Boku & SmallBasic: Μαθαίνοντας τα παιδιά προγραμματισμό.

Έχουν δημοσιευτεί 04 Νοεμβρίου 08 02:33 μμ | KelMan 

Τις προάλλες είδα δύο projects από τα labs της Microsoft το Boku και τη SmallBasic που μου άρεσαν πολύ!

Το Boku είναι μια γλώσσα ανάπτυξης παιχνιδιων μεταμφιεσμένη σε ένα πολύ ωραίο περιβάλλον visual προγραμματισμού που σε κάνει να ξεχνάς ότι... προγραμματίζεις. Αντί για εντολές υπάρχουν icons που μπαίνουν σε pages οι οποίες αποτελούνται από rules, conditions και actions ενώ τα primitives είναι τύπου collision, color, vision, κλπ. Φαίνεται να έχει πολύ πλάκα! Το Boku τρέχει σε XBox και PC, χρησιμοποιεί τον controller του XBox για input και έχει ενσωματωμμένα χαρακτηριστκά community για να μοιράζεται κανείς τη δουλειά του με άλλους.

Η SmallBasic είναι μια γλώσσα που αναπτύχθηκε από τα dev labs. Είναι απλή και εύκολη στην εκμάθηση, πράγμα που σημαίνει ότι προσφέρεται για παιδιά προκειμένου να μπουν στον κόσμο του προγραμματισμού. Έχει όλα τα καλά του περιβάλλοντος που δίνει το Visual Studio (πχ Intellisense) ενώ υποστηρίζει ένα υποσύνολο του .NET Framework. H σύνταξή της είναι κάτι ανάμεσα στη C# και τη VB.NET, πχ το event wire-up γίνεται απλά με ένα "=" (delegate style) ενώ το concatenation με "&"

Προς το παρόν δεν αποτελεί προϊόν καθώς δεν υπάρχει ομάδα ανάπτυξης ωστόσο αποτελεί θαυμάσια ιδέα, για κάποιους σαν κι εμάς που θυμόμαστε τα νιάτα μας με ZX Spectrum basic (uber autocomplete :D) και GWBASIC.  Δείτε το Getting Started Guide για να πάρετε μια γεύση.

Σχόλια:

# nikolaosk said on Νοεμβρίου 9, 2008 3:02 μμ:

επειδή κρύβω και εγώ ένα μικρό παιδί μέσα μου, θα του ρίξω μια ματιά...

Έχει απενεργοποιηθεί η προσθήκη σχολίων από ανώνυμα μέλη

Search

Go

Συνδρομές