Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

 

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Εναρξη εταιρίας σε UK / άλλη χώρα γενικότερα

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò cap. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος Markos στις 10-04-2012, 23:23. Υπάρχουν 9 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  13-11-2011, 12:50 68111

    Εναρξη εταιρίας σε UK / άλλη χώρα γενικότερα

    Ο λόγος για τον οποίο γράφω το παρόν είναι γιατί ακούω όλο και συχνότερα ότι συμφέρει η μεταφορά της εταιρικής δραστηριότητας σε άλλη χώρα, για τους εξής λόγους:

    1. Η Ελλάδα, όσο και αν δεν θέλουμε να το σκεφτόμαστε, έχει αποκτήσει μια αναξιόπιστη εικόνα όσον αφορά στα οικονομικά της, συνεπώς αν κάποιος σκοπεύει να συναλλάσσεται με πελάτες εξωτερικού βρίσκει μεγαλύτερη ασφάλεια να ΜΗΝ δηλώνει Ελληνική έδρα. Λυπηρό, αλλά σας μεταφέρω τι ακούω.
    2. Το σύστημα φορολογίας είναι εξαιρετικά απλούστερο και συμφέρει περισσότερο τον επιχειρηματία, σε χώρες όπως π.χ. UK
    3. Η ίδρυση εταιρίας (και πάλι ό,τι ακούω είναι για UK) είναι μια σύντομη διαδικασία, σχετικά φθηνή, χωρίς την απαίτηση φυσικής παρουσίας ή έδρας εκεί (υπάρχουν γραφεία που αναλαμβάνουν όλη τη διαδικασία, από την αρχή μέχρι το τέλος, μαζί με τα φορολογικά).
    4. Είναι εξαιρετικά ευκολότερες οι διεθνείς συναλλαγές (όσοι έχετε κάνει συναλλαγές με εξωτερικό από Ελλάδα, ξέρετε τι εννοώ).

    Αυτά που θέλω να ρωτήσω, και απευθύνονται σε όσους ίσως έχουν ψάξει παραπάνω το θέμα, είναι τα εξής:
    1. Ισχύουν αυτά που αναφέρω παραπάνω;
    2. Σε περιπτώσεις ελευθέρων επαγγελματιών που δουλεύουν κυρίως με Ελλάδα αλλά θέλουν/συναλλάσσονται ήδη με εξωτερικό, έχει κάποιο νόημα η μεταφορά έδρας σε άλλη χώρα; Γίνεται; Η πρέπει να ξεκινήσει ΕΠΕ;
    3. Μπορεί να ασκείται παράλληλη δραστηριότητα και στην Ελλάδα (δύο έδρες);
    4. Τι γίνεται με το εισόδημα που αποκτάται στο εξωτερικό, αν θελήσει κάποιος να το μεταφέρει Ελλάδα;

    Και γενικότερα, όσα περισσότερα ξέρετε και μπορείτε να μας διαφωτίσετε, τόσο το καλύτερο!
     

    Σωτήρης Φιλιππίδης

    DotSee Web Services

    View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

    DotNetNuke them!
  •  13-11-2011, 18:53 68112 σε απάντηση της 68111

    Απ: Εναρξη εταιρίας σε UK / άλλη χώρα γενικότερα

    cap:
    Η Ελλάδα, όσο και αν δεν θέλουμε να το σκεφτόμαστε, έχει αποκτήσει μια αναξιόπιστη εικόνα όσον αφορά στα οικονομικά της, συνεπώς αν κάποιος σκοπεύει να συναλλάσσεται με πελάτες εξωτερικού βρίσκει μεγαλύτερη ασφάλεια να ΜΗΝ δηλώνει Ελληνική έδρα. Λυπηρό, αλλά σας μεταφέρω τι ακούω.


    Αυτό έχει κυρίως επίπτωση στις εταιρίες που κάνουν εισαγωγές. Οι προμηθευτές του εξωτερικού δεν δέχονται πίστωση και απαιτούν προπληρωμή σε μετρητά ή κατάθεση σε λογαριασμό. Δεν ήξερα ότι επηρεάζονται και οι εταιρίες παροχής υπηρεσιών.

    Αν το κριτήριο της μεταφοράς έδρας είναι το φορολογικό, γιατί Αγγλία και όχι Βουλγαρία; Και ν' ανοίξεις επιχειρήση εκεί ποιος θα το μάθει και, σε τελευταία ανάλυση, γιατί να έχεις επιπτώσεις στην Ελλάδα; Τα έσοδα της εταιρίας αυτής φορολογούνται στη χώρα που ανήκει. Αν φέρεις τα χρήματά σου εδώ, χάρη τους κάνεις... Δεν πάνε, λέω 'γω, να πιάσουν τις υπεράκτιες της... Κορίνθου;!

    Ακόμα κι ένας άνθρωπος μπορεί ν' αλλάξει τον κόσμο. Μη θέλεις να κυβερνήσεις. Απλά δείξε το μονοπάτι κι ο κόσμος θ' ακολουθήσει!!
  •  13-11-2011, 19:15 68113 σε απάντηση της 68112

    Απ: Εναρξη εταιρίας σε UK / άλλη χώρα γενικότερα

    Markos:


    Αυτό έχει κυρίως επίπτωση στις εταιρίες που κάνουν εισαγωγές. Οι προμηθευτές του εξωτερικού δεν δέχονται πίστωση και απαιτούν προπληρωμή σε μετρητά ή κατάθεση σε λογαριασμό. Δεν ήξερα ότι επηρεάζονται και οι εταιρίες παροχής υπηρεσιών.


    Κάθε κλάδος επηρεάζεται. Σαφώς οι εισαγωγικές επηρεάζονται εμπραγμάτως, στον τομέα της πίστωσης, οι εταιρίες παροχής υπηρεσιών όμως επηρεάζονται στον τομέα της αξιοπιστίας. Για να το θέσω απλά, κανείς δεν θέλει να κάνει μπίζνα με μια επιχείρηση που εδρεύει σε μια χώρα με ασαφές οικονομικό μέλλον, ασαφές φορολογικό σύστημα, κίνδυνο έλλειψης ρευστότητας και, συνεπως, κίνδυνο να τιναχτεί και η ίδια η μπίζνα στον αέρα. Το "ψυχολογικό" είναι πολύ σημαντικό. Απλά κανείς δεν θα ενδιαφερθεί να μάθει παραπάνω για σένα που παρέχεις υπηρεσίες, αν ξέρει οτι εδρεύεις στην Ελλάδα, υπό την ίδια έννοια που δεν θα εμπιστευόμασταν εμείς μια Αλβανική εταιρία πληροφορικής προ δεκαετίας (αν και τώρα τα πράγματα είναι από ο,τι ακούω διαφορετικά).


    Σωτήρης Φιλιππίδης

    DotSee Web Services

    View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

    DotNetNuke them!
  •  17-11-2011, 23:48 68194 σε απάντηση της 68113

    Απ: Εναρξη εταιρίας σε UK / άλλη χώρα γενικότερα

    Αν βρεις κάποια άκρη θα με ενδιέφερε να ακούσω τι βρήκες, που κατέληξες κτλ. Βρίσκομαι στο ίδιο σημείο με εσένα.

  •  18-11-2011, 00:56 68199 σε απάντηση της 68113

    Απ: Εναρξη εταιρίας σε UK / άλλη χώρα γενικότερα

    Καλημέρα παιδιά, πρώτη φορά γράφω στο forum παρά το ότι διαβάζω το forum, αρκετά χρόνια.

    Επί του θέματος, νομίζω ότι  είναι λάθος η αντίληψη, πώς δεν μας εμπιστεύονται.  Η εμπειρία μου είναι εντελώς διαφορετική, 

    Επίσης παρά το ότι οι σκέψεις και οι προθέσεις όλων μας είναι καλοπροαίρετες, δεν βοηθάει καθόλου, να βάζουμε τέτοια διλήμματα στους εαυτούς μας.

    Σίγουρα, πάντα υπάρχουν κάποιοι, που εκμεταλλεύονται καταστάσεις. Είναι οι συνήθεις ταληροφονιάδες, ντόπιοι και ξένοι. Αυτοί όμως, δεν είναι ο κανόνας.

    Εγώ, τον τελευταίο χρόνο, βγήκα μέσω Internet στο εξωτερικό,καταβάλοντας τεράστια προσπάθεια  και παρόλο  που  εκ των πραγμάτων, είμαι ακριβός, 

    ανταγωνίζομαι με επιτυχία  στρατιές Ινδών και πολύ καλών Ρώσσων συναδέλφων, χρεώνοντας  $40 την ώρα.  

    Η εμπειρία μου λέει οτι δεν υπάρχει καμμία απαξίωση.   

    Αυτό είναι το συμπέρασμα της εμπειρία μου  με 4 Αμερικάνους και έναν Βέλγο.

    Αντίθετα μας εκτιμούν ιδιαίτερα και ο λόγος είναι ότι οι Ελληνες διαθέτουν επιχειρηματικό πνέυμα σε συνδυασμό με φιλότιμο, βαθειά ριζωμένο μέσα μας.

    Καταλαβαίνουμε  πολύ καλά, το business κομμάτι. Οι Αμερικάνοι το εκτιμούν αφάνταστα, όπως επίσης ότι είμαστε απλοί,  όπως και οι ίδιοι.

    Κανείς απο τους πελάτες μου, με κάποιους γίναμε και φίλοι, δεν έχει θίξει αρνητικά  την κατάστασή μας, αντίθετα διακρίνω μια συμπάθεια, εκφραζόμενη πλαγίως.

    Τα βασικά προβλήματα που έχω, είναι  πρώτον, η ισοτιμία του γ*νου ευρώ στο 1.45, αν μπεί και εφορία δεν θα μείνει τίποτα.

    Δεύτερον, το γεγονός ότι στην ελεύθερη αγορά δεν υπάρχουν οι πλούσιοι Ευρωπαίοι (Γερμανο-Γάλλοι, κλπ), παρά μόνο Αγγλοσάξονες και Σκανδιναβοί, δηλαδή χώρες εκτός ευρώ.

    Επαναλαμβάνω, για να μη παρεξηγηθώ, είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχεις πελάτες στην ελεύθερη αγορά και με υψηλό ωρομίσθιο. Οχι όμως  αδύνατο.

    Τέλος θα σας φέρω το παράδειγμα της Βουλγαρίας, η οποία είχε όλη την δεκαετία, ακόμα και τώρα, διεφθαρμένες κυβερνήσεις, διαπλοκή με τοπική μαφία,

    πολύ κακό όνομα και όμως κατάφερε και έβγαλε μία Telerik και άλλες επιχειρήσεις στον κλάδο μας.

    Ως τελευταία πρόταση, λέω να μην το βάζουμε κάτω, να αντισταθούμε στα σχέδια αυτών που θέλουν να μας πτωχύνουν και το κυριότερο να 

    δουλέψουμε καλύτερα, πιο τολμηρά, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Η επιχειρηματική αντίληψη και αναλυτική ικανότητα των Ελλήνων, είναι δυσεύρετη.

    Ευχαριστώ,

    Στέφανος




    Stefan
  •  08-04-2012, 22:09 69945 σε απάντηση της 68111

    Απ: Εναρξη εταιρίας σε UK / άλλη χώρα γενικότερα

    Σαφώς και έχουμε αναξιόπιστη εικόνα στο εξωτερικό. Πέρα από τα περί διαφθοράς και μιας γενικότερης εικόνας ενός συνόλου εταιριών που ποτέ δεν παρήγαγαν τίποτα εκτός από "έργα" για το Δημόσιο, όταν ο άλλος δεν ξέρει αν σε 6 μήνες η εταιρία σου θα είναι ανοικτή, τότε τι να εμπιστευτεί; Αυτά δεν είναι θεωρίες, έχω γνώση από πρώτο χέρι.

    Αν τώρα πας να κάνεις αλχημίες με εταιρία με έδρα έξω ενώ εσύ είσαι εδώ, γνώμη μου είναι ότι δεν αυξάνεις την αξιοπιστία σου, αντίθετα εντάσσεσαι στην ευρύτερη εικόνα του λαμόγιου που παρουσιάζει τον εαυτό του για κάτι άλλο από αυτό που είναι. Αν θες λοιπόν να το κάνεις, τότε μετακόμισε εκεί που θα είναι η έδρα σου. Αν δεν έχεις τα χρήματα για να το κάνεις, τότε δούλεψε μέχρι να τα βγάλεις, καλό θα σου κάνει.

    Εγώ έστησα εταιρία στο εξωτερικό, στην Ταϊβάν συγκεκριμένα και το πάλεψα για 2 χρόνια. Η συνολική μου εντύπωση; Σαν να ήμουνα σε άλλο πλανήτη.
    Αυτό τα λέει όλα, αν και άλλο να στο λένε και άλλο να το ζεις. ΦΠΑ 5%, όλα γινόντουσαν αυτόματα, οι επιστροφές ΦΠΑ μου ερχόντουσαν με επιταγή από το ταχυδρομείο, τον λογιστή μου τον έβλεπα 2-3 φορές το εξάμηνο, και αυτό όταν χρειαζόταν να σφραγίσω κάτι με τη σούπερ-confidential εταιρική σφραγίδα που δεν εμπιστεύεσαι ούτε στη μάνα σου, κλπ.

    Τώρα το μεγάλο ερώτημα δεν είναι αν είναι καλύτερα κάπου έξω, αυτό είναι προφανές. Το ερώτημα είναι αν έχει νόημα και μέλλον αυτό που πας να κάνεις. Για να έχει νόημα και μέλλον πρέπει κατ'αρχάς να έχεις ήδη πελάτη έξω με ικανοποιητικά έσοδα, και να έχεις βάσιμες ελπίδες για νέους πελάτες, και μετά να μετακομίσεις. Επίσης αν εκεί που πας δεν έχεις διασυνδέσεις, ξέχνα το. Εγώ πήγα χωρίς να έχω πελάτη, αλλά είχα κλείσει την πρώτη δουλειά στους 3 μήνες. Παρόλ'αυτά κόλλησα με αυτόν, διότι απλά ήμουν one man show. Δεν είχα άνθρωπο που να εμπλέκεται σε πωλήσεις και τα σχετικά, με αποτέλεσμα να τα κάνω και αυτά εγώ, και όχι αρκετά καλά όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι όσο καλός και να είσαι, όσο γνωστός και να έχεις γίνει, πολύ δύσκολα δίνονται σοβαρές δουλειές σε νεογέννητες εταιρίες των 2-3 ατόμων. Και για τις ασόβαρες δουλειές οι υποψήφιοι είναι πάρα πολλοί οπότε είσαι χαμένος από χέρι.

    Εγώ λοιπόν επί 2 χρόνια έπαιζα μπάλα με μια Καναδέζικη εταιρία, με την οποία είμασταν 100% συμπληρωματικοί (αυτοί το hardware, εγώ το software) και οι οποίοι πούλαγαν απευθείας σε εταιρία κολοσσό κατασκευής κινητών. Κάπου στους 20 μήνες, ο κολοσσός έκανε ένα global restructuring τους λέει "για τους επόμενους 12 μήνες no development", οπότε μέσω της επαγωγικής ιδιότητας αυτό έφτασε και σε μένα. Οπότε, και δεδομένου ότι δεν είχα βγάλει άλλο πελάτη, τα μάζεψα και έφυγα.
    Στο μεταξύ είχα κάνει πάρα πολλές επαφές και γνωριμίες και demos, και είχα φτάσει αρκετά κοντά πολλές φορές, δηλαδή να μιλάω για κάποιο project απευθείας με τον CEO της υποψήφιας εταιρίας (αυτό 6-12 μήνες μετά την αρχική επαφή), αλλά η απόσταση ακόμα και από αυτό το σημείο μέχρι την υπογραφή είναι τεράστια.

    Φυσικά, εκτός του ότι δύσκολα δίνονται δουλειές σε μικρές και νεογέννητες εταιρίες, εξίσου δύσκολα έρχονται σε αυτές αξιόλογοι άνθρωποι. Είχα κάνει αρκετούς φίλους προγραμματιστές, ανάμεσα στους οποίους και ένας από τους επτά MVPs της Ταϊβάν, καθώς και hardware engineers. Τους είχα αναλύσει και εξηγήσει όλο το πλάνο, αλλά κανείς δεν τολμούσε να ρισκάρει, ούτε με δωρεάν μετοχές (της τάξης του 25%), εκτός και αν πρώτα έκλεινα μια καλή δουλειά. Οπότε πέφτουμε σε φαύλο κύκλο. Πόσο μπορώ μόνος μου να αναπτύξω το προϊόν μου, ενώ ταυτόχρονα κάνω και διάφορα projects, ενώ ταυτόχρονα προσπαθώ να βρω και καινούργιους πελάτες και συμφωνίες, ενώ ταυτόχρονα προσπαθώ να βρω συνεργάτη;;; Εκεί μόνο το φάρδος σε σώζει.

    Συν τοις άλλοις, υπάρχουν και τα economic necessities, που τα βλέπεις μόνο όταν είσαι μέσα στο παιχνίδι. Π.χ. κάποια στιγμή είχα ένα υποψήφιο project (πάντα για kernel drivers μιλάμε) που ήταν για 50Κ$ για 4 μήνες δουλειάς. Ακούγεται ενδιαφέρον, αλλά αυτά με τα βίας θα έφταναν για να προσλάβω έναν software engineer και να τον πληρώνω για 12 μήνες, ενώ εγώ θα έπρεπε να κάνω αυτό το project και να τον εκπαιδεύω ταυτόχρονα ώστε μετά από 3-4 μήνες να μου είναι χρήσιμος. Και φυσικά είχα και τα άλλα projects που τρέχανε, τα overseas meetings, κλπ. Φυσικά η συζήτηση για το project κράτησε πάνω από ένα χρόνο, και μπορούσε ανά πάσα στιγμή να σκάσει ή να μην σκάσει. Τελικά αποφάσισα να το αφήσω και ο βασικός λόγος ήταν το ότι δεν δημιουργούσε cash flow. Κόντεψα να φτάσω στο cash flow με τους Καναδούς, καθώς συζητάγαμε για ετήσιο συμβόλαιο υποστήριξης για 60Κ$, αλλά εκεί χτύπησε ο κολοσσός.

    Επίσης σημαντικότατο κατά τη γνώμη μου είναι και το να ξεκινήσεις έχοντας μια ιδέα για προϊόν. Να κυνηγήσεις διάφορα projects που κινούνται κοντά στην ιδέα σου, να αποκτήσεις καλύτερη εικόνα για το αν αξίζει και πως θα το πουλήσεις. Αν το μόνο που θες να κάνεις είναι να πουλάς εργατοώρες τότε υπάρχουν κάτι sites, μπες και χτυπήσου με τους Ινδούς και τους Βούλγαρους. Πιο φθηνά θα σου'ρθει.

    Δηλαδή (0) έχε soft skills (1) έχε στο μυαλό σου ιδέα για προϊόν (2) βρες συνεργάτη (3) μην το κάνεις εδώ (4) έχε υπομονή και πίστη (5) έχε τύχη ;-)

    Τελευταία σημείωση.
    Εγώ το δοκίμασα στα 38 μου, γιατί τότε θεωρούσα ότι έχω αρκετές γνώσεις και ικανότητες ώστε να έχω πιθανότητες να πετύχω κάτι.
    Και να φανταστείς ένα πρόβλημά μου όμως ήταν ότι μικρόδειχνα, και εξαιτίας αυτού δεν με εμπιστευόντουσαν (και δικαιολογημένα αν αυτό σου λέει κάτι για το πως λειτουργούν οι σοβαρές εταιρίες).
    Οπότε στο τέλος είχα καταλήξει να συστήνομαι και να λέω και πόσον χρονών είμαι ταυτόχρονα...
    Πολλοί φαντασιώνονται να κάνουν τη δική τους εταιρία και να γίνουν billionaires, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ξέρουν πολύ λιγότερα απ'ότι νομίζουν, και τους λείπουν άλλα skills, που ότι και να κάνεις π.χ. στα 30 σου δεν προλαβαίνεις να τα έχεις χτίσει και εξασκήσει εκτός και αν είσαι εξαιρετική ιδιοφυϊα. Και δεν έχει σημασία τι νομίζεις εσύ, σημασία έχει τι νομίζουν οι άλλοι, γιατί αν ήσουνα τότε θα τους είχες ήδη πείσει. Το είχε πει και ο Joel άλλωστε όταν έγραφε πράγματα της προκοπής, μην ξεκινήσεις μια δουλειά αν δεν βρεις κάποιον να επενδύσει 50Κ στην εταιρία σου. Εγώ τον ακολούθησα τον κανόνα του πάντως, αλλά και πάλι...

    The fact that the program works is irrelevant.
  •  08-04-2012, 22:58 69946 σε απάντηση της 69945

    Απ: Εναρξη εταιρίας σε UK / άλλη χώρα γενικότερα

    Αν και πολύ ευρύτερη ανάλυση από το scope της αρχικής ερώτησης, ευγε. Σαν παράθεση απόψεων και εμπειριών ήταν χρησιμότατη!


    Σωτήρης Φιλιππίδης

    DotSee Web Services

    View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

    DotNetNuke them!
  •  09-04-2012, 00:50 69947 σε απάντηση της 69945

    Απ: Εναρξη εταιρίας σε UK / άλλη χώρα γενικότερα

    BruteForce:

    ...
    Στο μεταξύ είχα κάνει πάρα πολλές επαφές και γνωριμίες και demos, και είχα φτάσει αρκετά κοντά πολλές φορές, δηλαδή να μιλάω για κάποιο project απευθείας με τον CEO της υποψήφιας εταιρίας (αυτό 6-12 μήνες μετά την αρχική επαφή), αλλά η απόσταση ακόμα και από αυτό το σημείο μέχρι την υπογραφή είναι τεράστια.

    Φυσικά, εκτός του ότι δύσκολα δίνονται δουλειές σε μικρές και νεογέννητες εταιρίες, εξίσου δύσκολα έρχονται σε αυτές αξιόλογοι άνθρωποι. Είχα κάνει αρκετούς φίλους προγραμματιστές, ανάμεσα στους οποίους και ένας από τους επτά MVPs της Ταϊβάν, καθώς και hardware engineers. Τους είχα αναλύσει και εξηγήσει όλο το πλάνο, αλλά κανείς δεν τολμούσε να ρισκάρει, ούτε με δωρεάν μετοχές (της τάξης του 25%), εκτός και αν πρώτα έκλεινα μια καλή δουλειά. Οπότε πέφτουμε σε φαύλο κύκλο. Πόσο μπορώ μόνος μου να αναπτύξω το προϊόν μου, ενώ ταυτόχρονα κάνω και διάφορα projects, ενώ ταυτόχρονα προσπαθώ να βρω και καινούργιους πελάτες και συμφωνίες, ενώ ταυτόχρονα προσπαθώ να βρω συνεργάτη;;; Εκεί μόνο το φάρδος σε σώζει.

    Πιστεύω ότι κάνω μία λογική ερώτηση: Οι τράπεζες αδιαφόρησαν; Δεν ενδιαφέρθηκε κανείς από κάποιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα να χρηματοδοτήσει το σχεδιασμό και την ανάπτυξη του προϊόντος;

    Έκανα την παραπάνω ερώτηση, γιατί φαντάζομαι ότι οι εταιρίες επενδύουν σε έρευνα και ανάπτυξη βάσει κάποιου πλάνου (medium ή long term) το οποίο έχει εγκριθεί από συνελεύσεις, μετόχους, συμβούλια... διαβούλια και πάει λέγοντας. Αν τους πρότεινες κάτι που θα τους έκανε να παρεκκλίνουν από τον αρχικό σχεδιασμό, θα ήταν δύσκολο να εντάξουν στο πλάνο τους την ιδέα σου και να την προωθήσουν διαδικαστικά, εκτός, βέβαια, αν είχες να τους δείξεις μία σοβαρή παραγγελία (όπως αναφέρεις).

    Ακόμα κι ένας άνθρωπος μπορεί ν' αλλάξει τον κόσμο. Μη θέλεις να κυβερνήσεις. Απλά δείξε το μονοπάτι κι ο κόσμος θ' ακολουθήσει!!
  •  10-04-2012, 22:25 69965 σε απάντηση της 69947

    Απ: Εναρξη εταιρίας σε UK / άλλη χώρα γενικότερα

    Άσε τις τράπεζες, αυτές δεν μπλέκονται. Αν είσαι τυχερός και είσαι σε χώρα που δραστηριοποιούνται angel funds και venture capitalists, τότε έχεις ελπίδα ΑΝ μπορείς να παρουσιάσεις ένα business plan που πείθει.
    Γνώριζα άτομο που έπαιζε σε angel fund, και μου έδειξε business plans (top secret info εννοείται, με αλλαγμένα ονόματα εταιριών κλπ), από κάποιες εταιρίες εταιρίες που πήραν funding και από κάποιες που ΔΕΝ πήραν και αργότερα εξαγοράστηκαν από την Google ή από το Facebook κλπ. Βλέπεις εκεί το μελετάνε εξωφρενικά το πράγμα, και φροντίζουν να μαθαίνουν από τα λάθη τους.
    Τα είδα, και σου λέω ότι ΔΕΝ είναι απλό να φτιάξεις ή να φτιάξω τέτοιο... Άσε τους εδώ παπατζήδες managers και business people που κάθε φορά που φταρνίζονται ξεφυσάνε και ένα business plan.... Δεν μιλάμε για τέτοια business plans. Κοινώς, αν δεν έχεις βοήθεια από κάποιον μέσα στο κόλπο, "μόνος σου" δεν πας πουθενά.
    Και πως βρίσκεις βοήθεια από κάποιον μέσα;;;
    (Σωστές γνωριμίες) + (Να αξίζει πιθανώς και κάτι αυτό που προτείνεις) + Φάρδος = Κάποιος ίσως δεν θα ντραπεί να σε συστήσει σε κάποιον άλλο που ίσως να του κινήσεις την προσοχή ώστε να ρωτήσει έναν τρίτο αν θα ενδιαφερόταν για κάτι τέτοιο, κλπ κλπ.

    Πάμε στα επόμενα που με ρωτάς για το πλάνο.
    Αυτό που λες γίνεται στις ταινίες, και ίσως σε πολύ μεγάλες και δυσκίνητες εταιρίες.
    Οι μικρομεσαίοι, αν για κάθε αλλαγή ή προσθήκη στα πλάνα και στο σχεδιασμό έπρεπε να κάνουν 15 συμβούλια και να τρέξουν 10 διαδικασίες, θα είχαν κλείσει.

    Για να δούμε πώς δουεύει το σύστημα (όπως το βίωσα εγώ τουλάχιστον) πρέπει να αποκτήσουμε το σωστό frame of mind, και θα μιλήσω σε πρώτο ενικό.

    Σίγουρα, την ημέρα που γεννήθηκα γεννήθηκαν σε όλο τον κόσμο πολλοί άνθρωποι που ήταν πολύ πιο έξυπνοι από μένα.
    Το ίδιο και +/- μία ημέρα, δύο ημέρες, κλπ, κλπ, 1000 ημέρες, κλπ, κλπ, 5 χρόνια, κλπ, κλπ, 10 χρόνια.
    Μιλάμε για εκατομμύρια ανθρώπους πιο έξυπνους από μένα.
    Από αυτούς κάποιοι, ελάχιστοι αναλογικά, είναι demonstrably πιο έξυπνοι ΚΑΙ τυχεροί, καθώς έχουν κάνει εταιρίες και έχουν βγάλει λεφτά, πολλά ή λίγα.
    Όλοι οι υπόλοιποι προσπαθούν άμεσα ή έμμεσα να πείσουν αυτούς για τις ιδέες τους.
    Και όλοι αυτοί οι υπόλοιποι είναι μπροστά από μένα.

    Ποια η πιθανότητα να σκεφτώ κάτι που θα μπορούσε να κάνει εμένα και τους συνεταίρους μου δισεκατομμυριούχους τύπου Microsoft/Apple/Google/Facebook;
    ΜΗΔΕΝ.
    Εντάξει, μια μικρή υποχώρηση.
    0.0
    Κι άλλη υποχώρηση;
    0.0000000

    Ακόμα και να είχα μη μηδενική πιθανότητα, και πάλι θα ήταν πιο πιθανό να γίνω εκατομμυριούχος παίζοντας τον μισθό μου στο κόκκινο της ρουλέτας και ελπίζοντας ότι θα έρθει 10 φορές κόκκινο στη σειρά.

    Τι θα γινόταν αν προσέγγιζα μια σοβαρή εταιρία και προσπαθούσα να την πείσω για μια ιδέα μου;;;

    Ποια η πιθανότητα να σκεφτώ κάτι το οποίο είναι hot enough ώστε να μου το κλέψουν και να το κάνουν μόνοι τους;
    Έτσι κι αλλιώς ΑΠΙΘΑΝΟ γιατί θα το είχαν σκεφτεί ΗΔΗ αφού είναι πιο έξυπνοι από μένα, άρα αυτό το σενάριο το ξεχνάμε.
    Άρα δεν χρειάζεται να ανυσηχούμε και πάαααρα πολύ (εγώ είχα κάνει βέβαια ένα patent application καλού κακού και μετά μίλαγα πιο ελεύθερα).

    Ένα βήμα πίσω.
    Ποια η πιθανότητα να είμαι σε θέση να κάνω κάτι το οποίο ΔΕΝ μπορούν να κάνουν μόνοι τους αλλά μπορώ εγώ ο σούπερ-γαμάουα;
    Αντιστρόφως ανάλογο του Ν!^Ν! όπου Ν ο αριθμός των υπαλλήλων της εταιρίας.
    Προσεγγίζει ασυμπτωτικά το μηδέν τάχιστα όσο μεγαλώνει η εταιρία με την οποία συζητάω.

    Δύο βήματα πίσω.
    Ποια η πιθανότητα να είμαι σε θέση να σκεφτώ κάτι που θα τους βγάλει λεφτά, και το οποίο ΔΕΝ θα το έχει σκεφτεί ήδη κάποιος από τα εκατομμύρια πιο έξυπνους από μένα;
    Εξαιρετικά μικρή, σαφώς αντιστρόφως ανάλογη του μεγέθους της εταιρίας με την οποία μιλάω, αλλά πιθανώς όχι μηδέν.

    Τρία βήματα πίσω.
    Ποια η πιθανότητα να είμαι σε θέση να σκεφτώ κάτι που ΠΙΘΑΝΩΣ θα τους βγάλει λεφτά, και το οποίο ΕΧΕΙ σκεφτεί ΗΔΗ κάποιος από τα εκατομμύρια πιο έξυπνους από μένα, ΑΛΛΑ θεώρησε ότι δεν αξίζει τον κόπο να το κάνει ή δεν θέλησε να το ρισκάρει και έκανε ΛΑΘΟΣ;
    Χμμμμ, στέκομαι στην τελεία και βλέπω μη μηδενικά δεκαδικά στον ορίζοντα :-)

    Έτσι κινήθηκα εγώ τουλάχιστον.
    Αν πας σε κάποια εταιρία, και
    • της προτείνεις κάτι που πιθανώς θα της βγάλει μερικά λεφτά
    • το οποίο οι ίδιοι ΔΕΝ θεωρούν worth the while να το κάνουν μόνοι τους
    • το οποίο κανένας άλλος δεν εμφανίζεται πρόθυμος να το ρισκάρει
    • αποφασίσεις να το ρισκάρεις εσύ γιατί έχεις σοβαρούς λόγους να πιστεύεις την ιδέα (όχι επειδή είναι δική σου)
    • κάνεις ένα καλό demo το οποίο πείθει (1) για τις δυνατότητές σου να φέρεις εις πέρας τη δουλειά και (2) για το commitment σου στην ιδέα
    τότε ΜΠΟΡΕΙ να αρχίσουν να το συζητάνε παραπέρα, με distributors/dealers τους, συνεργάτες τους κλπ ώστε να δούνε καλύτερα αν η ιδέα μπορεί να πουληθεί, σε ποιούς, πόσο, και πόσο γρήγορα.
    Αν καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι μπορεί κάτι να γίνει, τότε ίσως ρισκάρουν και σου δώσουν μερικά φράγκα σαν "χρηματοδότηση" για να το υλοποιήσεις περαιτέρω.
    Δηλαδή να σε πληρώσουν για να αναπτύξεις το δικό σου προϊόν :-)
    Ωραία δεν θα ήταν;
    Βέβαια δεν πρόκειται να τους πείσεις αμέσως, οπότε θα αναπτύξεις λίγο ακόμα και λίγο ακόμα και λίγο ακόμα παίζοντας τη γάτα με το ποντίκι.

    Όταν λέω για demo δεν μιλάω για "ελληνικά" demo ή proof of concept, μιλάω για πράγμα που θα έχει μέσα του 6-12 ανθρωπομήνες δουλειάς ας πούμε.

    Οπότε τώρα έχεις μια εικόνα του τι παίζεται και πώς.
    Δεν υπάρχει αρχικός σχεδιασμός που να είναι carved in stone και να δυσκολεύονται να τον αλλάξουν.
    Οι επιτυχημένες εταιρίες αλλάζουν/προσθέτουν οτιδήποτε θελήσουν να αλλάξουν/προσθέσουν πάρα πολύ γρήγορα.
    Γι'αυτό είναι επιτυχημένες.
    Αλλά πρέπει να τους ΠΕΙΣΕΙΣ πρώτα.
    Και με πάρα πολύ μεγάλη πιθανότητα είναι πολύ πιο έξυπνοι από σένα άρα πρέπει να προσπαθήσεις ΠΟΛΥ για να τους πείσεις, στον ελάχιστο χρόνο που θα σου διαθέσουν, γιατί πρέπει να δώσουν από τόσο σε άλλους 50 σαν και σένα.

    Βασικά, ο χρόνος που σου διαθέτουν είναι το πιο πολύτιμο νόμισμα σε αυτή τη φάση, για τον οποίο μάχεσαι εσύ και άλλοι 50-100.
    Από εκεί και μόνο μπορείς να καταλάβεις αν έχεις ελπίδες.
    Αν σε παίρνουνε τηλέφωνο αυτοί και μιλάνε μαζί σου για 1 ώρα (αντί να παίρνεις εσύ και να παρακαλάς να μιλήσεις), αν σου κλείνουν ραντεβού για την επόμενη συνομιλία (δηλαδή μπήκες στην "ατζέντα" τους), αν σε προσκαλούνε να πας να δεις demo μαζί τους, σου στέλνουν emails με διάφορα τεχνολογικά links και σε ρωτάνε γιατί διαφέρει αυτό από την ιδέα σου, κλπ, τότε κάτι έχεις τραβήξει από την προσοχή τους. Όχι απαραίτητα ότι είσαι σε καλό δρόμο, αλλά τουλάχιστον είσαι σε δρόμο και όχι στα χωράφια.

    Γενικώς, είναι άλλος πλανήτης η όλη ιστορία, σε σχέση με την Ελλαδάρα μας.

    Η "καλή παραγγελία" που ανέφερα είχε να κάνει με hardware/software engineers που προσπαθούσα να πείσω να γίνουν συνεργάτες μου.
    Δεν το ρισκάρανε να ανέβουν στο τραίνο, μέχρι να πείσω ΕΓΩ κάποια εταιρία και να πάρω χρηματοδότηση ή τεσπα κάποιο καλό deal.

    Ελπίζω να μην έγινα κουραστικός με τα war stories μου, χαχα :-)


    The fact that the program works is irrelevant.
  •  10-04-2012, 23:23 69967 σε απάντηση της 69965

    Απ: Εναρξη εταιρίας σε UK / άλλη χώρα γενικότερα

    Κουραστικός;;;!!! Το post είναι έξοχο! Στο DNZ έχουν ανοίξει πολλά threads με θέμα "Εργασία σε ξένη χώρα", αλλά η θεματολογία της συζήτησης συνήθως περιστρέφεται γύρω από τα λογιστικά, τα φορολογικά, τα διαδικαστικά, το κόστος ζωής, τον τρόπο ζωής και άλλα... κοινωνικά. Γι αυτό καθ' εαυτό το αντικείμενο της εργασίας και το πως οι "εκεί" αξιολογούν αυτό που προσπαθείς να τους πουλήσεις (προϊόν ή τον εαυτό σου), γίνεται πολύ λίγος λόγος. Αν μπορείς να μοιραστείς κι άλλες εμπειρίες, ελεύθερα!

    Ακόμα κι ένας άνθρωπος μπορεί ν' αλλάξει τον κόσμο. Μη θέλεις να κυβερνήσεις. Απλά δείξε το μονοπάτι κι ο κόσμος θ' ακολουθήσει!!
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems