Βασικά, το Lightswitch δεν έπιασε ποτέ. Ο στόχος του δεν ήταν ποτέ να είναι ένα RAD tool, αλλά να λύσει το αιώνιο πρόβλημα, όπου οι business users χρειάζονται κάτι αλλά πρέπει να περιμένουν το IT να το υλοποιήσει, με σημαντική καθυστέρηση. Γι αυτό ξεκίνησε και το outsourcing πριν 2 δεκαετίες, μετά τα business units αρχίσανε να παρακάμπτουν το IT και να αγοράζουν κατευθείαν, να έχουν τα δικά τους μίνι-IT, και τελευταία να γυρίζουν σε Cloud και SaaS.
Το πρόβλημα είναι τόσο σημαντικό, ώστε έφτασαν ακόμα και υπουργοί άμυνας να στήσουν δικό τους mail server για παρακάμψουν τις καθυστερήσεις.
Μα Τί λέω, εδώ υπάρχει και χαρακτήρας στο Dilbert -o Mordac. Φαντάσου πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι.
Το LightSwitch έσπρωξε στην αρχή η Microsoft ως RAD (Rapid Application Development, όχι Radical) tool για Business power users, αλλά τα πράγματα στραβώσανε από την αρχή.
Για τους προγραμματιστές, το scaffolding ουσιαστικά ακύρωσε το Rapid κομμάτι. Τα χούγια και οι περιορισμοί του Lightswitch ήταν πολύ μεγάλοι για να δικαιολογήσουν την ευκολία ανάπτυξης που παρείχε ... σε άλλους, όχι στους developers.
Οι business users πάλι, το σημαντικότερο κοινό, δεν έχουν όρεξη να φτιάχνουν πίνακες - ακόμα και οι power. Άσε που όσοι power users ασχολούνταν με ιδιοκατασκευές, το έκαναν σε Access και δεν θέλαν να μπλέξουν με servers και IIS.
Οι περιορισμοί βασικά είναι τόσο εκνευριστικοί που ουσιαστικά καταλήγει άχρηστο: Θέλεις να φτιάξεις μία quick & dirty εφαρμογή για γρήγορο data entry? Βασικά έχασες, δεν παίζει editable grid. Ή το φτιάχνεις με το χέρι (τί το χρειαζόμουν τότε?), ή θα κάνεις edit εγγραφές μία - μία σε popup.
Να βάλουμε και τους business περιορισμούς - η έλλειψη business rules ή workflow (και δεν εννοώ "το πεδίο έχει 5 χαρακτήρες") ουσιαστικά δεν επιτρέπουν τη χρήση για κάτι καλύτερο από data entry. Άσε που πιο "έτοιμα" προϊόντα όπως το SharePoint Online έχουν το υποτυπώδες workflow που χρειάζονται οι περισσότερες μικρές εταιρείες.
Βάλε μετά τις ραγδαίες εξελίξεις που ουσιαστικά αχρήστεψαν το Lightswitch και το έκανα legacy πριν καν βγει: Κατάργηση Silverlight, πλήθος SPAs όπως Angular και Knockout, server technologies όπως το Node.js. Αν θέλεις να κάνεις ένα data entry σύστημα πλέον, υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι και απαιτήσεις.
Βάλε το κόστος του deployment: Ακόμα και να ο power user έφτιαχνε την εφαρμογή, έπρεπε κάποιος στο IT να κάνει το deployment
Βάλε και την επικάλυψη με *άλλα* προϊόντα της Microsoft αλλά και τρίτων: SharePoint και κυρίως το Online (φτιάχνεις λίστες, φόρμες μέσα από το ίδιο το UI), το Infopath το οποίο σπρώχνανε ως RAD εργαλείο (που και αυτό καταργήθηκε πλέον), Acrobat Forms
Βάλε και θέματα marketing - αν στόχος είναι οι Power users, γιατί το προϊόν βγήκε ως development tool? Θα έπρεπε να βγει στο Office - ΩΧ ΟΜΩΣ εκεί είναι το Infopath! Μην κανιβαλίζουμε τώρα!
Στο τέλος, ο συνδυασμός ανεπάρκειας, κακού timing, σύγκρουσης με άλλα προϊόντα βγάλανε ένα μεσοβέζικο πράγμα το οποίο κανείς δεν ήθελε.
Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos