LINQ Pocket Reference (και LINQPad)

Μιας και η χρονιά ξεκίνησε με παρουσίαση βιβλίου, ενας πολύ καλός οδηγός τσέπης είναι το LINQ Pocket Reference (εκδόσεις O'Reilly).



Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το πρώτο μέρος του οδηγού που εξηγεί βασικές έννοιες όπως το deferred execution, iterator chaining και lamda expressions type inference. Πολύ ακριβής και η αναφορά στις διαφορές ανάμεσα στα local και interpreted queries καθώς, στα subqueries και φυσικά στη LINQ to SQL.

Ο υπόλοιπος οδηγός παρουσιάζει τους query operators ομαδοποιημένους ανάλογα με την λειτουργία τους (filtering, projecting, ordering κοκ). Για κάθε operator δίνεται τόσο το lamdba όσο και το query syntax.

Είναι γνωστό στη κοινότητα οτι όσο μεγάλη ευκολία και εξοικονόμηση χρόνου παρέχει η LINQ άλλο τόσο εύκολη είναι η δημιουργία σπάταλων, μη αποδοτικών queries που μεταφράζονται σε τερατώδη SQL statements. Πιστεύω πως η ανάγνωση του πρώτου μέρους του οδηγού αντιμετωπίζει αποτελεσματικά ακριβώς αυτό το πρόβλημα.

Τέλος, ο οδηγός "συνοδεύεται" από το LINQPad, ένα δωρεάν εργαλείο με το οποίο μπορούμε οχι μόνο να εκτελέσουμε όλα τα παραδείγματα του βιβλίου (έρχονται μάλιστα έτοιμα με την εγκατάσταση) αλλά και να δούμε το παραγόμενο SQL statement που αντιστοιχεί στο εκάστοτε LINQ query.



To LINQPad παρέχει πολύ περισσότερα απ' τα προαναφερθέντα, δεν είναι υπερβολή οτι μπορεί να αντικαταστήσει το SQL Server Management Studio στην εργαλειοθήκη μας και μάλλον αξίζει δικό του blog post.

Share


Έχουν δημοσιευτεί Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2013 8:45 πμ από το μέλος dpant
Καταχώρηση στις κατηγορίες: , ,

Σχόλια:

Χωρίς Σχόλια