Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Η αβάσταχτη ελαφρότητα του επιδοτούμενου ...

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò anjelinio. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος anjelinio στις 15-07-2005, 17:53. Υπάρχουν 5 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  15-07-2005, 15:25 3494

Η αβάσταχτη ελαφρότητα του επιδοτούμενου ...

Αυτές τις μέρες, διαβάζω ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, ονόματι "Crash, learning from the World's Greatest Computer Disasters" ... και μου βγάζει ένα πολύ deja-vu feeling :(

Αυτή τη στιγμή, μόλις τελείωσε το πρώτο "πιλοτικό" real life test μιας εφαρμογής που γράψαμε τους τελευταίους μήνες για ένα επιδοτούμενο project.

Όπως συνηθίζεται, το έργο ανέλαβε ένα consortium εταιριών, αποτελούμενο απο δημόσιους φορείς, συμβούλους, ιδιωτικές εταιρίες και .. υπεργολάβους - εγώ συγκαταλέγομαι στο δυναμικό των τελευταίων, και ειδικότερα, στους κωδικογράφους.

Είχα την τύχη (ατυχία;;;) να βρώ αυτό το project στη φάση όπου είχε γίνει ο "σχεδιασμός", αν μπορεί να πεί κάποιος οτι ποτέ υπήρξε κάτι τέτοιο. Η εμπειρία μου ήταν απογοητευτική απο την πρώτη στιγμή, συνειδητοποιώντας οτι ένα έργο που είχε κάθε προοπτική να γίνει μια απίστευτα ενδιαφέρουσα υλοποίηση τελικά - classic ? - θα γινόταν μια σκιά του αρχικού οράματος.

Τεχνολόγοι που έχουν σαν αυτοσκοπό τη χρήση νέας τεχνολογίας, σύμβουλοι που έχουν σαν σκοπό τη σύνταξη του πιο αφηρημένου κειμένου ever - λέτε κάπου να κρατάνε abstraction high score οι  άνθρωποι αυτού του συναφιού;; - εταιρίες που προσλαμβάνουν υπεργολάβους με σκοπό αν μην ασχοληθούν ποτέ ξανά με το έργο που τους αναθέτουν .. φαντάζομαι οτι τα ξέρετε όλα αυτά, γιατί αρχίζω να αισθάνομαι .. Ζαχαρίας Big Smile

Και αναρωτιέμαι ... τόσοι άνθρωποι, τόσον καιρό πριν, έχουν κάνει τόσα λάθη, που θα περίμενε κανείς οι επι του management ενός project να έχουν τον τρόπο να τα ξέρουν αυτά τα πράγματα. Γιατί κάποιος δεν κάνει κάτι;;;

Τελικά ένα επιδοτούμενο project είναι απλώς ένας τρόπος να βγαίνουν λεφτά στην αγορά χωρίς κανένα αντίκρυσμα; Και μας βολεύει όλους αυτό, τόσο πολύ που κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να κάνει κάτι γι'αυτο;

Είδα όλα τα dont's που είχα διαβάσει στο έξοχο βιβλίο που προανέφερα. Πρώτο και καλύτερο mantra: "Όταν δείς ένα project στο οποίο δε φαίνεται να υπάρχει ΕΝΑΣ άνθρωπος ο οποίος έχει τη συνολική ευθύνη για τη ζωή ή το θάνατό του, ετοιμάσου να γράψεις επικήδειο". (postmortem για να είμαι και trendy... )

Είδα όλα τα dont's που διάβασα στο ακόμη πιο έξοχο βιβλίο του μεγάλου Fred Brooks "The mythical man-month" ... είδα βασικά πολλά dont's απο πολλά βιβλία που με κάνει να σκέφτομαι οτι αυτά τα βιβλία τα διαβάζω μόνο εγώ , και μάλλον θα πρέπει σύσσωμος ο κόσμος της πληροφορικής να επιδοτεί τους επικεφαλής του για να τα διαβάζουν τσάμπα - γιατί είναι και cheapie people και τόσο γεμάτοι κοκοροπερηφάνια για τον εαυτο τους που ποτέ δε θα πληρώσουν για ένα βιβλίο που τους λέει ανίδεους.

Τελικά, αυτή η post-dot-com-crash εποχή είναι απλώς hype τροφοδοτούμενο απο τα λεφτά των "αθώων" Ευρωπαίων φορολογούμενων;

Σε τελική ανάλυση ... είμαστε όλοι παρασιτικοί οργανισμοί θέλοντας και μή; Γιατί οι επιλογές ενός ανθρώπου με κάποια χρόνια εμπειρία αυτή τη στιγμή είναι στα μάτια μου πολύ περιορισμένες:

1. Απαντάς σε μία απο αυτές τις αγγελίες του στύλ "5 χρόνια προ-υπηρεσία με την τάδε και τη δείνα πλατφόρμα, εμπειρία στη σύντακη προτάσεων για έργα δημοσίου"
    2. Φτιάχνεις μια εταιρία όπως έκανε ο φίλος μου ο Φώτης στο http://www.globalscore.com και προσπαθείς με πενιχρά μέσα να περισώσεις την αξιοπρέπειά σου και να ζήσεις το όραμά σου, ακροβατώντας μεταξύ της ύπαρξης και μή ύπαρξης μέχρι να φτάσει το hit count σου στα 45K uniques τη μέρα, όταν και μπορείς πλέον να πείς οτι τη βγάζεις τη χρονιά ...

Προσωπικά, ενίσταμαι - πάντα όντας μέρος του συνόλου, και συμβιβασμένος κατα τη διάρκεια του ταπεινού μου 10-ωρου εργασίας, πάντα ονειρευόμενος τη δεύτερη επιλογή. Γιατί 1500 Ευρώπουλα το μήνα δε θα τα δώσει κανείς τσάμπα ... προφανώς θέλει και την ψυχή σου, σαν νέα γυναίκα-αράχνη που δε θέλει μόνο τα λεφτά σου μετά το διαζύγιο, αλλά θέλει να σε δεί και να σέρνεσαι ... απογοητευτικό.

Ομολογώ οτι είχα την ευκαιρία να εργαστώ κάπου που δεν ήταν έτσι. Τα παιδιά στην Talent, που κάνουν το προιόν-πλατφόρμα που λέγεται Cruiser, είναι αγνοί ιδεολόγοι, σοβαροί προγραμματιστές, αξιόλογοι άνθρωποι. Απο τον πρώτο ως τον τελευταίο. Αλλά μαζί με όλα αυτά δουλεύουν 12-ωρα ακόμη και καλοκαιρινά Σαββατοκύριακα για ένα όνειρο. Αξιοθαύμαστοι, αλλά και συ(μ)-μέτοχοι στην εταιρία τους. Είναι τιμή  μου που δούλεψα κάποτε μαζί τους, αλλά ... χίλια-τόσα Ευρώ το μήνα / 12 x 30 =  ... δε θές να ξέρεις οτι ο υδραυλικός που ήρθε σπίτι σου το πρωί βγάζει τρείς φορές τα λεφτά σου την ώρα για να βγάζει την καμμένη τρίχα της βαμμένης σου γκόμενας απ'το βουλωμένο νυπτήρα :P

Δεν ξέρω .. δεν ξέρω ... αν αυτή είναι η νέα μορφή του IT στην Ελλάδα δεν είναι ν'απορείς για οποιαδήποτε κατάσταση συναντήσεις στα πλαίσιά της.

Ε, αυτά για τώρα ρε παιδιά .. είμαι πολύ απογοητευμένος για να χώσω περισσότερο. Ελπίζω να μην κούρασα κανέναν, και περιμένω τις σκέψεις σας ...

Καλό ΣΚ να μας έρθεί ! Wink

Angel
    O:]
  •  15-07-2005, 15:44 3496 σε απάντηση της 3494

Re: Η αβάσταχτη ελαφρότητα του επιδοτούμενου ...

Αχ...εσύ αισθάνεσαι Ζαχαρίας Smile Εγώ να δείς πως αισθάνομαι Smile Smile

Να κανω μονο μια παρατήρηση: Επειδή τα links ίσως θεωρηθούν διαφήμιση, μήπως θα ήταν καλό να μην υφίστανται; Προσωπικά δεν με ενοχλεί μια και βρίσκονται στο context των όσων ήθελες να πεις, αλλά δεν είμαι σίγουρος οτι συμβαδίζουν με τους κανόνες των forums.

Τωρα στο ψητό:
    Για μενα υπάρχει και η επιλογή "δουλεύω χωρίς αύριο". Ητοι, κυνηγάω οτιδήποτε μικρο/χαζο/κλπ εξωτερικό έργο, παράλληλα βρίσκομαι ανά πάσα στιγμή εργαζόμενος σε μια εταιρία με όσο δυνατόν καλύτερες συνθήκες έχω οσμιστεί οτι μπορώ να έχω τη συγκεκριμένη περίοδο, χωρίς πολλές οικονομικές απαιτήσεις, και δεν ξέρω από που θα έρθει η επόμενη μερίδα ψωμί μου...

Αυτό το κάνουν πολλοί συνάδελφοι. (Δεν μιλάω προσωπικά για μένα). Δυστυχώς αυτό σε αλλοτριώνει. Σε κάνει να αποξενώνεσαι από το "R" κομμάτι του R&D και το μόνο που αποζητάς είναι το επόμενο ξεροκόμματο. Εχω μπλεξει και εγώ σε τέτοιες καταστάσεις κατά περιόδους.

Προσωπικά είμαι και εγώ υπέρμαχος της επιλογής που θα έκανες, όπως λες, κι εσύ. Καλύτερα να δουλεύω παραπάνω για ένα *δικό μου* όνειρο παρά για όσους δεν έχουν μάθει ούτε καν να ονειρεύονται. Δυστυχως θέλει κότσια. Και ρίσκα. Και μερικές φορές δεν έχουμε τη δυνατότητα να παίρνουμε τόσο μεγάλα ρίσκα (οικογένεια, οικονομικές υποχρεώσεις)....

Παντως, όπως και σε κάθε κλάδο, έτσι και σε αυτόν υπάρχουν ευκαιρίες. Αν πιάσεις τη σωστή ευκαιρία, τη σωστή στιγμή, μπορεί να έχεις τη δυνατότητα να ανταγωνιστείς την ωριαία αμοιβή του υδραυλικού σου Smile Δυστυχώς οι ευκαιρίες είναι λίγες, δεν γίνονται εύκολα αντιληπτές και είναι εύκολο κάτι να πάει στραβά (γι'αυτό εξάλλου λέγονται και "ευκαιρίες").

Προσωπικά δεν έχω ακόμα απαντήσει σε αγγελία του τύπου που αναφέρεις. Ισως γιατί το θεωρώ εξευτελισμό. Ισως γιατί πάντα ως τώρα ήμουν τυχερός βρίσκοντας κάτι καλύτερο.

Μην ξεχνάμε όμως οτι υπάρχουν και άνθρωποι που δεν θέλουν να κυνηγήσουν όνειρα. Κατά καιρούς συνάντησα πολλούς τέτοιους. Ανθρωποι που θα ακούσουν τυφλά τον PM τους, θα υποταχθούν στις απαιτήσεις του project οπως και αν αυτές εκφραστούν, θα δουλέψουν το πολυ πολυ και τις υπερωριούλες τους και μέχρι εκεί. Τιποτα παραπάνω. Σεβαστό. Απλά, έχουν περιορίσει και τις απαιτήσεις τους στα μέτρα και στο στυλ της δουλειάς που κάνουν. Διεκπεραιωτική. Δεν έχει τιποτα κακό, απλά δεν μπορούμε όλοι να σκεφτόμαστε με τον ίδιο τρόπο.

Μηπως είναι ώρα να αναθεωρήσουμε - ολοι όσοι έχουμε κάποιες βλεψεις μεγαλύτερες της υπαλληλικής εργασίας - ποιά είναι η πραγματικότητα και πως θα μπορούσαν τα όνειρά μας να ταιριάξουν σε αυτή;

Σωτήρης Φιλιππίδης

DotSee Web Services

View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

DotNetNuke them!
  •  15-07-2005, 16:08 3497 σε απάντηση της 3496

Ήμουν σίγουρος οτι εσύ θα καταλάβεις αγαπητέ cap  Big Smile

Όσο για τα links, ίσως έχεις δίκιο, και τα 2 πάντως είναι free services - προς απολογίαν μου που δεν έχω διαβάσει τους κανόνες του forum Smile

Angel
  •  15-07-2005, 16:11 3498 σε απάντηση της 3497

Αμ δεν καταλαβαίνω; Καταλαβαίνω...Smile

Ο καθένας μας αν έχει "ψαχτεί" λίγο έχει αποκτήσει παραπλήσιες εμπειρίες.

Οσο για τα links, ας αποφανθεί το "αφεντικό". Εγώ προσωπικά δεν έχω πρόβλημα με τα συγκεκριμένα, αλλα απλά το έγραψα ενημερωτικά.

Σωτήρης Φιλιππίδης

DotSee Web Services

View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

DotNetNuke them!
  •  15-07-2005, 16:20 3499 σε απάντηση της 3496

Άσε μωρέ τα links, να μαθαίνουμε και για καμμία διαφορετική εταιρεία! Εξάλλου δεν είπε και τίποτα κακό!

Στο θέμα μας ...

Την προηγούμενη Παρασκευή μια παλιά συνάδελφος (σαΐνι πραγματικό) έφυγε από την εταιρεία που δούλευε και την Ελλάδα, και μετακόμισε στην Ολλανδία για να δουλέψει στην Backbase, μια εταιρεία που αναπτύσει πλατφόρμα για Ajax.

Στο καλό Δήμητρα και καλή σταδιοδρομία!

Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  15-07-2005, 17:53 3500 σε απάντηση της 3499

Το βρίσκω πάραυθα απογοητευτικό να χρειάζεται να ξενιτευτείς για να μπορείς να πείς οτι κάνεις κάτι αξιόλογο ...

Το πραγματικό μου κρίμα όμως είναι οτι όλα αυτά τα επιδοτούμενα, ΜΠΟΡΟΥΝ να γίνουν καταπληκτικές, χρήσιμες εφαρμογές, που θα ωφελούσαν αυτή τη ρημάδα ψωρο-κώσταινα - η οποία μου έλειψε απίστευτα στα κάποια χρόνια που πέρασα κι εγώ έξω σπουδάζοντας και δουλεύοντας. Το μόνο που μας λείπει σ'αυτή τη χώρα είναι λίγο .. ρομαντισμός και φιλότιμο. Χαρακτηριστικά που κατα τ'άλλα δε μας λείπουν εδώ στα Βαλκάνια, αλλά πάντα καταφέρνουμε να τα ξεχνάμε ...

Ίσως κάποτε υπάρξει κάποια τρελλή εταιριούλα σε κάποιο χαμένο νησάκι, οπου θα μπορέσουμε να καταφύγουμε οι "ρομαντικοί" Wink

Άντε παιδιά, καλό ΣΚ μας εύχομαι, καλοκαιρινό !

Angel
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems