Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια

Rocking with Knowledge for .NET programming

News about .NET programming
Installing SQL Server 2012 on Windows Server 2012 Server without Internet Access

Αρκετές φορές υπάρχουν πράγματα τα οποία ερωτεύεσαι από την πρώτη στιγμή και θέλεις να είναι όλα πλέον έτσι. Εδώ και λίγο καιρό έχω αρχίσει να φτιάχνω νέα labs για τον SQL Server 2012 σε περιβάλλον Windows Server 2012 Datacenter Edition. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός είναι από αυτά που έχουν συνηθίσει να λέμε ότι τα σπάει.Φυσικά όπως πάντα όλα μου τα labs είναι σε Ηyper-V Virtual Machines. Είναι γνωστή η λατρεία μου για τα virtual environments εδώ και χρόνια έτσι και αλλιώς.

read more

How to write scripts for SQL Server Reporting Services RS.EXE utility using Visual Studio

Δεν είναι λίγες οι φορές που θέλουμε να αυτοματοποιήσουμε διαδικασίες ή να κάνουμε εργασίες μαζικά χωρίς να μπλέκουμε με το UI στα SQL Server Reporting Services. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο πολλές φορές θα χρειαστεί να γράψουμε κάποιο script σε Visual Basic .NET το οποίο θα πρέπει να εκτελεστεί με το rs.exe utility που έχουν τα SSRS.

more

Migrating a Database to a SQL Server 2012 Instance

Σε προηγούμενα μου post μίλησα για την διαδικασία του upgrade σε SQL Server 2012. Σε αυτό θα σας δώσω μερικές συμβουλές για το πως μπορείτε να κάνετε migration μια ή περισσότερες databases από μια παλαιότερη έκδοση του SQL Server σε SQL Server 2012. Οι προτεινόμενοι τρόποι για να γίνει κάτι τέτοιο είναι οι παρακάτω και δεν υπάρχει καλύτερος ή χειρότερος τρόπος. Ο κάθε ένας έχει τα συν και τα πλην του και θα πρέπει να κατανοήσουμε αυτά πριν διαλέξουμε αυτόν με τον οποίο θα δουλέψουμε.

περισσότερα

Some useful tips before performing an upgrade from a previous version instance to SQL Server 2012

Σε προηγούμενο μου post μίλησα για το ποια έκδοση μπορεί να γίνει upgrade σε SQL Server 2012. Σε αυτό θα σας δώσω μερικές συμβουλές ώστε η διαδικασία να έχει επιτυχία.

περισσότερα

Introduction to MDX Queries in SQL Server 2012–SQL Saturday Night #17

Σε αυτό το SQL Saturday Night θα κάνουμε μια εισαγωγή στη Multi-Dimensional eXpression query language η οποία χρησιμοποιείται για να ρωτήσουμε data που είναι στα Analysis Services του SQL Server 2012.

Εγγραφή (είναι δωρεάν)

Upgrading a previous version instance of SQL Server to SQL Server 2012

Όλο και περισσότεροι πλέον ενδιαφέρονται να μεταβούν στην έκδοση 2012 του SQL Server. Έχω αρκετές πλέον ερωτήσεις για το θέμα αυτό και νομίζω ότι πλέον είναι σκόπιμο να γράψω κάποιες γραμμές.

more

Why must be avoided to Installing SQL Server 2012 on Domain Controller

Καλημέρα και καλό μήνα.

Σε αυτό το σύντομο post θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

Παρόλο που μπορούμε να στήσουμε τον SQL Server 2012 σε Domain Controller αυτό δεν συνίσταται από κανέναν.

περισσότερα

SQL Server 2012 SP1 CTP4 Now Available

Από το Ιούνιο έχει ξεκινήσει να δίνει στο κοινό η Microsoft σε CTP έκδοση το SP1 για τον SQL Server 2012. Σήμερα έβγαλε την επόμενη έκδοση (CTP4).
Πέρα όμως από τον αναμενόμενο σκοπό των SPs σε αυτό υπάρχει και μια ιδιαιτερότητα που σπάνια εμφανίζεται στον SQL Server. Με αυτό το SP1 – CTP4 έρχονται και Νέες δυνατότητες όπως

περισσότερα

Microsoft SQL Server 2012 Setup Discovery Report

Δεν είναι λίγες η φορές που αναρωτιέσαι τι έχει εγκατασταθεί από τα components του SQL Server σε ένα σύστημα που έχεις. Επειδή αρκετές φορές η μνήμη δεν βοηθάει ή η εγκατάσταση αυτή δεν έχει γίνει από εμάς τους ίδιους πρέπει να ψάξουμε για να τα βρούμε. Τρόποι υπάρχουν πολλοί και φαντάζομαι γνωστοί.
Υπάρχει όμως ένας που είναι αρκετά ευκολότερος και αποδοτικότερος.

περισσότερα

How to create system object in SQL Server

Αρκετές φορές σαν DBA θέλουμε να έχουμε κάποια objects (tables, stored procedures) σε ένα σημείο από όπου να μπορούμε να τα καλούμε από οποιαδήποτε βάση μας χωρίς να χρειάζεται να αναφερόμαστε σε αυτά με qualified name (πχ db_name.schema_name.obj_name). Να είναι τρόπο τινά system object.

περισσότερα

Full Text Search on SQL Server 2012
Στο SQL Saturday Night αυτό, θα δούμε τις δυνατότητες που μας έχουν έρθει για το Full Text Search στον SQL Server 2012, αλλά και όσα πρέπει να γνωρίζουμε για αυτούς είτε είμαστε DBA είτε DB Developers.

Εγγραφή (είναι δωρεάν)

How to clear HTML/XML Tags from a string

Σε αυτό το post θα σας παρουσιάσω ένα θέμα το οποίο είναι κάτι που αντιμετωπίζουν οι web developers και ιδιαίτερα αυτοί που ασχολούνται με Content Management Systems (CMS).  Όπως είναι γνωστό σε αυτά αποθηκεύουμε το περιεχόμενο που βάζουμε στα sites μας, είτε σαν HTML, είτε σαν XML ή κάτι άλλο. Αρκετές είναι οι περιπτώσεις που χρειαζόμαστε να αντλήσουμε από αυτά μόνο το καθαρό περιεχόμενο  αγνοώντας δηλαδή τα διάφορα HTML/XML tags.

περισσότερα

T-SQL Split Function

Αν και πιστεύω ότι αρκετοί θα έχετε υλοποιήσει κάτι τέτοιο εντούτοις σας παραδίδω και την δικιά μου εκδοχή που κάνει parse ένα string με delimiters και επιστρέφει ένα πίνακα με τα αποτελέσματα της εκτέλεσης

περισσότερα

Implementing Fuzzy string matching/comparing

Πολλές φορές χρειαζόμαστε σε strings να κάνουμε συγκρίσεις για το αν αυτά είναι όμοια ή πόσο κοντά είναι το ένα στο άλλο. Αυτό όπως καταλαβαίνει κανείς εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους, παραδοχές και πολλά ακόμα που πρέπει να λάβουμε υπόψη, ειδικά αν δεν έχουμε βάλει αυστηρούς ελέγχους στο τι πληκτρολογεί ο χρήστης.

Παρ’ ότι στον SQL Server έχουμε την SOUNDEX και την DIFFERENCE υπάρχουν περιπτώσεις που δεν μας είναι αρκετές για ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας.

Για αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να δράσουμε κάπως διαφορετικά και θα πρέπει να δημιουργήσουμε εμείς κάτι το οποίο να καλύπτει τις ανάγκες αυτές.

περισσότερα

SqlSchool.gr Blog Moved

Όπως θα έχετε δει τον τελευταίο καιρό και συγκεκριμένα το τελευταίο μήνα ασχολούμαι συστηματικά με την αναμόρφωση του SqlSchool.gr.

Αυτό ήταν κάτι το οποίο έπρεπε να γίνει εδώ και πολύ καιρό αλλά μια το ένα μια το άλλο δεν μου άφηναν τον χρόνο που χρειαζόμουν για το κάνω αυτό, βέβαια ούτε και τώρα τον είχα αλλά πήρα την απόφαση να το κάνω καθώς ήταν κάτι που δεν έπρεπε να μείνει στην παλαιότερη κατάσταση του.

Στην αρχή κοίταξα μήπως και χρησιμοποιήσω κάποια έτοιμη πλατφόρμα και να γλυτώσω χρόνο όμως δεν μου άρεσε κάτι ιδιαίτερα και έτσι κάθισα και έφτιαξα μια δικιά μου που πρωτίστως να ικανοποιεί τις ανάγκες μου που ήταν και είναι αρκετές αλλά και δευτερευόντως ήθελα να έχω τον πλήρη έλεγχο σε αυτή σε επίπεδο κώδικα.

Αυτό τον εγχείρημα ξεκίνησε πριν 40 ημέρες και καθημερινά από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 3 τα ξημερώματα έγραφα κώδικα σαν τρελός. Πραγματικά ήταν κάτι το οποίο ευχαριστήθηκα καθώς είχα καιρό να γράψω κάτι τόσο μεγάλο, καθώς πλέον δεν γράφω κώδικα μιας και η καθημερινές μου αρμοδιότητες στο χώρο της εργασία μου είναι άλλες. Παρόλα αυτά όμως διαπίστωσα ότι τελικά είναι σαν το ποδήλατο και αυτό που έκανα τα τελευταία από το 1984 ερασιτεχνικά και από το 1988 επαγγελματικά μέχρι πριν 3-4 χρόνια δεν με έχει εγκαταλείψει.

Για την υλοποίηση του site χρησιμοποίησα όλες τις πρόσφατες τεχνολογίες όπως .NET 4.0, CSS3, ASP.NET 4.0, WCF, AJAX, JQuery και πολλά ακόμα, όχι EF δεν χρησιμοποίησα. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να χρησιμοποιήσω SQL Server 2012 καθώς ο hosting provider ακόμα δεν τον έχει εγκαταστήσει αλλά όμως θα γίνει σύντομα και αυτό! J. Όμως από τις ανάγκες μου στην υλοποίηση δημιούργησα κάποια καλά κομμάτια κώδικα σε T-SQL που θα μοιραστώ μαζί σας σύντομα.

Ήθελα αυτό που θα φτιαχτεί να έχει μεγάλη διάρκεια ζωής ώστε να ασχοληθώ περισσότερο με το περιεχόμενο. Προσπάθησα να το φτιάξω έτσι ώστε να παίζει σε όλους τους νέους browsers χωρίς προβλήματα και από ότι φαίνεται αυτό έχει επιτευχθεί.

Επίσης ένα ακόμα σημείο που ήθελα να προσέξω αρκετά και το πρόσεξα ήταν η εύρεση του site από τις μηχανές αναζήτησης. Ομολογώ ότι στο παρελθόν δεν είχα ασχοληθεί αρκετά με το Search Engine Optimization (SEO) αλλά τελικά πότε δεν είναι αργά. Εδώ και μερικές ημέρες βλέπω ότι οι προσπάθειες μου έχουν αποδώσει καρπούς και πλέον στις αναζητήσεις είναι το sqlschool.gr πάντα στην πρώτη σελίδα. Φυσικά χρειάζεται ακόμα δουλειά σε αυτό αλλά οι βάσεις έχουν μπει.

Από τα πράγματα που ήθελα να κάνω από την αρχή ήταν το sqlschool.gr να αποτελέσει ένα πόλο για τον SQL Server. Για αυτό το λόγο πριν από λίγο έκανα migrate το blog μου από το wordpress στην πλατφόρμα που έφτιαξα για το sqlschool.gr. Πλέον όλα μου τα posts είναι στο sqlschool.gr και όλα τα νέα θα είναι σε αυτό. Για λίγο καιρό ακόμα θα υπάρχει το blog στο wordpress και θα ενημερώνω αυτό με τα νέα μου post απλά με τα links. Για το λόγο αυτό σχόλια παρατηρήσεις και αξιολογήσεις δεν θα φαίνονται στο wordpress αλλά αυτές θα πρέπει να γίνονται από εσάς στο sqlschool.gr. Έτσι θα είναι όλα σε ένα σημείο το οποίο νομίζω ότι καλύτερο για όλους.

Αν θέλετε να ενημερώσετε τα bookmarks σας με το νέο blog δεν έχετε παρά να βάλετε το www.sqlschool.gr/blogs/antonch

Φυσικά παρατηρήσεις, επιθυμίες και ότι άλλο θέλετε είναι ευπρόσδεκτες. Γνωρίζω ότι η πλατφόρμα μου έχω φτιάξει χρειάζεται και άλλα πράγματα και έχουν δρομολογηθεί αλλά σιγά σιγά.

Σας ευχαριστώ για μια ακόμα φορά για την εμπιστοσύνη που μου δείχνετε.

Φιλικά

Αντώνης

Resources List of SqlSchool.gr

Στο SqlSchool.gr έχω φτιάξει μια λίστα από ενδιαφέροντα πιστεύω άρθρα τα οποία αξίζουν της προσοχή σας.

Δείτε την λίστα αυτή

Execute Query keyboards shortcuts for SSMS

Άλλοι περισσότερο άλλοι λιγότερο χρησιμοποιούμε το SQL Server Management Studio στην καθημερινότητα μας.

Μέσα σε αυτή εκτελούμε και αρκετά queries είτε σε πίνακες της βάσης μας είτε σε metadata tables. Το κάνουμε σχεδόν μηχανικά καθημερινά έτσι δεν είναι;


Όπως επίσης είναι γνωστό ότι μπορούμε να δούμε τα αποτελέσματα αυτών σε διαφορετικές μορφές όπως grid, text, file.

περισσότερα

Ποιά είναι η εντύπωση σας από το ανανεωμένο SqlSchool.gr?

Θα ήθελα την γνώμη σας. Μπορείτε να την πείτε ανώνυμα στο παρακάτω link

http://www.sqlschool.gr/polls.aspx

SQL Server Books List on SqlSchool.gr

Στο νέο site υπάρχει ειδική σελίδα με προτάσεις βιβλίων που αφορούν το SQL Server και η οποία ανανεώνεται συνεχώς

Enjoy the list!

SqlSchool.gr, New Site, More Content

Εδώ και ένα μήνα προσπάθησα να αναβαθμίσω το www.sqlschool.gr.

Σήμερα γίνονται τα αποκαλυπτήρια του.

Ελπίζω να σας αρέσει…

Your database in numbers

Πρωινή συζήτηση με συνάδελφο η οποία έφτασε να αξιολογούμε βάσεις και να μετράμε αντικείμενα σε αυτές. Κάποια στιγμή γράφω το παρακάτω query για να δω ανά object type τι πλήθος αντικειμένων έχω σε αυτό και ο συνάδελφος εντυπωσιάστηκε.

Αν ποτέ το χρειαστείτε είναι το παρακάτω:

περισσότερα

Change Schema on an object in SQL Server database

Μια πρωινή ερώτηση που ένας συνάδελφος μου έθεσε ήταν η αφορμή για αυτό το tip of the day. Η ερώτηση του ήταν:

Πως μπορώ να αλλάξω το schema σε ένα object μέσα σε μια database;

Η απάντηση είναι απλή και φαίνεται στο παρακάτω παράδειγμα

περισσότερα

DBCC EXTENTINFO – Another undocumented/documented useful dbcc command

Αρκετές φορές έχω αναφέρει κατά την διάρκεια των μαθημάτων και των παρουσιάσεων που κάνω για την αρχιτεκτονική μιας βάσης, ότι τα data files χωρίζονται σε σελίδες των 8K, κάθε 8 τέτοιες σελίδες αποτελούν ένα extent και ότι υπάρχουν δύο είδη extent τα uniform και τα mixed.

Uniform είναι αυτά που οι 8 σελίδες τους ανήκουν σε ένα object πχ στον πίνακα των πελατών, ενώ mixed είναι αυτά που οι 8 σελίδες τους ανήκουν σε διαφορετικά.

Επανειλημμένα έχω αναφέρει ότι σε κάθε πίνακα οι πρώτες 8 σελίδες του ανήκουν σε mixed extend και από την 9 και μετά πάνε σε uniform extent.

Είναι αρκετά χρήσιμο να γνωρίζω το πως έχει γίνει αυτή κατανομή των σελίδων σε extents καθώς θα με βοηθήσει να καταλάβω το πως θα διαβαστούν τα δεδομένα μου αλλά και να μπορώ να καταλάβω το πιθανό fragmentation που θα εμφανιστεί.

Τι κάνει η DBCC EXTENTINFO;

Για όλους αυτούς του λόγους είναι χρήσιμο να γνωρίζω την ύπαρξη της DBCC EXTENTINFO. Η συγκεκριμένη ανήκει στην κατηγορία των undocumented dbcc commands, αλλά είναι γνωστή σε όσους ασχολούνται συστηματικά με τον SQL Server.

Η εκτέλεση της επιστρέφει ένα dataset του οποίου η κάθε γραμμή αντιπροσωπεύει ένα extent στην βάση μου εάν αυτό είναι uniform και πολλές (μέχρι 8) αν είναι mixed.

περισσότερα

How old are the statistics of indexes in your database?

Φαντάζομαι ότι σε όλους είναι γνωστό ότι για να εκτελεστεί ένα query στον SQL Server περνάει από τον Query Optimizer. Αυτός για να παράξει το execution plan βλέπει τα index statistics. Αυτό σημαίνει ότι όσο καλύτερα ενημερωμένα είναι αυτά τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα δώσει ο Query Optimizer.

Πότε όμως αυτά έχουν ενημερωθεί τελευταία φορά;

Αν κάποιος θέλει να δώσει απάντηση στο ερώτημα του αυτό δεν έχει παρά να εκτελέσει το παρακάτω query στην βάση του.

περισσότερα

Converting SQL Server Applications from OLE DB to ODBC

Όπως εδώ και καιρό έχει γίνει γνωστό από την ανακοίνωση της Microsoft ο SQL Server 2012 θα είναι η τελευταία έκδοση που θα υποστηρίζει τον SQL Server Native Client OLE DB provider καθώς αυτός θα πρόκειται να σταματήσει να αναπτύσσεται.


Ο αντικαταστάτης του θα είναι ένας παλιός γνώριμος το ODBC

read more

Περισσότερες Δημοσιεύσεις « Προηγούμενη - Επόμενη »