Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

 

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Ελληνικοί διαγωνισμοί έργων πληροφορικής

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò tsavos. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος axaros στις 20-11-2007, 18:11. Υπάρχουν 3 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  16-11-2007, 16:27 37383

    Ελληνικοί διαγωνισμοί έργων πληροφορικής

    Το θέμα είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ και δεν ξέρω αν έχει ξανασυζητηθεί.

    Παρακινήθηκα από το κάτωθι post του Παναγιώτη:
    Παναγιώτης Καναβός:
    • Η Ελληνική πραγματικότητα των διαγωνισμών απαιτεί UML διαγράμματα σε κάθε έργο, ασχέτως του τί παρουσιάζουν και αν ο κώδικας έχει σχέση στο τέλος! Ακόμα και το Visio αρκεί γι αυτό.


    Αυτό με έχει προβληματίσει κι εμένα. Παντού ζητάνει UML για την ανάλυση και τη σχεδίαση. Ουσιαστικά αυτό που γίνεται με τη UML είναι απ' εξω εμφάνιση κι απο μέσα εξαφάνιση. Tα αρχικά διαγράμματα συνήθως είναι μικρό υποσύνολο του τί υλοποιείται απλά γιατί συνήθως οι χρήστες δεν ξέρουν τι θέλουν.

    Σε ότι αφορά του διαγωνισμούς το πρόβλημα είναι το θέμα της ποσοτικοποίησης της προσπάθειας και των παραδοτέων που προβλέπουν οι διαγωνισμοί. Εκει χωρίζουν το έργο σε π.χ. 4 φάσεις (Ανάλυση - Σχεδιασμός - Υλοποίηση - Ελεγχος και Εγκατάσταση ), βγάζουν και τις πληρωμές με βάση τις φάσεις και ξεμπερδεύουν.  Δεν έχω δεί ποτε διαγωνισμό που να αναφέρει έστω RUP.
    Όμως πως σπας ένα έργο κατά την σύνταξη των τευχών δημοπράτησης σε φάσεις σύμφωνα με RUP ή με agile και πως ποσοτικοποιείς π.χ. τις πληρωμές του Αναδόχου σύμφωνα με αυτα ?
    Πως φτάχνεις ενα καλό project plan με βάση αυτά ?
    Είναι αρκετά πιο επίπονο και οι "Σύμβουλοι" που γράφουν τα τεύχη βαριούνται - ή δεν ξέρουν - να το κάνουν.


    Harry Tsavdaris
  •  16-11-2007, 16:34 37384 σε απάντηση της 37383

    Απ: Ελληνικοί διαγωνισμοί έργων πληροφορικής

    Agile στο Ελληνικό Δημόσιο! Big Smile Big Smile Big Smile

    Αφού έχει ήδη γίνει! Το concept "changes are welcome" κυριαρχεί εδώ και καιρό! Big Smile


    Vir prudens non contra ventum mingit
  •  17-11-2007, 11:39 37404 σε απάντηση της 37383

    Απ: Ελληνικοί διαγωνισμοί έργων πληροφορικής

    Χάρη ... δεν είσαι μόνος, φίλε. Εγώ θα πώ ότι το γενικότερο θέμα με τις 4 "κλασσικές" φάσεις ( και πληρωμές στον ανάδοχο ) δεν περιορίζεται καν μόνο στο δημόσιο. Υπάρχει  σε κάθε πραγματικά μεγάλο οργανισμό. Τους κάνει να αισθάνονται ασφαλείς το ότι "ξέρουν", "απο πρίν", το τί θα τους παραδώσεις.

    Να επικεντρωθώ στο δημόσιο όμως. Νομίζω ότι προς το παρόν, και μέχρι να αλλάξουν οι "σειρές" που μεγάλωσαν με κόλλα αναφοράς και καρμπόν, δε βλέπω να αλλάζει ο τρόπος του Δημοσίου. Υπάρχει ελπίδα όμως !

    Ίσως δεν είναι φανερό στο διαγωνισμό και στη χαρτούρα, και σίγουρα όχι στο πρώτο project που κάνεις για ένα δημόσιο φορέα, αλλά μπορείς να είσαι agile μαζί τους. Απλώς πρέπει να "εξελιχθεί" αυτός ο τρόπος εργασίας μαζί τους σε βάθος χρόνου - η προσωπική μου εντύπωση είναι ότι οι άνθρωποι του δημοσίου έχουν μια συγκεκριμένη νοοτροπία "χάους" γιατί έχουν περάσει 20 - 30 χρόνια ο καθένας διαβάζοντας και γράφοντας έγγραφα τα οποία αναφέρονται το ένα στο άλλο με άρθρα, παραγράφους, τροποποιητικές, επεξηγηματικές, τελείως μη κατανοητά. Το "ξεκάθαρο" δεν υπάρχει σαν έννοια. Αν ζείς μέσα σε αυτό για αρκετό χρόνο, αρχίζεις να σκέφτεσαι κιόλας έτσι ...

    Επίσης δεν υπάρχει η έννοια του dependency, του δύσκολου migration, και του αδύνατου - υπο την έννοια ότι κανείς δε μπορεί να πεί σε ένα υπουργό ότι αυτό που θέλει απλώς δε μπορεί να γίνει.

    Το καλό όμως με όλα τα παραπάνω, είναι ότι είναι σαν στο στρατό. Όλοι συμμετέχουμε στο θεατράκι μας, και όλοι ξέρουμε ότι η πραγματικότητα δεν είναι αυτή που φαίνεται. Οπότε, δουλεύουμε σαν λογικοί άνθρωποι μεταξύ μας, και στο τέλος κανονίζουμε και τα "ξύλινα" έγγραφα για την "Πολιτική Ηγεσία". Ή κάπως έτσι. Τα πάντα, σε όλα τα περιβάλλοντα είναι 70% ανθρώπινες σχέσεις. Με τη βοήθεια του καιρού και την κατάλληλη νοοτροπία μπορούν να γίνουν θαύματα - αν και προς το παρόν κι εγώ δεν τα έχω δεί, έτσι; Αλλα προσπαθούμε ...

    Έ
    να πραγματικά ανοιχτό, και νομίζω θα μείνει ανοιχτό, θέμα, είναι το πως αντικατοπτρίζονται όλα αυτά σε μια σύμβαση δημοσίου. They don't. Ακόμα. Ίσως όταν "χωθούμε" στο Δημόσιο άνθρωποι άλλης νοοτροπίας. Ποτέ δεν ξέρεις ... Wink

    Angel
    O:]
  •  20-11-2007, 18:11 37573 σε απάντηση της 37404

    Απ: Ελληνικοί διαγωνισμοί έργων πληροφορικής

    anjelinio:
    Ακόμα. Ίσως όταν "χωθούμε" στο Δημόσιο άνθρωποι άλλης νοοτροπίας. Ποτέ δεν ξέρεις ... Wink


    Δυστηχώς μας πρόλαβαν άλλοι AngelStick out tongue ....

    Που ζείτε ρε παδιά ... Δουλευόμαστε και μεταξύ μας ...
    "Να αλλάξει το Δημόσιο ..." ...
    Τα πιστεύετε αυτά ;


    Πάνος Αβραμίδης
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems