Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Security & Registry

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò mike_devlearner. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος mike_devlearner στις 24-05-2007, 15:40. Υπάρχουν 5 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  23-05-2007, 12:12 32123

Idea [I] Security & Registry

Καλησπέρα,
    Λόγω αυξημένου security θέλω να όμως να έχω την δυνατότητα με User right(no progams installation) να μπορεί να περάσει όλα τα dll´s στην registry χωρίς κάποιο security πρόβλημα, το λειτουργικό είναι XP SP2,όταν αναφέρω security πρόβλημα εννοώ ότι δεν μπορώ να κάνω register ta dll's της εφαρμογής,μόνο με admin rights μπορώ να κάνω installation.

Ναι χρησιμοποιώ τον installer της VB6 και δεν έχω κανένα πρόβλημα,ναι χρησιμοποιώ συγκεκριμένα folders.

Στο .NET Framework υπάρχει η δυνατότητα μέσω του ClickOnce Deployment να έχεις Reg - Free COM objects χωρίς κανένα πρόβλημα(Δεν μπορείς σε VB6 χωρίς admin rights να ξεπεράσεις το πρόβλημα του security εκτός εάν υπάρχει κάποιο εργαλείο του Studio το οποίο να μπορεί να πάρει όλο το package ths VB6 και όλα ta folders και να κάνει όλα τα dll´s  Reg Free! σε XP SP2 τότε είμαι πολύ χαρούμενος αλλά υπάρχει κάτι; )
     , αφού το .NET δεν κάνει register στο System32 παρά τα βρίσκει όλα μέσω του GAC , έκανα δοκιμή ενός sample project in VStudio2005 και έπαιξε μιά χαρά το installation(ClickOnce) με user right.

Μπορώ να έχω κάτι τέτοιο σε VB6 application με κάποιο εργαλείο ή κάποια παλιά διαδικασία ;
    Διστυχώς μόνο σαν admin μπορείς να συνεχίσεις το installation και αυτό είναι μερικές φορές μη αποδεκτό σε ένα εταιρικό δίκτυο συγκεκριμένων προδιαγραφών.

ps: Δεν βρήκα τίποτα μέσω MSDN για VB6 σε συνδιασμό με κάτι που να μοιάζει με το Reg Free το οποίο είναι στο VStudio2005 .
    ps2: Όσο προσπάθησα και όσο ελεύθερο χρόνο είχα.
    ps3: Αυτό το πρόβλημα που έχω το αναφέρουν ως DLL HELL !
    ps4: OK, DLL Security HELL !
    ps5: Κάτι ξέρουν!

Ευχαριστώ,

Michael.

•  23-05-2007, 14:27 32135 σε απάντηση της 32123

Απ: Security & Registry

Μάλλον πρέπει να ξαναγράψεις τί ζητάς γιατί δεν βγαίνει κάποιο νόημα. Από τα συμφραζόμενα υποθέτω ότι θέλεις να εγκαταστήσεις εφαρμογή σε Vista και έχεις πρόβλημα με το registration των COM dll? Αυτό είναι μάλλον περίεργο, καθώς όταν εγκαθιστάς την εφαρμογή με MSI τα registrations γίνονται χωρίς πρόβλημα. Εννοείς ότι εμφανίζεται το μήνυμα του User Access Control και θέλεις να το αποφύγεις? Γιατί? Ο σκοπός του είναι ακριβώς να ζητάει την άδεια του χρήστη και συνήθως εμφανίζεται αμέσως μόλις ξεκινάς την εγκατάσταση. Αυτό δεν σου δημιουργεί κανένα πρόβλημα.
    Η μόνη περίπτωση στην οποία μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει πρόβλημα είναι αν θες να εγκαταστήσεις COM+ components μέσω Intellimirror, ή γενικά να κάνεις εγκατάσταση μέσω script. Η άλλη περίπτωση είναι να χρησιμοποιείς ακόμα το Setup Project της VB6. Η Microsoft έχει βγάλει MSI Setup Wizard εδώ και 6 χρόνια, οπότε θα είναι καλύτερα να τον χρησιμοποιήσεις. Θα πρέπει να εξηγήσεις τί θέλεις.

Όσον αφορά τα Reg Free COM Objects, δεν έχουν καμμία σχέση με το .NET. Υπάρχουν ακόμα και στα Windows XP (δεν υπάρχουν πιο πριν) και προϋποθέτουν  να υπάρχει στο folder της εφαρμογής το κατάλληλο manifest file. Υπάρχει όμως ο περιορισμός ότι τα COM αντικείμενα που περιέχουν τα dll σου δεν μπορεί να είναι Global. Ξανακοίτα το MSDN γιατί αυτά περιγράφονται εκεί. Μην περιμένεις όμως να βρεις αυτόματο εργαλείο για να φτιάξει το manifest, γιατί απλά η VB6 βγήκε πολύ, μα πολύ πριν τα XP. Ίσως κάποιο πρόγραμμα δημιουργίας setup όπως το Installshield ή το Wise Installer να το κάνουν αυτόματα, αλλά δεν τα έχω δει.

Αυτό που περιγράφεις πάντως δεν είναι το DLL Hell. DLL Hell είναι όταν έχεις πολλές διαφορετικές εκδόσεις του ίδιου dll στο μηχάνημα με αποτέλεσμα η εφαρμογή να μην ξέρει τί να φορτώσει.

Η δημιουργία ενός setup, είτε υπάρχουν περιορισμοί ασφάλειας είτε όχι, δεν είναι απλή δουλειά. Δεν αρκεί ο ελεύθερος χρόνος για να δεις τα εργαλεία και τις τεχνικές των διαφόρων λειτουργικών συστημάτων. Είναι ένα βασικό κομμάτι της ανάπτυξης μίας εφαρμογής και απαιτεί χρόνο και σεβασμό.

Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  23-05-2007, 15:31 32145 σε απάντηση της 32135

Άλλαξα κάπως αυτά που αναφέρω στο παραπάνω post μου για το πρόβλημα μου.

Ευχαριστώ.

•  24-05-2007, 11:08 32186 σε απάντηση της 32145

Μήπως δεν ανέφερα σωστά το πρόβλημα μου;

Ευχαριστώ.

•  24-05-2007, 13:09 32194 σε απάντηση της 32123

mike_devlearner:
    Διστυχώς μόνο σαν admin μπορείς να συνεχίσεις το installation και αυτό είναι μερικές φορές μη αποδεκτό σε ένα εταιρικό δίκτυο συγκεκριμένων προδιαγραφών.

Δεν το καταλαβαίνω που βρίσκεται το "μη αποδεκτό". Ίσα-ίσα θεωρώ ότι είναι πολύ σωστό. Σε ένα εταιρικό δίκτυο, υποτίθεται ότι οι απλοί χρήστες δεν θα πρέπει να μπορούν να κάνουν εγκατάσταση προγραμμάτων και αλλαγές στο registry. Διαφορετικά, υπάρχει τρύπα στο security. Δεν υπάρχει τρόπος να διαφοροποιηθεί η δική σου legitimate εγκατάσταση από την εγκατάσταση που θα προσπαθήσει να κάνει ένα κακόβουλο πρόγραμμα. Γι αυτό θα πρέπει να γίνει η εγκατάσταση από κάποιον που έχει τα ανάλογα δικαιώματα.

Από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο developικό όσο διαχειριστικό. Αν είναι πολλοί οι clients, η εγκατάσταση μπορεί να γίνει remotely με χρήση Active Directory. Μάλιστα, με τα κατάλληλα policies μπορείς σε κάθε boot να κάνεις έλεγχο για το αν υπάρχει η εφαρμογή εγκατεστημένη και αν όχι, να γίνεται αυτόματα η εγκατάσταση.

Vir prudens non contra ventum mingit
  •  24-05-2007, 15:40 32203 σε απάντηση της 32194

Το 'μη αποδεκτό' το αναφέρω όταν η εφαρμογή περνάει testing περίοδο και μόνο τότε.

Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες που μου δώσατε.

Michael.

Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems