Έχω χρησιμοποιήσει κι εγώ το CAB και το βρήκα
καταπληκτικό. Ειδικά σε συνδιασμό με το Smart Client Software Factory επιτρέπει τη δημιουργία desktop εφαρμογών, με πολύ καλή αρχιτεκτονική, σε ελάχιστο χρόνο. Πιστεύω ότι σου γλυτώνει το 70% του UI κώδικα που θα έγραφες χωρίς αυτό και το αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο. Όσο για το Dependency Injection, τί να πω ..
όνειρο!

Είχα φτιάξει μαζί με άλλους μια παρόμοια αρχιτεκτονική πριν από 4 χρόνια, σε VB6. Τότε, μας είχε γλυτώσει τον άπειρο χρόνο, ενώ μας επέτρεπε να φτιάξουμε μία εντελώς νέα, περίπλοκη εφαρμογή σε 1-2 μήνες. Μας είχε πάρει όμως σχεδόν 6 μήνες να φτάσουμε στο 50% αυτών που κάνει το CAB. Τώρα ... χλίδα!
Γιατί δεν ακούγεται τόσο πολύ? Για τον ίδιο λόγο που ακούς προγραμματιστές με χρόνια εμπειρίας σε VB6 να λένε "καλό το Object Orientation/Patterns/Testing αλλά ακαδημαϊκό/για πιο περίπλοκες εφαρμογές/μόνο για απλές εφαρμογές/δεν προλαβαίνουμε/πολύ απλοϊκό/πολύ περίπλοκο". Πράγματα που στη Java είναι αυτονόητα, με frameworks όπως το Struts, το JSF και το Spring να θεωρούνται απαραίτητα σε κάθε εφαρμογή πέρα από το "Hello World", στο χώρο των Windows μπορούν να προκαλέσουν αντιδράσεις ... πανικού!
Το θέμα τραβάει πολύ συζήτηση και είναι άλλη μια έκφανση μιας διαπιστωμένης "ασθένειας" του χώρου, της
FUDίτιδας. Τα συμπτώματα γενικά καλύπτονται κάτω από τον όρο "FUD" (Fear, Uncertainty, Doubt), επαναλαμβάνονται συχνά για διάφορες τεχνολογίες (όχι μόνο το CAB) και μπορεί να οδηγήσουν σε έντονες κρίσεις. Για φαντάσου, να προτείνεις στον Απόλυτο Ξερόλα, τον προϊστάμενο του Ζαχαρία, να χρησιμοποιήσεις CAB! Η συμβουλή μου είναι να ψυχολογίσεις τους προϊσταμένους σου και αν δεν πάσχουν από FUDίτιδα, να τους δείξεις μία έτοιμη εφαρμογή με CAB. Πρόσεξε, πρώτα τη φτιάχνεις, μετά τη δείχνεις για να μην τρομάξουν.
Αν ο προϊστάμενος πάσχει από FUDίτιδα, ξέχνα το. Ακόμα και έτοιμο το project να του δείξεις, ο προϊστάμενος δεν πρόκειται να πεισθεί και θα λέει συνέχεια "αν το κάναμε με φορμίτσες θα γινόταν ευκολότερα". Ή, ακόμα χειρότερο, αν καταφέρεις και πετύχεις τη χρήση του CAB, θα σου βάλει τόσα εμπόδια στο δρόμο που το project δεν θα τελειώσει ποτέ ...
Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos