Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

 

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Τμήμα Ανάπτυξης Λογισμικού και bonus βάση πωλήσεων

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò Dimitris Papadimitriou. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος Filaretos στις 08-12-2006, 13:52. Υπάρχουν 11 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  07-12-2006, 13:10 21820

    Τμήμα Ανάπτυξης Λογισμικού και bonus βάση πωλήσεων

    Πιστεύεται ότι μπορεί κανείς να δώσει bonus στο τμήμα ανάπτυξης λογισμικού μιας εταιρείας με βάση τις πωλήσεις που κάνει το λογισμικό που αυτό αναπτύσει; Μιλάω φυσικά για αρκετά διακριτά τμήματα και όχι για περιπτώσεις όπου το ίδιο άτομο κάνει όλες τις δουλειές.
    Κατά τη γνώμη μου όχι, γιατί θεωρώ ότι το τμήμα ανάπτυξης δεν έχει άμεση σχέση με την πώληση και πρέπει να είναι άλλα τα κριτήρια που πρέπει να ανταμοίβεται.

    Τι πιστεύετε;

    Dimitris Papadimitriou
    Software Development Professional
    dotNETZone.gr News

    Οι απαντήσεις παρέχονται για συγκεκριμένες ερωτήσεις και χωρίς καμιά εγγύηση. Διαβάστε επίσης τους όρους χρήσης.
  •  07-12-2006, 13:50 21824 σε απάντηση της 21820

    Re: Τμήμα Ανάπτυξης Λογισμικού και bonus βάση πωλήσεων

    Το θέμα είναι λίγο "περιπλοκο".

    Τι εννοώ... Για να γίνουν οι πωλήσεις θέλεις κάποια συστατικά.

    Για παράδειγμα:

    1. Καλούς πωλητές που να ξέρουν καλά το αντικείμενο που πουλάνε

    2. Δίκτυο προώθησης και διαφήμισης του προιόντος

    3. Καλό προιόν!!!!

    Το τελευταίο είναι εξίσου σημαντικό, γιατί και τέλειους πωλητές να έχεις αν δεν πουλάς αυτό που θέλει η αγορά αλλά και βέβαια κάτι που να είναι σωστό (bug free κλπ) δεν μπορείς να πετύχεις.

    Από εκεί και πέρα η δομή της κάθε εταιρίας καθορίζει το τι γίνεται.

    H διοίκηση της θα πρέπει να είναι σε θέση να κρίνει την κατάσταση των πωλήσεων και κατά πόσο ο κάθε κρίκος της εταιρίας έχει συμβάλει σε αυτό. Αν είναι Bug Free, αν έχει δεχτεί μόνο καλές κριτηκές από τους πελάτες το προιόν, αν οι ίδιοι οι πελάτες φέρνουν νέους πελάτες τότε σίγουρα το λιθαράκι του τμήματος ανάπτυξης ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ και πρέπει να ανταμειφθεί!!!!

    Με προσωπικό παράδειγμα από μικρό Software House:

    Λόγο ότι ξεκινήσαμε μία επένδυση παραγωγής λογισμικού η εταιρία επένδυσε χρήματα σε ομάδα Software χωρίς να έχει έσοδα από αυτό. Οι αμοιβές ήταν σχετικά χαμηλές αλλά επέλεξε να "υποσχεθεί" bonus πάνω στις πωλήσεις για να καλύψει την χαμηλή μισθοδωσία της. Το κατά πόσο ήταν συνεπής μετά όταν γίνονταν οι πωλήσεις είναι άλλο θέμα. Το μόνο που έκανε ήταν να ορθολογήσει τους μισθούς αφού πια το τμήμα έφερνε έσοδα την ώρα που δούλευε και για νέα πράγματα (εσοδα από τα προγράμματα που ήδη πωλούσε).... Τα bonus όμως.... (άλλη ίστορία)
    -------------------------------
    Κ. Γιαγιάς

    Θα ήθελα να είμαι μέσα στην φωτογραφία και όχι εδώ!!!!

    http://beastie06.wordpress.com
  •  07-12-2006, 15:39 21836 σε απάντηση της 21820

    Απ: Τμήμα Ανάπτυξης Λογισμικού και bonus βάση πωλήσεων

    Σε ένα επιτυχημένο προϊόν, ή σε μια καλή χρονιά, είναι συνηθισμένο να δίνουν αρκετές εταιρείες ετήσια bonus στην ανάπτυξη.
    Αυτό που μου φαίνεται τελείως αδιανόητο, είναι να αμοίβονται οι developers όπως και οι πωλητές, δηλαδή με ποσοστά.

    Νατάσα Μανουσοπούλου
  •  07-12-2006, 15:55 21838 σε απάντηση της 21820

    Απ: Τμήμα Ανάπτυξης Λογισμικού και bonus βάση πωλήσεων

    νομίζω ότι τμήματα που δεν έχουν άμεση σχέση με τις πωλήσεις πρέπει να έχουν bonus συσχετισμένο με τα κέρδη και όχι με τις πωλήσεις της εταιρίας. Για παράδειγμα ένας administrator που έχει έμμεση σχέση (αλλά σημαντική) όχι μόνο με την παραγωγή του προϊόντος αλλά και με τη λειτουργία της επιχείρησης πότε και πώς θα πάρει Bonus?
  •  07-12-2006, 16:03 21839 σε απάντηση της 21838

    Απ: Τμήμα Ανάπτυξης Λογισμικού και bonus βάση πωλήσεων

     agmarios wrote:
    Για παράδειγμα ένας administrator ..... πότε και πώς θα πάρει Bonus?

    και τι μας νοιάζει εμάς;;; Big SmileBig SmileBig Smile

    Dimitris Papadimitriou
    Software Development Professional
    dotNETZone.gr News

    Οι απαντήσεις παρέχονται για συγκεκριμένες ερωτήσεις και χωρίς καμιά εγγύηση. Διαβάστε επίσης τους όρους χρήσης.
  •  07-12-2006, 16:47 21843 σε απάντηση της 21839

    Απ: Τμήμα Ανάπτυξης Λογισμικού και bonus βάση πωλήσεων

     papadi wrote:
     agmarios wrote:
    Για παράδειγμα ένας administrator ..... πότε και πώς θα πάρει Bonus?

    και τι μας νοιάζει εμάς;;; Big SmileBig SmileBig Smile

    εμένα με νοιάζει πολύ. Στην επαρχία βρίσκεις πολύ πιο εύκολα δουλεία ως administrator παρά ως developer

    Μάριος
    υ.γ. Είσαι και κακός άνθρωπος, ελπίζω ο δικός σου admin να μη μπαίνει στο dnz

  •  07-12-2006, 16:53 21846 σε απάντηση της 21843

    Απ: Τμήμα Ανάπτυξης Λογισμικού και bonus βάση πωλήσεων

     agmarios wrote:

    υ.γ. Είσαι και κακός άνθρωπος, ελπίζω ο δικός σου admin να μη μπαίνει στο dnz



    Τώρα που το λές... κάτσε να του στείλω ένα e-mail να μπει να το δει!

    Dimitris Papadimitriou
    Software Development Professional
    dotNETZone.gr News

    Οι απαντήσεις παρέχονται για συγκεκριμένες ερωτήσεις και χωρίς καμιά εγγύηση. Διαβάστε επίσης τους όρους χρήσης.
  •  07-12-2006, 17:40 21848 σε απάντηση της 21846

    Απ: Τμήμα Ανάπτυξης Λογισμικού και bonus βάση πωλήσεων

     papadi wrote:
     agmarios wrote:

    υ.γ. Είσαι και κακός άνθρωπος, ελπίζω ο δικός σου admin να μη μπαίνει στο dnz



    Τώρα που το λές... κάτσε να του στείλω ένα e-mail να μπει να το δει!

    Εγώ αν ήμουν στη θέση του θα σου έκοβα την πρόσβαση στο web για ένα μήνα.Smile

     

    Για σκεφτείτε το λίγο και με διαφορετικά επαγγέλματα. Ο σερβιτόρος θα πρέπει να μοιράζετε το φιλοδώρημα με τον μπουφετζή?

    Η εταιρεία πρέπει να βρει έναν τρόπο για να πείσει των πωλητή της να είναι παραγωγικός (μιας και δεν μπορεί να παρακολουθεί την εργασία του). Έτσι λοιπών, συνήθως συνδέει τον μισθό του με bonus και αυτός προσπαθεί αγωνιωδώς να πείσει τον πελάτη να αγοράσει το προϊόν, για να πάρει και αυτός κανένα ευρώ.

    Από την άλλη αν το προϊόν δεν είναι αξιόπιστο και εύχρηστο, ο πωλητής δεν θα καταφέρει και πολλά πράγματα. Έτσι λοιπών αν η εταιρεία έχει κερδοφορία τότε σίγουρα θα πρέπει και ο προγραμματιστής και όσοι άλλοι εμπλέκονται με την παραγωγή να παίρνουν κάποια extra χρήματα.

  •  07-12-2006, 18:45 21852 σε απάντηση της 21820

    Απ: Τμήμα Ανάπτυξης Λογισμικού και bonus βάση πωλήσεων

    Μάλλον η ερρώτηση θα έπρεπε να ήταν εαν ο μισθός του developer εξαρτάται από τις πωλήσεις.

    Ο Eric Raymond (ένας OSS advocate) λέει ότι μόνο το 9% των developers εξαρτάται από το πόσες πωλήσεις θα κάνει. Αν κάποιος προγραμαμτίζει μια εφαρμογή desktop που υπολογίζει τα γραμμάτια για τις δόσεις αυτοκινήτου κτλ, ο προγραμματιστής θα πληρωθεί με bonus εαν πετύχει να τα παραδώσει on-time & on-budget.

    Για να πάρει ποσοστά από πωλήσεις θα πρέπει να αναπτύσει εφαρμογές του στυλ...Photoshop ή 3D Studio Max. Ίσως πάρει και κάτι και από τις πωλήσεις ένας game developer.

    Ο admin θα πρέπει να πάρει bonus εαν πετύχει το λεγόμενο 99.99% uptime, ήτοι το σύστημα είναι εκτός λειτουργείας για συντήρηση για 15 λεπτά το χρόνο.


    Powered by openSuSE 11 64-bit Edition
  •  07-12-2006, 19:22 21854 σε απάντηση της 21820

    Απ: Τμήμα Ανάπτυξης Λογισμικού και bonus βάση πωλήσεων

    Νομίζω ότι δεν μπορεί να συνδεθούν άμεσα οι επιπλέον αμοιβές για την Ανάπτυξη Λογισμικού (ή ενός προϊόντος-υπηρεσίας) με τις πωλήσεις, αλλά επίσης δεν μπορεί να είναι και εντελώς αποκομμένο από τα γενικά αποτελέσματα τις εταιρίας.

    Για να εξηγήσω τι εννοώ θα σας περιγράψω συνοπτικά το σύστημα κινήτρων που εφαρμόζουμε στην εταιρία που εργάζομαι και τα εφαρμόζουμε πρώτη φορά.

    Τα παραδείγματα είναι πολύ γενικά και τα ποσοστά που δίνω είναι αυθαίρετα.

    Για κάθε τμήμα της εταιρίας συμφωνούνται οι στόχοι που θα έχει (οι στόχοι μπορούν να φτάσουν και σε επίπεδο ατόμου).

    Π.χ.

    Για τους πωλητές αύξηση 10%.

    Για την ανάπτυξη προϊόντων είναι το χρονοδιάγραμμα, και να πληρούν τις προδιαγραφές.

    Για το έλεγχο η μείωση των εξόδων.

    ....

    Το κάθε άτομο στο τμήμα αν πετύχει τον στόχο του, θα πάρει 10% επί τις μισθοδοσίας του.

    Αν τώρα συνολικά η εταιρία πετύχει τους στόχους της τότε για τους παραπάνω θα "παίξει" επιπλέον 5%.

    Με αυτό το σύστημα πετυχαίνουμε και να αμείβουμε τους ανθρώπους μας για την επιτυχία των στόχων τους αλλά επιπλέον συνδέουμε την extra αμοιβή (το 5%) και με τα αποτελέσματα της εταιρίας.

    Αυτό το σύστημα το εφαρμόζουμε πρώτη φορά και δεν ξέρω ποια θα είναι η απόδοση του.


    Φιλάρετος Σεβαστιάδης.

    Albert Camus: Life is the sum of your choices.

  •  07-12-2006, 20:21 21855 σε απάντηση της 21854

    Απ: Τμήμα Ανάπτυξης Λογισμικού και bonus βάση πωλήσεων

    Φιλάρετε,
    μερικές διευκρινιστικές ερωτήσεις, για να μου λύσεις τις απορίες μου:
    • Ποιος καθορίζει το χρονοδιάγραμμα που πρέπει να τηρήσουν οι developers; Τους δίνεται η δυνατότητα να το υπολογίσουν, έστω να το προσυπογράψουν, ή απλά τους επιβάλλεται έξωθεν, υπολογισμένο από τρίτους μόνο;
    • Οι ίδιες ερωτήσεις και για τη feature list.
    • Πώς ποσοτικοποιείς τους στόχους της ποιότητας, της σταθερότητας, του traceability, του maintainability κλπ; Πιστεύω ότι αυτοί είναι πολύ καλύτεροι "δείκτες" της εργασίας ενός developer από το χρονοδιάγραμμα ή την feature list (αν και δύσκολα μετρήσιμες ποσότητες εξ ου και τα εισαγωγικά στη λέξη δείκτες).
    • Υπάρχει εκ των προτέρων risk plan για την ανάπτυξη, το οποίο να εξασφαλίζει από τους κινδύνους που κατά πάσα βεβαιότητα θα προκύψουν, ώστε η τήρηση του χρονοδιαγράμματος να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους developers;
    • Οι εκτιμήσεις ανανεώνονται τακτικά κατά την εξέλιξη ενός έργου, οπότε μπορούν να γίνουν και πιο ακριβείς;
    • Πώς αξιολογείται το middle management στη δουλειά του, που σε μεγάλο βαθμό είναι να διευκολύνουν τους developers στη δική τους;
    Όπως μάλλον καταλαβαίνεις από τις ερωτήσεις μου έχω σοβαρές αντιρρήσεις στην αξιολόγηση της εργασίας των developers βάσει στόχων. Είχαμε κάνει και παλιά μια σχετική συζήτηση, αλλά βέβαια σε τέτοια θέματα δεν απαντώνται έτσι εύκολα...


    Νατάσα Μανουσοπούλου
  •  08-12-2006, 13:52 21889 σε απάντηση της 21855

    Απ: Τμήμα Ανάπτυξης Λογισμικού και bonus βάση πωλήσεων

    Νατάσα,
    Έχεις απόλυτο δίκιο.
    Δεν προσπάθησα σε καμιά περίπτωση να δώσω δείκτες για την αξιολόγηση της εργασίας ενός developer (τα παραδείγματα είναι αυθαίρετα).

    Αυτό που προσπάθησα να δείξω είναι η σύνδεση των extra αμοιβών ενός τμήματος ανάπτυξης με τα αποτελέσματα των πωλήσεων και γενικότερα με τους στόχους της εταιρίας.

    Είναι αλήθεια ότι είναι λάθος να βάλεις ¨ξερά¨ στόχους σε ένα τμήμα developers (πόσα κιλά κώδικά έγραψες σήμερα).
    Αλλά από την άλλη θα ήταν σωστό και δίκαιο να μπορείς με κάποιον αντικειμενικό τρόπο να επιβραβεύσεις τους ανθρώπους που πραγματικά αξίζουν.


    Φιλάρετος Σεβαστιάδης.

    Albert Camus: Life is the sum of your choices.

Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems