Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Πρόβλημα με Εκτυπωτή

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò Vader. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος Vader στις 13-02-2007, 09:04. Υπάρχουν 15 απαντήσεις.
Σελίδα 1 από 2 (16 εγγραφές)   1 2 >
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  31-01-2007, 19:56 24355

Πρόβλημα με Εκτυπωτή

Καλησπέρα παιδιία,
           Προσπαθώ εδώ και καιρό να γράψω ένα πρόγραμμα σε VB.NET που να μπορεί να βλέπει τις δουλείες που βάζει ένας χρήστης στον εκτυπωτή. Θέλω επίσης να γίνετεται trigger αυτόματα με το που γίνεται add η κάθε εργασία ston spooler.
           Εχω βρεί ένα άρθρο που μιλάει για μια λογική όπως δουλέυει το Notification για το SysTray.  Οποιος μπορέι να βοηθήσει ας το κάνει γιατί έχω φάει αρκετό κόλημα με αυτό.....
           Δεν γράφω συχνά αν και σας διαβάζω.....Είναι πολύ καλό forum

Ευχαριστώ

Νϊκος 
  •  05-02-2007, 17:40 24558 σε απάντηση της 24355

Απ:Πρόβλημα με Εκτυπωτή

Για σου,

Ενδιαφέρον το πρόβλημα που θες να λύσεις, εγώ θα σου πρότεινα να φτιάξεις ένα Windows Service που να ξεκινάει με το που αρχίζουν τα windows και να παρακολουθεί τον spooler για το εάν έχει items στο que και το πρόγραμμα σου (είτε SysTray βρίσκετε είτε όχι) να πράττει ακόλουθα αλληλοεπιδρώντας με το service. Ελπίζω να σε βοήθησα έστω και λίγο...

Living within numbers...
  •  09-02-2007, 17:27 24753 σε απάντηση της 24558

Απ: Απ:Πρόβλημα με Εκτυπωτή

Εμ ...βασικά αυτό θέλω να κάνω....Ομως θα μιλήσω με τον Printer Spooler μέσα από το .NET ? Μέσα από τα WMI μπορεις να κάνεις κάποια πράγματα αλλά δεν μπορείς να πάρεις τα data της εκτύπωσης και μετά αν θέλεις να την διαγράψεις την δουλειά ή όχι ?

Το θέλω αυτό πρόγραμμα για έλεγχο σε φορολογικό μηχανισμό ....

Δεν έχω πρόβλημα με το να βάλω το πρόγραμμα να κάθετε στο SysTray ή να δουλέυει ώς Service....Το πρόβλημα που έχω είναι αυτό που είπα και ποιοό πριν...
    Βρήκα αυτό εδώ

http://www.merrioncomputing.com/Download/PrinterQueueWatch_Source.zip

αλλά δεν μπορώ να το κάνω να τρέξει σε σωστά σε περιβάλλον 2005 ... Αν μπορει κάποιος να το κάνει να τρέξει θα με βοηθούσε ιδιαίτερα ....

Ευχαριστώ

Νίκος

•  09-02-2007, 17:48 24756 σε απάντηση της 24753

Δεν χρειάζεται να πάρεις όλα τα data της εκτύπωσης και να τα στείλεις στο φορολογικό μηχανισμό. Εξάλλου, πως θα τυπώσεις την υπογραφή που σου γυρίζει, αν έχεις στείλει ήδη την εκτύπωση?

Εξάλλου, δεν χρειάζεται να στείλεις το binary στον φορολογικό μηχανισμό αλλά το κείμενο (δηλαδή το text) της απόδειξης. Μόλις ο φορολογικός μηχανισμός σου γυρίσει την υπογραφή, την προσθέτεις στο τέλος του κειμένου και στέλνεις το κείμενο στον εκτυπωτή.

Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  10-02-2007, 10:36 24772 σε απάντηση της 24756

Ρε παιδιία το πρόβλημα είναι πολύ από χεχε...

Ο φορολογικός μηχανισμόςλ λαμβάνει μια εκτύπωση κειμένου πάνω στον driver του εκτπυωτή.... Ο φορολογικός μηχανισμός τι κάνει στην ουσία....Δημιουργεί ένα δικό του εκτυπωτή στον οποίο τυπώνεις και αυτός μετά αφού βάλει την σήμανση το στέλνει στον εκτυπωτή ή ανάλογα πως το εχεις ρυθμίσει ....Ετσι δουλεύει ο φορολγικός μηχανισμός που συνδέετε μα τον υπολογιστή...

Εγώ θέλω λοιπόν να βάλω ένα πρόγραμμα που να κάθετε πάνω στον εκτυπωτή αυτό του φορολογικού και να κάνει ότι είπα ποιό πάνω... Αυτό που είπε ο Παναγιώτη δεν ισχύει γιατί ουσιαστικά ο φορολογικός παρεμβάλετε αναμεσα στον εκτυπωτή και τον υπολογιστή.....με το προγραμμα του....Δεν σου στέλενει ο φορολογικός σήμανση ....Τσιμπάει την εκτύπωση και βάζει σήμανση μόνος του... Δεν κάνεις εσύ την προσθήκη της σήμανσης ...πάνω στην εκτύπωση σου...Αν ήταν τόσο απλό το θέμα παναγιώτη θα το είχα ήδη λύσει ...

Αλλος τρόπος για να διευθετήσω το συγκεκριμένο πρόβλημα που έχω δεν υπάρχει .... Πρέπει να μιλήσω με τον Spooler....Το έχω ήδη ψάξει και δεν βρίσκω άλλη λύση...

Αυτάααααααααααααααααα..
  •  10-02-2007, 11:34 24773 σε απάντηση της 24772

Έχω δουλέψει με φορολογικό μηχανισμό, γι αυτό σου είπα όσα σου είπα. Κάπου έχω και τα ΦΕΚ που περιγράφουν τί στοιχεία πρέπει να κρατάει μία εφαρμογή και τί να τυπώνει στην απόδειξη. Μήπως υπάρχουν διαφορετικά μοντέλα? Ή μήπως δουλεύουν με διαφορετικό τρόπο? Στη δική μου περίπτωση έγραφα το κείμενο της απόδειξης σε ένα αρχείο (συν κάποια επιπλέον στοιχεία) και περίμενα από το πρόγραμμα του φορολογικού μηχανισμού να επιστρέψει ένα άλλο αρχείο με την υπογραφή (και άλλα στοιχεία). Αυτό το αρχείο το διάβαζα και πρόσθετα την υπογραφή στο κείμενο της απόδειξης. Ο υπολογιστής συνδεόταν με τον φορολογικό μηχανισμό με σειριακή θύρα, και είχε ένα προγραμματάκι το οποίο επικοινωνούσε με το μηχανισμό και του έστελνε τα δικά μου αρχεία και έγραφε τις απαντήσεις.

Τώρα, ίσως ο δικός σου μηχανισμός δουλεύει διαφορετικά. Πρώτα απ' όλα, πως τυπώνεις? Χρησιμοποιώντας το PrintDocument ή τυπώνεις σε ASCII printer? Αν χρησιμοποιείς το PrintDocument ουσιαστικά στέλνεις γραφικά και εντολές στον εκτυπωτή. Το βρίσκω απίθανο ο μηχανισμός να υπογράφει τα γραφικά που του στέλνει ο printer, καθώς θα είναι αδύνατη η διασταύρωση στοιχείων από την εφορία. Πιο πιθανό φαίνεται να τυπώνεις σε text printer.

Έτσι κι αλλιώς, αυτό που ρώτησες στην αρχή δεν έχει να κάνει με το πως δουλεύει ο φορολογικός μηχανισμός. Είτε δουλεύει όπως στη δική μου περίπτωση, είτε όπως στη δική σου, αυτό που ζητάς είναι το τί γίνεται μετά. Ήδη το εικονιδιάκι του εκτυπωτή σου λέει αν εκτυπώθηκε κάτι ή αν υπάρχει πρόβλημα στην εκτύπωση. Αυτό είναι απλά ρύθμιση των Windows. Δυστυχώς όμως, αυτό μπορεί να σου πει τί γίνεται μέχρι να στείλει ο spooler την εκτύπωση στον εκτυπωτή και μόνο. Αν ο εκτυπωτής δεν έχει χαρτί, αν το χαρτί κοντεύει να τελειώσει, αν κόλλησε το χαρτί, αν έχει υπερθερμανθεί ο εκτυπωτής, αν, αν δεν μπορεί να το ξέρει ο υπολογιστής. Καθώς οι αποδείξεις είναι εξαιρετικά μικρές σε μέγεθος, κατά κανόνα θα καταλήξουν πολύ γρήγορα στο buffer του εκτυπωτή. Συνεπώς, δεν σε βοηθάει και τόσο να ξέρεις σε τί κατάσταση βρίσκεται ο spooler του υπολογιστή. Γι αυτό το λόγο κι εγώ δεν χρησιμοποίησα τελικά το PrinterQueueWatch.

Στην δική μου περίπτωση επικοινωνούσα μέσω Serial over IP με τον εκτυπωτή αποδείξεων, καθώς υπήρχε η απαίτηση πολλοί υπολογιστές να επικοινωνούν με 1 ή περισσότερους εκτυπωτές αποδείξεων οι οποίοι μπορεί να είχαν συνδεθεί σε άλλο υπολογιστή. Έτσι κι αλλιώς τις αποδείξεις τις έστελνα ως text στον εκτυπωτή μετά την υπογραφή τους από το φορολογικό μηχανισμό. Έτσι μπορούσα να στείλω κα status commands στον εκτυπωτή για να δω σε τί κατάσταση βρίσκεται, ακόμα και να τον ρυθμίσω ώστε να με ειδοποιήσει αυτόματα σε περίπτωση υπερθέρμανσης, out-of-paper κλπ. Χρησιμοποίησα την System.IO.SerialPort και άκουγα τα events για να δω το status του εκτυπωτή. Σε περίπτωση timeout, αλλά και πριν από κάθε εκτύπωση απόδειξης, χρησιμοποιούσα τα status commands για να δω σε τί κατάσταση βρίσκεται ο εκτυπωτής.

Θα μπορούσα επίσης να χρησιμοποιήσω τον printer driver του εκτυπωτή αποδείξεων για να τυπώσω, καθώς την απόδειξη την είχα ήδη έτοιμη και υπογραμμένη από το φορολογικό μηχανισμό πριν την στείλω στον εκτυπωτή. Τον κώδικα όμως τον είχα βρει ήδη να χρησιμοποιεί την σειριακή οπότε δεν θέλησα να τον αλλάξω σημαντικά. Εξάλλου, αν εκτύπωνα μέσω του PrintDocument θα έχανα τα status codes, οπότε, ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Τέλος θέλω να κάνω μία παρατήρηση. Τα πολλά ... και οι κομμένες προτάσεις κάνουν εξαιρετικά δυσανάγνωστα όσα γράφεις και δημιουργούν κακή εντύπωση. Όσο πιο δυσανάγνωστα είναι αυτά που γράφεις, τόσο πιθανότερο είναι να σε αγνοήσουν και να μην λάβεις απάντηση. Αυτό είναι διαπιστωμένο σε όλα τα newsgroups και forums. Το έχουμε πει άπειρες φορές και εδώ.
    Στη δική σου περίπτωση είσαι τυχερός που έχω ήδη κάνει αυτό που προσπαθείς να κάνεις οπότε μπόρεσα να συμπληρώσω τα κενά και να καταλάβω τί θέλεις να κάνεις.

•  10-02-2007, 16:06 24782 σε απάντηση της 24773

Θα γράψω ποιο μετά ακριβώς πως δουλεύει στην δική μου περίπτωση αναλυτικά. Οπότε υπομονή μέχρι το βράδυ. Μπορεί να είμαι εντελώς λάθος στην ιδέα μου οπότε οποιαδήποτε άλλη ιδέα μου λύνει το πρόβλημα που έχω είναι ευπρόσδεκτη.....

Παναγιώτη μένουμε και κοντά ε..? (Ασχετο είναι με το θέμα αλλα το παρατήρησα.)

Πάντως υπάρχει σοβαρό θέμα με τους φορολογικούς μηχανισμούς
  •  12-02-2007, 10:26 24864 σε απάντηση της 24773

Λοιπόν καλημέρα σε όλους και καλη εβδομάδα. Η λύση του φορολογικού στην δικιά μου περίπτωση έχει ως εξής:

Εχω ένα Η/Υ που συνδέεται με τον φορολογικό μηχανισμό μέσω της COM1. Στον υπολογιστή τρέχει ένα πρόγραμμα που δημιουργεί ένα εικονικό εκτυπωτή μέσα στο Printers και το οποίο οποίο αφου δώσει σημάνση στέλνει την εκτύπωση στον πραγματικό εκτυπωτή. Πρέπει να πώ ότι στο πρόγραμμα του φορολογικού του λές ότι πρέπει να κοιτάει για εκτυπώσεις στην θύρα LPT1 και ότι αφού τους δώσιε σήμανση πρέπει να τις κάνει redirect στον εκτπυωτή που θέλουμε να τυπωτθούν.

Ο φορολογικός με την σειρά του παράγει δύο αρχεία τα _a.txt και _b.txt τα οποία περιέχουν την εκτύπωση που έλαβε το πρόγραμμα του φορολογικού καθώς και την σήμανση που του αντιστοιχεί.

Στην δικιά σου περίπτωση εσύ κάνεις την ένωση της εκτύπωσης με την σήμανση ενώ στην δικιά μου την κάνει το πρόγραμμα του φορολογικού για μένα. Εγώ απλά τυπώνω και αν θέλω να ξέρω τι έγινε με την σήμανση κοιτάω αν έχουν παραχθεί τα αντίστοιχα αρχεία από τον φορολογικού ή όχι.

Καταλαβαίνεις μάλον τι πρόβλημα μάλον υπάρχει στο σενάριο που περιγράφω. Εγώ απλά τι θέλω. Ενα πρόγραμμα που θα κοιτάει τον εκτυπωτή του φορολογικού θα τον έχει παντα παγωμένο και κάθε εκτύπωση που θα παιρνάει θα κάνει check για σήμανση ή οχι. Δεν με ενδιαφέρει αν έχει χαρτί ή όχι, τι έγινε με το μελάνι  και τα υπόλοιπα status. Καλό θα ήταν να τα είχα αλλα δεν είναι εκεί το θέμα μου. Εγώ αυτό που σκέφτομαι είναι αν να κάνω ένα απλό check στην εκτύπωση και αν πρέπει να την διαγράψω τότε να το κάνω αλλιώς να την αφήνω να παιρνάει.

Να σημειώσω επίσης ότι τα δεδομένα της εκτύπωσης είναι πάντα text και ότι δεν έχω στην διαθεσή μου όλα τα sources από όλες τις εφαρμογές που τυπώνουν. Αρα πρέπει να το κάνω ως ανεξάρτητο προγραμματάκι.

Αυτό που έχω κάνει μέρχι στιγμής με κώδικα είναι να κάνω πλήρη ελεγχο του φορολογικού μέσω των αρχείων _a,_b,_c που παράγει. Δουλεύει καλά αλλα αργεί σαν διαδικασία πολύ γιατί και τα δύο προγράμματα τρέχουν στον ίδιο υπολογιστή και ουσιαστικά θέλει πολύ γρήγορο υπολογιστή. Αν δηλαδή έχεις σχετικά προήγούμενης γενιάς μηχανήματα θα έχεις πιθανόν πρόβλήμα.

Πάντος αν υπάρχει κάποια άλλη ιδέα ππου να μου λύνει το πρόβλημα που έχω ευπρόσδεκτη. Δεν έχω κολήσιε με αυτό τη συγκεκριμένη ιδέα.

Ευχαριστώ

Υ.Γ

Να σε ρωτήσω κάτι στο σενάριο που περιέργραψα ποιό πάνω τα δεδομένα δεν πάνε στην LPT1 τα τραβάει ο φορολογικός βάζει την σήμανση και τα στέλνει στην LPT1 ξανά ? Μπορώ να ακούω την LPT1 και να βλέπω τι γίνεται και να αντιδρώ ανάλογα ? Αν όμως πρέπει να σταμτήσω την όλη διαδικασία στο 2ο στάδιο μπορώ να το κάνω πάνω στην πόρτα ? Μπορεί να λέω χαζομάρες αλλά μου έδωσε τώρα μόλις ο Παναγιώτης μια ιδέα

Nick
  •  12-02-2007, 10:51 24865 σε απάντηση της 24864

Ως τώρα μιλάμε για τα ίδια ακριβώς πράγματα, και μάλλον και για ίδια προγράμματα. Ένα δεν καταλαβαίνω. Γιατί πρέπει να ελέγχεις εσύ ότι οι εκτυπώσεις θα έχουν σήμανση? Ποιός άλλος θα στείλει εκτύπωση στον εκτυπωτή και γιατί να του το επιτρέψεις? Φοβάσαι ότι το πρόγραμμα του εκτυπωτή θα κολλήσει ή ότι θα βγάλει έξω άσχετη εκτύπωση? Μήπως μιλάμε για ένα πρόγραμμα γραμμένο σε VB6 το οποίο που-και-που σκάει κιόλας?
  •  12-02-2007, 13:30 24870 σε απάντηση της 24865

Οχι ..δεν ειναι γραμμένο σε VB6. Ειναι γραμμένο σε Delphi αλλά όταν π.χ τελειώσει ο το χαρτι στον φορολογικό, τότε το πρόγραμμα του φορολογικού δεν το καταλαβαίνει αμέσως και τυπώνει εκτυπώσεις χωρίς σήμανση. Και αυτό που σου λέω είναι μια περίπτωση. Εχω εντοπίσει και άλλες που κάνει το ίδιο πράγμα.
  •  12-02-2007, 14:51 24874 σε απάντηση της 24870

Vader. Τι εννοείς όταν τελειώνει το χαρτί του φορολογικού δέν δίνει σήμανση ???
    Αν κατάλαβα καλά δουλεύεις με λύση τύπου Α . Ο  οδηγός τύπου Α πρέπει να μπορεί να καταλαβαίνει σε τι κατάσταση βρίσκεται η μηχανή και όχι να προχωράει τις εκτυπώσεις δίχως σήμανση στην περίπτωση  που αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα .
    Στο ότι δεν το καταλαβαίνει αμέσως πάλι υπάρχει το παράδοξο στο ότι εφόσον επικοινώνησε με τον μηχανισμό δεν πήρε το state του ??
    Ο προμηθευτής - Κατασκευαστής του φορολογικού μηχανισμού  έχει πλήρη ευθύνη για την καλή λειτουργία τόσο του ιδίου όσο και για την λύση τύπου α (συνήθως ) που πιστοποίησε .
    Επικοινώνησες μαζί του ??

•  12-02-2007, 16:40 24890 σε απάντηση της 24874

Ναι είναι τύπου Α.  Οταν τελειώσει το χαρτί που τυπώνει σημάνσεις ο μηχανισμός ο οδηγός αργεί να κάνει down τον εικονικό εκτυπωτή με αποτέλεσμα αν εσύ εκείνη την ώρα στείλεις εκτύπωση την βγάζει κανονικά χωρίς βέβαια σήμανση.  Δεν μπορώ να καταλάβω τι κάνει ακριβώς εκείνη την ώρα πάντως ξέρω ποιό είναι το αποτέλεσμα.
    Εχω βρεί και άλλες περιπτώσεις βέβαια που μπορεί να γίνει αυτό εκτός από το χαρτί.

Ο προμηθευτής-κατασκευαστής παραδέχεται ότι υπάρχει τέτοιο κενό και δεν σου δίνει καμία απολύτος λύση. Σου λέει απλα να προσέχεις τις εκυπώσεις σου. Εχει πρόβλημα το πρόγραμμα και δεν μπορούν να το φτιάξουν βασικά για μένα. Οσο για ευθύνες ε...ξέρεις πως είναι στην ελλάδα αυτά. Οσο για την πιστοποιήση εντάξει τώρα αυτά είναι τυπικά. Στην ελλάδα είμαστε

Για αυτό θέλω να γράψω αυτό το πρόγραμμα. Είναι η μόνη λύση. Τελικά υπάρχει τρόπος να μικλήσω με τον Spoller / printer driver. Εχεις καμία ιδέα ?

•  12-02-2007, 16:58 24891 σε απάντηση της 24890

Δεν θέλω να σε προιδεάσω αλλα επειδή τα λάθη σήμανσης είναι σημαντικά και σε φορολογικό έλεγχο επισύρουν βαρύτατα πρόστιμα θα σου προτεινα  να ζητήσεις να αλλάξει ο πελάτης σου μηχανισμό . Αν μιλάμε για μία - δύο θέσεις πιστεύω ότι είναι εύκολο . Σε διαφορετική περίπτωση φαντάσου ένα κλίμα ευθυνοφοβίας ο Πελάτης σου να ρίχνει ευθύνες στον Κατασκευαστή των μηχανισμών για ελλειπή σήμανση των στοιχείων του και αυτός να ρίχνει ευθύνες σε εσένα για την παρεμβολή ανάμεσα στις εκτυπώσεις και στο οδηγό του τύπου Α ο οποίος "φυσικά και δουλεύει εφόσον πέρασε πιστοποίηση από επιτροπή του Πολυτεχνείου "
    Μήπως θα τρέχεις να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας ???
    Καλή τύχη σε ότι αποφασίσεις .

•  12-02-2007, 17:35 24894 σε απάντηση της 24891

Λυπάμαι που θα γίνω κακός αλλα το δουλεύει έχει τεράστια διαφορά από το δουλεύει μερικώς και σαφώς τεράστια από το δεν δουλεύει καθόλου.

Επειδή ξέρω πως δουλεύουν στην Ελλάδα τα κυκλώματα αυτά πάρα πολύ καλά..θα έλεγα οτι τα συγκεκριμένα μηχανήματα μόνο προβλήματα δημιουργούν παρά καλό.
    Βασικά η αρχική μου ερώτηση δεν έχει απαντηθεί και αλλού πήγε το θέμα. Αυτό που ρώτησα μπορεί να γίνει ?  Πάντως με το πρόγραμμα που θέλω να φτιάξω διασφαλίζω απόλυτα οτι δεν θα γίνει λάθος.....

Οι μηχανισμοί τύπου Β πως δουλεύουν και ποιές εταιρίες τους φέρνουν αυτούς..?

•  12-02-2007, 21:13 24904 σε απάντηση της 24894

Vader δεν γίνεσαι κακός . Για αυτό εξάλου υπήρχαν και τα εισαγωγικά στο "δουλεύει" στο δικό μου post.
    Στην Ελλάδα ζούμε όλοι και γνωρίζουμε κάποιες καταστάσεις.
    Οι μηχανισμοί τύπου Β  δουλεύουν με τον τρόπο που σου περιέγραψε ο Κος Καναβός σε προηγούμενο post .
    Το ίδιο το πρόγραμμα αναλαμβάνει την επικοινωνία με την μηχανή σήμανσης  χωρίς τον Οδηγό τύπου Α στέλνοντας της  το κείμενο προς υπογραφή ,και στην συνέχεια  λαμβάνουν την υπογραφή και την προσαρτούν στο αρχικό κείμενο το οποίο φεύγει για  εκτύπωση .
    Με αυτόν τον τρόπο η εφαρμογή σου έχει πλήρη έλεγχο των σημάνσεων εφόσον ελέγχει το return code του μηχανισμού και εκμηδενίζουν το περιθώριο λάθους.
    Δεν γνωρίζω αν υπάρχει ακόμα (διαθέσιμο για download )  ο emulator για σειρα γνωστών μηχανισμών που κυκλοφορουν στην αγορά μαζί με κάποια examples κώδικα επικοινωνίας .
    Αν σε ενδιαφέρει να ψάξω να το βρώ .
    Οι Λύσεις τύπου Β είναι ενσωματωμένες σε διάφορα προγράμματα εμπορικής λειτουργίας και δεν πωλούνται ξεχωριστά  με τους φορολογικούς μηχανισμούς .
    Έχω την εντύπωση ότι και αυτές υπόκεινται στον έλεγχο και πιστοποίηση από την επιτροπή του Πολυτεχνείου για την καλή λειτουργία ( ή τουλάχιστον η ενημέρωση που έχω για την λύση που χρησιμοποιούμε στο γραφείο  είναι ότι έχει περάσει πιστοποίηση ) .

Σελίδα 1 από 2 (16 εγγραφές)   1 2 >
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems