Κάποιος ο οποίος έχει ασχοληθεί με Joomla θα σου πει να χρησιμοποιήσεις αυτό "γιατί έχει πολλά components". Κάποιος ο οποίος έχει χρησιμοποιήσει DotNetNuke θα σου πει να χρησιμοποιήσεις αυτό επίσης "γιατί έχει πολλά components". Όλα τα major portal engines έχουν πάρα μα πάρα πολλά έτοιμα components και themes, άλλα φθηνότερα, άλλα ακριβότερα, άλλα καλύτερα και άλλα χειρότερα. Άλλα είναι τα βασικά στοιχεία που πρέπει να προσέξεις.
Ένα απλό κριτήριο είναι Windows ή Linux? Το Joomla είναι PHP και MySQL. Θέλεις να τα μάθεις αυτά τώρα? Το DotNetNuke είναι .NET (κυρίως VB.NET αλλά και C#) και SQL Server. Και τα δύο είναι open source, και τα δύο έχουν τις παραξενιές τους, αλλά και τα δύο είναι στην αγορά τόσο καιρό που υπάρχουν άπειρα componenets και themes, ακόμα και έτοιμα site templates. Επίσης, και τα δύο είναι διαθέσιμα για δωρεάν εγκατάστασεις από όλους τους hosters.
Το πιο σημαντικό κριτήριο όμως είναι ΤΙ θέλει να κάνει ο πελάτης σου? Θέλει να αλλάζει συχνά τα κείμενα? Τότε έχει μεγάλη σημασία πόσο εύκολη είναι η τροποποίηση των κειμένων από πραγματικά άσχετους και μάλλον χρειάζεται κάτι καλύτερο στον τομέα Content Management. Θέλει απλά μία εταιρική παρουσία? Θέλει forum ή όχι? Θέλει blog? Ποιοί θα το χρησιμοποιούν? Ποιός θα αλλάζει τα κείμενα? Πόσο περίεργο είναι το εικαστικό κομμάτι? Αν πρόκειται για τη βιτρίνα της εταιρείας το εικαστικό είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς μπορεί να κρατήσει ή να διώξει ένα υποψήφιο πελάτη. Πόσο εύκολα θα μπορέσεις να προσαρμόσεις το κάθε εργαλείο σε αυτό που θέλει ο πελάτης σου?
Πρέπει να καταλάβεις τί καίει τον πελάτη σου πρώτα και μετά να επιλέξεις τεχνολογία. Κάποια εργαλεία είναι καλύτερα από άλλα π.χ. στο πόσο εύκολα μπορεί κάποιος άσχετος να τροποποιήσει μία σελίδα, στο να κρατάνε versions των αλλαγών κλπ. Αν επιλέξεις π.χ. DotNetNuke επειδή έχει πολλά έτοιμα components και site templates, αλλά η γραμματέας που θα ανεβάζει τα κείμενα δυσκολεύεται να το καταλάβει, έχασες και θα πρέπει να λύσεις το πρόβλημα με δικό σου κώδικα.
Θα πρέπει επίσης να δεις και τα SiteFinity CMS της Telerik καθώς και το Graffiti CMS της Telligent. Η μία είναι μία από τις καλύτερες εταιρείες components στο χώρο του .NET, η άλλη είναι η δημιουργός του Community Server που χρησιμοποιεί και το DotNetZone. Κανένα από αυτά δεν είναι τσάμπα, είναι όμως πολύ καλά στο κομμάτι CMS - ένας τομέας στον οποίο το DotNetNuke είναι ελαφρώς πίσω.
Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos