Είναι μια καινούργια λειτουργία η οποία μου άρεσε πάρα πολύ στo Windows 7 καθώς δίνει την δυνατότητα το ίδιο το λειτουργικό να είναι πχ location-aware εάν έχει GPS Receiver. Αυτό σημαίνει ότι για παράδειγμα κάποιος ο οποίος ταξιδεύει κι έχει ενσωματομένο δέκτη GPS στο laptop του, να αλλάζει time-zone αυτόματα, το Outlook να ενημερώνει στο σωστό time-zone τα ραντεβού κλπ.

Το καλύτερο είναι ότι υπάρχει API το οποίο είναι (λίγο) documented στην beta του SDK και φυσικά μπορούμε να το εκμεταλευτούμε προγραμματιστικά. Φανταστείτε λοιπόν να φτιάξετε μια εφαρμογή η οποία δίνει συμβουλές σε ταξιδιώτες και να καταλαβαίνει αυτόματα σε ποια πόλη βρίσκεστε, να κρατάει αυτόματα τις φωτογραφίες τις οποίες φορτώνετε κάθε βράδυ συσχετισμένες με τις πόλεις τις οποίες επισκεφθήκατε, ένα ιστορικό των πόλεων που επισκεφθήκατε (roadtrip) ή να σας προτείνει μαγαζιά και διάφορα event της πόλης. Υπάρχουν παρα πολλές (και μάλιστα δωρεάν υπηρεσίες) οι οποίες κάνουν reverse-geocoding δηλαδή επιστρέφουν την περιοχή σύμφωνα με το στίγμα που τους δίνει ο χρήστης, οπότε το να βρείτε που είναι εάν έχετε το στίγμα είναι πολύ εύκολο.

Ρίξτε μια ματιά στο “Location and Other Sensors” στο Control Panel και δείτε εάν έχετε συνδεμένο κάποιο GPS Receiver ή κάτι τέτοιο.