Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Εταιρικά Επώνυμος ή Ανώνυμος;

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò BruteForce. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος BruteForce στις 20-11-2006, 15:11. Υπάρχουν 6 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  17-11-2006, 06:42 20580

Εταιρικά Επώνυμος ή Ανώνυμος;

Να ένα ακόμα σημαντικό δίλημμα!

Λοιπόν μετά από αρκετό καιρό αποφάσισα να επαναφέρω ένα θέμα που είχε τεθεί πέρσι τον Σεπτέμβριο, όταν είχα ρίξει το post σχετικά με τις συνεντεύξεις και ζήτησα κριτική για τις φασιστικές μεθόδους που χρησιμοποιώ στα interviews.

Σε εκείνο το άρθρο είχα πει σε ποια εταιρία και με ποια ιδιότητα εργαζόμουν. Αυτό θεωρήθηκε τότε περίεργο από αρκετά και σημαντικά μέλη του DNZ, ώστε επί της ουσίας δεν έγινε σχολιασμός του άρθρου μου περί interviews αλλά η συζήτηση παρεκτράπηκε στο αν θα έπρεπε να αναφέρω το όνομα της εταιρίας στην οποία δουλεύω, στο αν ήξερε η εταιρία μου ότι γράφω αυτά που γράφω κλπ.

Θεώρησα καλό λοιπόν τώρα να επαναφέρω το ζήτημα, εξηγώντας τη συλλογιστική μου και θέτοντας το σχετικό ερώτημα στην κρίση σας.

Η λογική που ακολουθούσα τότε και φυσικά ακολουθώ και τώρα βασίζεται στις δύο βασικότερες επαγγελματικές μου προτεραιότητες:

• Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εταιρίας στην οποία εργάζομαι.
    • Συνεχής προσωπική επαγγελματική βελτίωση πάνω στα αντικείμενα της εργασίας μου.

Τονίζω ότι το δεύτερο λέει ρητά «πάνω στα αντικείμενα της εργασίας μου». Π.χ. το να παίζω με την Ruby με βελτιώνει προσωπικά αλλά είναι ελάχιστα χρήσιμο όταν ασχολούμαι με device drivers.

Προσωπικά για να βελτιωθώ χρειάζομαι feedback. Θετικό και αρνητικό, αλλά το αρνητικό είναι εκείνο που με ενδιαφέρει περισσότερο. Αν οι απόψεις μου είναι κάπου λάθος θέλω να το μάθω γρήγορα. Αν υπάρχουν και άλλες απόψεις πέρα από αυτές που γνωρίζω τότε θέλω να τις μάθω κι αυτές.

Όμως για να πάρω feedback χρειάζομαι attention. Αν υπογράψω σαν Μήτσος ο Περιπτεράς τότε who cares what the sucker says?”.
    Αν υπογράψω σαν Μήτσος τότε “it’s just personal opinion only”.

Αν όμως υπογράψω εταιρικά τα πράγματα αλλάζουν άρδην. Αυτό που κάνω είναι πολύ πιο «επικίνδυνο» γιατί μπορεί να εκθέσω τον εργοδότη μου και να την «πατήσω» που λένε. Αυτό από μόνο του αποτελεί πολύ ισχυρό κίνητρο και για μένα να είμαι πολύ προσεκτικός στο τι λέω, και για εσάς να διαβάσετε προσεκτικά το post και να το περάσετε από χίλια κόσκινα (κοινώς να το σκίσετε, και εμένα μαζί). 

Νομίζω δεν χρειάζεται να το αναλύσω περισσότερο. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι εκμεταλλεύομαι το όνομα της εταιρίας στην οποία εργάζομαι για να τραβήξω προσοχή στα posts μου. Προφανώς συμφωνώ. Το εκμεταλλεύομαι ώστε να τραβήξω προσοχή, ώστε να πάρω feedback, ώστε να βελτιωθώ, ώστε να μπορεί η εταιρία μου να με εκμεταλλεύεται καλύτερα Wink. Δεν βλέπω κάτι κακό σε αυτό.

Σίγουρα μένει και ένα καθαρά προσωπικό όφελος αλλά και σε αυτό δεν βλέπω κάτι κακό. Ίσα ίσα το θεωρώ υποκριτικό κάποιο "στέλεχος" εταιρίας (μεγάλο ή μικρό) να λέει και να υποστηρίζει διάφορα σε forums και να τελεί υπό την "διπλωματική ασυλία" του personal opinion. Συγγνώμη αλλά όταν ακούω αηδίες και ηλιθιότητες, προσωπικά θέλω να ξέρω που εργάζεται το συγκεκριμένο πρόσωπο ώστε να μην πατήσω το πόδι μου εκεί πέρα.

Περιμένω τις απόψεις σας με μεγάλο ενδιαφέρον!

Δημήτρης Στάικος
    Software Architect
    Unibrain

The fact that the program works is irrelevant.
  •  17-11-2006, 07:30 20583 σε απάντηση της 20580

Απ: Εταιρικά Επώνυμος ή Ανώνυμος;

Είναι καθαρά προσωπικό το θέμα.

Κάποιοι όπως εγώ και άλλα μέλη δε θέλουμε να προβάλουμε πολλές προσωπικές λεπτομέριες σε ένα μέσο όπου είναι κοινά προσβάσιμο.

Θέλουμε να διατηρήσουμε ένα "ψυχολογικό" φραγμό.

Κάποιοι άλλοι μπορεί να μην τους επιτρέπεται να αναφέρουν λεπτομέριες ή να είναι επιφυλλακτικοί.

Powered by openSuSE 11 64-bit Edition
  •  17-11-2006, 08:14 20585 σε απάντηση της 20583

Εγώ βλέπω συχνά κυρίως σε newsgroups ή forums του εξωτερικού άτομα να έχουν ένα disclaimer στο footer όπου αναφέρουν ότι οι γνώμες τους δεν εκφράζουν την εταιρεία στην οποία εργάζονται και πως είναι καθαρά προσωπικές.

Επίσης έχω διαβάσει κατά καιρούς ότι υπάρχουν λίγα κρούσματα εταιρειών που απολύσανε κάποιους επειδή στα blogs τους είχανε γράψει πράγματα που κατά τη γνώμη της εταιρείας τους, την εκθέτανε.

Η δική μου γνώμη είναι πως αν αυτά που γράφεις, δε παραβιάζουν οποιαδήποτε συμφωνία που έχεις κάνει με την εταιρεία, τότε δεν πέφτει λόγος στην εταιρεία. Από εκεί και πέρα, αν δεν είσαι σοβαρός και η εικόνα που βγάζεις δεν είναι πολιτισμένη και ευπρεπής και παράλληλα υπογράφεις εταιρικά, τότε νομίζω ότι πέφτει λόγος γιατί η εταιρεία μπορεί να εκτεθεί.

Το ζήτημα όπως όλα τα ζητήματα που αφορούν την ελευθερία λόγου, είναι λεπτό και τα όρια αχνά πολλές φορές. Νομίζω, λίγη λογική και από τις δύο πλευρές (εργαζόμενοι και εταιρείες) βοηθάει να μην υπάρχουν προβλήματα όταν ένας αποφασίζει να υπογράφει επώνυμα με την εταιρεία του.

Εγώ ας πούμε, υπογράφω επώνυμα. Αλλά έχω ατομική επιχείρηση... οπότε πρέπει να προσέχω τι λέω για να μην εκθέσω τον εαυτό μου είτε σαν ιδιώτη ή σαν επαγγελματία.

Πέτρος

www.amiridis.net
    Υπηρεσιές Πληροφορικής

Πέτρος
  •  17-11-2006, 09:30 20593 σε απάντηση της 20580

BruteForce wrote:
    Όμως για να πάρω feedback χρειάζομαι attention. Αν υπογράψω σαν Μήτσος ο Περιπτεράς τότε who cares what the sucker says?”.
    Αν υπογράψω σαν Μήτσος τότε “it’s just personal opinion only”.

Αν όμως υπογράψω εταιρικά τα πράγματα αλλάζουν άρδην. ... [snipped]

Νομίζω δεν χρειάζεται να το αναλύσω περισσότερο. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι εκμεταλλεύομαι το όνομα της εταιρίας στην οποία εργάζομαι για να τραβήξω προσοχή στα posts μου. Προφανώς συμφωνώ. Το εκμεταλλεύομαι ώστε να τραβήξω προσοχή, ώστε να πάρω feedback, ώστε να βελτιωθώ, ώστε να μπορεί η εταιρία μου να με εκμεταλλεύεται καλύτερα Wink. Δεν βλέπω κάτι κακό σε αυτό.

Εγώ δεν λειτουργώ έτσι... Κατ'εμέ προτίστως έχει σημασία το περιεχόμενο του μηνύματος και λίγο με ενδιαφέρει ποιός είναι ή υποτίθεται ότι είναι αυτός που το στέλνει. Αν μου δημιουργηθεί η απορία σχετικά με την θέση ή την εταιρεία που εργάζεται κάποιος (πχ βάλει ένα post που αναφέρει ότι στην εταιρεία που εργάζεται το dress code είναι κιμονό) θα τον ρωτήσω με PM. Κατά τ'άλλα όμως σε καμία περίπτωση δεν θα μειωθεί η αξία ενός μηνύματος επειδή είναι υπογεγραμμένο με nick name ή δεν αναφέρει εταιρεία και job position. Εξάλλου, θα έχεις παρατηρήσει ότι υπάρχουν πολλά nick name signed hot topics στα forums τα οποία έχουν τραβήξει την προσοχή γιατί ακριβώς το περιεχόμενο τους έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

BruteForce wrote:
    [...] Ίσα ίσα το θεωρώ υποκριτικό κάποιο "στέλεχος" εταιρίας (μεγάλο ή μικρό) να λέει και να υποστηρίζει διάφορα σε forums και να τελεί υπό την "διπλωματική ασυλία" του personal opinion. Συγγνώμη αλλά όταν ακούω αηδίες και ηλιθιότητες, προσωπικά θέλω να ξέρω που εργάζεται το συγκεκριμένο πρόσωπο ώστε να μην πατήσω το πόδι μου εκεί πέρα.

Από την άλλη μεριά όμως είναι όντως προσωπικές απόψεις που πολλές φορές δεν συμβαδίζουν με τις απόψεις της εταιρείας ή δεν έχουν σχέση με τις απόψεις της εταιρείας. Ναι, αν μιλάς εξ ονόματος της εταιρείας σαφώς και πρέπει να υπογράφεις αυτά που λες. Το έχεις θέσει αρκετά γενικευμένα το θέμα... Τι μπορεί να είναι αυτά τα "διάφορα" και οι "αηδίες και ηλιθιότητες"; Γιατί θα πρέπει να αναφέρω ονόματα για παράδειγμα αν θέλω να πω ότι στην προηγούμενη εταιρεία που ήμουν, που πλασάρεται ως hi-tech, γράφουν ακόμα σε VB6; Όποιος θέλει ας με ρωτήσει με PM. Βέβαια παίζει ρόλο και το context. Άλλο να γράψω σε ένα thread με τίτλο "Top-10 Ελληνικών εταιρειών για τα μπάζα" και άλλο να το γράψω σε ένα thread "Εταιρείες που δεν έχουν περάσει στο .ΝΕΤ".

Vir prudens non contra ventum mingit
  •  17-11-2006, 12:17 20607 σε απάντηση της 20593

Συμφωνώ ότι το ότι αν γράφεις απλά με ένα nickname ΔΕΝ μειώνει τη βαρύτητα αυτού που λές. Ειδικά αν μιλάς τεκμηριωμένα και στο θέμα.

Αν πάλι ανοίγεις καινούριο τόπικ, αυτό που θα τραβήξει τον αναγνώστη είναι ο τίτλος και όχι το ποιός είσαι.

ΠΧ αν ο τίτλος είναι κάτι σαν

HELP!!!!

ή

Super πρόβλημα

κλπ

το αν λές από ποιά εταιρεία είσαι δεν λέει και πολλά...

Αν έχεις τίτλο όμως κάτι σαν

Πρόβλημα Ιntegration Typed Datasets και Custom TableAdapters δείχνεις αμέσως ότι ξέρεις πράγματα, έχεις δοκιμάσει μόνος και ζητάς βοήθεια για ένα θέμα που είναι ενδιαφέρον για αρκετούς που ίσως θα θέλουνε να το συζητήσουνε.

Χώρια ότι μπορεί να έχεις ντράβαλα με την εταιρεία σου αν πεις κάτι που μπορεί να είναι παρεξηγήσιμο, ακόμη και αν δεν το εννοούσες έτσι... Έχει αποδειχθεί πολλές φορές σε φόρουμ ότι καθένας διαβάζει τα πόστς με το δικό του τρόπο. Ακόμη και η χρήση των emoticons καμιά φορά δεν είναι αρκετή για να μεταδώσει στον αναγνώστη το ενδεχωμένως περιπαιχτικό χαρακτήρα που θέλεις να δώσεις και να προσβληθεί ή να το πάρει στραβά...

Ο κόσμος βάζει disclaimer για να απαλλαγεί από τέτοια προβλήματα όπου δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.

Δεν χρειάζεται να βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας...
    Simple Photography
  •  20-11-2006, 13:19 20722 σε απάντηση της 20580

Προσωπικά, το να βλέπω το όνομα της εταιρίας από κάτω, μου δίνει την εντύπωση ότι μιλάς εκπροσωπώντας την εταιρία. Δεν πιστεύω ότι κερδίζεις κάτι παραπάνω στην προσοχή μου όταν αυτά που γράφεις είναι της προκοπής, ίσως όμως η εταιρία να "χάνει" στο μυαλό μου αν τύχει και γράψεις κάτι ...άστοχο.

Το σίγουρο είναι ότι το "εταιρικά καπελωμένο" post το αντιμετωπίζω με μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα.
    Χρήστος Γεωργακόπουλος
  •  20-11-2006, 15:11 20746 σε απάντηση της 20722

cgeo wrote:
    Προσωπικά, το να βλέπω το όνομα της εταιρίας από κάτω, μου δίνει την εντύπωση ότι μιλάς εκπροσωπώντας την εταιρία. Δεν πιστεύω ότι κερδίζεις κάτι παραπάνω στην προσοχή μου όταν αυτά που γράφεις είναι της προκοπής, ίσως όμως η εταιρία να "χάνει" στο μυαλό μου αν τύχει και γράψεις κάτι ...άστοχο.

Όχι, δεν είναι αυτό το νόημα της "εταιρικής υπογραφής" που πρεσβεύω. Το νόημα είναι το εξής:

"Πιστεύω, λέω και κάνω κάποια πράγματα που καθρεφτίζουν μεν τις προσωπικές μου απόψεις αλλά επηρεάζουν και άλλα άτομα που εργάζονται μαζί μου και φυσικά επηρεάζουν και την ποιότητα του έργου που παράγει η εταιρία στην οποία εργάζομαι. Δεν εκπροσωπώ την εταιρία, και αυτά που γράφω δεν τα γράφω εκ μέρους της εταιρίας, αλλά καθώς τα κάνω στο πλαίσιο της εργασίας μου σε μια εταιρία οφείλω να ενημερώσω σχετικά τους αναγνώστες".

Όπως είπα και στο αρχικό post είναι αρκετά επικίνδυνο το να υπογράψεις εταιρικά (με την παραπάνω έννοια) γιατί (α) μπορεί κάποιος ευερέθιστος διευθυντής να θεωρήσει ότι εκθέτεις την εταιρία και να βρεις τον μπελά σου και (β) το post πιθανότατα θα υποστεί διεξοδικής ανάλυσης από τους αναγνώστες και κινδυνεύεις να γίνεις ρόμπα.

Το (β) συνήθως συμβαίνει αυθόρμητα. Και εγώ αν διάβαζα ένα άρθρο από manager μιας μεγάλης ελληνικής εταιρίας πληροφορικής που λέει πώς κάνει τις συνεντεύξεις θα το περνούσα από δέκα κόσκινα ώστε αν ο τύπος κάνει κάτι παράλογο ή εξευτελιστικό ή ανήθικο ή αντιδεοντολογικό, να του την πω μπας και διορθωθεί. Βέβαια αν ο άνθρωπος εξέθετε τις απόψεις του προς σχολιασμό και ζητούσε feedback για να βελτιωθεί θα ήμουν και εγώ με τη σειρά μου πολιτισμένος στα σχόλιά μου και όχι καυστικός.

Όπως και να'χει ο συνδιασμός των (α) και (β) κάνει τον συγγραφέα του post να είναι πολύ προσεκτικός τόσο στο περιεχόμενο όσο και στη διατύπωση και αυτό πιστεύω είναι θετικό για την ποιότητα του περιεχομένου που εμφανίζεται σε ένα forum. Αν όλοι γράφανε με την ίδια προσοχή και χωρίς τη χαλαρότητα του personal opinion τότε νομίζω το συνολικό περιεχόμενο θα ήταν μάλλον καλύτερο.

Τέλος βέβαια να σας πω ότι και το personal opinion πλέον είναι μια ψευδαίσθηση. Αν έρθει κάποιος να τον προσλάβω θα τον ρωτήσω "Έχεις account στο DNZ;" Αν έχει θα κάνω ένα απλό search και θα δω σε βάθος χρόνου τι έχει γράψει ο άνθρωπος, και θα καταλάβω αρκετά πράγματα για τον χαρακτήρα του και το επίπεδό του. Πρόκειται δηλαδή για δωρεάν αυτοφα(σ)κέλωμα. Κοινώς bye bye personal opinion.

cgeo wrote:
    Το σίγουρο είναι ότι το "εταιρικά καπελωμένο" post το αντιμετωπίζω με μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα.

Συμφωνώ απολύτως.

Δημήτρης Στάικος
    Unibrain

The fact that the program works is irrelevant.
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems