Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια

Tech-Ed Developers 2006

Ένα οδοιπορικό στην Βαρκελώνη...
 
4η μέρα, sessions recap

DEV412 Designing and Developing Smart Clients based on Composite UI Application Block and Smart Client Software Factory
Σε αυτή την παρουσίαση είδαμε ένα από τα Application Blocks του Patterns and Practices team, το Composite UI. Σε συνδυασμό με το Smart Client Software Factory που παρέχει αυτοματοποίηση κατά τη συγγραφή και την υλοποίηση του κώδικα, αποτελούν ένα πολύ δυνατό μηχανισμό για την ανάπτυξη εφαρμογών από ομάδες όπου κατά την ανάπτυξη μπορεί να διαχωριστεί η δουλειά των seniors και juniors με δομημένο τρόπο. Και αυτή η παρουσίαση μπαίνει στις κορυφαίες (από όσες παρακολούθησα) παρουσιάσεις του Tech-Ed.

DEV218 Developing and Designing Standard Based Web Applications with Expression Web Designer
Λίγο πιο light αυτό το session, ωστόσο ήταν πολύ χρήσιμο το demo του εργαλείου που συμπληρώνει το Visual Studio ως προς το web design κομμάτι των web εφαρμογών. Αξιοσημείωτος είναι ο τρόπος που υποστηρίζονται τα W3 πρότυπα και ιδιαίτερα τα CSS.

Τελευταία μέρα, δεν είδα άλλο session καθώς είχαμε να πάρουμε συνέντευξη από τον Clemens Vasters. (Εντάξει, δύο ερωτήσεις του κάναμε του ανθρώπου, δεν αναλύσαμε θέματα αρχιτεκτονικής). Θα τη δείτε στο community event!

3η ημέρα – sessions recap

DEV306: Using the .NET Language Integrated Query (LINQ) Framework with Relational Data 
To LINQ το είδα στο keynote, το είδα και την πρώτη μέρα. Το είδα και χθες ως προς το relational κομμάτι του (μιας και όπως είπαμε η layered αρχιτεκτονική του  του επιτρέπει να παίζει πάνω σε διάφορα datasources). Κάθε φορά κάθε φορά μου αρέσει όλο και περισσότερο!

DEV362: Smart Client: Offline Caching and Synchronization with a New ADO.NET Sync Framework
Πολύ ενδιαφέρον αυτό το session. Μας έδειξαν ένα νέο API του ADO.NET το οποίο στοχεύει στην υποστήριξη συγχρονισμού και caching για occasionally connected εφαρμογές. Ως λύση συγχρονισμού στέκεται ανάμεσα στο RDA και το merge replication.Θα δώσει λύσεις σε όλους όσους βρίσκουν απλοϊκό το RDO, αλλά και περίπλοκο και δύσκολο στην υλοποίηση το merge replication. Ακόμα δεν έχει κυκλοφορήσει CAP γι αυτό οπότε είμαστε σε αναμονή.

[Edit: Κατά λάθος έγραψα CAP... CTP εννoούσα :)]

DEV227: Windows Presentation Foundation (WPF) in the Real World: Zürich Airport Monitoring System
Τελικά αυτά που βλέπουμε ως emerging technologies δεν είναι και τόσο εξωτικά. Ο Ελβετός που μιλάει αγγλικά με ιταλική προφορά, πέρα από ότι έκανε ένα από τα πιο διασκεδαστικά presentations, μας έδειξε ένα real-life implementation του WPF.

DEVWD31: Windows Presentation Foundation (WPF) or WinForms?
Έχοντας παρακολουθήσει το προηγούμενο session, ένα Q&A πάνω στο ίδιο θέμα ήταν ό,τι πρέπει για να μας λυθούν απορίες.

1η και 2η μέρα - sessions recap

Λόγω προβλημάτων με το laptop μου, κάνω τώρα το recap της πρώτης και της δεύτερης μέρας:

Πρώτη μέρα, Τρίτη 7 Νοεμβρίου

ARC202: Connected Systems - Part 1: The Evolution of the Microsoft Application Server Platform
O Clemens Vasters και ο Steve Swartz είναι απίθανο δίδυμο. Η παρουσίαση ήταν light ως προς το περιεχόμενο με θέμα την εξέλιξη στην αρχιτεκτονική των connected systems από την εποχή του Transaction  Server 1.0 ως σήμερα, εντούτοις ο τρόπος που έκαναν την παρουσίαση ήταν απίθανος λέγοντας αστεία και πειράγματα ο ένας στον άλλον.

ARC207: Introduction to Agile Methodologies and Concepts
Σε αυτό το session ο Roy Osherove έκανε εισαγωγή στο τι είναι Agile Methodologies αγγίζοντας το ευαίσθητο θέμα "πελάτες<->developers". Τελικά, το να μην ξέρουν οι πελάτες τι θέλουν ή το να αλλάζει ένα project ως προς τους στόχους, τα χρονοδιαγράμματα, κλπ δεν είναι μόνο Ελληνικό προνόμιο!

DEV223: Visual Studio: The .NET Language Integrated Query (LINQ) Framework Overview
Το καλύτερο session της ημέρας. Πώς o set-oriented κόσμος εισβάλει στην procedural λογική! Το LINQ θα φέρει πολλές αλλαγές στον τρόπο που δουλεύουμε σε σετ από δεδομένα *οποιαδήποτε* κι αν είναι η πηγή τους. Ξερογλειφόμαστε μέχρι να τα έχουμε στη διάθεσή μας...

SQL410: SQL Server 2005: Optimizing Procedural Code
Ο τίτλος του session είναι λίγο παραπλανητικός. Δεν έχει να κάνει τόσο με τον procedural κώδικα που γράφουμε σε SPs αλλά για δυναμικά queries, τρόποι υλοποίησής τους, recompilation, κλπ. Πολύ χρήσιμο, ιδιαίτερα τώρα που έχουν γίνει δημοφιλή τα διάφορα ORM εργαλεία και είναι hot το debate "SPs vs dynamic queries"

Δεύτερη μέρα, Τετάρτη 8 Νοεμβρίου

DEVWD15: Hardcore .NET Production Debugging
Ξεχάστε το VS IDE. Το λόγο έχει το command line! Debugging Utilities που λύνουν τα χέρια όταν η εφαρμογή δεν τρέχει και είμαστε στον πελάτη. Πολύ καλός ο Ingo Rammer και πολύ χρήσιμα αυτά που είδαμε. Θα σας μεταφέρω όσα μπορέσω την ερχόμενη εβδομάδα.

ARC304 Connected Systems - Part 3: Data and Transaction Management 
ARC301 Connected Systems - Part 4: Presentation and Interactivity
Δύο sessions σερί σχετικά με αρχιτεκτονική. Μικρή απογοήτευση καθώς οι δύο αυτές παρουσιάσεις δεν εμβάθυναν αλλά κινήθηκαν σε υψηλότερο επίπεδο. Ως προς το presentation κομμάτι, ο Clemens Vasters και ο Steve Swartz εξακολουθούν να είναι ό,τι καλύτερο έχω δει ως τώρα στην Tech-Ed.

DEV318 Visual Basic (VB) 2005 – Advanced Application Development Tips and Tricks
Ο Joe Binder είναι ο product manager της VB.NET. Είδαμε χρήσιμα κολπάκια που αυξάνουν την παραγωγικότητα αν και δεν μπορώ να πω ότι ήταν και τόσο advanced για level 300 session.


 

Tech-Ed Developers - 2η ημέρα

Δεύτερη μέρα του event. Οι παρουσιάσεις ξεκίνησαν στις 09:00 και τελίωσαν στις 18:00 για να αφήσουν του παρεβρισκόμενους να επισκευτούν την πόλη της Βαρκελώνης.

Πιο οργανωμένος από την πρώτη μέρα, συγχρονίζοντας το Outlook με το κινητό τηλέφωνο, και πηγαίνοντας στις παρουσιάσεις ένα τέταρτο πριν από την έναρξή τους, κατόρθωσα να παρακολουθήσω όλες τις παρουσιάσεις που είχα σχεδιάσει. Το περιεχόμενο των παρουσιάσεων που παρακολούθησα ήταν αποκλειστικά για τον MOSS. Η καινούργια αρχιτεκτονική των WSS και η υποστήριξη του WF, φαίνεται να έχουν προκαλέσει μια γενικότερη υστερία, για την ευκολία της επέκτασης και προσθήκης καινούργιων χαρακτηριστικών στο SharePoint.

Η ημέρα έκλεισε με το δείπνο που παρέθεσε η Microsoft Hellas σε όλους τους παρεβρισκόμενους στο event από την Ελλάδα.

Ask the Exprets (ΑΤΕ) Ask the Exprets (ΑΤΕ) Sponsor and Exibitor Hall #1 Sponsor and Exibitor Hall #2
 

 

George J.

Tech-Ed Developers - 1η ημέρα

Κάθε αρχή και δύσκολη...

Πρώτη ομιλία της ημέρας ήταν το keynote από τον Eric Rudder που παρουσίασε την κατάσταση σήμερα, θεωρώντας ότι το 2007 Microsoft Office Suite και τα Windows Vista έχουν γίνει release. Αξιοσημείωτη είναι η παρουσίαση μιας νεαρής MCP από το Πακιστάν που παρουσίασε ένα project για ένα calculator σε C# κατά την διάρκεια του keynote.

Αν και σκοπός μου ήταν να παρακολουθήσω την ομάδα παρουσιάσεων για το SharePoint, πρέπει να πω στις 2 από τις 4 παρουσιάσεις που σκόπευα να παρακολουθήσω, δεν κατάφερα να μπω στην αίθουσα γιατί ήταν πλήρης - η ζήτηση για τα καινούργια SharePoint προιόντα είναι μεγάλη. Η παρουσίαση του Anders Hejlsberg για το LINQ, πραγματικά ξεκαθάρισε πολλά για τι σχεδιάζει η Microsoft να κάνει με την διαχείρηση δεδομένων μέσα από το .NET Framework.

Μέσα στην έκθεση υπάρχει ο χώρος των εκθετών, με περίπτερα από πολλές μεγάλες εταιρείες που είναι Microsoft Partners. Ιδιαιτερότητα αποτελεί το περίπτερο της Oracle, που για να φέρουν τον κόσμο στον περίπτερο έχουν ένα fondue με σοκολάτα - υπάρχουν διαδέσιμα donuts, mash mellows, και φράουλες που ο καθένας μπορούσε να βουτίξει μέσα στην ζεστή σοκολάτα και να γευτεί...

Oracle booth Oracle booth #2 

 

George J.

 

Pre conference: ASP.NET AJAX

Την Δευτέρα ήταν η μέρα του preconference, μια ήσυχη ημέρα με λίγο κόσμο (όπως κατάλαβα σήμερα). Το session που παρακολούθησε, ASP.NET AJAX με τον Jeff Prosise ήταν απίστευτα ενδιαφέρον, για τρεις λόγους:

  • Το Microsoft AJAX (που προφέρεται έι-τζαξ) αποτελείται από τα server controls, και ένα client side framework γραμμένο σε Javascript. Το δεύτερο καλύπτει τις διαφορές μεταξύ των browsers (μεγάλη υπόθεση) και προσφέρει ένα API που θυμίζει αρκετά το .NET class library. Βέβαια σε κάνει να ξεχάσεις κάπως τη χαρά του duck typing, αλλά είναι οικείο σε όσους δουλεύουν σε .ΝΕΤ.
  • Το client side framework δεν έχει καμία εξάρτηση από το .ΝΕΤ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε Web εφαρμογή.
  • Στο server side, υπάρχει το UpdatePanel που κάνει τη μαγεία του partial rendering, αλλά συγχρόνως συμπεριφέρεται ωραία όταν δεν υπάρχει Javascript ή είναι απενεργοποιημένη (σε αντίθεση με τις διάφορες Javascript-ιές που απλά δε δουλεύουν), και πολλά άλλα controls

Η επίσημη έκδοση αναμένεται κάπου στις αρχές της άνοιξης.

Για περισσότερα, ανατρέξτε στα demos στο http://ajax.asp.net/.

Το highlight πάντως προερχόταν από τη διπλανή αίθουσα, όπου ο Roy Osherove έκλεινε κάθε session με κιθάρα και τραγούδι.

Άφιξη στην Βαρκελώνη

Προσωπικά είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω σε Tech-Ed. Δεν μπορώ να κρύψω ότι ο ενθουσιασμός μου είναι μεγάλος.

Μετά την αεροπορική πτήση από την Αθήνα στην Βαρκελώνη, μας περίμενε μια ειδικά οργανωμένη ομάδα υποδοχής, ώστε το συντομότερο δυνατόν να μεταφερθούμε στον χώρο της έκθεσης. Στην δική μας περίπτωση αυτό δεν ήταν σύντομο μιας και πέσαμε επάνω στην κίνηση της Βαρκελώνης.

Πρώτη υποχρέωση για τους MVPs που συμμετέχουν στην Tech-Ed Developers, ήταν το δείπνο που η Microsoft έδεινε προς τιμή τους. Αν και δεν πρόλαβα να είμαι στην ώρα μου λόγω της καθυστέρησης, φτάνοντας στο τέλος έμαθα από τους υπολοίπους τα νέα.

Και ως αναμενόμενο η βραδιά έκλεισε με όσους από την ελληνική αποστολή άντεξαν, να βγουν έξω για φαγητό...

Άφιξη στην Βαρκελώνη Επιτροπή υποδοχής Shuttle Bus
MVP Dinner MVP Dinner Φαγητό την πρώτο βράδυ

 

George J.


Συνδρομές

Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems