Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Βιβλία για Web Programming

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò Vironas15. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος dimkasta στις 27-04-2007, 10:50. Υπάρχουν 6 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  26-04-2007, 00:43 30941

Βιβλία για Web Programming

Έχω δύο χρόνια επαγγελματική εμπειρία σε .net και γνωρίζω επίσης σε αρκετά καλό επίπεδο SQL Server αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα έχω ασχοληθεί μόνο με Windows Forms. Από Web έχω ασχοληθεί με Web Services και πολύ λίγο με aspx σελίδες (από HTML γνωρίζω τα βασικα). Αυτό που θα ήθελα ήταν με βάση την εμπειρία σας να μου προτείνετε κάποια βιλία τα οποία να με εισάγουν στον "διαφορετικό" τρόπο με τον οποίο δουλεύει το Web. Ξέρετε βιβλία με βασικές αρχές του Web και κάποια άλλα που δεν απευθύνονται σε αρχάριο .net προγραμματιστή αλλά ξεκινάνε από το μηδέν σε ό,τι αφορά Web Programming σε .net ? Κάποια άλλα που αναφέρονται σε HTML και aspx μαζί?

Η εμπειρία σας θα με  βοηθούσε

•  26-04-2007, 14:58 30952 σε απάντηση της 30941

Απ: Βιβλία για Web Programming

Δεν έχω κάποια ιδιαίτερη εμπειρία στο web programming αλλά για να αρχίσεις εγώ θα σου πρότεινα να ασχοληθείς με κάτι απλό. Φαντάζομαι θα έχεις τον IIS οπότε μπορείς με αυτό να ξεκινήσεις τα πρώτα σου βήματα. Δοκίμασε να γράψεις κάποια απλά scripts με κάποια γλώσσα. Μία πρόταση είναι η asp, η οποία είναι μαζί με τον IIS. Προσωπικά όταν έπρεπε να γράψω σε asp είχα σοβαρό πρόβλημα να βρω ένα βιβλίο, ή site, ή οτιδήποτε το οποίο να με βοηθήσει να μάθω τη γλώσσα. Υποθέτω πως τώρα ίσως να είναι καλύτερα τα πράγματα. Μία ενναλακτική λύση είναι η php, όπου στο web θα βρεις ότιδήποτε χρειάζεσαι. Με αυτές τις γλώσσες μπορείς να συνδέσεις και μία βάση δεδομένων με την ιστοσελίδα σου. Συγκεκριμένα η php έχει πολύ καλή συνεργασία με MySQL, όχι πως με την asp είναι κάτι δύσκολο. Αυτό νομίζω είναι αρκετά για να πάρεις μία καλή ιδέα για scripting.
       Από εκεί και πέρα υπάρχει η javascript η οποία είναι client side γλώσσα, και απλά βοηθάει στο να είναι η σελίδα πολύ πιο λειτουργική. Το καλό με την javascript είναι ότι ο κώδικας της παραμένει στο html αρχείο, οπότε έχεις άμεσα πρόσβαση σε αυτόν. Δηλαδή, όταν βλέπεις σε μία σελίδα κάτι που σου αρέσει, μπορείς να δεις τον κώδικα, κι έτσι μαθαίνεις Smile. Βέβαια είναι αρκετά δυνατή γλώσσα και αξίζει πιστέυω να ασχοληθεί κάποιος να μάθει εφόσον θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με web design.
       Τώρα για aspx δεν ξέρω, οπότε δεν έχω κάτι να σου πω. 

Αυτά, ελπίζω να βοήθησα

Υ.Γ. Δεν ξέρω για κάποιο βιβλίο συγκεκριμένα, αλλά αν ασχοληθείς με τα όσα είπα θα πάρεις μια καλή - πιστεύω - ιδέα για το πως δουλεύει το web
    Τάσος Καραγιάννης

Baby debugging steps...
  •  26-04-2007, 16:03 30957 σε απάντηση της 30952

Σ ευχαριστώ
    Μήπως έχει κάποιος να προτείνει κάποιο βιλιαράκι για το Web (κάτι για γενικές αρχές για να καταλάβω πως δουλευει το Web)?
    Τα quick start tutorials είναι μια καλή λύση αλλά για να χτίσεις κάτι σε aspx όχι για να μάθεις το πως δουλεύει το Web. Αν κάνω λάθος διορθώστε με.

•  26-04-2007, 16:06 30958 σε απάντηση της 30941

Από τη στιγμή που μιλάμε για .NET, η ASP, η PHP και η MySQL δεν είναι οι προτεινόμενες, ούτε καν οι απλούστερες λύσεις (άσε που η ASP είναι νεκρή εδώ και 5 χρόνια). Ευτυχώς βιβλία για ASP.NET υπάρχουν πάρα πολλά. Το θέμα είναι πως να παρακάμψεις τα εντελώς εισαγωγικά (που θα είναι άχρηστα μετά από 2 μήνες) .

Βασικά θα πρέπει να ξεχωρίσεις το web design από το web programming. Στο design έχεις να ασχοληθείς με σχεδίαση των σελίδων, javascript, style sheets, γραφιστικά κλπ, κλπ, κλπ. Στο programming μπαίνει το ίδιο το .NET, ο προγραμματισμός των controls, ο τρόπος λειτουργίας της ASP.NET, η σύνδεση με τη βάση, η δημιουργία και η σχεδίαση της εφαρμογής, όλα τα θέματα που έχεις ήδη αντιμετωπίσει από τα WinForms. Για design υπάρχουν αρκετά βιβλία που εξηγούν τί είναι η Javascript και τα style sheets, αλλά δεν έχω να σου προτείνω κάτι. Για το κομμάτι του web programming, η Wrox έχει βγάλει αρκετά καλά βιβλία. Υπάρχει το "ASP.NET 2.0 Website Programming Problem-Design-Solution" του Marco Bellinaso, το οποίο σου περιγράφει πως να υλοποιήσεις ένα πραγματικό site για ένα club ζυθοποτών, χρησιμοποιώντας τις τεχνολογίες του ASP.NET για membership, profiles, forums, news, polls, e-commerce. Ο κώδικας του site μάλιστα υπάρχει ως starter kit στο www.asp.net .  Έτσι μπαίνεις κατευθείαν στο ζουμί του ASP.NET, και χρησιμοποιείς το MSDN για να δεις τις λεπτομέρειες του κάθε control.

Αν έχεις χρήματα να δώσεις, αξίζει ακόμα περισσότερο το "Professional ASP.NET 2.0: WITH ASP.NET 2.0 Website Programming Problem-design-solution", ένα πακέτο με πέντε πολύ καλά βιβλία της Wrox, μεταξύ αυτών και το βιβλίο του Berllinaso.

Τέλος, κοίτα το documentation στο MSDN και τα starter kits στο www.asp.net . Έχουν αρκετά καλά tutorials και θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις τις επιμέρους τεχνολογίες σε μεγαλύτερο βάθος.

Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  26-04-2007, 16:20 30961 σε απάντηση της 30957

Vironas15:
    Σ ευχαριστώ
    Μήπως έχει κάποιος να προτείνει κάποιο βιλιαράκι για το Web (κάτι για γενικές αρχές για να καταλάβω πως δουλευει το Web)?
    Τα quick start tutorials είναι μια καλή λύση αλλά για να χτίσεις κάτι σε aspx όχι για να μάθεις το πως δουλεύει το Web. Αν κάνω λάθος διορθώστε με.

Προσωπικά δεν θα αγόραζα κάποιο εισαγωγικό βιβλίο, γιατί θα το παράταγα μετά από ένα μήνα. Ή θα αγόραζα κάποιο από τα βιβλία της σειράς "In a Nutshell" της O'Reily, καθώς περιγράφουν συνοπτικά το θέμα τους χωρίς φλυαρία. Κοίτα το  "Web Design in a Nutshell", το οποίο καλύπτει τη λογική των sites, γραφικά, HTML και Javascript. Οπωσδήποτε, κοίτα τα περιεχόμενα για να δεις αν σε καλύπτει.

Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  26-04-2007, 23:19 30984 σε απάντηση της 30961

Ευχαριστώ για τη βοήθεια
  •  27-04-2007, 10:50 30997 σε απάντηση της 30984

Ρίξε μια ματιά και σε αυτά

http://www.amazon.com/gp/product/0735623767/103-6728183-2400610 και

http://www.amazon.com/gp/product/0735623775/103-6728183-2400610

Είναι βέβαια φτιαγμένα στη λογική των tests, αλλά είναι πλήρη, κατανοητά, σου δίνουνε 6μηνη δοκιμαστική έκδοση του VS και του SQL και 15% έκπτωση στα test (δεν ξέρω για Ελλάδα...).

Simple Photography
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems