Έχεις τα εξής θέματα να αντιμετωπίσεις:
α) Να πάρεις τη θέση του οχήματος. Πολύ σωστά είπες ότί χρειάζεσαι GPS. Το ποιό GPS θα πάρεις θα εξαρτηθεί από την συσκευή που θα στέλνεις το σήμα.
β) Να στείλεις το σήμα. Λειτουργικότερο και πιθανώς οικονομικότερο θα είναι να το στείλεις με GPRS αντί να χρησιμοποιήσεις SMS. Το δικό μου το μυαλό θα πήγαινε πρώτα σε ένα windows mobile κινητό ή pda (ακόμα καλύτερα αν θες να μπορεί ο χειριστής του να κάνει κι άλλα πράγματα με τη συσκευή σχετικά με την εφαρμογή σου).
γ) Πως θα λάβεις το σήμα. Πάλι το δικό μου το μυαλό θα πήγαινε σε ένα web service το οποίο θα βλέπει το κινητό μέσω GPRS.
δ) Τι θα το κάνεις το σήμα; Προφανώς θέλεις να το συνδέσεις με κάποιο GIS. Το πως θα το κάνεις αυτό εξαρτάται από το GIS που θα επιλέξεις. Το ποιό GIS θα επιλέξεις εξαρτάται από πολλά πράγματα όπως το κόστος του (το οποίο πρέπει να έιναι ανάλογο του έργου που έχεις αναλάβει), το τι θες να κάνεις τις πληροφορίες που θα συλλέγεις (π.χ θα τις βγάζεις στο web;) κλπ. Ορθώς σε κατεύθυνε ο συνάδλεφος σε ESRI και MapInfo. Επίσης μια επιλογή είναι το Geomedia της Intergraph, καθώς και το Spatial της Oracle Ent 10g. Όμως μιλάμε για πολλά χρήματα σε h/w και s/w οπότε πρέπει να κρίνεις. Θα το συζητήσουμε ξεχωριστά το πως και τι.
ε) Που θα βρεις τα υπόβαθρα. Υπόβαθρα είναι τα γεωγραφικά δεδομένα πάνω στα οποία θα απεικονίσεις το σήμα που θα παίρνεις από το GPS. Εφόσον μιλάμε για την Αθήνα υπάρχουν ψηφιοποιημένα υπόβαθρα σε vector format με τα οικοδομικά τετράγωνα και τις οδούς. Από ποιά εταιρεία θα τα πάρεις και πόσο κάνουν είναι ένα άλλο επίσης θέμα. Ακόμη ένα σοβαρό θέμα είναι το τί πληροφορίες χρειάζεσαι μέσα σε αυτά τα υπόβαθρα. Π.χ. αν θες να κάνεις routing δηλαδή να μπορείς να πεις στον οδηγό από ποιό δρόμο να πάει πρέπει να υπάρχει πληροφορία για τις κατευθύνσεις των οδών (ποιοί είναι μονόδρομοι κλπ). Δεν έχουν όλοι τέτοια πληροφορία και όσοι έχουν δεν ξέρω αν την έχουν σε πλήρη έκταση. Επίσης σχετικό με τα υπόβαθρα είναι το αν θες να έχεις και raster δεδομένα (δορυφορικές εικόνες ή αεροφωτογραφίες) όπως έχει το Google Earth που ανέφερες.
στ) ένα άλλο πρόβλημα είναι η συντήρηση των υποβάθρων. Κάπως θα πρέπει να συντηρείται το υπόβαθρο ώστε να απεικονίζει τις αλλαγές πουθα γίνουν στην πραγματικότητα (π.χ. μονοδρομήσεις, πεζοδρομήσεις, νέοι δρόμοι κλπ).
ζ) Τέλος το σημαντικότερο θέμα που έχεις να δεις είναι τι θα την κάνεις την συνδεδεμένη πλέον με τα χαρτογραφικά σου δεδομένα πληροφορία που συλλέγεις. Ποιός θα την βλέπει; Που; Πως θα αλληλεπιδρά με αυτήν; Θα χρησιμοποιείται ζωντανά σε κάποιο control room; Θα ελέγχεται περιοδικά/"απολογιστικά" από κάποιον σε έντυπη μορφή, θα χρειάζεται κάποιος να την βλέπει στο Internet; Θα μπορεί ο χρήστης μέσω Internet να αλληλεπιδράσει με τον χάρτη; κλπ...
Οπότε πρέπει να κρίνεις αν όλα όσα θα χρειαστεί να γίνουν μπορείς να τα αναλάβεις. Τι τεχνολογίες σε βολεύουν; Η ESRI και η MapInfo έχουν managed objects για .ΝΕΤ π.χ. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις βιβλιοθήκες τους για να κάνεις σχεδόνα τα πάντα. Το Geomedia είναι πολύ πιο βολικό για VB programmers. Η Oracle είναι μια άλλη ιστορία. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να διαβάσεις και να καταλάβεις το μοντέλο που χρησιμοποιεί κάθε εταιρεία για να απεικονίσει γεωγραφικά δεδομένα.
Συνήθως αυτό που είναι λογικό να κάνει κανείς είναι να πάει σε μια εξειδικευμένη εταιρεία και να αναθέσει ένα μέρος από αυτές.
Αν θες ρώτα πιο συγκεκριμένα πράγματα για να σου δώσω πιο συγκεκριμένες απαντήσεις.
rousso
rousso