Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

 

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Κατασκευή portal σε Joomla ή κάποια άλλη πλατφόρμα?

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò sql100. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος nikolaosk στις 26-10-2008, 13:21. Υπάρχουν 4 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  23-10-2008, 23:01 45707

    Κατασκευή portal σε Joomla ή κάποια άλλη πλατφόρμα?

    Έχω αρκετά μεγάλη εμπειρία σε C# μόνο όμως σε windows programming (από web μόνο web services, πολύ λίγα πράγματα από asp.net)
    Θα ήθελα σχετικά γρήγορα μα φτιάξω ένα αξιοπρεπές portal για κάποιον πελάτη. Μου προτείνανε το Joomla κυρίως διότι υπάρχουν πάρα πολλά έτοιμα components γι αυτό και με μικρή προσπάθεια φτάνεις σε πολύ καλό αποτέλεσμα γρήγορα.
    Η Microsoft αντίστοιχα νομίζω ότι έχει το DotNetNuke. Μου είπανε ότι με το DNNuke θα δυσκολευτώ να βρω την πληθώρα των components που υπάρχουν έτοιμα για το Joomla. Τι προτείνετε να κάνω? Joomla, DNNuke ή κάτι άλλο?
    Θα ήθελα να βρω αρκετά έτοιμα πράγματα για να βάλω στο site μου
    Ευχαριστώ
  •  24-10-2008, 20:26 45725 σε απάντηση της 45707

    Απ: Κατασκευή portal σε Joomla ή κάποια άλλη πλατφόρμα?

    Δεν έχω ασχοληθεί με Joomla αλλά ξέρω ότι για DotNetNuke υπάρχουν εκατοντάδες components. Άλλα δωρεάν άλλα όχι.
    π.χ.
    δωρεάν: http://www.cathal.co.uk/
    3rd party modules στο επίσημο site του dnn: http://marketplace.dotnetnuke.com/
    άλλα modules που δεν είναι δωρεάν αλλά σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές: http://www.snowcovered.com/snowcovered2/

    Dimitris Papadimitriou
    Software Development Professional
    dotNETZone.gr News

    Οι απαντήσεις παρέχονται για συγκεκριμένες ερωτήσεις και χωρίς καμιά εγγύηση. Διαβάστε επίσης τους όρους χρήσης.
  •  25-10-2008, 11:24 45736 σε απάντηση της 45707

    Απ: Κατασκευή portal σε Joomla ή κάποια άλλη πλατφόρμα?

    Κάποιος ο οποίος έχει ασχοληθεί με Joomla θα σου πει να χρησιμοποιήσεις αυτό "γιατί έχει πολλά components". Κάποιος ο οποίος έχει χρησιμοποιήσει DotNetNuke θα σου πει να χρησιμοποιήσεις αυτό επίσης "γιατί έχει πολλά components". Όλα τα major portal engines έχουν πάρα μα πάρα πολλά έτοιμα components και themes, άλλα φθηνότερα, άλλα ακριβότερα, άλλα καλύτερα και άλλα χειρότερα. Άλλα είναι τα βασικά στοιχεία που πρέπει να προσέξεις.

    Ένα απλό κριτήριο είναι Windows ή Linux? Το Joomla είναι PHP και MySQL. Θέλεις να τα μάθεις αυτά τώρα? Το DotNetNuke είναι .NET (κυρίως VB.NET αλλά και C#) και SQL Server. Και τα δύο είναι open source, και τα δύο έχουν τις παραξενιές τους, αλλά και τα δύο είναι στην αγορά τόσο καιρό που υπάρχουν άπειρα componenets και themes, ακόμα και έτοιμα site templates. Επίσης, και τα δύο είναι διαθέσιμα για δωρεάν εγκατάστασεις από όλους τους hosters.

    Το πιο σημαντικό κριτήριο όμως είναι ΤΙ θέλει να κάνει ο πελάτης σου? Θέλει να αλλάζει συχνά τα κείμενα? Τότε έχει μεγάλη σημασία πόσο εύκολη είναι η τροποποίηση των κειμένων από πραγματικά άσχετους και μάλλον χρειάζεται κάτι καλύτερο στον τομέα Content Management. Θέλει απλά μία εταιρική παρουσία? Θέλει forum ή όχι? Θέλει blog? Ποιοί θα το χρησιμοποιούν? Ποιός θα αλλάζει τα κείμενα? Πόσο περίεργο είναι το εικαστικό κομμάτι? Αν πρόκειται για τη βιτρίνα της εταιρείας το εικαστικό είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς μπορεί να κρατήσει ή να διώξει ένα υποψήφιο πελάτη. Πόσο εύκολα θα μπορέσεις να προσαρμόσεις το κάθε εργαλείο σε αυτό που θέλει ο πελάτης σου?

    Πρέπει να καταλάβεις τί καίει τον πελάτη σου πρώτα και μετά να επιλέξεις τεχνολογία. Κάποια εργαλεία είναι καλύτερα από άλλα π.χ. στο πόσο εύκολα μπορεί κάποιος άσχετος να τροποποιήσει μία σελίδα, στο να κρατάνε versions των αλλαγών κλπ. Αν επιλέξεις π.χ. DotNetNuke επειδή έχει πολλά έτοιμα components και site templates, αλλά η γραμματέας που θα ανεβάζει τα κείμενα δυσκολεύεται να το καταλάβει, έχασες και θα πρέπει να λύσεις το πρόβλημα με δικό σου κώδικα.

    Θα πρέπει επίσης να δεις και τα SiteFinity CMS της Telerik καθώς και το Graffiti CMS της Telligent. Η μία είναι μία από τις καλύτερες εταιρείες components στο χώρο του .NET, η άλλη είναι η δημιουργός του Community Server που χρησιμοποιεί και το DotNetZone. Κανένα από αυτά δεν είναι τσάμπα, είναι όμως πολύ καλά στο κομμάτι CMS - ένας τομέας στον οποίο το DotNetNuke είναι ελαφρώς πίσω.


    Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  25-10-2008, 14:02 45740 σε απάντηση της 45736

    Απ: Κατασκευή portal σε Joomla ή κάποια άλλη πλατφόρμα?

    My 2 cents για πράγματα που έχω δοκιμάσει:

    Το joomla είναι αρκετά καλοφτιαγμένο, αλλά είναι λίγο δύστροπο στην χρήση, αν και όχι κάτι το τρομακτικό. Υπάρχει μεγάλη βάση χρηστών και αρκετά Plugins που δουλεύουν "καλά" και η πλειοψηφία από αυτά είναι δωρεάν.

    Το wordpress που στην ουσία είναι μηχανή blog, μπορεί να στηρίξει ένα βασικό CMS με τα κατάλληλα plugins, αλλά η ανάπτυξή του είναι απαράδεκτη, και
    η οργάνωση στον κώδικα φρικτή. Το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό όμως, και πιο εύκολο στην διαχείριση από το joomla. Υπάρχουν αρκετοί χρήστες και plugin τα οποία όμως πολλές φορές θα πρέπει να πειράξεις γιατί δεν δουλεύουν ικανοποιητικά σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα (λόγω αβλεψίας των δημιουργών τους κυρίως), όμως τουλάχιστον σχεδόν όλα είναι δωρεάν.

    Το dotnetnuke δεν κατάφερα να το λειτουργήσω. Όταν το εγκατέστησα, χωρίς να προλάβω να αλλάξω τίποτα, παρατηρούσα τεράστιες καθυστερήσεις, και υποψιάζομαι ότι οφείλονταν σε recompilations ή wp recycling. Μιλάμε για καθυστερήσεις της τάξης των 2 λεπτών ανά request. Δεν κατάφερα να το κάνω να συμπεριφερθεί "σωστά" όσο κι αν το ρύθμισα (αποπειράθηκα να το κάνω σε shared hosting server, ένα φυσιολογικό σενάριο χωρίς άλλα παρόμοια προβλήματα σε άλλες εφαρμογές). Η εγκατεστημένη βάση χρηστών δεν μπορεί να φτάσει αυτήν του joomla, ίσως και του wordpress (η κατάρα του .net community, ωστόσο σιγά σιγά το αλλάζουμε αυτό το σκηνικό) αλλά για να είμαι δίκαιος δεν έφτασα σε σημείο να γνωρίζω πόσα δωρεάν plugins υπάρχουν. Αν κρίνω πάντως από την υλοποίηση του Licensing στο .net, το περιβάλλον ευδοκιμεί για commercial plugins, σε αντίθεση με τον "ξέφραγο" κώδικα σε PHP που θα έκανε κάποιες εταιρείες οι οποίες θέλουν να προσφέρουν ολοκληρωμένες και ποιοτικές λύσεις σε plugins να το ξανασκεφτούν.

    Οτιδήποτε της telligent δεν έχει πλέον πια καμιά σχέση μαζί μου. Τα licensing schemes και οι αφορμές τους είναι γελοίες (για λόγους που δεν θα αναπτύξω σε αυτό το μήνυμα) και οι τιμές υπερβολικά υψηλές. Οι express εκδόσεις των προϊόντων όταν υπάρχουν και αν καλύπτουν τις απαιτήσεις είναι ικανοποιητικές και αρκετά ποιοτικές, αλλά θυμάμαι ότι αναγκάστικα να ξυλώσω εντελώς τον Community Server 2007 όταν χρειάστηκα περισσότερα από 15 forums και είδα τις τιμές για την pro έκδοση, οι οποίες διπλασιάστηκαν στην έκδοση 2008. Το Grafitti CMS έχει λογικότερες τιμές, αλλά και πάλι είναι υπερβολικές για αυτά που προσφέρει και με επίσης απαράδεκτο licensing scheme.

    Μέχρι στιγμής για low budget πελάτες (αναγκαίο κακό στην Ελλάδα όταν έχουν διασυνδέσεις & γνωριμίες αλλά "δυσκολεύονται" στην τσέπη...) οι οποίοι δεν ήταν και διατεθειμένοι να πληρώσουν για μια custom λύση, έχω δημιουργήσει ένα joomla και 2 wordpress sites, το ένα εκ των wordpress λειτουργεί σαν κανονικό cms χωρίς να φαίνεται η διαφορά. Οι περιπτώσεις που χρειάστηκε να να "λερώσω" τα χέρια μου και να πειράξω PHP (μπλιαχ) ήταν ελάχιστες -μεγάλο πλεονέκτημα βέβαια και το pipeline του IIS7 που καθιστά ισάξια την συνολική απόδοση του PHP engine σε windows servers με αυτήν του linux, επιτρέποντάς μου να παραμείνω σε windows & iis.

    Thank you for listening.

    Μην αφήνετε τα media να σας "ταΐζουν"!
  •  26-10-2008, 13:21 45767 σε απάντηση της 45707

    Απ: Κατασκευή portal σε Joomla ή κάποια άλλη πλατφόρμα?

    γενικά συμφωνώ με αυτά που λέει ο παναγιώτης.

    έχω δουλέψει αρκετά με dotnetnuke (άρα είμαι λίγο biased) και το θεωρώ πάρα πολύ καλό. έχει πολλά έτοιμα modules που προσφέρουνε πολύ λειτουργικότητα.

    μπορείς να βρείς πολλά άλλα σε πάρα πολύ καλές τιμές, από τα Links Που σου είπε ο δημήτρης.

    μπορείς να βρεις χιλιάδες skins (το γραφικό) κομμάτι και να το αλλάξεις εσύ μέσω των .css αρχείων αλλά και του .ascx

    για πολύ καλά skins δες εδώ

    http://www.alldnnskins.com/

    http://www.2designstudio.net/

    γενικά η διαχείριση περιεχομένου είναι εύκολη

    δες εδώ

    http://www.secretaries.gr

    http://www.σεμιναρια.gr

    αυτά τα sites είναι με DNN. Και διαχειρίζονται το περιεχομενό τους γραμματείς με γνώσεις Office.

     


    Νικόλαος Καντζέλης
    BSc, MSc, MCAS, MCPD, MCITP, MCTS,MCP, MCT
    http://www.nksolutions.gr
    http://dotnetstories.wordpress.com
    http://weblogs.asp.net/dotnetstories
    http://forum.dotnetnuke.gr
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems