Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

 

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Why Mobile Apps Will Soon be Dead

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò Bill . Τελευταία δημοσίευση από το μέλος Dimitris Papadimitriou στις 05-06-2013, 01:12. Υπάρχουν 9 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  31-05-2013, 01:44 72718

    Why Mobile Apps Will Soon be Dead

    Τυχαία έπεσα πάνω στο άρθρο αν και παλιό http://www.technologyreview.com/view/424042/why-mobile-apps-will-soon-be-dead/  απο τότε μέχρι τώρα περάσανε περίπου 3 χρόνια. Ασφαλώς και υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για να κάνει κανείς ένα mobile app αλλά πλέον τι ? Ακόμη και μια καλή ιδέα να έχει κάποιος σε 1 με 2 μήνες θα την κάνει ο Ινδός και θα την πουλά και δωρεάν. Γενικά ανοίγω το thread αυτό με σκοπό ο καθένας να πει την άποψη του πάνω στο θέμα των εφαρμογών για smartphones και το μέλλον τους. Ελπίζω να βρει κανείς και πηγές με φρέσκες ιδέες και να τις μοιραστεί μαζί μας για το θέμα. Πλέον στο Android υπάρχουν άπειρες εφαρμογές που κάνουν πάρα πολλά ομοίως και στο ios και πολλές καλές εφαρμογές γράφονται και στο windows phone 7x/8. Σαφώς και ανάγκες και νέες ιδέες θα γεννιούνται πάντα αλλά πόσο el dorado είναι το mobile development για επαγγελματίες του χώρου ?

        Υ.Γ : Δεν πιστεύω ότι θα πεθάνουν ποτέ τα mobile apps απλά πόσο πολλά προσδοκούσαμε πριν 4 χρόνια και που φτάσαμε σήμερα ....


    select DATEDIFF(dd,GetDate(),'20140731') AS EΠΟΜΕΝΕΣ_ΔΙΑΚΟΠΕΣ
  •  31-05-2013, 15:37 72725 σε απάντηση της 72718

    Απ: Why Mobile Apps Will Soon be Dead

    Το τελευταίο χρονικό διάστημα με έχει προβληματίσει και εμένα το θέμα αυτό. Ανάπτυξη LOB εφαρμογής σε Web ή Native; Για Desktop ή και Mobile; Για συγκεκριμένη πλατφόρμα ή Cross Platform;

    Σίγουρα η απάντηση δεν είναι ίδια για όλες τις περιπτώσεις. Προσθέτει όμως έναν ακόμα πονοκέφαλο στον προγραμματιστή. Δεν μιλάω για τους πελάτες γιατί αυτοί τις περισσότερες φορές δεν ξέρουν τι θέλουν αλλά τα θέλουν όλα.

    Με μεγάλη εμπειρία στο Desktop programming αποφάσισα τον τελευταίο χρόνο να ασχοληθώ με Web. Απογοήτευση... Δεν ενθουσιάστηκα αλλά συνέχισα με την λογική αυτό έχω με αυτό δουλεύω. Όλου του τύπου οι εφαρμογές έχουν το μέλλον τους αρκεί να μπορούμε εμεις σαν προγραμματιστές να κάνουμε την σωστή επιλογή.

    Δεν νομίζω ότι θα εξαφανιστούν οι Native εφαρμογές όπως αναφέρεται στο τέλος του άρθρου. Άλλωστε οι Web έχουν ένα σημαντικό μειονέκτηκα. Δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες τις κάθε συσκευής. Αλλά και σε διαφορετικό browser θα παρατηρήσεις διαφορετική εμπειρία χρήσης. Δεν είναι ακόμα έτοιμοι και αυτή η τυποποίηση μεταξύ των browser αργεί να έρθει, για να σπρώξουν και να διατυμπανίζουν σε όλους τους τόνους και τα μέσα ότι το Web developement is the future. Για τώρα δεν το βλέπω, για πιο μετά βλέπουμε.

    Πιο πολύ πιστεύω ότι είναι άλλο ένα κόλπο του Marketing, εκμεταλλευόμενο μία επιθυμία των προγραμματιστών. Build Once, deploy everywhere. Και σου λέει τι έχουμε τώρα, έχουμε την HTML & JS. Μα πραγματικά πιστεύει κανείς, όπως είναι τώρα τα πράγματα, ότι HTML & JS είναι το μέλλον στον προγραμματισμό; Είμαι τόσο λάθος; Μπορεί...

    Για το μέλλον δεν ξέρω τι να πω, δε νομίζω άλλωστε και οι εταιρίες να ξέρουν, απλά περνάει το τρένο που λέγεται Web και όλοι ανέβηκαν επάνω για να μην μείνουν πίσω. Αν πόνταρα όμως κάπου θα ήταν στις Native σε συνδιασμό με Web Services.

    Ωραίο θέμα για συζήτηση πάντως. Ελπίζω να ακουστούν και άλλες απόψεις.

  •  31-05-2013, 23:12 72729 σε απάντηση της 72718

    Απ: Why Mobile Apps Will Soon be Dead

    Web  Services  (RESTful)  

    http://www.ibm.com/developerworks/webservices/library/ws-restful/

    Αυτό εννοεί ακριβώς  και  ο Miguel de Icaza  (ΜΟΝΟ, Xamarin)

    "These days we tell developers to split their application in two:

    one reusable layer of code that can be used across all .NET/Mono platforms

    and another layer that implements the presentation layer.

    Either a native UI for iOS, Android, Mac or Windows, or an HTML version of it. "

    http://www.infoq.com/news/2012/05/Miguel-Moonlight

    Το πιο δύσκολο είναι η νέα αρχιτεκτονική με τα services,  

    όπου πλέον  οι προγραμματιστές κτίζουν APIs σύμφωνα με το business model.

    Back-end services με οποιοδήποτε client σε οποιοδήποτε περιβάλλον.

    Αυτό εξυπηρετεί και το outsourcing.


    Stefan
  •  02-06-2013, 13:37 72733 σε απάντηση της 72729

    Απ: Why Mobile Apps Will Soon be Dead

    stefan:
    Web  Services  (RESTful) 

    Καλά εσύ έχεις "κολλήσει" με τα RESTful Web Services Stick out tongue. Το είχα πάθει και εγώ, στην αρχή με το COM+, ακολούθησαν τα XML Web Services, μετά ήταν τα WCF Duplex Web Services - τα REST Web Services τα ξεπέρασα με τα Web Sockets... Αν θες και καλά REST, τουλάχιστον δες τι μπορεί να κάνει το OData για σένα…

    Θεμελιακά κάποιος σαν developer θέλει να καταβάλει την λιγότερη προσπάθεια και να παίρνει το μεγαλύτερο αποτέλεσμα – θεωρούμε ως δεδομένο ότι αυτό γίνεται με το "code re-use". Άρα όσο μεγαλύτερο το "code re-use", σε μεγαλύτερο αριθμό πιθανών clients, τόσο το καλύτερο.

    Αδιαμφισβήτητα, η EcmaScript έρχεται πολύ αισιόδοξα να συναγωνιστεί τις υπάρχουσες γλώσσες προγραμματισμού, αλλά αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι είναι ακόμα νωρίς για "ισοπεδώσει" τα υπόλοιπες: Έχει αρχίσει το componentization της γλώσσας - έχουν αρχίσει να υπάρχουν τα μεγάλα frameworks - θα ακολουθήσει η κατάσταση του versioning – πάντα υπάρχει η ανάγκη να είναι γνωστό ποια βιβλιοθήκη έχει ανάγκη από ποια και σε ποια έκδοση(#1) - και όταν οι προγραμματιστές EcmaScript σταματήσουν να γράφουν "σεντόνια" κώδικα (procedural) και αρχίζουν να χρησιμοποιούν ποιο καινούργιες τεχνικές (object orientated, functional) θα απελευθερωθεί και η δύναμη της γλώσσας.

    Μην ξεχνιόμαστε ότι ο συνδυασμός EcmaScript/HTML5 έρχεται να συναγωνιστεί "μεγαθήρια" όπως το Adobe Flash, και "rivals" όπως το Silverlight - προσωπικά για εμένα το δεύτερο απέδειξε ότι μπορείς να φτιάξεις για το Web "παντοδύναμες" τεχνολογίες, βασισμένες σε re-use κώδικα και programming skills χωρίς να έχεις "να περιμένεις χρόνια" για το αποτέλεσμα, σε αντίθεση όπως θα γίνει με τη EcmaScript/HTML5 για να δούμε αντίστοιχα αποτελέσματα.

    Καταλήγοντας, το θέμα Web/Desktop δεν υπάρχει τώρα, υπάρχει από την στιγμή που γεννήθηκε ο Web Browser. LOB εφαρμογές φτιάχνανε από την αρχαιότητα – ο επιστάτης με τον άβακα και το μαστίγιο, ήταν μια τέτοια – και θα φτιάχνονται και στο μέλλον. Το "μέσο" που τρέχει ένα LOB, μάλλον είναι αδιάφορο – μάλλον ποιο πολύ παίζει τι είναι στην "μόδα". Αν στο μέλλον των LOB είναι ένα Robot, πρέπει να έχεις support από σήμερα; Θα έχει κάποτε ένα επιτραπέζιο σύστημα την ίδια υπολογιστική ισχύ με ένα φορητό; Πως μπορείς να θες να γράψεις μια εφαρμογή για ένα φορητό σύστημα, αλλά και να κάνει την ίδια εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του επιτραπέζιου; Ποιο πολύ έχει νόημα να κάνεις τον σχεδιασμό σου με βάση την σημερινή κατάσταση της τεχνολογίας, έχοντας τα απαραίτητα resources, και με ένα μικρό σχετικά χρονικό ορίζοντα, 2-3 χρόνια, και να μην βασανίζεσαι με φιλοσοφικές αναζητήσεις.

     

    George J.

    (#1) Μην ξεχνάμε ότι το COM απέτυχε σε αυτό τον τομέα, αναγκάζοντας την Microsoft να περάσει στην ανάπτυξη του .NET Framework. Το κρίμα είναι ότι από το Windows XP SP3 και μετά, το λειτουργικό μπορεί να χρησιμοποιήσει το registry μέσα από virtual hives, ουσιαστικά φτιάχνοντας sandboxes ανά εφαρμογή για τα COM components. Αλλά κανένας δεν έχει αναρωτηθεί ποτέ, πως είναι δυνατόν στον COM κόσμο του Microsoft Office μπορεί να το τρέχει κάποιος σαν portable…

     


    George J. Capnias: Χειροπρακτικός Υπολογιστών, Ύψιστος Γκουράρχης της Κουμπουτερολογίας
    w: capnias.org, t: @gcapnias, l: gr.linkedin.com/in/gcapnias
    dotNETZone.gr News
  •  03-06-2013, 07:31 72740 σε απάντηση της 72733

    Απ: Why Mobile Apps Will Soon be Dead

    To OData το προωθεί η Μicrosoft,  στην ομάδα μου προτιμάμε απλό json  ή to binary fromat  της Google,   Protocol Buffers , στην .Net version, protobuf.net.

    Στο έχω ξαναπεί,  οι προγραμματιστές στο .Net, έχουν και άλλες εναλλακτικές επιλογές εκτός από Microsoft  και ενημερώνονται για αυτές.

    στην αρχιτεκτονική RESTful (json), φτιάχνονται όλο και περισσότερα APIs .

    Προσωπικά έχω 20+ χρόνια εμπειρία,  οπότε έχουν δει αρκετά τα μάτια μου, για να κάνω αποτελεσματικές επιλογές.

    Καλή επιτυχία στο dotnetzone, χαιρετώ.



    Stefan
  •  03-06-2013, 09:58 72741 σε απάντηση της 72740

    Απ: Why Mobile Apps Will Soon be Dead

    stefan:

    To OData το προωθεί η Μicrosoft,  στην ομάδα μου προτιμάμε απλό json  ή to binary fromat  της Google,   Protocol Buffers , στην .Net version, protobuf.net.

    Στο έχω ξαναπεί,  οι προγραμματιστές στο .Net, έχουν και άλλες εναλλακτικές επιλογές εκτός από Microsoft  και ενημερώνονται για αυτές.

    Που πας, έχουμε συζήτηση εδώ! Stick out tongue Μου αρέσει που τσιμπάς με το παραμικρό, ότι και να σου πετάξουν. Devil

    Δεν θέλω να γράψω sockets και να τα κάνω όλα serialize μετρώντας bits, το έκανα την δεκαετία του '80 με E! και Turbo Pascal 4!

    Τώρα με το VS2012 έχω περισσότερες απαιτήσεις: Θέλω να τελειώνω χτες, και εννοείται ότι οι άλλοι θέλουν να τελειώνω προχθές, και υπάρχει πρόβλημα να περιμένουν... Θα τα δώσουν όλα στους Ινδούς και τους Κινέζους... Geeked

       

    George J.

     


    George J. Capnias: Χειροπρακτικός Υπολογιστών, Ύψιστος Γκουράρχης της Κουμπουτερολογίας
    w: capnias.org, t: @gcapnias, l: gr.linkedin.com/in/gcapnias
    dotNETZone.gr News
  •  03-06-2013, 13:59 72742 σε απάντηση της 72741

    Απ: Why Mobile Apps Will Soon be Dead

    Και τί σχέση είπαμε έχει το REST με τα Mobile Apps? Ρωτάω γιατί δουλεύω 3 χρόνια πλέον με REST και ΔΕΝ γράφω mobile apps. 

    Ας συγκρατηθούμε στα ευρύτερα πλαίσια των APPS παρακαλώ, και ας ΜΗΝ ανοίξουμε σε αυτό το thread την κουβέντα για το αν η έλλειψη schema είναι πλεονέκτημα ή μειονέκτημα. Γιατί π.χ. το ότι δεν χρειάζεται να συντηρείς schema μπορεί να το δεις και ως θετικό και πιο ανθεκτικό σε αλλαγές.

    Και το αντίστοιχο του OData από την πλευρά της Google είναι το GData, όχι τα Protocol Buffers. Κάποτε το προωθούσε, τώρα το έχει ψιλοπαρατήσει. 

    ΔΕΝ συζητάω για το ότι η εγκατάλειψη του GData για χάρη του schemaless REST από την Google δείχνει ότι το schemaless είναι επαρκέστατο. Ούτε για το αν είναι ευκολότερο το versioning όταν δεν χρειάζεται να συντηρείς schemas, ούτε καν για το αν τελικά είσαι αναγκασμένος να διαβάσεις και να χειριστείς κάθε ξεχωριστή παράμετρο ενός API είτε έχεις είτε δεν έχεις schema.

     

     (τσιμπάει, τσιμπάει  Devil ?) 


    Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  04-06-2013, 20:23 72751 σε απάντηση της 72742

    Απ: Why Mobile Apps Will Soon be Dead

    @George Parissis

    Νομίζω ότι το ερώτημα δεν είναι αν HTML & JS είναι το μέλλον στον προγραμματισμό, αλλά αν HTML & JS είναι το μέλλον στην ανάπτυξη user interfaces. Και πιστεύω ότι η αγορά άργησε να προχωρήσει σε κάποια cross platform τεχνολογία για ανάπτυξη UI. Ίσως και λόγω της ανάπτυξης της HTML5. Δεν το θεωρώ απίθανο να είναι εκεί το μέλλον του User Interface. Ενδεχομένως μέσω ενδιάμεσων γλωσσών, όπως η TypeScript και σίγουρα με την βοήθεια UI frameworks όπως το AngularJS, BackboneJS, KnockoutJS κλπ.

    @Bill

    Το θέμα είναι περισσότερο business παρά τεχνικό. Σαν προγραμματιστές νομίζω πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα, καθώς πάντα υπάρχουν πελάτες που θα ζητήσουν κάτι σε mobile. Το αν υπάρχει μια mobile εφαρμογή η οποία θα μας κάνει πλούσιους γιατί κανείς άλλος δεν τη σκέφτηκε είναι άλλο θέμα. Το σίγουρο είναι ότι η επανάσταση του Internet δεν έχει ολοκληρωθεί - κατά πολλούς δεν έχει ξεκινήσει καν. Και είναι μάλλον βέβαιο επίσης ότι σε αυτό το Internet οι "μικρές οθόνες" και οι κινητές συσκευές θα παίξουν σημαντικό ρόλο.

    edited: Πριν μερικούς μήνες βρέθηκα στο World Mobile Congress στην Βαρκελώνη. 70.000 σύνεδροι! Αχανής έκταση με τεράστια περίπτερα. Μέσα σε μερικά από αυτά οι μεγάλοι παίχτες είχανε στήσει δικά τους πολυ-όροφα περίπτερα με εκατοντάδες άτομα προσωπικό. Δεν μπορεί να πετάνε τα λεφτά τους έτσι. Κάτι υπάρχει στο mobile!


    Dimitris Papadimitriou
    Software Development Professional
    dotNETZone.gr News

    Οι απαντήσεις παρέχονται για συγκεκριμένες ερωτήσεις και χωρίς καμιά εγγύηση. Διαβάστε επίσης τους όρους χρήσης.
  •  05-06-2013, 01:03 72756 σε απάντηση της 72751

    Απ: Why Mobile Apps Will Soon be Dead

    Και για το

    "Δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες τις κάθε συσκευής. Αλλά και σε διαφορετικό browser θα παρατηρήσεις διαφορετική εμπειρία χρήσης." τι έχεις να πεις;

  •  05-06-2013, 01:12 72757 σε απάντηση της 72756

    Απ: Why Mobile Apps Will Soon be Dead

    Δεν έχω πολύ καλές απαντήσεις στο θέμα. Δεν έχω πειστεί κι εγώ ο ίδιος ακόμα.

    Δεν είχα ακόμα την ευκαιρία να δοκιμάσω λύσεις όπως το phonegap για να έχω πρόσβαση στις δυνατότητες των συσκευών. Θα το δω όμως και θα σου πω.

    Σίγουρα δεν έχει δέσει ακόμα το γλυκό. Χρειάζεται και μια μικρή βοήθεια από τους κατασκευαστές os. Από MS και Apple δεν περιμένω κάτι φοβερό. Από την Google περισσότερο ή και την Firefox που γενικά έχουν ποντάρει περισσότερο στο jscript/html μοντέλο. Η MS κάτι πάει να κάνει τελευταία δίνοντας δυνατότητες ανάπτυξης windows 8 apps με jscript.

    Πως το βλέπεις;

    edited: Τι δουλειά έχεις στην Κω; 


    Dimitris Papadimitriou
    Software Development Professional
    dotNETZone.gr News

    Οι απαντήσεις παρέχονται για συγκεκριμένες ερωτήσεις και χωρίς καμιά εγγύηση. Διαβάστε επίσης τους όρους χρήσης.
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems