Όπως θα καταλάβεις και αν διαβάσεις το topic Licensing σύστημα, δεν υπάρχει κάποια εύκολη απάντηση. Ο κύριος λόγος είναι ότι το τί θα κάνεις εξαρτάται αποκλειστικά από δύο πράγματα: Πόσα είσαι διατεθειμένος να χάσεις από αντιγραφές, και πόσα είσαι διατεθειμένος να χάσεις από υποψήφιους πελάτες που εκνευρίστηκαν με το copy protection που χρησιμοποίησες. Και στις δύο περιπτώσεις, το ερώτημα είναι το ίδιο: Πόσες χαμένες πωλήσεις είσαι διατεθειμένος να ανεχτείς?
Όσο πιο ασφαλές είναι ένα σύστημα προστασίας, τόσο πιο περίπλοκο και ακριβό είναι. Αυτό ανεβάζει την τιμή που θα χρεώσεις αλλά και την πιθανότητα να χάσεις πελάτες που δεν έχουν όρεξη να ανεχθούν ένα ενοχλητικό σύστημα προστασίας. Έκανα μια φορά το λάθος να αγοράσω το "Αναγνώριση Φωνητικών Εντολών" της MLS, για να διαπιστώσω ότι έπρεπε να έχω το CD συνεχώς στον υπολογιστή, αλλιώς το πρόγραμμα δεν δούλευε! Δηλαδή, αν ήθελα να παίξω κάποιο DVD, να εγκαταστήσω κάποια εφαρμογή, να χρησιμοποιήσω τον υπολογιστή μου ρε παιδάκι μου, δεν μπορούσα να χρησιμοποιήσω το πρόγραμμα? Φαντάσου πόσες εφαρμογές της MLS πρόκειται να αγοράσω στο μέλλον ...
Θα πρέπει λοιπόν να σκεφτείς πόσο κοστίζουν οι απώλειες από αντιγραφή σε σχέση με τις απώλειες από χαμένες πωλήσεις.
Κάτι άλλο που πρέπει να σκεφτείς είναι τί είδους εφαρμογή θέλεις να προστατέψεις. Μια εφαρμογή που την πουλάς σε πακέτο έχει θα την προστατεύσεις με κωδικούς, internet activation ή κάποιο κλειδί usb. Αν έχεις κάποια εφαρμογή client/server που χρεώνεται με το license μπορείς να βάλεις κάποιο license server, ή να καταγράφεις απλώς τις συνδέσεις των χρηστών και να μπλοκάρεις όσες ξεπερνάνε το όριο.
Γενικά οι απλές λύσεις με κωδικούς να είναι οι λιγότερο ενοχλητικές, φθηνότερες αλλά και λιγότερο αποτελεσματικές, ενώ οι λύσεις με license servers ή περίεργα CD να παρέχουν τη μεγαλύτερη προστασία αλλά και ενόχληση. Τα usb keys είναι καλή λύση, αν δεν ανεβάζουν πολύ το κόστος, καθώς κοστίζουν συνήθως γύρω στα 50-100 €.
Αν θέλεις μια δωρεάν λύση με κώδικα σε VB.NET, κοίτα το ActiveLock.
Θα σε ενδιαφέρει επίσης το Dan Bricklin's Software Licensing Podcast.
Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos