Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Κλείδωμα εφαρμογής

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò zeon. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος Χρήστος Γεωργακόπουλος στις 08-11-2005, 11:25. Υπάρχουν 5 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  06-11-2005, 19:22 6752

Κλείδωμα εφαρμογής

Σόρυ αλλά δεν ήξερα σε ποιο section να βάλω την ερώτησή μου. Ξέρετε αν υπάρχει κανένα free εργαλειάκι ή tutorial για να κλειδώνω εφαρμογές? Δηλαδή αν έχω φτιάξει κάτι και πουλιέται σαν εφαρμογή (πακέτο) πως κλειδώνεται να χρειάζεται κάποιος να την αγοράσει?
    Ευχαριστώ!
  •  06-11-2005, 21:25 6753 σε απάντηση της 6752

Απ: Κλείδωμα εφαρμογής

Ίσως να θες να ρίξεις μια ματιά στο topic Licensing σύστημα.
  •  06-11-2005, 23:44 6754 σε απάντηση της 6753

Όπως θα καταλάβεις και αν διαβάσεις το topic Licensing σύστημα, δεν υπάρχει κάποια εύκολη απάντηση. Ο κύριος λόγος είναι ότι το τί θα κάνεις εξαρτάται αποκλειστικά από δύο πράγματα: Πόσα είσαι διατεθειμένος να χάσεις από αντιγραφές, και πόσα είσαι διατεθειμένος να χάσεις από υποψήφιους πελάτες που εκνευρίστηκαν με το copy protection που χρησιμοποίησες. Και στις δύο περιπτώσεις, το ερώτημα είναι το ίδιο: Πόσες χαμένες πωλήσεις είσαι διατεθειμένος να ανεχτείς?

Όσο πιο ασφαλές είναι ένα σύστημα προστασίας, τόσο πιο περίπλοκο και ακριβό είναι. Αυτό ανεβάζει την τιμή που θα χρεώσεις αλλά και την πιθανότητα να χάσεις πελάτες που δεν έχουν όρεξη να ανεχθούν ένα ενοχλητικό σύστημα προστασίας. Έκανα μια φορά το λάθος να αγοράσω το "Αναγνώριση Φωνητικών Εντολών" της MLS, για να διαπιστώσω ότι έπρεπε να έχω το CD συνεχώς στον υπολογιστή, αλλιώς το πρόγραμμα δεν δούλευε! Δηλαδή, αν ήθελα να παίξω κάποιο DVD, να εγκαταστήσω κάποια εφαρμογή, να χρησιμοποιήσω τον υπολογιστή μου ρε παιδάκι μου, δεν μπορούσα να χρησιμοποιήσω το πρόγραμμα? Φαντάσου πόσες εφαρμογές της MLS πρόκειται να αγοράσω στο μέλλον ...
    Θα πρέπει λοιπόν να σκεφτείς πόσο κοστίζουν οι απώλειες από αντιγραφή σε σχέση με τις απώλειες από χαμένες πωλήσεις.

Κάτι άλλο που πρέπει να σκεφτείς είναι τί είδους εφαρμογή θέλεις να προστατέψεις. Μια εφαρμογή που την πουλάς σε πακέτο έχει θα την προστατεύσεις με κωδικούς, internet activation ή κάποιο κλειδί usb. Αν έχεις κάποια εφαρμογή client/server που χρεώνεται με το license μπορείς να βάλεις κάποιο license server, ή να καταγράφεις απλώς τις συνδέσεις των χρηστών και να μπλοκάρεις όσες ξεπερνάνε το όριο.

Γενικά οι απλές λύσεις με κωδικούς να είναι οι λιγότερο ενοχλητικές, φθηνότερες αλλά και λιγότερο αποτελεσματικές, ενώ οι λύσεις με license servers ή περίεργα CD να παρέχουν τη μεγαλύτερη προστασία αλλά και ενόχληση. Τα usb keys είναι καλή λύση, αν δεν ανεβάζουν πολύ το κόστος, καθώς κοστίζουν συνήθως γύρω στα 50-100 €.

Αν θέλεις μια δωρεάν λύση με κώδικα σε VB.NET, κοίτα το ActiveLock.

Θα σε ενδιαφέρει επίσης το Dan Bricklin's Software Licensing Podcast.

Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  07-11-2005, 16:28 6820 σε απάντηση της 6754

Ευχαριστώ πολύ. Θα τα μελετήσω μπας και βρω μια άκρη.
  •  08-11-2005, 11:16 6878 σε απάντηση της 6820

Εγώ έχω μια πολύ διαφορετική προσέγγιση !
    Όλα τα κλειδώματα με ενοχλούν ως χρήστη.
    Από την άλλη δεν υπάρχει περίπτωση, επαγγελματική εφαρμογή να μην χρειαστεί αναβάθμιση, αποσφαλμάτωση κ.ο.κ.
    Π.Χ. πρόσφατα άλλαξε ο ΦΠΑ, πιο πρίν υποχρεωθήκαμε να συνυπάρξουμε με (τα απαράδεκτα) Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ. , πιο πριν με την μετάπτωση στο Ευρώ ...
    Δεν υπάρχει κανείς επαγγελματίας που θα ρισκάρει να χρησιμοποιήσει παράνομα εμπορική εφαρμογή. Ακόμα και αν δεν συμβεί τίποτα από τα παραπάνω, ( που πάντα συμβαίνουν) κάποια λάθος καταχώρηση θα κάνει ο πελάτης, κάποια δεδομένα θα χάσει δυστυχώς ή ευτυχώς έχει πάντα την ανάγκη μας. Είναι παντρεμένος μαζί μας, ακόμα κι αν δεν θέλει ούτε μίση επιπλέον εκτύπωση ή λειτουργία στην εφαρμογή.
    Για μένα τα καλά λεφτά (γιατί είναι μόνιμα και σταθερά ακόμα και αν το ποσό είναι μικρό) είναι στην συντήρηση και όχι στην πώληση.
    Ως ελάχιστο copy-right φροντίζω στην κύρια φόρμα του προγράμματος να βάλω τα στοιχεία του πελάτη ή ακόμα και το λογότυπό του αν το έχω, μαζί με το serial number. Αυτό και επαγγελματικό δείχνει, και αποθαρρύνει τον νόμιμο κάτοχο της εφαρμογής να την διακινήσει. Από την άλλη ανεβάζει λίγο το διαχειριστικό κόστος (κάθε πελάτης και διαφορετικό compilation) αλλά όχι περισσότερο από τις άλλες λύσεις με κλειδιά hasp usb και λοιπά.
    Από την άλλη το πρόγραμμα αν διακινηθεί θεωρητικά ανεβαίνει η πιθανότητα να αποκτήσω πελάτη κάποιον που
    α) του αρέσει η εφαρμογή και θέλει το κάτι παραπάνω
    β) του αρέσει η εφαρμογή και δεν μπορεί να συνεχίζει να την δουλεύει γιατί άλλαξε ο νομος (ΦΠΑ)
    γ) του αρέσει η εφαρμογή αλλά του χαλάσανε κάποια data
    δ) δεν του αρέσει η εφαρμογή αλλά την χρησιμοποίησε επειδή ήταν δωρεάν και τώρα έχει πολλά να χάσει γιατί ισχύει κάτι απο τα παραπάνω
    ε) προσθέστε ότι θέλετε...
    Από κει και πέρα στις μικρές εγκαταστάσεις χρεώνω εγώ μόνο την συντήρηση(από το πρώτο έτος) και στα μεγάλα και την εγκατάσταση-παραμετροποίηση.
    Στα μικρά γράφω στο "about" πως οποιοσδήποτε έχει στην κατοχή του το πρόγραμμά μου μπορεί να μου το κοινοποιήσει για να πάραλάβει μια έκδοση με το δικό του λογότυπο, προτρέποντας τους να κάνουν συμβόλαιο συντήρησης - για τα πολλά πλεονεκτήματα - και ενημερώνοντας τους πως αν δεν είναι σε συμβόλαιο, θα κάνω επι πλήρωμή επιδιόρθωση σε βάσεις δεδομένων κ.ο.κ.
    Αυτή τουλάχιστον είναι η δική μου προσέγγιση.
    Και όπως ανέφερε και ο Παναγιώτης Καναβός, ειδικά τα κακά κλειδώματα σε κάνουν ούτε το προϊόν να χρησιμοποιείς, ούτε την εταιρεία άυτή να θές να την ξανακούσεις.

•  08-11-2005, 11:25 6879 σε απάντηση της 6878

Μια χαρά προσέγγιση, συμφωνώ. Που μπορύμε να βρούμε μια κόπια της εφαρμογής να τη δούμε και εμείς;

Χρήστος Γεωργακόπουλος
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems