Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Debugging - Εμφάνιση μεταβλητών

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò smartmedia. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος Παναγιώτης Καναβός στις 30-07-2010, 21:17. Υπάρχουν 3 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  28-07-2010, 11:27 59540

Debugging - Εμφάνιση μεταβλητών

Γεια χαρά,

Ασχολούμαι με τον προγραμματισμό χρόνια αλλά δυστυχώς μόλις τώρα αποφάσισα να αλλάξω προγραμματιστικό περιβάλλον. Ξεκίνησα λοιπόν εγκαθιστώντας το VB Studio 2010. Έχω αρκετά κενά ως προς τον τρόπο που δουλεύει το Studio αλλά προσπαθώ να μάθω. Έχω τις εξής ερωτήσεις.
    1) Μπορώ κατά την διάρκεια που τρέχω μια εφαρμογή στο debugging να βλέπω ποιες μεταβλητές χρησιμοποιούνται και τι τιμές έχουν...???
    2) Επειδή στο παλιό μου προγραμματιστικό περιβάλλον τα ονόματα των μεταβλητών ήταν πάντα μέσα σε brackets π.χ. [variable] υπάρχει πρόβλημα να συνεχίσω να τις δηλώνω έτσι...???
    3) Το label component μπορεί να παρουσιάζει κάποια μεταβλητή εξ ορισμού χωρίς να χρησιμοποιήσω την εντολή Label1.text = "[variable]"

Ευχαριστώ
  •  28-07-2010, 12:14 59541 σε απάντηση της 59540

Απ: Debugging - Εμφάνιση μεταβλητών

Δεν έχεις αλλάξει προγραμματιστικό περιβάλλον αλλά και γλώσσα προγραμματισμού. Είναι τεράστιο λάθος να προσπαθείς να γράψεις σε μία γλώσσα όπως έχεις συνηθίσει σε άλλη. Ή θα κολλάς συνέχεια προσπαθώντας να κάνεις κάτι που δούλευε στην παλιά γλώσσα να δουλέψει, ή θα χρησιμοποιείς τεχνικές οι οποίες είναι ακατάλληλες, πιο αργές ή απλά γίνονται με άλλο τρόπο. Το ότι κάπου, σε κάποια γλώσσα μπορούσες να γράψεις περίεργα ονόματα κλείνοντας τα σε [] δεν σημαίνει ότι ήταν καλή ιδέα ούτε στην παλιά γλώσσα, ούτε στην VB.NET, παρότι το επιτρέπει.

Όσον αφορά το Label component και τις "μεταβλητές", θα πρέπει να καταλάβεις ότι μία μεταβλητή δεν έχει ποτέ τιμή από μόνη της. Από κάπου ήρθε αυτή η τιμή, είτε από κάποια βάση, κάποιο web service, ή κάποιο αντικείμενο. Δεν γλυτώνεις τίποτα βάζοντας την τιμή στη μεταβλητή με το χέρι, και μετά διαβάζοντας τη "αυτόματα" στο label. Αυτό που έχει νόημα, και που σου δίνει το .ΝΕΤ, είναι το data binding - να μπορείς να συνδέεις πεδία της βάσης ή properties ενός αντικειμένου με κάποια controls, εφόσον θέσεις τις σωστές τιμές στα DataSource, DataMember properties. Το Label property δεν σου το δίνει αυτό, γιατί δεν είναι φτιαγμένο γι αυτό το σκοπό - ένα label απλά ένα στατικό κείμενο. DataBinding σου δίνουν τα TextBox, GridView, ComboΒοχ και πολλά άλλα control.

Όσον αφορά τις τιμες των μεταβλητών, μπορείς να τις δεις άνετα επιλέγοντας μία μεταβλητή, πατώντας δεξί κλί και επιλέγοντας Add Watch από το μενού.

Επειδή υποψιάζομαι ότι ξεκινάς από το μηδέν σε πλατφόρμα Microsoft, πόσο μάλλον .NET, προτείνω να ξεκινήσεις με τη σειρά τα tutorials στο Beginner Developer Center και συγκεκριμένα το Windows Development. Υποψιάζομαι μάλιστα ότι δεν έχει τόσο σημασία ποιά γλώσσα θα επιλέξεις, C# ή VB.NET εφόσον σου είναι και οι δύο άγνωστες. Ακόμα και αν προτιμάς τη VB.NET, η πιο διαδεδομένη γλώσσα στο .NET είναι η C#.

Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  30-07-2010, 19:36 59595 σε απάντηση της 59541

Παναγιώτη,

Σε ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις σου. Θα προσπαθήσω να τις ακολουθήσω. Αυτό που με δυσκολεύει πολύ είναι οτι δεν υπάρχει ή τουλάχιστον εγω δεν ξέρω τρόπος να εχω πρόσβαση στις εντολές. Για να γίνω ποιό σαφής, π.χ. θέλω να ξέρω τι εντολές υπάρχουν για strings manipulation, να κόψω - ράψω ενα string, αναζήτηση δεδομένων σε κάποιο string κλπ. Μήπως υπάρχει κάποιο πρόσθετο η utility που κατηγοριοποιεί τις εντολές αυτές γιατί είναι χάος να ψάξεις να βρείς τι κάνει κάθε μια.
    Τώρα ξεκίνησα και κάνω ενα project με παραδείγματα για το τι κάνει τι. Tabs - combobox - TextEntry κλπ μπας και βοηθηθώ λιγάκι...
    Διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά δεν είδα πουθενά εδω τπτ ολοκληρωμένα tutorials projects, μόνο αποσπασματικές απαντήσεις σε ερωτήσεις. Βέβαια για κάποιους που έχουν εμπειρία και είναι προχωρημένοι ΟΚ οι άλλοι όμως, όπως εγώ δεν καταλαβαίνουν τπτ.

Αany way, ευχαριστώ και πάλι.
  •  30-07-2010, 21:17 59597 σε απάντηση της 59595

Άλλο η σύνταξη και οι βιβλιοθήκες μίας γλώσσας και άλλο οι εντολές του IDE. Το string manipulation ανήκει στην πρώτη κατηγορία. Δεν έχει καμμία απολύτως σχέση με tabs και combobox. Αν έφτιαχνες π.χ. ένα web site ή ένα windows service πάλι τις ίδιες κλάσεις και functions θα χρησιμοποιούσες, παρότι εκεί δεν υπάρχουν tabs ή combos.

Tutorials υπάρχουν εκατοντάδες, είτε γενικά είτε ειδικά και ολοκληρωμένα και αποσπασματικά. Τα links που σου έδωσα ξεκινάνε από τις γενικές αρχές και συνεχίζουν σε πιο ειδικά θέματα. Αν έχεις πρόβλημα να βρεις απαντήσεις, είναι μάλλον επειδή ψάχνεις για τις λάθος ερωτήσεις. Το είπα και νωρίτερα, αν δεν καταλάβεις τα βασικά δεν υπάρχει περίπτωση να βγάλεις άκρη - δεν θα καταλαβαίνεις καν ποιές απαντήσεις έχουν να κάνουν με αυτό που ψάχνεις και ποιές όχι. Δεν υπάρχει "μάθετε .NET σε 15 μέρες από το μηδέν". 

Υποψιάζομαι ότι γενικά έχεις μικρή εμπειρία στον προγραμματισμό. Αντί να προσπαθείς να βρεις "λυσάρια", ξεκίνα από την αρχή και πιάσε τα tutorials ξεκινώντας από τα βασικά. Ο προγραμματισμός θέλει χρόνια, δεν γίνεται να διαβάσεις δύο σελίδες και τελείωσες. Κοίτα πρώτα το beginners site, δες τα video και κάνε τις ασκήσεις και ΜΗΝ προσπαθήσεις να παρακάμψεις μαθήματα.

Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems