Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

θέμα για πτυχιακή

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò periklis. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος Νατάσα Μανουσοπούλου στις 17-05-2007, 10:21. Υπάρχουν 22 απαντήσεις.
Σελίδα 2 από 2 (23 εγγραφές)   < 1 2
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  15-05-2007, 10:05 31799 σε απάντηση της 31786

Απ: θέμα για πτυχιακή

Παναγιώτης Καναβός:
    Τί εννοείς μοντελοποίηση χρήστη? Ο όρος αυτός δεν έχει κάποια συγκεκριμένη σημασία, οπότε είναι λογικό να μην βρεις κάτι τεκμηριωμένο. Οι ερωτήσεις που έχεις κάνει ως τώρα είναι θέματα personalization. Αν ψάξεις για personalization θα βρεις πάρα πολλά πράγματα. Ακόμα και αν διαβάσεις τα overviews του MSDN θα βρεις καλές εξηγήσεις για τις δυνατότητες του .NET στο θέμα και επιπλέον στοιχεία για αναζήτηση, όπως role membership, authorization, customization.

Επίσης, έχει σημασία που ψάχνεις και τί περιμένεις να βρεις. Τα θέματα αυτά δεν προέκυψαν τόσο από ακαδημαϊκή έρευνα όσο από εξέλιξη των web site και των προϊόντων που τα υποστηρίζουν. Οι όροι εμφανίστηκαν πρώτα σαν μάρκετινγκ και μετά απέκτησαν τη σημασιά που έχουν τώρα. Τέλος, πολλές εταιρείες δίνουν διαφορετικό νόημα στους όρους για να προωθήσουν τα προϊόντα τους.

Η μοντελοποίηση χρήση, ή user modeling, είναι ένας ερευνητικός κλάδος που ανήκει γενικά στο ΗCI αλλά αναφέρεται πολύ στο context του NLP. Αν κάνεις αναζήτηση για user modeling θα βρεις πολλά σχετικά papers, συνέδρια, κλπ. Ένα φετινό συνέδριο γίνεται περίπου σε ένα μήνα στην Κέρκυρα και διοργανώνεται από το Δημόκριτο και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια πλούσια ακαδημαϊκή έρευνα, αλλά όπως γίνεται πάντα με την έρευνα, στο πλατύ κοινό είναι πιο γνωστό το cross selling του Amazon παρά οι ιδέες που βρίσκονται πίσω από αυτό.

@periklis: Αν κάνεις αναζήτηση για user modeling web, θα βρεις διάφορα ενδιαφέροντα προς μελέτη. Αφού κάνεις πτυχιακή, θα πρέπει να περιλάβεις και τη σχετική βιβλιογραφική έρευνα σε αυτή και όχι μόνο κάποια υλοποίηση. Για papers που δε βρίσκεις στο δίκτυο (ιδιαίτερα IEEE, ACM) μπορείς να τα αναζητήσεις στη βιβλιοθήκη του Δημόκριτου που έχει πολλές συνδρομές σε journals.

Νατάσα Μανουσοπούλου
  •  15-05-2007, 11:03 31801 σε απάντηση της 31799

Νατάσα, μάλλον μπερδεύτηκα επειδή οι ερωτήσεις του Περικλή αναφέρουν το User Modeling αλλά έχουν διαφορετικό αντικείμενο. Στην αρχή ανέφερε το Amazon, όμως όλες οι μετέπειτα ερωτήσεις του αφορούσαν το personalization. Δεν είναι το ίδιο να μιλάς για το πως να καταλάβεις και να προσαρμοστείς στο χρήστη από τη μία, και να μιλά για profles και customizations από την άλλη. Τα profiles και το customization είναι χρήσιμα αν θέλεις να προσαρμοστείς στο χρήστη, είναι όμως μόνο το 5% της δουλειάς που χρειάζεται. Κατ' αναλογία, μπορείς να επεξεργαστείς εικόνες με το .ΝΕΤ, αν όμως θέλεις να φτιάξεις μία εφαρμογή αναγνώρισης εικόνας θα πρέπει να δουλέψεις μόνος σου.

Περικλή, αν το θέμα της διπλωματικής είναι το User Modeling με την έννοια που το αναφέρει η Νατάσα (και νομίζω ότι κάτι τέτοιο ανέφερες όταν ξεκίνησε το thread), δεν καλύπτεται από το ASP.NET. Το ASP.NET δεν παρέχει κάποια έτοιμη υλοποίηση για user modeling. Ναι, μπορείς να κρατήσεις πληροφορίες στο profile του χρήστη, υπάρχει μηχανισμός για customization αλλά αυτά είναι εργαλεία γενικής χρήσης. Εξάλλου, άλλο το profile στο οποίο απλά κρατάς πληροφορίες που έχει δώσει ο ίδιος ο χρήστης, και άλλο να δημιουργείς ένα μοντέλο του χρήστη για να προσαρμόσεις το site σε αυτό.

Το Amazon χρησιμοποιεί κάποιες από τις πληροφορίες που έχει δώσει ο ίδιος ο χρήστης στο profile του, βασίζεται όμως πολύ περισσότερο σε τεχνικές data mining για να δημιουργήσει μοντέλα των χρηστών και να προτείνει προσφορές και παρεμφερή προϊόντα. Τα χαρακτηριστικά των μοντέλων μπορεί να τα αποθηκεύει στο profile των χρηστών, και να χρησιμοποιεί τους μηχανισμούς personalization που έχει για να προσαρμόσει το site, χωρίς όμως να σημαίνει ότι αυτοί οι μηχανισμοί είναι το user modeling.

Αν το κύριο θέμα της διπλωματικής σου είναι το User Modeling, όχι η δημιουργία ενός site, θα πρέπει να βρεις σχετικές δημοσιεύσεις πρώτα, να επιλέξεις αλγορίθμους και μετά να αρχίσεις να κοιτάς το personalization. Θα πρέπει επίσης να δεις και τεχνικές data mining, ειδικά αν σε ενδιαφέρει το ecommerce.

Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  15-05-2007, 15:54 31811 σε απάντηση της 31801

σίγουρα και εγώ μπορεί να μπερδεύτηκα και να μην εξήγησα σωστά το τι θέλω, ίσως το γεγονός ότι τώρα μαθαίνω κάποια πράγματα να με μπερδεύουν...

ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις...μια ερωτησούλα που μου έρχεται είναι οι εξής : το data mining σε σχέση με την ερμηνεία των δεδομένων στη βάση πως λειτουργεί? δηλαδή έστω ότι από το profile του χρήστη συγκεκτρώνω πληροφορίες για αυτόν, για να εξάγω συμπεράσματα για αυτόν υπάρχει κάποιος μηχανισμός ΄η απλά προσπαθεί κάποιο ανθρώπινο προσωπικό να ερμηνεύσει τις επιλογές του χρήστη έτσι ώστε να καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα?

•  15-05-2007, 16:14 31813 σε απάντηση της 31811

Όχι, δεν βασίζεται στον ανθρώπινο παράγοντα. Απλοϊκά, πρόκειται για αλγόριθμους που βρίσκουν σχέσεις ανάμεσα στα δεδομένα. Με αυτόν τον τρόπο το Amazon σου προτείνει διάφορα προϊόντα βασιζόμενο στο τι έχεις ήδη αγοράσει, τι έχεις κάνει review ή στα δημογραφικά στοιχεία σου.

Vir prudens non contra ventum mingit
  •  15-05-2007, 20:02 31819 σε απάντηση της 31813

// off topic

είμαι σε ένα νέο pc και προσπαθώ να εγκαταστήσω τον sql server 2005 express edition, όλα είναι οκ απλά στο start / programs έχω μόνο την επιλογή Configuration tools : Sql Server Configuration Manager / Sql Server Error and usage reporting / Sql server surface area configuration

δεν βλέπω δηλαδή την επιλογή για enterprise manager και δημιουργία βάσης κλπ

την πτυχιακή την δούλευα σε ένα laptop με τον πλήρη sql, και τώρα έχω μπερδευτεί

ευχαριστώ

•  16-05-2007, 15:37 31855 σε απάντηση της 31819

Κατέβασε από τη παρακάτω διεύθυνση το management εργαλείο για το SQL2005 Express

http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=C243A5AE-4BD1-4E3D-94B8-5A0F62BF7796&displaylang=en

Manos
  •  16-05-2007, 19:56 31861 σε απάντηση της 31855

ευχαριστώ...μια ερώτηση η οποία με μπέρδεψε λίγο...φτιάχνοτας users και roles μέσα από administrative panel του visual web developer express όλοι αυτοί σε ποιά βάση αποθηκεύονται?

διότι θέλω να βάλω ένα ακόμα πεδίο στους users στο οποίο θα αποθηκεύονται τα τελευταία urls τα οποία έχει επισκεφτεί έτσι ώστε να του προτείνω νέα θέματα από τις αντίστοιχες ενότητες...( αυτή η πρόταση μου προτάθηκε παραπάνω )

ευχαριστώ

•  17-05-2007, 10:21 31874 σε απάντηση της 31861

periklis:
    ευχαριστώ...μια ερώτηση η οποία με μπέρδεψε λίγο...φτιάχνοτας users και roles μέσα από administrative panel του visual web developer express όλοι αυτοί σε ποιά βάση αποθηκεύονται?

διότι θέλω να βάλω ένα ακόμα πεδίο στους users στο οποίο θα αποθηκεύονται τα τελευταία urls τα οποία έχει επισκεφτεί έτσι ώστε να του προτείνω νέα θέματα από τις αντίστοιχες ενότητες...( αυτή η πρόταση μου προτάθηκε παραπάνω )

Kατά σύμπτωση έπεσα σήμερα πάνω σε αυτό το σχετικό άρθρο, που μπορεί να σου φανεί χρήσιμο.

Νατάσα Μανουσοπούλου
Σελίδα 2 από 2 (23 εγγραφές)   < 1 2
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems