Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Πιστοποιήσεις

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò thrylos. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος thrylos στις 01-08-2006, 21:45. Υπάρχουν 26 απαντήσεις.
Σελίδα 1 από 2 (27 εγγραφές)   1 2 >
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  25-07-2006, 20:15 15180

Πιστοποιήσεις

Ακολουθώντας την πρώταση του Kellman ανοίγω αυτό το thread για ΟΛΕΣ τις πιστοποιήσεις. Microsoft, Sun, Cisco, Oracle κτλ.
    Θέλω να συμπεριλάβω και τις πιστοποιήσεις που αναφέρονται σε προγραμματισμό αλλά και τις πιστοποιήσεις που αναφέρονται σε διαχείριση συστημάτων/δικτύων.
    Στο www.certcities.com υπάρχει κάθε χρόνο μια λίστα στην οποία αναφέρονται οι πιο περιζήτητες πιστοποιήσεις στην Αμερικάνικη αγορά εργασίας. Κλασσικά τα περισσότερα χαρτιά τα έχει η Cisco, η Microsof και το Linux. Σχεδόν όλες όμως σχετίζονται με administration.
    Στην Ελλάδα πώς έχει η αγορά;
    Ποιές πιστοποιήσεις είναι οι πιο περιζήτητες;
    Ποιές εξασφαλίζουν καλύτερες προοπτικές εργασίας και καλύτερες αποδοχές;
    Μπορούμε να φτιάξουμε ένα Ελληνικό Top-10;
    Εγώ θα πρότεινα τη MCSE και τη CCNA.

Powered by openSuSE 11 64-bit Edition
  •  25-07-2006, 20:34 15181 σε απάντηση της 15180

Απ: Πιστοποιήσεις

Το κακό είναι ότι η αγορά πληροφορικής στην Ελλάδα είναι μικρή κι έτσι δεν υπάρχουν στοιχεία και μετρήσεις, πέρα από την προσωπική εμπειρία που θα μπορούσαν να καταθέσουν όσοι έχουν εμπλακεί τον τελευταίο καιρό σε interviews και εν γένει job hunting. Ας πούμε, το top-10 που προτείνεις, με τι στοιχεία θα το συντάξουμε;

Το θέμα λοιπόν είναι τι θα μπορούσαμε να κάνουμε εμείς ως κοινότητα; Ίσως μια κάποια πιο ενεργή διερεύνηση ερχόμενοι σε επαφή με όλους τους κύριους παίχτες αυτής της ιστορίας;

Vir prudens non contra ventum mingit
  •  25-07-2006, 22:51 15184 σε απάντηση της 15181

Μια πρώτη σκέψη είναι ότι θα μπορούσαμε να το συντάξουμε με βάση τις αγγελίες εργασίας.

Οι πιστοποιήσεις MCSE και CCNA είναι αρκετά δημοφιλείς.

Μια δεύτερη σκέψη είναι να προτείνουν όσοι είναι προϊστάμενοι και προσλαμβάνουν νέα στελέχη να πουν ποιές πιστοποιήσεις θα έκριναν την επιλογή τους.

Μια τρίτη σκέψη είναι όσοι εργάζονται και απέκτησαν πιστοποίηση η οποία επέφερε αύξηση ή προαγωγή μέσα στους επόμενους 6 μήνες.

Τέλος θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ως κριτήριο ποιές πιστοποιήσεις σκοπεύουμε να δώσουμε τους επόμενους 6 μήνες.

Εγώ πχ σκοπεύω να δώσω LPIC-2.
  •  25-07-2006, 22:55 15185 σε απάντηση της 15181

Σοβαρό θέμα έθεσες Thrylos. Ψάχνω εδώ και καιρό για πιστοποίηση. Έχω τελείωσω σχολή πληροφορικής και θέλω να δείξω σε κάποιον που θα με προσλάβει το ότι γνωρίζω καλά πχ Windows Developing ή για Internet Security. Σκέφτομαι για το MCSE.Θα βοηθήσει ή τσάμπα χρόνο θα φάω;Α και κάτι ακόμα;Χωρίς σεμινάρια μπορεί κανεις να παρει certificate της Microsoft(ebooks κτλ);
    Dimitris S.
    FIRST TEST THEN CODE....
  •  25-07-2006, 23:11 15187 σε απάντηση της 15185

Διορθώνω το MCSD με ενδιαφέρει.
    Dimitris S.
    FIRST TEST THEN CODE....
  •  25-07-2006, 23:12 15188 σε απάντηση της 15185

Θα σου πρότεινα να κάνεις σχετική δημοσίευση σε κάποιο σχετικό newsgroup ή forum πιστοποιημένων από τη Microsoft.
    Αυτό που πάντως είμαι σίγουρος είναι ότι θα πρέπει να έχεις μηχάνημα στο οποίο θα πρέπει να εγκαταστήσεις το Visual Studio και να κάνεις εξάσκηση σε προγραμματισμό. Δε γίνεται να κάνεις ομελέττα χωρίς αυγά.
    Χωρίς σεμινάρια λογικά θα μπορείς εαν πάρει την επίσημη βιβλιογραφία και τη μελετήσει 5-6 φορές.
    Πάντως ο καλύτερος τρόπος για να πάρεις μια πιστοποίηση είναι να τα κάνεις ΟΛΑ!
    Και εξάσκηση με το πρόγραμμα/πακέτο/γλώσσα/προϊόν/whatever<
    Και διάβασμα πιστοποιημένης βιβλιογραφίας τουλάχιστον 3 φορές
    Και παρακολούθηση σεμιναρίων.
    Λογικά στα σεμινάρια θε πρέπει να περιμένεις κάποιον να σου εξηγήσει το πνεύμα τνω ερρωτήσεων και από την εμπειρεία του τί περιμένουν από εσένα να ξέρεις.

Πάντως το ενδιαφέρον είναι εαν κάποιος από το forum θα έλεγε με τί προοπτικές θα προσλαμβανόνταν κάποιος MCSD.
  •  25-07-2006, 23:44 15189 σε απάντηση της 15188

Σωστά.Κοίτα προγραμματιστική "εμπειρία" έχω 6-7 χρόνια. Με .Net παίζω 2 χρόνια.Όπότε δεν είναι κάτι νέο για μένα. Συμφωνώ με τα σεμινάρια.Βασικά σε forum της Microsoft πολλοί μου είπαν ότι δεν χρειάζεται απαραίτητα να τα κάνεις. Για το θέμα των προσλήψεων τι να σου πω.Καλό είναι "αφεντικά" να απαντήσουν και γενικά όσοι γνωρίζουν καλά το θέμα. Εγώ δουλεύω εδώ και 1μιση χρόνο σε μια εταιρία και δεν ξέρω την συνέχεια.Γιαυτό ψάχνομαι για μην βρεθώ ...εκτός δεν ξερω τι να κάνω.
    Dimitris S.
    FIRST TEST THEN CODE....
  •  25-07-2006, 23:53 15191 σε απάντηση της 15188

Αν και από αλλού ξεκινήσαμε και αλλού οδεύουμε και κουβεντιάζουμε πράγματα που έχω την εντύπωση ότι έχουμε ξαναπεί σε άλλα threads, να σας πω ότι

• Τα σεμινάρια δεν έχουν απόλυτη σχέση με τις πιστοποιήσεις και γι αυτό άλλωστε δεν αντιστοιχούν ένα προς ένα. Η Microsoft λέει ότι στα σεμινάρια μαθαίνεις την τεχνολογία αλλά βγαίνοντας από την πόρτα της αίθουσας δεν είσαι επουδενί έτοιμος να πάρεις την πιστοποίηση παρά μόνο έχοντας περάσει τουλάχιστον ένα εξάμηνο με hands-on ενασχόληση
    • Στα σεμινάρια δεν γίνεται αναφορά στα exams παρά μόνο αν ζητηθεί από τους μαθητές, κάποια στιγμή, στο πλάι του μαθήματος
    • Σαφώς υπάρχουν "σκονάκια" και μπορεί να πάρει κάποιος την πιστοποίηση χωρίς να γνωρίζει πραγματικά το αντικείμενο
    • Ο καλός interviewer μπορεί να καταλάβει αν ένας τίτλος συνοδεύεται από πραγματικές γνώσεις κι εμπειρίες ή είναι μόνο "χαρτιά". Αν πέσεις στον κακό, μπορείς να τον ξεγελάσεις πείθωντάς τον ότι έχεις γράψει ERP με Boo το ίδιο εύκολα με το να του μοστράρεις κάποια certifications. Και θα σου έρθει και πιο φθηνά.
    • Γενικά, ισχύει αυτό που ισχύει για την γυναίκα του Καίσαρα (δεν αρκεί να φαίνεται τίμια, πρέπει και να είναι τίμια - ε, κάτι τέτοιο, ο MSCD που πήρε το cert με braindumps, αργά η γρήγορα θα φανεί ότι είναι ανεπαρκής). Από την άλλη, όταν έχεις τις γνώσεις είναι καλό να παρουσιάζεις και κάποια επιβεβαίωση.
    • Γενικά, σε μια Ελλάδα που χαρακτηρίζεται από έλλειμμα αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα, οι πιστοποιήσεις - από μόνες τους - δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στην αγορά. Είναι όλο το πακέτο που μετράει, το βιογραφικό ως σύνολο που επιδεικνύει και την τεχνογνωσία και την εμπειρία.

Τώρα, ως προς αυτό το τελευταίο (για τις προοπτικές), δεν κατάλαβα την ερώτηση...

Vir prudens non contra ventum mingit
  •  26-07-2006, 00:12 15192 σε απάντηση της 15180

Καταρχάς συγνώμη για τον αποσυντονισμό του thread.Απλά είμαι αγχωμένος και πολύ ...Lost in space.Δηλαδή δεν ξέρω στην Ελλάδα πως θα μπορούσα να αποδείξω σε κάποιον ξέρω developing.Με το να πω έχω φτιάξει αυτά τα project κάτι λέει.Αλλά μετά τι θα χρειαστεί πιστοποίηση/εις ή ενα μεταπτυχιακό?Τεολος πάντων.Το ερωτημά μου ήταν πιο πολύ για τα certificates.

Σοβαρά ισχύει το δεύτερο?Μα υποτίθεται το δευτερο είναι σημαντικό.Να ξέρει κανεις τι γίνεται στα exams.εκτός αν εννοείς κάτι άλλο.
    Dimitris S.
    FIRST TEST THEN CODE....
  •  26-07-2006, 00:42 15194 σε απάντηση της 15192

Κοιτάζοντας πάλι το cert cities και τη λίστα του (η οποία θεωρείται εξαιρετικά αξιόπιστη στην Αμερική) βλέπω ότι οι πιστοποιήσεις είναι χρήσιμες για διαχειριστές δικτύων/συστημάτων.

Πιστοποιήσεις για προγραμματιστές υπάρχουν ΑΛΛΑ...

Σε κάθε πιστοποίηση μαθαίνεις ένα εργαλείο.

Αυτό είναι αρκετό για τη δουλεια ενός διαχειριστή.

Για developer όμως; Το ότι ξέρει κάποιος άριστα πχ ένα API μιας γλώσσας απαντώντας μπορεί να δείξει εαν μπορεί να γράψει ευανάγνωστο κώδικα και αν μπορεί να δουλέψει καλά σε μια ομάδα;

Παίζει ρόλο βέβαια και το πώς εξετάζονται οι πιστοποιήσεις.

Η Sun στη Java έχει και πιστοποιήσεις που πρέπει να βγάλεις σε πέρα project.

H SCEA η κορυφαία πιστοποίησή της έχει Multiple choice + essay+ project.

Πώς εξετάζει η Microsoft για MSCD; Το έχεις ψάξει;

Στο θέμα μας τώρα.
    Έχει κανείς να προτείνει πιστοποιήσεις για το ελληνικό top 10;