Τα σχόλια περί πειρατείας και ασφάλειας είναι για να έχουμε κάτι να λένε οι σχολιαστές και οι "ειδικοί", και κρύβουν την πραγματική αξία του P2P αλλά και του Avalanche. Το P2P δεν είναι μόνο για ανταλλαγή αρχείων, αλλά μια διαφορετική αρχιτεκτονική για εφαρμογές. Τί γίνεται όταν π.χ. δουλεύουν δύο άτομα στον ίδιο χάρτη ενός προγράμματος GIS? Ή όταν παίζουν δύο παίχτες σε ένα παιχνίδι στρατηγικής? Αλλά και όταν δύο άτομα σε μια χρηματιστηριακή κοστολογούν το πινακίδιο ενός θεσμικού?
Και μετά είναι και το encoding που χρησιμοποιεί η Microsoft. Δεν φαίνεται να ενθουσιάζεται κανείς με το γεγονός ότι μπορεί να ανακτήσει χαμένα chunks αντί να τα ξαναμεταδώσει, ίσως γιατί δεν ξέρουν ότι αυτό το έκαναν ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ. Είναι η ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιείται στη δορυφορική τηλεόραση για να μεταδίδει ψηφιακό σήμα χωρίς απώλειες, το διαστημικό TCP/IP καθώς και μελλοντικά πρωτόκολλα WiFi, και δεν έχει καμμία σχέση με το αρχαίο CRC.
Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να ψάξει στο google για "turbo codes" ή για "LDPC". Αντί να μεταδίδει πακέτα κωδικοποιημένα με CRC, ένα "turbo code" κωδικοποιεί τα αρχικά δεδομένα σε περισσότερα πακέτα. Αρκεί να φτάσει ένα ποσοστό των πακέτων στην άλλη άκρη με οποιαδήποτε σειρά για να αποκωδικοποιηθούν τα αρχικά δεδομένα. Οι αλγόριθμοι αυτοί επιτρέπουν να χρησιμοποιηθεί το κανάλι επικοινωνίας σχεδόν στο θεωρητικό του όριο.
Και γιατί είναι σημαντικό ότι το χρησιμοποιεί η Microsoft? Η αρχική πατέντα των "turbo codes" ανήκει στη France Telecom ενώ οι πατέντες άλλων αλγόριθμων όπως ο LDPC έληξαν μόλις πρόσφατα. Από την άλλη, αυτοί οι αλγόριθμοι θέλουν πολύ μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ από ένα απλό CRC. Είναι η πρώτη φορά που τέτοιοι αλγόριθμοι εμφανίζονται στα ταπεινά PC. Και αν σκεφτεί κανείς ότι η Microsoft ασχολείται και με WiFi ad-hoc networks και VoIP, το νέο μπορεί να αποδειχτεί ΠΟΛΥ μεγάλο.
Για όποιον ενδιαφέρεται, υπάρχουν πολλά sites με περιγραφές των turbo codes και
κώδικα για το LDPC.
Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos