1η μέρα με τα Windows 8 Consumer Preview

 

c0Τα Windows 8 εγκαταστάθηκαν (Core 2 Duo, 4GB RAM). Αν χρησιμοποιήσετε το εργαλείο εγκατάστασης που προτείνει η Microsoft τότε απλά κατεβάζετε 5MB, ξεκινάτε την εγκατάσταση μέσα από τα Windows που ήδη έχετε και όλα τα υπόλοιπα έρχονται στον υπολογιστή σας κατευθείαν από το Internet. Για ένα Λειτουργικό Σύστημα τέτοιου μεγέθους η διαδικασία είναι πρωτόγνωρη και φανταστική.

Από τα screenshots που πήρα κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης νομίζω τα πιο σημαντικά είναι αυτά:

c5c13

“Feel free to keep using your PC”

Έλεγχος συμβατότηταςc3a

Η διαδικασία εγκατάστασης περιλαμβάνει έλεγχο συμβατότητας των εφαρμογών και των συσκευών σας. Για το 2ο δεν τίθεται καν το ζήτημα όπως άλλωστε έχουμε συνηθίσει με τα Windows τα τελευταία χρόνια. Όλες οι συσκευές αναγνωρίστηκαν και δούλεψαν άψογα. Από την άλλη, καμία από τις υπάρχουσες εφαρμογές δεν ήταν συμβατή (βλέπε εικόνα: Compatibility report).

 

Λειτουργία & Παρατηρήσεις

  • Όλοι ψάχνουν να βρουν το Start button αλλά μάταια. Τα πράγματα είναι απλά: το Start button τώρα λέγεται Start Screen, καταλαμβάνει όλη την οθόνη και εμφανίζεται –εκτός των άλλων τρόπων, όταν πατάτε το πλήκτρο Start στο πληκτρολόγιο.
  • Τα Settings είναι context-based. Ανάλογα το που βρίσκεστε ή/και με ποιά εφαρμογή (τώρα λέγονται και εδω apps) δουλεύετε θα δείτε διαφορετικές ρυθμίσεις. Προσοχή: οι ρυθμίσεις για το Metro και το Desktop είναι διαφορετικές. Εγώ, τουλάχιστον, αναγκάστηκα να ρυθμίσω τις γλώσσες και την ημ/νια-ώρα ξεχωριστά.
  • Το δεξί κλικ μπορεί να σας σώσει ειδικά τις πρώτες αναγνωριστικές ώρες. Και εδώ ισχύει το ίδιο με τις ρυθμίσεις: ανάλογα που είστε η πράσινη μπάρα που θα εμφανιστεί στο κάτω μέρος της οθόνης θα περιλαμβάνει διαφορετικές επιλογές.
  • Από το Windows Store μπορείτε να κατεβάσετε διάφορα καλούδια δωρεάν. Δοκιμάστε το και δείτε την Start Screen να γεμίζει με Tiles. Για Uninstall, δεξί κλικ Ο Γελαστούλης κλείνει το μάτι
  • Οι περισσότερες προ-εγκατεστημένες εφαρμογές θα χρειαστούν τη σύνδεση σας με το windows Live λογαριασμό σας. Δοκιμάστε το οπωσδήποτε, άλλωστε αυτός είναι πλέον και ο σκοπός.
  • Αν κατά την εγκατάσταση επιλέξετε να διατηρηθούν τα προσωπικά σας δεδομένα πράγματι αυτά θα υπάρχουν. Επίσης θα δημιουργηθεί και ο φάκελος Windows.old ο οποίος έχει νόημα αν επιλέξετε να μην διατηρηθεί τίποτα. Στην περίπτωση αυτή η εγκατάσταση μεταφέρει τα δεδομένα σας στον φάκελο αυτό για χρήση backup κλπ. Προσοχή: δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό τον φάκελο για να επαναφέρεται την προηγούμενη εγκατάσταση των Windows που είχατε.
  • Στο dekstop, αξιοσημείωτο είναι το νέο Ribbon που υπάρχει στον Windows Explorer.
  • Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τον IE 10 ειδικά στην Metro έκδοση.
  • Υπομονή με το ποντίκι και την αριστερή μπάρα που τώρα λέγεται Windows Tab και είναι το αντίστοιχο του Alt+Tab. Αν έχετε ανοικτές πολλές εφαρμογές και δεν δείτε τις μικρογραφίες τους, προσέξτε τα αχνά περιγράμματα… μετακινώντας το ποντίκι εκεί εμφανίζονται. (αλήθεια, δεν ξέρω αν έτσι υποτίθεται ότι πρέπει να είναι ή αν αυτό θα διορθωθεί ή αν κάτι πρέπει να ρυθμίσω στην εγκατάστασή μου).

 

Metro vs Desktop

Ο τίτλος της παραγράφου είναι παραπλανητικός. Είναι λίγο πολύ σαν να συγκρίνει μήλα με πορτοκάλια. Το Metro UI είναι φτιαγμένο για ταμπλέτες και τηλέφωνα. Πως θα τα πάει; Αυτό μένει να κριθεί. Σαν 1η εμπειρία φαίνεται πολύ καλό, έστω και με το ποντίκι. Δεν πιστεύω όμως ότι μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί από χρήστες PCs ειδικά χωρίς οθόνες αφής. Το ποντίκι λειτουργεί παντού αλλά είμαι σίγουρος 100% ότι η αντίστοιχη εμπειρία με τα δάκτυλα θα είναι εντελώς διαφορετική (καλύτερη). Και ποιός ο λόγος άλλωστε να χρησιμοποιηθεί και στα PCs; Αυτό είναι ένα καλό ερώτημα και δεν είμαι ο μόνος που αναρωτιέται.

Το desktop είναι το … desktop. Το πιο πιθανό για όσους δουλέψουν με αυτό είναι να το γεμίσουν με shortcuts των εφαρμογών τους. Θεωρώ δηλαδή απίθανο να μεταφέρονται οι χρήστες μεταξύ αυτού και της Start Screen για να βρούν και να ξεκινήσουν εφαρμογές. Το Control Panel υπάρχει αν και το βρίσκεις δύσκολα (και αυτό σε shortcut θα μπει μάλλον!). Ωστόσο υπάρχουν και οι προσαρμοσμένες ρυθμίσεις μέσω της charms bar. Το look & feel είναι unpolished σε σχέση με τα Windows 7… πάνε οι διαφάνειες και οι σκιές… κάποια πράγματα είναι μεγαλύτερα για να προσαρμόζονται στην αφή υποθέτω αλλά δεν θα έλεγα οτι το desktop είναι touch-ready, αντικειμενικά. Πάρτε ως παράδειγμα των IE 10: απίθανο να μπορέσει κάποιος να τον ρυθμίσει από το κλασσικό παράθυρο των Internet Options με το δάκτυλο! Αντίθετα οι Metro εφαρμογές για φωτογραφίες, βίντεο, email, ο IE 10 Metro κοκ είναι σουπερ touch-ready. Θα χρειαστεί λοιπόν ποτέ το desktop σε έναν tablet user; Και αν χρειαστεί, θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί απρόσκοπτα;

Share


Έχουν δημοσιευτεί Κυριακή, 4 Μαρτίου 2012 10:01 πμ από το μέλος dpant
Καταχώρηση στις κατηγορίες: ,

Σχόλια:

 

Martin έγραψε:

I'm gareftul you made the post. It's cleared the air for me.

Μαρτίου 16, 2012 8:35 πμ