Συνεχίζοντας το "μπαράζ" των ανακοινώσεων που έγιναν στο MIX, η Microsoft ανακοίνωσε την έναρξη της Alpha Beta του Microsoft Popfly ενός προϊόντος που επιτρέπει σε χρήστες χωρίς προγραμματιστικές γνώσεις με απλά drag and drop να δημιουργούν web σελίδες, mashups ακόμη και Vista Gadgets.expressyourself.jpg

Ολα αυτά γίνονται μέσα από ένα εντυπωσιακό γραφικό περιβάλλον υλοποιημένο σε Silverlight - περιλαμβάνει ακόμη και έναν JavaScript editor με IntelliSense !!! - με preview του τελικού αποτελέσματος και του πιο φιλικού XML data mapper που έχω δει. wish.jpg

Οι προχωρημένοι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους Popfly blocks μέσα από το Visual Studio (υποστηρίζονται και οι Express εκδόσεις του Visual Studio) τα οποία μπορούν να διατίθενται σε άλλους χρήστες μέσα από μια online κοινότητα.

Το Popfly λειτουργεί συμπληρωματικά με το Yahoo Pipes δίνοντας τη δυνατότητα οπτικοποίησης των παραγόμενων mashups με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους - κάτι που στο Yahoo Pipes είναι αρκετά περιορισμένο.

Τα "κακά νέα" είναι ότι η Alpha Beta είναι πολύ κλειστή - ούτε καν σαν Microsoft εργαζόμενοι δεν μπορούμε να μπούμε - μπορείτε να κάνετε μια αίτηση για να σας σταλεί μια πρόσκληση, αλλά γενικά είναι κάτι που θα πάρει λίγο καιρό για να ανοίξει.

Μέχρι τότε μπορείτε να δείτε τι έχει ανακοινωθεί γύρω από αυτό και να μη παραλείψετε να δείτε ένα 15λεπτο video που εξηγεί τα χαρακτηριστικά της νέας αυτής τεχνολογίας.