Κατάλαβα, δύσκολα τα πράγματα με λίγα λόγια...
Η αλήθεια είναι ότι από χθές με έχει "φάει" η όλη ιστορία με τις NULL τιμές. Υπήρχαν κάποιοι που μου είπαν ότι καλό είναι η βάσεις να μην έχουν NULL πεδία αλλά να αντικαθιστούν στο NULL με κάποια "συγκεκριμένη τιμή". Δεν ξέρω τώρα αν αυτή η προσέγγιση είναι καλή ή όχι.

Είδα επίσης την τάση πολλοί να χρησιμοποιούν Data Adapters, Commands και Parameters όπου η κατάσταση με τις NULL τιμές κάπως λύνεται. Αναρωτιέμαι όμως, η χρήση των Parameters δεν σημαίνει ότι κάποια queries (update και insert) θα περαστούν μέσα στον κώδικα? Από όσο ξέρω έτσι γίνεται. Αυτό όμως δεν χαλάει λίγο το μοντέλο του DAL (Data Access Layer) που από όσο καταλαβαίνω "προτείνει" όλες οι κλήσεις προς την βάση να υπάρχουν εκει πέρα (δηλ. στο DataSet)?
(σημ. πρόσφατα είδα την έννοια του DAL οπότε συγχωρέστε μου τυχών βλακείες που μπορεί να λέω...).

Μια σκέψη είναι η χρήση Parameters λοιπόν.
Κάτι άλλο που μου ήρθε (ώστε να είμαι και σύμφωνος με την έννοια του DAL) είναι να περνάω την minimum τιμή του date αν το κελί είναι άδειο και μέσα από το update query με κάποιο case να υλοποιώ το
"αν xxx='1/1/1900' τότε xxx NULL". Τώρα αυτή η λύση είναι λίγο "μπακαλίστικη" ή μου φαίνεται.

Γενικά ρε παιδιά ποια τακτική χρησιμοποιείται με τα NULL?
Αν σας ήταν εύκολο θα ήθελα κάποια σχόλια για τα παραπάνω γιατί ως νέος developer προσπαθώ να μάθω πως να υλοποιώ κάποια πράγματα "σωστά" και όχι "μπακάλικα".
Ευχαριστώ.