστήματα χρησιμοποιούν αυτήν τη βάση μέσω κάποιου δικτύου.
    Κάθε μια έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.
    Εσύ επέλεξες την 1η. Είναι αρκετά πιο πολύπλοκη από την 2η γιατί θα πρέπει να λύσεις τα θέματα "συγχρονισμού" των δεδομένων μεταξύ των καταστημάτων (το replication των δεδομένων).
    Εγώ θα σου συνιστούσα τον 2ο τρόπο. Θα είναι πιο εύκολος για σένα χωρίς να υστερεί τεχνικά.

2. Ναι μπορείς να χρησιμοπιήσεις SQL Server και C#. Τεχνικά σου προσφέρουν ότι θα χρειαστείς για να υλοποιησεις την εφαρμογή σου είτε με τον 1ο είτε με τον 2ο τρόπο.

3. Σχετικά με την επικοινωνία των βάσεων - εφόσον εξακολουθείς να προτιμάς τον 1ο τρόπο - και επιλέξεις τον SQL Server θα πρέπει να διαβάσεις για το replication και πως το υλοποιεί ο SQL Server. Εννοειται πως ότι υλοποιήσεις θα το υλοποιήσεις με transactions (φαντάζομαι θα ξέρεις τα βασικά) όποτε θα πρέπει να δεις επίσης πως ο SQL Server υλοποιεί τα transactions.
    Τώρα κάτι παραπάνω για ασφάλεια δεν φαντάζομαι ότι απαιτείται. Στην πραγματικότητα τα δίκτυα των τραπεζών είναι κλειστά δίκτυα και τα θέματα ασφάλειας από εξωτερικούς κινδύνους τα αναλαμβάνει το hardware.

Μια βασική συμβουλή: Μια τραπεζική εφαρμογή - ακόμα και σε τέτοιο επίπεδο - μπορεί να αποδειχθεί πολύ μεγάλη. Κάτσε και σκέψου τι θες να κάνει η εφαρμογή σου. Βάλε κάποια όρια.
    Απαρίθμησε τις λειτουργίες.
    Για να σε βοηθήσω μια μικρή εφαρμογή θα μπορούσε να κάνει τα ακόλουθα:
    1. Άνοιγμα Λογαριασμού
    2. Κατάθεση.
    3. Ανάληψη.
    4. Ερώτημα για υπόλοιπο λογαριασμού.
    Αν θες σχεδίασε και τις οθόνες πριν γράψεις κώδικα.

Harry Tsavdaris
  •  20-10-2007, 14:02 36415 σε απάντηση της 36403

Εννοείται πως η centralized λύση είναι και η ποιό εύκολη, απλά δεν ξέρω κατά πόσο δουλεύει έτσι μια τράπεζα (αν πέσει ο server της Εθνικής όλα τα υποκαταστήματα μένουν off-line?)... Θα ήθελα να το κάνω όσο ποιο αληθοφανές γίνεται, εκτός βέβαια αν ξεφύγει πολύ η δυσκολία του όλου project.

Όσον αφορά την (πολύ σωστή) συμβουλή σου, η σχεδίαση - ανάλυση είναι το βασικό μέρος του μαθήματος, όχι τόσο η υλοποίηση. Έχουμε έναν ολόκληρο μήνα να κάνουμε το όλο πλάνο, με uml διαγράμματα, timetables και καταμερισμό εργασιών στην ομάδα κλπ. Η ερώτηση έγινε κυρίως για να έχουμε μια γενική ιδέα των εργαλείων/τεχνικών που θα χρησιμοποιήσουμε (δεν θα ήθελα να μάθαινα τον sql server απ'έξω και μια βδομάδα πριν την παράδοση να γύρναγα σε oracle!)
    I think there's to much blood in my caffeine system..
  •  20-10-2007, 15:15 36418 σε απάντηση της 36415

Ναι μπορεί και δουλεύει έτσι μια τράπεζα. Θεωρητικά σε τέτοια συστήματα, προσέχουν να μην υπάρχει single point of failure. Ο server δεν είναι ποτέ ένας. Υπάρχει και δεύτερος και μπορεί να υπάρχει και ολόκληρο disaster recovery site (π.χ. στην περίπτωση φωτιάς, σεισμού κ.λ.π. ) Οι τηλεπ. γραμμές είναι διπλές κ.ο.κ.
    Επομένως μη θεωρήσεις ότι η 2η λύση είναι "φτωχή" ή ότι είναι για μικρά συστήματα και ότι η πραγματικά επαγγελματική λύση για μεγάλα συστήματα είναι η 1η.
    Το θέμα της τεχνολογίας μην το δείς μόνο στα στενά όρια της εργασίας σου . Εξ άλλου όλες αυτές οι πλατφόρμες κάνουν τη δουλειά και δεν νομίζω ότι θα κριθείς από το ποιά πλατφόρμα επέλεξες (εκτός αν ο καθηγητής έχει τίποτα κολλήματα).  Δες το σαν ένα σκαλοπάτι για το μέλλον σου. Υπάρχει εξειδίκευση στην αγορά εργασίας και καμιά φορά η τεχνολογία μπορεί να καθορίσει το επαγγελματικό μέλλον σου.

Harry Tsavdaris
  •  22-10-2007, 09:23 36477 σε απάντηση της 36401

Θα απαντήσω μόνο στο 2 ερώτημα της υλοποίησης!!! Θα σου συμβούλευα να μην το ξεκινήσεις καν σε Access διότι λόγο προσωπικης μου πείρας θα μπλέξεις (αν έχεις και συνθετα queria)!!!Εγώ θα έκανα εγκατάσταση τον SQL2005 και μετά με C# παίζεις άνετα με τη βάση και υπάρχει πολύ υποστήριξη απο το internet!!!Κάλυτερα σε γλωσσα C# διότι θα σου είναι πιο έυκολα να παίξεις με databasing programming + ADO controls!!! 

select DATEDIFF(dd,GetDate(),'20140731') AS EΠΟΜΕΝΕΣ_ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems