Θα ξεκινήσω με 2 βασικούς ορισμούς. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2 ειδών gadgets:

 

1)      Live GadgetsWeb Gadgets) – τα οποία είναι web applications που λειτουργούν σε διάφορα portals όπως είναι τα Live.com, MSN Spaces, κ.α. Θεωρητικά, τα Live gadgets θα λειτουργούν και στο Sidebar των Vista, αλλά θα συνεχίσουν να μοιάζουν με ένα κανονικό web application.

 

2)      Sidebar GadgetsClient Gadgets) – τα οποία είναι πλούσια rich desktop applications που τρέχουν μόνο στα Windows Vista.

 

Τα Live gadgets φτιάχνονται, μοιάζουν και λειτουργούν σαν μικρές web σελίδες.  Το User Interface, το User Experience και η λειτουργικότητα τους περιορίζεται από τις δυνατότητες των σύγχρονων υπαρχόντων web τεχνολογίων.  Ένα custom σύνολο από JavaScript API extensions επεκτείνει τις δυνατότητες τους, οι οποίες σε κανονικές συνθήκες δεν θα ήταν διαθέσιμες χρησιμοποιώντας απλά standard JavaScript όπως είναι π.χ. λειτουργικότητα AJAX, κλπ. 

 

Μερικοί χρήσιμοι σύνδεσμοι για την ανάπτυξη Live gadgets είναι οι εξής :

 

1)      Live Gadget APIs: http://microsoftgadgets.com/livesdk/docs/apiref.htm

2)      Live Gadget Dev Manual: http://microsoftgadgets.com/livesdk/index.htm

3)      http://dev.live.com/gadgets/default.aspx?app=gadgets

 

Απ' την άλλη τα Sidebar gadgets είναι πραγματικά desktop applications που μπορούν να κάνουν οτιδήποτε είναι δυνατό σε ένα πλήρες Vista application συμπεριλαμβανομένων της πρόσβασης στο file σύστημα, κλήση APIs του λειτουργικού, κλπ.  Λόγω της πολύ πλούσιας βιβλιοθήκης γραφικών που τα συνοδεύουν, το User Interface και το User Experience των Sidebar gadgets είναι πλουσιότερο του αντίστοιχου των Live gadgets.  Αν και τα Sidebar gadgets είναι μικρά desktop applications, αναπτύσσονται και αυτά χρησιμοποιώντας HTML και JavaScript.  Ένα custom σύνολο από JavaScript APIs χρησιμοποιούνται για άμεση κλήση των APIs του λειτουργικού συστήματος.

 

Μερικοί χρήσιμοι σύνδεσμοι για την ανάπτυξη Sidebar gadgets είναι οι εξής :

 

1)      Sidebar Gadget APIs: http://msdn.microsoft.com/library/en-us/sidebar/sidebar/reference/refs.asp

2)      Sidebar Gadget Dev Manual: http://msdn.microsoft.com/library/en-us/sidebar/sidebar/overviews/gdo.asp

3)      Sidebar Blog: http://blogs.msdn.com/sidebar/

4)   Gadget Development Overvie: http://microsoftgadgets.com/Sidebar/DevelopmentOverview.aspx 

 

Αν είναι απαραίτητη κάποια λειτουργικότητα που δεν υποστηρίζεται από τα διαθέσιμα Sidebar APIs, τότε ένα custom ActiveX μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επεκτείνει τη λειτουργικότητά τους.  Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται να υλοποιηθεί ένα custom ActiveX και ένας αντίστοιχος MSI installer ώστε να εγκατασταθεί το gadget (http://galactic-patrol.spaces.live.com/blog/cns!15E79917F0743763!139.entry).

 

 

Sidebar Gadgets

Live Gadgets