23 Μαρτίου 2011

Διάσημες φράσεις #5: “Μα ο άλλος μου ζητάει τα μισά λεφτά για την ίδια δουλειά”

Η «ίδια δουλειά» φαίνεται να είναι μια έννοια με διαφορετικές ερμηνείες για διαφορετικούς ανθρώπους. 

Κάτι, δηλαδή, σαν τον Κόμη Δράκουλα. 

Αλλοι πιστεύουν ότι ζεί ανάμεσά μας και ενίοτε σουφρώνει αποθέματα αιμοδοσίας από νοσοκομεία για να μην καρφώνεται, άλλοι ότι ήταν ιστορικό πρόσωπο που η ιστορία του έγινε παραμύθι, άλλοι ότι είναι ο Κρίστοφερ Λι και μας δούλευε οτι ήταν και καλά ηθοποιός και άλλοι ότι στην πραγματικότητα τον λέγανε Θανάση και ήταν κομμωτής σκύλων. Ανάλογα με τα απωθημένα του ο καθένας.

Για σένα, «ίδια δουλειά» σημαίνει «ίδια αρχιτεκτονική», «ίδια δυνατότητα συντήρησης», «ίδια ποιότητα κώδικα», «ίδια τεκμηρίωση», «ίδια standards», «ίδια απόδοση».

Για τον πελάτη, «ίδια δουλειά» σημαίνει «ίδιο οπτικό αποτέλεσμα».  

Τέλος.

Αν εσύ έχεις μια φόρμα καταχώρησης με πέντε πεδία και ένα μικρό κουμπάκι που γράφει “Save” και ο «μισά λεφτά» παρουσιάσει στον πελάτη μια ΟΜΟΙΑ φόρμα με τα ΙΔΙΑ ακριβώς πεδία, αλλά η οποία θα έχει ένα ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ, διαφορετικού χρώματος κουμπάκι που να γράφει “Save Now” τότε όχι μόνο είναι η «ίδια δουλειά», είναι και «καλύτερη».

Το οτι όταν πατηθεί το κουμπάκι του «μισά λεφτά» ανοίγει cursor στον πίνακα των 1000000 εγγραφών και κάνει update μία μία όλες τις εγγραφές διαβάζοντάς τις από το αντίστοιχο temporary table στο οποίο αποθήκευσε ολες τις εγγραφές του in-memory result set το οποίο είχε κάνει retrieve πρίν ανοίξει η φόρμα (για καλό και για κακό), και ο κώδικας που το κάνει όλο αυτό βρίσκεται σε ένα μεγάλο shared function 2000 γραμμών χωρίς σχόλια που χρησιμοποιεί αποκλειστικά global variables με ονόματα του τύπου «mbrfx1_a2» δεν ενδιαφέρει κανέναν.

Εξάλλου ο πελάτης είδε το mockup.

Και εσύ είσαι άνεργος. Για άλλη μια φορά.

Δημοσίευση στην κατηγορία:
 

Ενημέρωση για Σχόλια

Αν θα θέλατε να λαμβάνετε ένα e-mail όταν γίνονται ανανεώσεις στο περιεχόμενο αυτής της δημοσίευσης, παρακαλούμε γίνετε συνδρομητής εδώ

Παραμείνετε ενήμεροι στα τελευταία σχόλια με την χρήση του αγαπημένου σας RSS Aggregator και συνδρομή στη Τροφοδοσία RSS με σχόλια

Σχόλια:

# koyan said:

Το εκπληκτικό σε αυτή την ιστορία είναι ότι το google search για "mbrfx1_a2" δεν βγάζει απολύτως τίποτα. Άρα είσαι ο πρώτος μέχρι τώρα που σκέφτηκε αυτή την μεταβλητή. Χμμμ, Ζαχαρία, μήπως είσαι εσύ ο "μισά λεφτάς" ?

:-P

23 Μαρτίου 11 at 12:30 μμ
# Johnnyxp64 said:

ίσως η ποιο λυπηρή αλήθεια Ζαχαρία....αυτοί που δυστυχώς μεταξύ μας πολύ συναδελφοι κανουν ή γιατι δεν ξερουν που δεν ειναι ντροπή ή γιατι δεχονατε να ξεφτιλιζουν το επαγγελμα μας και την δουλεια μας γι αενα κοματι ψωμί!(το έχω ανάγκη δεν μετρά, άμα κανείς δεν έκανε δουλειές τον ευρώ αντι 1000 κανείς δεν θα συνέβαιναν και τα γραφόμενα!) είδατε κανα βενζινάδικο να έχει στην μισή τιμή ποτέ την βενζίνη απο τα υπόλοιπα? ΠΟΤΕ μονο μικρο διαφορες)

23 Μαρτίου 11 at 12:40 μμ
# PanPan said:

Μεγάλες αλήθειες!!!!!!!!!!!!!!

23 Μαρτίου 11 at 12:55 μμ
# Christos Ricudis said:

Α, εγω δε μπζαρωσα ποτε με το συγκεκριμενο τρικ.

Αμα ο πελατης σου πει "Μα, ο αλλος μου το κανει με τα μισα λεφτα", του απαντας ευγενικοτατα "Αχ με συγχωρειτε τοτε που σας απασχολω, καλημερα σας", και φευγεις πουλμουρ και αδιαπραγματευτος. Στη χειροτερη περιπτωση, απλα δε θες να δουλεψεις γι'αυτον. Στην καλυτερη, θα σου γυρισει πισω κλαιγοντας.

23 Μαρτίου 11 at 3:02 μμ
# Oldgeorge said:

10 φράγκα το καρπούζι! 5 γρόσια το πεπόνι! Όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω! No job too dirty, no fee too low, etc.

Το συγκεκριμένο, όσο και αν αποτελεί πικρή αλήθεια, στην πραγματικότητα δεν νομίζω ότι είναι κάτι που συναντιέται συχνά, γιατί απλά το scriptmonkey που θα βάλει τις global μεταβλητές και το omniuseless cursor of doom πλέον δεν χτυπάει έργα και το παίζει SEO optimizer και γενικά εντός εκτός και επί τα αυτά γυρολόγος διαδικτυοαετονύχης.

Εγώ ποιο συχνά συναντώ πάντως το ανάποδο, τον τύπο που ζητάει τα διπλά από μένα για να προσφέρει το ίδιο αποτέλεσμα απλά σε πιο περίτεχνο (και συχνά όχι απαιτούμενο περιτύλιγμα).

Sign of the times :)

23 Μαρτίου 11 at 3:43 μμ
# Markos said:

Αυτή την περίοδο δουλεύουμε για λιγότερα από τα μισά!! Κι αν τα πάρουμε... Χε, χε, κλαψ, κλαψ (κλαυσίγελος)

23 Μαρτίου 11 at 3:52 μμ
# Τάσκος Γιώργος said:

Τι να πείς....freelancers my ass, πλακώσου τώρα εσύ να μαθαίνεις separation concerns, design patterns για να σου την πάρει την δουλειά ο "μισά λεφτά"

23 Μαρτίου 11 at 6:15 μμ
# LaKom said:

Άπαξ και είδα διαφήμιση για Joomla! site με 250€, από φοιτητή, τα έχω δει όλα !!!!!

Ο θάνατος του freelancer ή αλλιώς "Άντε ξεκίνα να κοστολογήσεις εσύ στα ίδια ή λιγότερα λεφτά site, με ΦΠΑ, ΦΕΕ, ΤΕΒΕ, και λειτουργικά έξοδα να τρέχουν"...

Όσο για την ποιότητα κώδικα -επειδή εδώ έχω πρόσφατη ιστορία- μπροστά σου θα τα βρεις. Μιας και ο πελάτης επειδή ποτέ δεν ξέρει τι θέλει, θα σου αλλάξει τα φώτα με το component που έφτιαξες επειδή θυμήθηκε ότι ήθελε να κάνει και άλλα 100 πράγματα εκτός προδιαγραφών!!

Εκεί είτε πάρεις επιπλέον λεφτά είτε όχι, δεν την γλυτώνεις: Θα δημιουργήσεις το τέρας του Φρανκενστάϊν, μιας και δεν έχεις χρόνο για να κάνεις το 10388171ο refactor, αφού ο χρόνος περάτωσης έχει παρέλθει και πρέπει να παραδώσεις ... αύριο!!!!

Και βέβαια ας μη μιλήσω για την... αναβλητικότητα που πιάνει αυτούς τους πελάτες στο θέμα της πληρωμής!!!!

Τελικά -εκεί που θέλω να καταλήξω- μήπως πρέπει να τα παρατήσουμε και να γίνουμε βοθρατζήδες; Δεν το λέω υποτιμητικά... Απλά -ευτυχώς- στο εν λόγο επάγγελμα δεν υπάρχουν καλύτεροι ή χειρότεροι τρόποι να αδειάσεις έναν βόθρο!

29 Μαρτίου 11 at 12:43 μμ
# cap said:

Αν ήταν αποτελεσματικά τα 250 για Joomla site, φίλε μου, τότε ΟΛΕΣ οι εταιρίες θα επέλεγαν να κάνουν outsourcing στους 250άρηδες και να βγάζουν το κάτιτίς τους από τη διαχείριση. Εφόσον δεν γίνεται, τότε κάποιο λάκκο έχει ο λάκκος με τις λακούβες...:)

29 Μαρτίου 11 at 3:22 μμ
# LaKom said:

Οι εταιρίες σίγουρα όχι (αν και εδώ μιλάμε για μεμονομένη περίπτωση - ελπίζω να μην υπάρξουν κι άλλες).  Έλα όμως, που ο πελάτης σε βάζει ίσα και όμοια με κάτι τέτοιους.... Ασφαλώς θα καταλάβει την βλακεία που έκανε, αλλά μέχρι να γίνει αυτό....

31 Μαρτίου 11 at 12:45 πμ
# Loomy said:

Παίδια να προσέχουμε γιατί το επάγγελμα έχει γίνει άκρως ανταγωνιστικό!!

:P

http://www.bigoo.ws/code/preview/198706.htm

17 Απριλίου 11 at 1:38 πμ
# Loomy said:

Παίδια να προσέχουμε γιατί το επάγγελμα έχει γίνει άκρως ανταγωνιστικό!!

:P

http://www.bigoo.ws/code/preview/198706.htm

17 Απριλίου 11 at 1:38 πμ

Ποιά είναι η άποψή σας για την παραπάνω δημοσίευση;

ÐïëéôéêÞ Ó÷ïëéáóìïý: Äåí åðéôñÝðåôáé ÷ñÞóç êþäéêá HTML. Ôá URIs êáé ïé áëëáãÝò ãñáììÞò ìåôáôñÝðïíôáé áõôüìáôá. Ç äéåýèõíóç e–mail óáò äåí èá åìöáíéóôåß óå äçìüóéá óåëßäá.

(απαιτούμενο)
(προαιρετικό)
(απαιτούμενο)
ÅéóÜãåôå ôïí êùäéêü:
CAPTCHA Image