22 Αυγούστου 2007

INTERLUDE: Ερμηνείες των κυριότερων όρων Software Development στην Ελληνική αγορά


Ξέρουμε, ξέρουμε. Διαβάσατε δεκάδες βιβλία, ακούσατε εκατοντάδες διαλέξεις, ψάξατε στο internet χιλιάδες φορές για να είστε σίγουροι οτι γνωρίζετε καλά το αλφαβητάρι του Software Development. Εχοντας πίστη στον εαυτό σας, σηκώσατε πανιά για να γίνετε ο νέος Bill Gates, γράφοντας κώδικα που φυσάει. 

ΚΑΝΑΤΕ ΟΜΩΣ ΕΝΑ ΤΡΑΓΙΚΟ ΛΑΘΟΣ.

Στην Ελλάδα, βασικές έννοιες του Software Development έχουν αποκτήσει τη δική τους, localized ερμηνεία. Για να είστε λοιπόν σίγουροι οτι γνωρίζετε πού πατάτε, παραθέτουμε τους κυριότερους όρους και τις ΣΩΣΤΕΣ τους ερμηνείες παρακάτω. Αν νοιώσετε έκπληξη διαβάζοντάς τους, τότε σκεφτείτε ξανά εκείνο το περίπτερο που θέλατε να ανοίξετε όταν ήσασταν μικροί (για να τρώτε εσείς τα παγωτά, βεβαίως βεβαίως). Ισως να μην είναι κακή ιδέα.

Πολυμορφισμός (polymorphism):  Ιδιότητα που εκφράζει όλους τους σύγχρονους Ελληνες developers. Αν και ο developer είναι πάντα ο ίδιος άνθρωπος, αυτό που κάνει διαφοροποιείται ανάλογα με τις παραμέτρους που του δίδονται από τον Project Manager. Για παράδειγμα, ο developer μπορεί σε διαφορετικές χρονικές στιγμές να κάνει: Data entry, συναντήσεις με τον πελάτη, ανάλυση, επισκευές δικτύων, συντήρηση μηχανημάτων, σήκωμα τηλεφώνων, γραφικά για το εταιρικό web site, καφέ για το αφεντικό, παραγγελίες delivery για όλη την εταιρία, ψυχολογική υποστήριξη , ενώ ενίοτε φτιάχνει και software.

Κληρονομικότητα (inheritance):  Η άνευ όρων μεταφορά αρμοδιοτήτων από ανώτερα στελέχη προς τα κατώτερα, ιδίως όταν τα πρώτα λείπουν διακοπές. Αποτελεί συμπλήρωμα του πολυμορφισμού. Η κληρονομικότητα γίνεται εύκολα αντιληπτή κατά την πρώτη ημέρα άφιξης του developer στην εταιρία μετά από ολιγοήμερες διακοπές, χάρη στις άναρθρες κραυγές απόγνωσης που γεμίζουν το κτίριο όταν αντικρίζει το βουνό εκκρεμοτήτων που έχει συγκεντρωθεί στο γραφείο του.

Συναλλαγή (transaction):  Η λογική του «ή το κάνεις όλο ή τίποτα». Ξεχάστε τους περίπλοκους ορισμούς για το transaction, είναι όρος εξαιρετικά κοινός στην Ελληνική πραγματικότητα. Αντίθετα με ο,τι πιστεύατε, transactional πρέπει να είναι ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΣ και όχι τα προγράμματα. Μέθοδος: Δίνεις προδιαγραφές στον developer και περιμένεις να βγεί το software χωρίς να ασχολείσαι με περιττές λεπτομέρειες όπως κατανομή ρόλων, αρμοδιοτήτων κλπ. Δεν τον πληρώνεις ωσπου να σου δώσει το πακέτο εγκατάστασης. Είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο στις αγγελίες εργασίας ζητούνται προγραμματιστές με ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ γνώσεις Java,.Net, Oracle,SQL Server, HTML, Photoshop, Word, Excel, SAP, Perl, PHP, MySQL, Unix, Linux, Windows, EJB, COM+, UML, τρείς ξένες γλώσσες και μισθό 800 ευρώ μεικτά (θα συνεκτιμηθεί εμπειρία σε AS/400 και προγραμματισμό σε σουαχίλι μονοτονικό).  

Αφαίρεση (abstraction): Ενας τρόπος να περιγράψεις το τι θέλεις να κάνεις χωρίς να δώσεις λεπτομέρειες για το ΠΩΣ θα γίνει αυτό. Το απόλυτο σύστημα συγγραφής προδιαγραφών.

Interface: Ορίζει ένα standard τρόπο επικοινωνίας ανάμεσα στον developer και τη διοίκηση. Ο developer οφείλει να ανταποκρίνεται άμεσα σε αιτήματα όπως «Δούλεψε υπερωρίες», «Οι προδιαγραφές άλλαξαν 5 μέρες πριν το deadline», «Φτιάξτο τώρα». Ατύπως, όλες αυτές οι κλήσεις θα πρέπει να επιστρέφουν Boolean. Τιμές FALSE δεν γίνονται αποδεκτές. Interface, φυσικά, υπάρχει και για την επικοινωνία ΑΠΟ τον developer ΠΡΟΣ τη διοίκηση, μόνο που όλες οι κλήσεις του developer προς τη διοίκηση («Θέλω αύξηση», «Χρειάζομαι περισσότερο χρόνο», «Πρέπει να αγοράσουμε το τάδε εργαλείο άμεσα») επιστρέφουν NULL.

n-tier: Ανάπτυξη σε επίπεδα. Ξεκινάμε με ένα μόνο επίπεδο που περιλαμβάνει τα πάντα, και απολύουμε τον προγραμματιστή μόλις δούμε ότι η εφαρμογή δεν δουλεύει / δουλεύει αλλά έληξε η σύμβασή του. Προσλαμβάνουμε ένα καινούριο προγραμματιστή και τον βάζουμε να δουλέψει στο ίδιο project. Τρομοκρατημένος, αρχίζει να γράφει ένα νέο layer φοβούμενος να πειράξει το παλιό. Επαναλαμβάνουμε n φορές.

Δείτε τον κατάλογο των δημοσιεύσεων

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.5 License.

 

 

 

Δημοσίευση στην κατηγορία:
 

Ενημέρωση για Σχόλια

Αν θα θέλατε να λαμβάνετε ένα e-mail όταν γίνονται ανανεώσεις στο περιεχόμενο αυτής της δημοσίευσης, παρακαλούμε γίνετε συνδρομητής εδώ

Παραμείνετε ενήμεροι στα τελευταία σχόλια με την χρήση του αγαπημένου σας RSS Aggregator και συνδρομή στη Τροφοδοσία RSS με σχόλια

Σχόλια:

# George J. Capnias said:

Αναμφισβήτητα από τα καλύτερα του Ζαχαρία!!!

22 Αυγούστου 07 at 11:12 μμ
# yammay banana said:

Δεν ξέρω αν θέλω να κλάψω ή να γελάσω. οταν τα διαβάζω μου φαινονται τόσο απιθανα και αστεια, αλλά είναι η χτεσινή μου μέρα. Χα χα χα :0 !!! Τα λες τόσο ωραία πάντως

22 Αυγούστου 07 at 11:46 μμ
# manosB said:

χαχαχαχα πολύ καλό. Ειδικά ο ορισμός του n-tier είναι πολύ μπροστά και μπορεί να συγκριθεί μόνο με τις γεμάτες μαύρο χιούμορ ατάκες της μαύρης οχιάς (ελληνηστί black adder). :)

23 Αυγούστου 07 at 11:03 πμ
# An-Lu said:

Respect!

As always!

;-)

23 Αυγούστου 07 at 3:48 μμ
# Panagiotis Kefalidis said:

Καιρός να μας πάρουν τα ζουμιά!

24 Αυγούστου 07 at 12:22 μμ
# Γιώργος Μαργαρίτης said:

ΧΑχαχαχαχαχα!!!

Άψογο!

25 Αυγούστου 07 at 1:37 πμ
# Wiilia said:

Ναι ρε παιδιά.. αυτές οι αγγελίες εργασίας που ζητάνε γνώση 2.456 γλωσσών προγραμματισμού και με μισθό κάτι 800 και 900 ευρώ, είναι τραγικές... Τι να πω...

28 Αυγούστου 07 at 3:03 μμ
# ΜιχΜιχ said:

Kalo poli kalo. To viwnw gia proti fora.

Einai YPEROXA

28 Αυγούστου 07 at 5:18 μμ
# cap said:

ΜιχΜιχ (τι όνομα είναι αυτό; Πώς λέμε GioGio =  Giorgos Georgiou;) τι θέλεις να πεις οτι τι βιώνεις για πρώτη φορά;

Και τι θέλεις να πεις οτι είναι υπέροχα;

Που το βιώνεις για πρώτη φορά;

:)

Αν εννοείς λοιπόν "το βιώνω για πρώτη φορά και νοιώθω υπέροχα" ξέρω ένα καλο μαζοχιστικό club να σου προτείνω (απο αυτά που ο πορτιέρης σε δέρνει προκειμένου να σε ΑΦΗΣΕΙ να περασεις και όχι προκειμένου να ΜΗΝ σε αφήσει).

Επίσης να σου προτείνω να ζητήσεις περισσότερα χρήματα από τη δουλειά σου. Θα εισαι περιζήτητος υπάλληλος. :)

Τι είπες;

Εννοείς είναι υπέροχα τα επεισόδια;

Αααα.....

Είσαι σίγουρος; :)

30 Αυγούστου 07 at 5:36 μμ
# cap said:

@manosb:

- Sir, I've got a plan so cunning you can put a spec sheet on it and call it software!

- Cmon Baldrick, what is it this time?

- We can meet our deadlines by outsourcing EVERYTHING to another company!

- And how are we supposed to do that Baldrick? We have already outsourced all of our projects.

- Well, Sir, we can outsource our projects AND our CLIENTS. This way, a client will be no longer THIS client but THAT client. So THAT client will not be our client but our employee, since WE outsource to them. Then, since our client is OUR employee, we can pressure them harder to finish work or even outsource the project to THEM.

- Clever, Baldrick. Thank you. And what happens when the project finishes? WE pay the CLIENT which is now our EMPLOYEE?

- I'm afraid I haven't figured that out yet, Sir. But we've got a lot of turnips if that proves necessary.

30 Αυγούστου 07 at 5:45 μμ
# manosB said:

Sir, I knew it !!!

You are a true fun!!!

Θυμάσαι το black adder goes to front, το απόλυτο σουρεάλ σήριαλ??

Your cunning projects will work eventually. Don't Despair!!!!

31 Αυγούστου 07 at 1:16 μμ
# foteinoula said:

Ζαχαρία Μηντοφτιάχνεις σκούρα τα πράγματα :-) για να μην πω κατάμαυρα.

εγώ λέω να μείνω στις αρχικές έννοιες προς το παρόν:) αν προκύψουν οι επόμενες θα τρέξω το πρόγραμμα δυο τρεις φορές και μετά, επειδή είμαι ευαισθητούλα, θα κάνω ότι και τώρα. θα πάω να πάρω ένα παγωτάκι από το περίπτερο της γωνίας και θα αρχίσω τις προσφορές. που ξέρεις, μπορεί να πείσω την περιπτερού να μου το πουλήσει. δεν είναι καθόλου κακή ιδέα!

24 Οκτωβρίου 07 at 2:58 μμ

Ποιά είναι η άποψή σας για την παραπάνω δημοσίευση;

ÐïëéôéêÞ Ó÷ïëéáóìïý: Äåí åðéôñÝðåôáé ÷ñÞóç êþäéêá HTML. Ôá URIs êáé ïé áëëáãÝò ãñáììÞò ìåôáôñÝðïíôáé áõôüìáôá. Ç äéåýèõíóç e–mail óáò äåí èá åìöáíéóôåß óå äçìüóéá óåëßäá.

(απαιτούμενο)
(προαιρετικό)
(απαιτούμενο)
ÅéóÜãåôå ôïí êùäéêü:
CAPTCHA Image