Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

 

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Ακόμα VB6?

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò Παναγιώτης Καναβός. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος Panagiotis Kefalidis στις 27-01-2006, 01:53. Υπάρχουν 28 απαντήσεις.
Σελίδα 1 από 2 (29 εγγραφές)   1 2 >
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  15-10-2004, 14:33 281

    No [N] Ακόμα VB6?

    Έχω μια απορία. Γιατί τόσες εταιρείες στην Ελλάδα παραμένουν ακόμα σε VB6? Δεν αναφέρομαι στη συντήρηση των εφαρμογών που έχουν ήδη εγκαταστήσει σε πελάτες. Απλά, ακόμα και τις νέες εφαρμογές τις γράφουν σε VB!
    Δεν είναι μόνο ότι έχουν περάσει τόσα χρόνια από την εμφάνιση του .NET. Το .NET ετοιμάζεται να βγάλει τρίτη έκδοση και η επίσημη υποστήριξη της VB6 παύει μόλις έρθει το Visual Studio 2005, δηλαδή του χρόνου. Είναι και ότι με το .ΝΕΤ μπορεί κανείς να κάνει εύκολα πράγματα που διαφορετικά θα ήθελαν πολύ δουλειά. Π.χ πώς ταξινομεί κανείς ένα πίνακα στην VB6? Πως να φτιάξει ανθρώπινο error handling όταν έχει μόνο το On Error? Και δεν μιλάμε για πιο "προχωρημένα" πράγματα όπως το inheritance. Το οποίο θα μου επέτρεπε π.χ. να έχω μία φόρμα και να κάνω override ένα-δύο σημεία που θέλουν αλλαγή για να την ξαναχρησιμοποιήσω. Τώρα πρέπει να κάνω ωραία κόλπα για να πετύχω το ίδιο.

    Περιληπτικά έχω ακούσει τις παρακάτω δικαιολογίες:
    - Είναι μεγάλο το runtime.
        20 ΜΒ? Καλά με floppy κάνετε deploy τις εφαρμογές σας?
    - Είναι αργό το .NET. 
       Δείτε το Paint.Net. Αν μπορούνε φοιτητές να κάνουν τέτοιες εφαρμογές, ε, πρέπει να μπορούν και οι επαγγελματίες προγραμματιστές
    - Δεν προλαβαίνουμε τώρα.  
       Ενώ του χρόνου που θα πάψει η υποστήριξη της VB ...
    - Δεν το ξέρουμε και το φοβόμαστε
      Σε λίγο δεν θα προλαβαίνετε πλέον να το μάθετε.
    - Θα πρέπει να ξαναγράψουμε όλο τον κώδικα.
       Όχι αν είναι σωστά δομημένος. Τα νέα modules/components μπορούν άνετα να δημιουργηθούν με .NET και να δουλέψουν σαν COM components.

    - Μα δεν Έχουμε modules ...
        Ώπα! Μήπως πιάσαμε τον ένοχο? Idea

    Πιστεύω ότι ο τελευταίος είναι ο πραγματικός λόγος που πολλές εταιρείες δεν μπορούν  να πάνε σε .NET. Έχοντας δημιουργήσει χιλιάδες γραμμές κώδικα-μακαρονάδα, θα πρέπει πραγματικά να ξαναγράψουν τα πάντα από την αρχή. Εδώ που τα λέμε, αυτό θα έπρεπε να το κάνουν έτσι κι αλλιώς για να μειώσουν το κόστος των διορθώσεων ή της προσθήκης νέων χαρακτηριστικών. Δυστυχώς, οι περισσότερες εταιρείες αυτό το κόστος το αντιλαμβάνονται  μόνο όταν χρειαστεί να διορθώσουν τα λάθη, όταν δηλαδή είναι πλέον αργά.

    Ως τώρα, οι Ελληνικές εταιρείες είχαν περιθώριο να καθυστερούν καθώς δεν είχαν ανταγωνισμό. Τώρα όμως, η Microsoft έχει βγάλει προγράμματα όπως το Navision και χώρες όπως η Τσεχία και η Βουλγαρία μας βλέπουν σαν ξερολούκουμα για outsourcing. Βλέπετε μπορούν να παρέχουν καλύτερο κώδικα σε φθηνότερες τιμές. Και μετά το outsourcing γιατί να μην πουλήσουμε και κατευθείαν στους Έλληνες πελάτες ... ?

    Υπερβολικά όλα αυτά? Δε μου λέτε, από ποιά χώρα προέρχονται τα Ελληνικά στο Pocket PC σας?


    Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  15-10-2004, 15:46 282 σε απάντηση της 281

    Re: Ακόμα VB6?

    Δύσκολα θα διαφωνήσει κανείς μαζί σου, Παναγιώτη.  Αυτό που θα προσπαθήσω να κάνω είναι να παρουσιάσω την πλευρά αρκετών (δυστυχώς) εταιριών παραγωγής λογισμικού (θα μιλάω στο πρώτο πρόσωπο για να δώσω έμφαση – όχι επειδή πιστεύω αυτά που γράφω):

    Αρχικά, το επιχείρημα ότι θα πάψει να υποστηρίζεται η VB6 σε ένα χρόνο, ποσώς με ενδιαφέρει (άσε που επίσημα, η υποστήριξη τελειώνει εντελώς τον Μάρτιο του 2008).  Γιατί δεν με ενδιαφέρει?  Διότι, πολύ απλά, δεν το έχω αγοράσει το προϊόν, οπότε δεν είχα υποστήριξη εξ’ αρχής!  Άσε που και αυτοί που έχουν, δεν την χρησιμοποιούν: πιο γρήγορα βρίσκεις λύση στο πρόβλημά σου από το Google, παρά μέσω της Microsoft.  Πως είπατε?  Service Packs?  Δεν χρειαζόμαστε άλλα – παίζει μια χαρά η VB6 – ευχαριστώ!

    Το πρόβλημα του deployment, ομολογώ πως δεν με ενοχλεί (για το μέγεθος του runtime μιλάω).  Αυτό όμως που πραγματικά με καίει είναι το γεγονός ότι το .NET framework δεν παίζει σε Windows 95!  Τι?  Δεν υποστηρίζονται πια και αυτά?  Αυτό να το πεις στους πελάτες μου, που δεν λένε να τα αλλάξουν.  Η VB6, από την άλλη, παίζει μια χαρά σε Windows 95!  Θες μήπως να πεις κάτι?

    Το ότι δεν προλαβαίνουμε είναι αλήθεια!  Για κάποιο περίεργο λόγο (!), τρέχουμε συνέχεια να φτιάχνουμε λάθη στις υπάρχουσες εφαρμογές μας και δεν έχω ελεύθερους προγραμματιστές να ασχοληθούν.  Κάθε φορά που ζητάω μια αλλαγή χαλάει το σύμπαν – τι σκατά κάνουν, δεν μπορώ να καταλάβω!  Άσε που μια φορά έκανα το λάθος και πήρα νέους προγραμματιστές για να περάσω σε .NET (αφού οι παλιοί ήταν full) και μου ξεσηκώθηκαν οι παλιοί: «Εμείς είμαστε οι βλάκες που τόσα χρόνια τρώμε τα σκατά, και έρχονται οι νέοι και μπαίνουν σε .NET».  Όχι ρε φίλε, θα φάω και άλλο χρόνο, να εκπαιδεύσω τους νέους να κάνουν την δουλειά σας για να κάνετε εσείς .NET.  Βρε δε με χέζετε λέω εγώ και εσείς και το .NET σας.  Καλύτερα να μείνουμε εκεί που είμαστε!

    Ναι ρε!  Το φοβάμαι αυτό το .NET και μάλιστα πολύ!  Όλοι μου οι προγραμματιστές γουστάρουν τρελά να περάσουν σε .NET, αλλά ξέρουν???  Και αν τα σκατώσουν εντελώς τι γίνεται?  Μήπως πρέπει πρώτα να τους περάσω από training?  Μπα, και γιατί να το κάνω αυτό?  Για να ξοδέψω και άλλα λεφτά, και μετά να μου φύγουν και να τους πάρει κάποιος άλλος έτοιμους?  Βρε δε με χέζετε λέω εγώ (πάλι!)

    Ναι – ναι!  Να γράφουμε μέρη των εφαρμογών μας σε .NET και να τα κάνουμε wrap σε COM components.  Λες και δεν σας έχω δει τι τραβάτε να βγάλετε ένα setup και πόσες φορές τα έχετε κάνει σαν τα μούτρα σας μπροστά στον πελάτη.  Τώρα μου λέτε να μπλέξουμε και άλλη μια τεχνολογία και να πρέπει να προσέχουμε πως θα κάνουμε deploy και αυτή μέσα στον αχταρμά μας!  Ρε, έχετε τρελαθεί όλοι?

    Μια χαρά modular είναι ο κώδικάς μας – και να σου πω και κάτι?  Θα προτιμούσα να είναι ένα ωραίο .EXE (όπως είχαμε παλιά εμείς στο DOS) και όχι ένα σωρό DLL που δεν γίνονται register και τέτοια.  Και μην μου αρχίσετε τις αηδίες περί XCOPY deployment – τα έχω ξανακούσει αυτά.  Για προσπάθησε να κάνεις deploy την Crystal με .NET να σου ξηγήσω τ’ όνειρο.  Τουλάχιστον με την VB6 έχουμε μάθει πως γίνεται! 

    Και δεν το κατάλαβα κιόλας αυτό περί ποιότητας κώδικα:  θες να μου πεις ότι όλοι αυτοί που τους πληρώνω 1 μυριάκι το μήνα, κάνουν μ***κίες τόσο καιρό?  Δεν μπορεί...


    Patrick
  •  15-10-2004, 18:04 284 σε απάντηση της 282

    Re: Ακόμα VB6?

    Ε, μια και ο Patrick με γλίτωσε και πήρε την θέση του απανταχού business manager, και πολύ σωστά μάλιστα, εγώ θα πάρω την θέση του forward looking τεχνικού διευθυντή, με την οποία παρεμπιπτόντως συμφωνώ. Τα εικονίδια για έμφαση και ύφος.

    Yes Όσοι γράφουν ακόμα σε VB είναι χαμένοι. Στον βωμό του άμεσου κέρδους και του ξεζουμίσματος της υπάρχουσας υποδομής και επένδυσης στοιχηματίζουν το μέλλον της εταιρείας τους.  Εγώ σαν άνθρωπος με το βλέμμα στο μέλλον βλέπω ότι βρισκόμενος στην αιχμή της τεχνολογίας έχω πολλά πλεονεκτήματα.

    Cool Πρώτα απ' όλα κερδίζω συνεχώς πελάτες από αυτούς τους απαρχαιωμένους γιατί όλοι θέλουν να αγοράσουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας (ναι ακόμα και οι λογιστές ξύπνησαν τώρα, μαζί με την ηλεκτρονική υποβολή).

    [:-*] Δεύτερον αν κάτι δεν πάει καλά μπορώ και τα ρίχνω στην νεότητα της τεχνολογίας, 'και όταν αυτή στρώση τότε το προϊόν θα πετάει'.

    Cool Τρίτον έχω πάντα τους καλύτερους προγραμματιστές γιατί όλοι θέλουν να δουλέψουν σε μένα ακόμα και με ψίχουλα. (να άμεσο κέρδος και εγώ)

    Cool Τέταρτον δεν χάνω προγραμματιστές για το ίδιο λογο με παραπάνω και έτσι δεν χάνω από την εταιρική γνώση και κουλτούρα. Διότι για να αντικαταστήσω ένα δυσαρεστημένο προγραμματιστή θα πρέπει να τον εκπαιδεύσω και να τον εντάξω στις διαδικασίες της εταιρείας μου. (δεύτερο άμεσο κέρδος)

    Cool Πέμπτο το κέρδος το οποίο μου δίνουν σε παραγωγικότητα τα νέα εργαλεία δεν είναι καθόλου αμελητέο και μου πληρώνει ένα σεβαστό ποσοστό της επένδυσης για την αναβάθμιση των γνώσεων των υπαλλήλων μου.

    Umbrella Και τέλος θέλω η εταιρεία μου να συνεχίσει να ζεί και πέραν της πενταετίας για αυτό κάνω συνεχής επενδύσεις με σκοπό την υποστήριξη του μοντέλου της σταθερής και συνεχής ανάπτυξης.


    Μετά από αυτά θέλω να απαντήσω ξεχωριστά στην τελευταία παράγραφο.

    Μια κουλτούρα στασιμότητας θρέφει και άλλες άρρωστες καταστάσεις μία από αυτές είναι και αυτή στην οποία μία εταιρεία φτάνει να πληρώνει τρελά ποσά ανθρώπους οι οποίοι μισοξέρουν μία τεχνολογία, έχουν χτίσει τεράστια υποδομή για λογαριασμό της εταιρείας και έτσι πληρώνονται όχι αυτά που τους αξίζουν αλλά έναντι αυτών που θα χάσει η εταιρεία άν φύγουν (κανονικός εκβιασμός δηλαδή). Με την ανανέωση της γνώσης και των εργαλείων αυτά τα τεχνολογικά μπλόκα διαλύονται και η εταιρεία έχει μία καθ΄όλα πιο υγειή κουλτούρα.

     


    Marios Margaritis
    Software Architect & IT Consultant
    theWorks
  •  15-10-2004, 23:47 288 σε απάντηση της 281

    Re: Ακόμα VB6?

    Εχοντας ζήσει τη αγορά από το 1988, να προσθέσω και εγώ την άποψή μου.

     

    Τα παλιά καλά εκείνα χρόνια οι έλληνες επιχειρηματίες απόφάσισαν να επενδύσουν στην πληροφορική. Φυσικά στην Ελλάδα επενδύω σημαίνει πολλά λεφτά και γρήγορα με κεφάλαιο όσο το δυνατό μικρότερο. Αυτό σε συνδιασμό με την πολύ απλούστερη διαδικασία ανάπτυξης των εργαλείων της εποχής (να θυμήσω ονόματα όπως Ashton-Tate, Nantucket Inc, Computer Associates) αλλά και τις λιγοστές με τα σημερινά δεδομένα δυνατότητες που προσέφεραν έκαναν τη δημιουργία λογισμικού να φαντάζει απλή, εύκολη, γρήγορη και προπάντων φτηνή. Τι και αν από το 1990 τα πρώτα δίκτυα που δεν κόστιζαν μια περιουσία και δεν απαιτούσαν administrator με  προϋπηρεσία στη NASA (θυμάστε, Novell Lite, Windows for Workgroups) έκαναν την εμφάνισή τους; Ο προγραμματιστής Clipper πχ το μόνο που είχε να κάνει ήταν να προσθέσει την εντολή share.exe στο autoexec.bat και να προσθέτει τις εντολές flock και funlock πριν και μετά την όποια μεταβολή δεδομένων. Εμπορικές εφαρμογές γινόντουσαν “multiuser” (ο όρος το 1991 πουλούσε τρελά!) μέσα σε ένα απόγευμα. Ακεραιότητα δεδομένων, απομακρυσμένη πρόσβαση σε δεδομένα, dead locking, ήταν θέματα πολύ μακρινά όταν η «βαριά» εγκατάσταση είχε 10 χρήστες και τα 100 Mbytes δεδομένων απαιτούσαν προϋπολογισμό μικρού κράτους σε σκληρούς δίσκους (και να σας δω να προσπαθήσετε να συνδέσετε 5 δίσκους Seagate ST-225 τεχνολογίας MFM και χωρητικότητας 20 Mbytes στο ίδιο PC).

     

    Τη ίδια περίπου εποχή (1990) έσκασε μύτη και εκείνο το πολύχρωμο «πρόγραμμα» που λεγόταν Windows 3.0. Η μόδα ήταν Windows και μόνο Windows και φυσικά η πρώτη σκέψη ήταν πως θα φτιάξουμε προγράμματα σε Windows. Αλλά ήταν πιο εύκολο να το πεις παρά να το κάνεις. Πόσοι και πόσοι δεν προσπάθησαν με εκείνο το περίφημο Widnows SDK όπου για να εμφανίσεις ένα παράθυρο κινδύνευες από τενοντίτιδα λόγω πολύωρης πληκτρολόγησης και πόσοι προερχόμενοι από γλώσσες όπως Dbase, Clipper ή FoxPro δεν έπεσαν στον αγώνα εναντίον του θηρίου που λεγόταν pointer.

     

    Και τότε (φώτα, επιβλητική μουσική, πυροτεχνήματα), αν θυμάμαι καλά το 1994, έρχεται η Microsoft με την VB4. Εργαλείο ολοκληρωμένο, με δυνατότητα πρόσβασης σε δεδομένα (DAO 3.0), με κάποια δειλά στοιχεία OOP, με δυνατότητα δημιουργίας DLL, με μια υποψία remote access. Δεν είναι παράξενο το ότι κέρδισε πολύ γρήγορα την αγορά. Αλλά η Microsoft είπε και κάτι άλλο για την VB4 το οποίο κατά την γνώμη μου ήταν ανακριβές. Rapid Application Development. Με μία πρώτη ματιά έτσι ήταν, καθόσουν στη VB και σε μισή το πολύ ώρα είχες μία φόρμα με buttons και text boxes και χρώμα και exe και deployment και source control, εν ολίγοις θαύμα. Θυμάμαι συναδέλφους προερχόμενους από μάχες με το Windows SDK να ενθουσιάζονται σε σημείο μέθης με τις δυνατότητες της VB. Αυτό όμως που έμεινε στους έλληνες επιχειρηματίες ήταν αυτό το Rapid. Γιατί Rapid σημαίνει πρώτος στην αγορά με λιγότερο κόστος, άρα μεγαλύτερο κέρδος.

     

    Ελα όπως που τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Ας πάρουμε για παράδειγμα τις ημερομηνίες. Προγραμμάτιζες σε Clipper; No problem. Πρόσθεσε πάνω πάνω τις εντολές

     

    SET DATE BRITISH

    SET CENTURY ON

    SET EPOCH 1950

     

    και το πρόβλημα του 2000 αλλά και του 3000 και γενικά του μέλλοντος είχε λυθεί! Στη VB όμως πολλοί με τρόμο ανακάλυψαν ότι σε ένα σύστημα με short date format dd/MM/yyyy η κλήση της cdate("13/10/2004") επέστρεφε 13 Οκτωβρίου 2004 αλλά και η κλήση της cdate("10/13/2004") επέστρεφε και πάλι 13 Οκτωβρίου 2004 και όχι το αναμενόμενο run time error! Επίσης βόμβα μεγατόνων έπεσε στον κόσμο των προερχομένων από τα DBF προγραμματιστών όταν έγινε αντιληπτό ότι δεν υπάρχει record number παρά μόνο κάτι ομιχλώδες που λεγόταν bookmark! Ηταν φανερό ότι το Rapid δεν ήταν τόσο εφικτό και ότι υπήρχε σοβαρή ανάγκη για εκπαίδευση και στη συνέχεια για ανάλυση και σχεδιασμό. Αλλά οι επιχειρήσεις δυστυχώς είχαν μείνει στην εποχή που το πρόγραμμα γινόταν multiuser σε ένα απόγευμα. Οπότε άρχισε η τρελλή πίεση, ΓΡΑΦΤΕ ΚΑΤΙ ΤΩΡΑ! Έχετε το Rapid εργαλείο, αν δε μπορείτε δε ξέρετε τη δουλειά σας.

     

    Φυσικά τόνοι από κώδικα γράφτηκαν νύχτα μέσα σε γκρίζα ημιμάθεια ή και αμάθεια αν θέλετε, συχνά υπό εξοντωτική πίεση και η συνέχεια είναι γνωστή σε πολλούς. Βουνά από σφάλματα, κακές τεχνικές, ανυπαρξία επισκευασιμότητας, μηδενική επαναχρησιμοποίηση κώδικα, ελάχιστα περιθώρια ανάπτυξης νέας λειτουργικότητας. Και οι επιχειρήσεις τρόμαξαν. Αντί για Rapid, έβλεπαν τα κόστη να εκτοξεύονται σε ύψη δυσθεώρητα για τον προ Windows κόσμο. Επίσης οι νέες τεχνολογίες που εμφανιζόντουσαν είχαν στην αρχή τους και αυτές πολλά προβλήματα και απαιτούσαν σημαντικό χρόνο εκμάθησης. Οταν πχ το 1988 εγκαθιστούσα τη νέα version της Borland Turbo C δεν είχα ποτέ κανένα πρόβλημα. Από την άλλη θυμάστε τον MTS; Το 1997 δεν έπαιζε ούτε στις παρουσιάσεις της Microsoft, και το 1998 που ασχολήθηκα μαζί του έζησα κάτι ιστορίες που κάνουν το ναυάγιο του Τιτανικού να φαντάζει παιδικό νανούρισμα. Φυσικά όλα αυτά δημιούργησαν μία τεχνοφοβία στις επιχειρήσεις, όχι φυσικά χωρίς λόγο. Δεν μπορώ να υπολογίσω πόσες φορές έχω ακούσει τα τελευταία 8 –10 χρόνια για το όποιο ΧΨΖ πρόγραμμα την ατάκα «Η έκδοση του DOS πάει μια χαρά εδώ και 10 χρόνια και τη συντηρεί ένα μόνο άτομο και στα Windows έχουμε 15 προγραμματιστές και ακόμα τρέχουμε μια πενταετία τώρα!»

     

    Και έρχετε το .ΝΕΤ (ξανά φώτα, μουσική κλπ). Πάνω που τα προγράμματα σε VB έχουν «στρώσει» και ο οι υπάλληλοι των επιχειρήσεων έχουν αποκτήσει την απαιτούμενη εμπειρία για να πλησιάσουν αυτό το ονειρικό Rapid. Και μάλιστα η Microsoft δεν κάνει πλέον ούτε νύξη για Rapid. Δεν είναι λοιπόν αναμενόμενο πολλές επιχειρήσεις, μερικές από τις οποίες περνώντας σε VB είδαν το χάρο αυτοπροσώπως, να αισθάνονται από δισταγμό έως τρόμο στην σκέψη αυτής της αλλαγής; Εχουν προϊόντα σε VB για τα οποία χύθηκε πολύ αίμα για να σταθεροποιηθούν και πολλά από αυτά μόλις που αρχίζουν να μπαίνουν στη φάσης της «συντήρησης ρουτίνας». Εχουν υπαλλήλους οι οποίοι φέρουν πολλαπλές κακώσεις από τις μάχες του παρελθόντος αλλά τώρα πια ξέρουν να αποφεύγουν τις νάρκες και τις παγίδες, γνώση που πολλές φορές αποκτήθηκε με τη διαδικασία της ρώσικης ρουλέτας και μάλιστα με 3 σφαίρες στο όπλο. Τα ωστικά κύματα της προσαρμογής σε VB μόλις και που έχουν απομακρυνθεί και τώρα τους ζητάνε να πέσουν με τα μούτρα σε νέα μάχη. Φυσικά αρνούνται και υποστηρίζουν αυτή την άρνηση με όση δύναμη έχουν.

     

    Να τονίσω ότι δεν θέλω να δικαιλογήσω τις επιχειρήσεις οι οποίες είναι πλέον δέσμιες της απόλυτης άγνοιας του τρόπου παραγωγής του προϊόντος του εμπορεύονται. Απλά περιγράφω μία κατάσταης όπως την έζησα και πιστεύω ότι δικαιολογεί την εμμονή (εθισμόWink στην VB6. Τέλος να προσθέσω, και αυτό αποτελεί προσωπική και μόνο άποψη, ότι η έλευση του .ΝΕΤ θα λειτουργήσει ως σκούπα στην αγορά. Οσοι ακολουθήσουν θα επιζήσουν, οι υπόλοιποι θα μείνουν για ένα χρονικό διάστημα στον αποστειρωμένο κόσμο τους για να ανακαλύψουν ένα πρωϊ ότι οι εξελίξεις όχι μόνο τους προσπέρασαν αλλά δεν είναι πλέον ούτε ορατές. Εύχομαι μόνο η εξέλιξη αυτή να μην αποτελειώσει το σύνολο της ελληνικής πληροφορικής που τόσα έχει υποφέρει και τόσες ευκαιρίες έχει χάσει χάρη σε ανθρώπους οι οποίοι πίστευαν και δυστυχώς πιστεύουν ότι το management ενός περιπτέρου είναι πολύ κοντά στο management μίας εταιρείας πληροφορικής.

     

     

  •  18-10-2004, 00:19 297 σε απάντηση της 281

    Re: Ακόμα VB6?

    OYAOY! Σίγουρα δεν περίμενα τέτοια αντίδραση! Σκοπός μου ήτανε να θέσω το ερώτημα για να μαζέψουμε τους λόγους που ο κόσμος μένει σε VB6 και μετά να ανατρέψουμε τους λόγους ένα-ένα. Βέβαια ήμουν και "λίγο" ενοχλημένος εκείνη τη στιγμή από την VB6 οπότε το post βγήκε λίγο πιο έντονο από ότι έπρεπε. Και ανησυχώ πραγματικά για την πορεία της πληροφορικής στην Ελλάδα.

    Ήδη στα τέσσερα posts μαζευτήκανε αρκετά θέματα για να γράψει κανείς βιβλίο! Καλύπτουν τόσο τεχνικά θέματα, όπως αρχιτεκτονική, ταχύτητα και deployment όσο και επιχειρησιακά, π.χ. απώλεια πελατών λόγω εμμονής σε παρωχημένες τεχνολογίες. Θα προσπαθήσω να απαντήσω στα θέματα αυτά ένα-ένα στο μέλλον αλλά αυτό σίγουρα θα πάρει χρόνο.

    Για την ώρα, δείτε αυτό το video Why would a VB6.0'er consider VB.NET? (20 MB) όπου ο Paul Vick, Tech Lead της Visual Basic εξηγεί τους λόγους για τους οποίους ένας προγραμματιστής VB6 θα μεταπηδήσει στη VB.NET.

    Και κάτι ακόμα. Αυτά τα posts τα διαβάζει και κόσμος σε εταιρείες που ακόμα δεν πέρασαν σε .NET. Απαντώντας στα ερωτήματα αυτά θα τους βοηθήσουμε να πείσουν τις εταιρείες τους να κάνουν τη μετάβαση ευκολότερα. Ας τους βοηθήσουμε λοιπόν. Wink
    Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  18-10-2004, 21:49 308 σε απάντηση της 281

    Μέγεθος Runtime - Η εύκολη απάντηση

    Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με το ζήτημα του μεγέθους του runtime, καθώς ήταν η πρώτη ένσταση που άκουσα για το .NET πριν από 2 χρόνια. Το γεγονός ότι είναι και η πιο εύκολη απάντηση είναι εντελώς συμπτωματικό Wink.
       Το μέγεθος του runtime installer είναι 24 ΜΒ. Συγκριτικά, το Java Runtime είναι 14 MB. Το μέγεθος αυτό φαίνεται μεγάλο αν πρέπει να το κατεβάσει κανείς χρησιμοποιώντας ακόμα και μια 128άρα ISDN, αλλά ... δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να το κατεβάσει κανείς! Εδώ δεν μιλάμε πόσο χρόνο θα πάρει σε εμάς να κατεβάσουμε ένα μεγάλο αρχείο, αλλά πως θα εγκαταστήσουμε το runtime και την εφαρμογή μας στα μηχανήματα του πελάτη.
        Στην πιο "απλή" περίπτωση θα "κάψουμε" ένα CD και θα πάμε σε ένα-ένα μηχάνημα να βάλουμε την εφαρμογή. Τα 24 MB δεν πρόκειται να δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα. Σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις, βάζουμε την εφαρμογή και το runtime σε ένα share και τα τρέχουν οι χρήστες. Πάλι τα 24 MB δεν είναι θέμα. Αν ο πελάτης έχει σωστά στημένο δίκτυο, χρησιμοποιούμε το Intellimirror και τα Group Policies για να εγκαταστήσουμε το runtime και την εφαρμογή μας αυτόματα σε όλα τα μηχανήματα που θα την χρειαστούν. Ξανά, 24 MB δεν αποτελούν πρόβλημα. Τελικά, μόνο αν χρειαστεί ο πελάτης να κάνει download το πρόγραμμα μας θα χρειαστεί να κατεβάσει και το runtime. Όμως, δεν ξέρω καμμία ελληνική εταιρεία η οποία να διαθέτει τα προγράμματα της μέσω Internet. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση όμως, ο πελάτης μπορεί άνετα να βρει το runtime στα CD των περιοδικών.
        Εξάλλου, το runtime δεν χρειάζεται να μπεί κάθε φορά που κάποιος εγκαθιστά μια έκδοση της εφαρμογής μας. Χρειάζεται να μπει μια και μοναδική φορά για κάθε μηχάνημα. Είναι μάλιστα πιθανό κάποιοι χρήστες να έχουν ήδη εγκατεστημμένο το runtime γιατί χρησιμοποιούν κάποια προγράμματα γραμμένα σε .NET, π.χ. το RSS Bandit, ένα από τα καλύτερα RSS readers, ή κάποια παλιότερη έκδοση του eDonkey. Μπορεί επίσης να το έχουν ήδη κατεβάσει μέσω του Windows Update.
        Μόνο σε μία περίπτωση μπορώ να φανταστώ πρόβλημα λόγω του μεγέθους του runtime. Να χρησιμοποιούμε mini CDs σε σχήμα business card για να μοιράσουμε trials της εφαρμογής μας. Τα mini CDs έχουν χώρο 37 MB οπότε θα μας μείνουν μόνο ... 13 MB για το συμπιεσμένο setup μας!Wink
    Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  19-10-2004, 09:26 314 σε απάντηση της 281

    Re: Ακόμα VB6?

    Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με αυτό το φλέγων ζήτημα
    http://www.developer.com/net/vb/article.php/3422891
  •  19-10-2004, 11:05 319 σε απάντηση της 314

    No [N] Re: Ακόμα VB6?

    Όπως πολύ σωστά επισήμαναν και οι ως άνω συνάδελφοι, το πρόβλημα πράγματι πηγάζει απ' τις ως τώρα συνήθειες και δεξιότητες είχαν αποκτήσει οι παλαιότεροι VB προγραμματιστές - και αυτό γιατί τόσο το περιβάλλον στο οποίο δούλευαν αλλά κυρίως η αρχιτεκτονική των εφαρμογών τους (συνήθως client-server) δεν απαιτούσε ιδιαίτερες γνώσεις και τεχνικές.

    Αυτό φαίνεται και στην περίπτωση των Java προγραμματιστών που ανακαλύπτουν το .ΝΕΤ - για αυτούς όλες οι έννοιες είναι οικείες και ανακαλύπτουν μια (σχεδόν) ένα-προς-ένα αντιστοίχιση των συστατικών της Java με το .ΝΕΤ. Για αυτούς, ουσιαστικά τίποτα δεν είναι νέο και παράξενο και αρκετά συχνά κάποιοι "γοητεύονται" με την ευκολία και την ταχύτητα με την οποία μπορεί κανείς να αναπτύξει εφαρμογές στο περιβάλλον του Visual Studio.ΝΕΤ.

    Άλλη περίπτωση εταιριών που "αγκάλιασαν" αμέσως το .ΝΕΤ (ενώ ήταν παλιότεροι Microsoft developers) ήταν αυτές που δεν είχαν μείνει στο μοντέλο ανάπτυξης που αναφέρω στην αρχή. Υπήρχαν και πριν εταιρίες που ήθελαν 3-tier, thin ή και smart client εφαρμογές, mobility κτλ. και όχι συνήθως στη φιλοσοφία του "πακετοποιημένου" λογισμικού. Υπό αυτό το πρίσμα η ανάπτυξη που έπρεπε να κάνουν στην προηγούμενη πλατφόρμα της Microsoft, ήταν αυτό που λέμε "εργόχειρο" ή "κέντημα", ενώ οι βασικές έννοιες και χαρακτηριστικά που έφερε το .ΝΕΤ δεν τους ήταν άγνωστα - μια και πολλά απ' αυτά ήταν υποχρεωμένοι να τα κάνουν (και να τα συντηρούν) οι ίδιοι.

    Για τους υπόλοιπους όντως τα πράγματα είναι δύσκολα όμως από όποια πλευρά κι αν δει κανείς το θέμα, επιχειρηματικά ή τεχνικά, η επένδυση και μετάβαση στο .ΝΕΤ ΣΗΜΕΡΑ είναι η μόνη σόφρων επιλογή γιατί:

    - Οι γέφυρες με τον προηγούμενο κόσμο όλο και λιγοστεύουν ενώ η μετάβαση αύριο θα είναι ακόμη δυσκολότερη (κυρίως υπό την πίεση του χρόνου και του αναταγωνισμού)
    - Κάνοντας το βήμα αυτό σήμερα θα θεωρηθούμε πρωτοπόροι με ότι συνεπάγεται αυτό (ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, στήριξη απ' τη Microsoft κτλ).
    - Η αρχική επένδυση που απαιτείται γρήγορα θα αποσβεσθεί απ' τα πλεονεκτήματα της νέας πλατφόρμας.

    Συνολικά, όπως το COM και η VB έφεραν την επανάσταση στον προγραμματισμό πριν 10 χρόνια (= 1 αιώνας στον κόσμο της πληροφορικής) αντίστοιχα το .ΝΕΤ φέρνει μια νέα και επιβεβλημένη (απ' τις απαιτήσεις της αγοράς) επανάσταση για τα επόμενα 10 χρόνια. Η αγορά στην οποία ζούμε και δραστηριοποιούμαστε εξελίσσεται ταχύτατα και χαρακτηρίζεται από διαρκή αλλαγή. Ιστορικά (και εξελικτικά...) ότι δεν ανταποκρίνεται και προσαρμόζεται στην αλλαγή, σύντομα εξαφανίζεται και δίνει την ευκαιρία σε νέους "παίκτες" να κυριαρχήσουν.

    Δείτε τι έπαθαν οι δεινόσαυροι....   Wink
  •  19-10-2004, 16:40 329 σε απάντηση της 281

    Re: Ακόμα VB6?

    Συμφωνώ με τις περισσότερες απόψεις που γράφτηκαν αλλά θα ήθελα να προσθέσω την δικιά μου που δεν αφορά τόσα "βαθιά" ζητήματα. Δουλεύοντας τόσο καιρό VB6 έχω φτιάξει 2-3 dll, 1-2 control και 1-2 φόρμες που τις χρησιμοποιώ σε κάθε εφαρμογή που έχει να κάνει με data access και διαχείριση πινάκων (insert, update, delete). Όταν λοιπόν ήθελα να φτιάξω μία εφαρμογή που ήθελε διαχείριση αρχείων, μέσα σε πολύ λίγο χρόνο είχα έτοιμο το βασικό της μέρος χωρίς πολύ κόπο και χρόνο. Για να ξεκινήσω λοιπόν το ίδιο σε .NET πρέπει να ξαναφτιάξω όλα αυτά τα controls και components. Το μεγάλο πρόβλημά μου είναι ότι βαριέμαι να ξαναφτιάξω όλα αυτά, που για να φτάσουν σε αυτή τη μορφή έχουν περάσει από 40 κύματα και έχουν βγάλει ότι bug ήταν να βγάλουν. Και βαριέμαι γιατί δεν θα είναι κάτι καινούριο, που σου δίνει ένα επιπλέον κίνητρο για να ξεκινήσεις, αλλά κάτι το οποίο δουλεύει σίγουρα και σωστά. Και για να ξαναφτάσει στην ίδια κατάσταση θα χρειαστεί χρόνος, τόσο στην κατασκευή, αλλά πολύ περισσότερο στην υποστήριξη για να λυθούν ότι καινούρια bug βγάλει το νέο περιβάλλον. Επιπλέον πρέπει να έχεις και αυτοσυγκράτηση ώστε να μην μπεις στον πειρασμό να προσθέσεις αμέσως τις νέες δυνατότητες του περιβάλλοντος αλλά να ξεκινήσεις συντηρητικά σε πρώτο στάδιο και απλά να καταφέρεις ότι έκανες με τη VB6 να το ξανακάνεις σε .NET, γιατί αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να πελαγοδρομήσεις.

    Βέβαια γνωρίζω ότι κάποια στιγμή θα το κάνω. Θα πάρω μια βαθιά ανάσα για να ξεκινήσω μια βουτιά που δεν ξέρω μετά από πόσα μέτρα θα βγω στη επιφάνεια. Το θέμα είναι πότε θα το αποφασίσω... Σίγουρα πάντως είναι καλό να περιμένεις να ηρεμήσουν τα νερά πριν βουτήξεις!!!!Wink

    Προσωπικά είμαι στη φάση εξερεύνησης των "νερών". Δηλαδή ότι καινούριο utility χρειαστώ το φτιάχνω σε .NET, αλλά ότι εφαρμογή χρειάζεται διαχείριση αρχείων την φτιάχνω σε VB6. Μέχρι να πάρω την απόφαση να βουτήξω….. [8-|] Snail


    There are 10 types of people in this world... Ones that understand binary and the ones that don't.
  •  19-10-2004, 18:55 331 σε απάντηση της 329

    Re: Ακόμα VB6?

    Δυστυχώς σήμερα δεν αρκεί να μπορείς να φτιάξεις γρήγορα μια φόρμα. Η φόρμα θα πρέπει να φτιάχνεται μόνη της από την περιγραφή των business objects/documents/οπωσθέτεπέστετα που εμφανίζει!
        Ακούγεται κουφό? Και όμως, αυτή η λύση είναι απαραίτητη για τη δημιουργία εφαρμογών workflow/business process management. Όταν θέλεις να υλοποιήσεις τις διαδικασίες της επιχείρηση του πελάτη δεν σε παίρνει να φτιάχνεις τις φόρμες μία-μία. Και δεν το συζητάμε τί θα γίνει αν αλλάξει ο ορισμός των αντικειμένων. Το κόστος της τροποποίησης των φορμών θα είναι απαγορευτικό. Εκτός και αν είσα μια από τις μεγάλες εταιρείες software και χρεώνεις k€ για κάθε αλλαγή (το ξέρετε ποιοί είστε και το ξέρω ότι με ακούτε, έτσι για να ξέρετε ότι το ξέρω Devil).
        Η ιδέα αυτή δεν είναι καν πρωτότυπη. Υπάρχουν και στην Ελλάδα αρκετές εταιρείες οι οποίες φτιάχνουν τα δικά τους προϊόντα workflow/BPM που υποστηρίζουν τη γρήγορη δημιουργία των διαδικασιών και των φορμών. Μάλιστα δούλευα σε μια από αυτές πριν από 2 χρόνια. Χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα που φτιάξαμε, υλοποιήσαμε μια εφαρμογή εξασφάλισης ποιότητας για ISO 9000 σε 2-3 μήνες! Και μετά την πουλούσαμε στην κατηγορία κάτω των 1000€!
        Η πλατφόρμα αυτή είχε φτιαχτεί με VB, γιατί το .NET ήταν ακόμα σε Beta εκείνη την περίοδο. Τις δυναμικές φόρμες τις φτιάχναμε χρησιμοποιώντας το Smart UI, που σου επιτρέπει να δημιουργήσεις μια λίστα από controls στην οθόνη με τύπο που καθορίζεις την ώρα που προσθέτεις ένα νέο control. Διαβάζαμε την περιγραφή του business doc από τη βάση (σήμερα θα το λέγαμε metadata) και φτιάχναμε τη φόρμα on-the-fly. 
        Σήμερα την ίδια εφαρμογή θα την κάναμε σε .NET. Αντί για το Smart UI θα προσθέταμε τα control κατευθείαν στη φόρμα. Η ίδια δουλειά θα γινόταν πολύ πιο γρήγορα. Σε ένα-δύο χρόνια το ίδιο θα γίνει με XAML. Εκεί πλέον δεν θα χρειάζεται καν ο κώδικας που θα προσθέτει control βάση metadata. Η ίδια δουλειά θα μπορεί να γίνει με text manipulation ακόμα και ... στη βάση!

      Η αρχιτεκτονική αυτή μάλιστα είναι παλιά. Πόσο παλιά? Στην Teched 2003 συμμετείχα σε ένα focus group για business εφαρμογές. Ήταν εκεί και προγραμματιστές από 5-6 εταιρείες από όλη την Ευρώπη. Κάνει η συντονίστρια την ερώτηση "Πως υλοποιείτε τα business processes?". Καμαρώνω εγώ από μέσα μου, λέω "τώρα θα σας κουφάνω με αυτά που κάνουμε στην Ελλάδα" και αρχίζουν όλοι να λένε "Ορίζουμε το workflow και δημιουργούμε τις φόρμες από αυτό και τα metadata του business document". ΟΛΟΙ! Tongue Tied
    Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  21-10-2004, 01:35 335 σε απάντηση της 281

    Re: Ακόμα VB6?

    Δε νομίζω ότι πλέον υπαρχει λόγος να μη κάνεις άμεση μετάβαση από visual basic 6 σε .ΝΕΤ (βασικά καλύτερα να πας σε C# - ναι ναι Patric μη φωνάζεις ξέρω τι θα πεις).

     Η έννοια βαριέμαι στην πληροφορική δεν υπάρχει και είναι πάρα πολύ ζημιογώνα. Αν σκεφτεί κανείς ότι μια αναπτυσόμενη εταιρία κάνει μια επένδυση για τα επόμενα 5 χρονια τουλάχιστο ( λογικό όριο ώστε να κανεις ασφαλείς προβλέψεις) μια λύση που στα 5 χρόνια 8α αυξήσει το κόστος του maintance ή πολύ σύντομα θα δε θα είναι εύκολα επεκτάσιμη, είναι το κριτήριο για να μη ψωνίσουν πότε ξανά απο σένα.

    Επιπλέον τα παραδείγμα τα που αανφέρθηκαν κατά τη μετάβαση από το dos στα windows και στο visual programming δεν ισχύουν πλέον. Εκείνη την εποχή η αγορά ήταν πολύ μικρότερη και πιο μικρές απαιτήσεις. Επιπλέον η πρόσβαση σε resources πλέον είναι τεράστια. Μια πληθώρα βιβλίων , forums κ.α μπορούν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη σε νέες τεχνολογίες.

    Επιπλέον η εκπαίδευση πλέον και στην ελλάδα είναι σε αρκετά καλό επίπεδο, οπότε μια εταιρία μπορεί εύκολα να το κάνει. Το να μη το κάνει είναι το κλασσικό παράδειγμα εταιρίας που δεν κάνει επενδύσης πάνω στην υποδομή της με αποτέλεσμα να χασει τον ανταγωνισμό.

    Επιπλεον το .ΝΕΤ framework παρέχει τρόπο διασύνδεσης com ανικειμένων οπότε για ένα μεταβατικό διάστημα η ανάπτηξη ενός προιόν μπορεί να γίνει και με τις 2 τεχνολογίες.



    Γιώργος Σακαλής
  •  21-10-2004, 11:47 339 σε απάντηση της 335

    Re: Ακόμα VB6?

    Το βαριέμαι που είπα δεν ήταν με την απόλυτη έννοια του. Αλλά νομίζω ότι πολλοί το έχουν νοιώσει αυτό. Όταν με κόπο έχεις φτιάξει κάτι που δουλεύει σωστά, όπως είναι το παράδειγμα που ανέφερα, δηλαδή δυναμική φόρμα εισαγωγής, διόρθωσης και controls για εμφάνιση δεδομένων, είναι δύσκολο να αποφασίσεις να το ξαναφτιάξεις από την αρχή, ξέροντας βέβαια τι πέρασες για να παίξει σωστά. Σίγουρα κάποια στιγμή θα το κάνω αλλά όχι με ευχαρίστιση. Αυτό εννοούσα...

    There are 10 types of people in this world... Ones that understand binary and the ones that don't.
  •  17-06-2005, 23:56 2907 σε απάντηση της 339

    Re: Ακόμα VB6?

    Με λίγα λόγια, για να λέμε και του στραβού το δίκιο. δεν υπάρχει καλή και κακή γλώσσα προγραμματισμού. Σημασία εχει το τι μπορείς να κάνεις με αυτην και αν υποθέσουμε πως στην vb6 εχουμε γράψει τόσα και τόσα DLL που βοηθούν στην υλοποίηση του κάθε project που θελήσαμε να κάνουμε. Δεν υπάρχει λόγος να μεταβείς σε κάποια άλλη γλώσσα που απλά θα κάνεις το ίδιο πρόγραμμα. Σίγουρα είναι καλύτερη η .net και οπως ειπώθηκε και παραπάνω η vb6 τελειώνει όπου ναναι, όμως το να πας σε ένα αλλο προγραμματιστικό περιβάλλον δεν είναι μια απλή υπόθεση για μια εταιρία. Θέλει σκέψη και προσοχή. και εδώ που τα λέμε, γλώσσα προγραμματισμού 2 χρόνων δεν είναι και το πιο αξιόπιστο πράγμα...Tongue Tied

  •  21-07-2005, 10:09 3691 σε απάντηση της 2907

    Απ:Re: Ακόμα VB6?

    Να πω και τη δική μου γνώμη ή επειδη δεν είναι επάγγελμα μου ο προγραμματισμός αλλά χόμπι δεν κάνει? (ίσως ασχοληθώ επαγγελματικά μετά τη σχολή (ΗΜΜΥ) γιατι μου αρέσει πολύ)
    Εγώ όταν πρωτοδιάβασα για VB η ΝΕΤ δεν υπήρχε ακόμα. Οπότε μιας και απ'οτι έχω ακούσει η ΝΕΤ είναι αρκετά διαφορετική γιατι να κάτσω να μάθω απο την αρχή μια νέα (σχεδόν) γλώσσα? Αμα είναι να μαθω καμια C++ NET ή C#!
    Άφήστε που νιώθω πιο οικεία με τη VB6! H NET μου φαίνεται πολυ πιο πολύπλοκη (ούτε το Immediate δεν βρίσκω που είναι!

  •  21-07-2005, 10:37 3693 σε απάντηση της 3691

    Απ:Re: Ακόμα VB6?

    Το πρόβλημα με τη VB6 δεν είναι ότι ήταν κακή γλώσσα, αλλά ότι χρησιμοποιήθηκε άσχημα. Άλλο να φτιάχνεις φόρμες στα γρήγορα και άλλο να φτιάχνεις εφαρμογές και μάλιστα μεγάλες. Η ευκολία με την οποία μπορείς να φτιάξεις απλές φόρμες παρέσειρε όσους προγραμματιστές δεν είχαν εμπειρία με άλλες γλώσσες να γράψουν και εφαρμογές με τον ίδιο τρόπο που φτιάξαν τις απλές φόρμες. Χύμα κώδικα στα click events, copy-paste του έτοιμου κώδικα, άντε και καμμία τεράστια κλάση για να είμαστε "object-oriented".

    Δυστυχώς, όταν φτιάχνεις εφαρμογές χρειάζεσαι πράγματα που δεν τα έχει η VB και αν δεν έχεις πείρα σε άλλες γλώσσες, δεν καταλαβαίνεις καν ότι τα προβλήματα σου οφείλονται σε αυτές τις ελλείψεις. Για παράδειγμα, για να αντιμετωπίσεις την πολυπλοκότητα του κώδικα και το copy-pase, σπας τις μεθόδους σε μικρότερες, βγάζεις τις κοινές μεθόδους σε μια κλάση, δημιουργείς subclasses αν θέλεις να αλλάξεις μόνο μια μέθοδο, χρησιμοποιείς γενικώς design patterns κλπ. κλπ. Η VB6 όμως δεν έχει inheritance και overloading, οπότε πρέπει να γράψεις λίγο κώδικα παραπάνω για να πετύχεις την ίδια δουλειά.
        Ε, μάντεψε τί κάνανε οι περισσότεροι ... και γιατί 3 χρόνια μετά την κυκλοφορία του .NET ακόμα δεν μπορούν να ξεκινήσουν το migration.

      Ακόμα και για χόμπι πάντως, οι μέρες της VB6 τελειώνουν, ενώ για επαγγελματική χρήση έχουν ήδη τελειώσει. Με τις εκδόσεις Express του καινούριου Visual Studio μπορείς να κάνεις περισσότερα πράγματα απ' ότι μπορούσες πριν με την Enterprise έκδοση της VB και είναι και τσάμπα! 


    Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
Σελίδα 1 από 2 (29 εγγραφές)   1 2 >
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems