Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Τι θέλει τελικά άραγε ένας developer?

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò zeon. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος pabas στις 13-09-2005, 02:26. Υπάρχουν 8 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  08-09-2005, 19:19 5260

Τι θέλει τελικά άραγε ένας developer?

Τι θέλει τελικά άραγε ένας developer? Το βρίσκει ποτέ? Αυτά είναι μόνο δύο από τα άπειρα ερωτήματα που με βασανίζουν εδώ και καιρό. Και βέβαια αναφέρομαι σε όποιον αγαπάει αυτό που κάνει έτσι? Καμιά φορά με πιάνει μια τρέλα και λέω τι κάνω ρε - εγώ είμαι όλη μέρα και όλη νύχτα από το pc στο βιβλίο, από το βιβλίο στα ebooks και τούμπαλιν (έτσι γράφεται??) και πληρώνομαι λιγότερο από τον χειρότερο πωλητή της εκάστοτε εταιρίας ο οποίος παίζει μπασκετάκι, ταβλάκι και άμα λάχει επιστρέφει αργοπορημένος από τον πελάτη που και καλά τον καθυστέρησε. Ο οποίος βέβαια πωλητής αν δεν ήμουν εγώ να γράφω και κάτι χιλιάδες γραμμές κώδικα θα πούλαγε καρπούζια στη λαχαναγορά (προς Θεού δεν έχω κάτι με τη λαχαναγορά). Τέλος πάντων πλατιάζω και αυτό δεν είναι καλό. Ας επανέλθω λοιπόν.
    Τι θέλει άραγε λοιπόν ένας developer? Θα αναφέρω εγώ λοιπόν τι θα ήθελα/ πως θα ήμουν ευχαριστημένος και όποιος θέλει - αν θέλει κάποιος - ακολουθεί:
    1. Να μη με πρήζει ο κάθε manager και προιστάμενος τι κάνω τώρα, με τι θα ασχοληθώ σήμερα, πως πάει το project. Λες και ξέρει άμα του ξεφουρνίσω οτιδήποτε αν του λέω αλήθεια ή όχι
    2. Να παίρνουν επιτέλους υπόψη τους τη δικιά μου εκτίμηση. Αν λέω πως χρειάζομαι 1 μήνα τόσο χρειάζομαι όχι 5 μέρες!
    3. Να με αφήσουν μια φορά να σχεδιάσω κάτι καλά/ όπως θέλω. Αν έχω 2 ώρες για κάτι που θέλει μέρες θα το φτιάξω λες και είμαι από την Ουγκάντα (δεν έχω τίποτα με τη χώρα :-) )
    4. Να πάρω και σε μια εταιρία μεγαλύτερο μισθό από τη γραμματέα, η οποία μόνο βάφει τα νύχια της δεν έχει τελειώσει πανεπιστήμιο και δεν έχει ανοίξει βιβλίο εδώ και χρόνια (ίσως και ποτέ)
    5. Να φοράω αμα λάχει και βερμούδα, να μη λέω καλημέρα και να μη με παρεξηγούν και να βάζω τα ακουστικά μου
    6. Να έχω τρελό bandwith και να μπορώ να διαβάσω όσα άρθα, βιβλία, παρουσιάσεις γουστάρω!
    7. Να με στέλνουν και κανα σεμινάριο χωρίς να παρακαλάω και να εγκρίνουν και κανα βιβλίο.
    8. Να κάνω μόνο δουλειά προγραμματιστή και να μη μιλάω με τον κάθε άσχετο στο τηλέφωνο που δεν ξέρει τι είναι ο internet explorer και θέλει να τον βοηθήσω να προγραμματίσει τον router του γιατί δεν θέλει να πληρώσει άλλους να το κάνουν.
    9. Να εφαρμόζω καινούριες τεχνολογίες και να μην πηγαίνω όσο τραβάει με τα ίδια - ο κόσμος προχωράει.

Αυτά θυμάμαι τώρα. Ελπίζω να μην σας κούρασα.Τα πα και ξαλάφρωσα :-)
  •  09-09-2005, 09:27 5271 σε απάντηση της 5260

Απ: Τι θέλει τελικά άραγε ένας developer?

Σου δίνουν 5 μέρες??? Τυχερέ! Εγω συνήθως ακούω: "Ελα τώρα! Πέντε λεπτά δουλειά είναι..." :)

Να προσθέσω στο 3: "Να μην μου δίνουν σχεδιασμό από ανθρώπους που δεν έχουν γράψει γραμμη κώδικα στη ζωή τους αλλά παρόλα αυτά νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα"
  •  09-09-2005, 10:50 5278 σε απάντηση της 5260

Με συγχωρείς, αλλα δεν μπόρεσα να κρατηθώ :) Για ρίξε μια ματια...

zeon wrote:
    1. Να μη με πρήζει ο κάθε manager και προιστάμενος τι κάνω τώρα, με τι θα ασχοληθώ σήμερα, πως πάει το project. Λες και ξέρει άμα του ξεφουρνίσω οτιδήποτε αν του λέω αλήθεια ή όχι
    2. Να παίρνουν επιτέλους υπόψη τους τη δικιά μου εκτίμηση. Αν λέω πως χρειάζομαι 1 μήνα τόσο χρειάζομαι όχι 5 μέρες!

Οι περιπετειες του Ζαχαρία Δεντοφτιαχνω: Επεισόδιο 1: Η σχετικότητα του χρονου

zeon wrote:
    6. Να έχω τρελό bandwith και να μπορώ να διαβάσω όσα άρθα, βιβλία, παρουσιάσεις γουστάρω!
    7. Να με στέλνουν και κανα σεμινάριο χωρίς να παρακαλάω και να εγκρίνουν και κανα βιβλίο.

Οι περιπέτειες του Ζαχαρία Δεντοφτιάχνω: Επεισόδιο 4: Το πρωι με τη δροσούλα

zeon wrote:

8. Να κάνω μόνο δουλειά προγραμματιστή και να μη μιλάω με τον κάθε άσχετο στο τηλέφωνο που δεν ξέρει τι είναι ο internet explorer και θέλει να τον βοηθήσω να προγραμματίσει τον router του γιατί δεν θέλει να πληρώσει άλλους να το κάνουν.

Οι περιπέτειες του Ζαχαρία Δεντοφτιάχνω: Επεισόδιο 3: Πελατοκεντρική προσέγγιση

zeon wrote:

9. Να εφαρμόζω καινούριες τεχνολογίες και να μην πηγαίνω όσο τραβάει με τα ίδια - ο κόσμος προχωράει.

Οι περιπέτειες του Ζαχαρία Δεντοφτιάχνω: Επεισόδιο 12: Μην προσπαθείς να μάθεις μια χελώνα να χορεύει...

Να μην παραλείψω να πω οτι συμμερίζομαι απόλυτα τον πόνο σου!

Σωτήρης Φιλιππίδης

DotSee Web Services

View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

DotNetNuke them!
  •  09-09-2005, 12:34 5286 σε απάντηση της 5278

Πέρα από την πλάκα,
    να επανανέρθω λίγο στους χρόνους υλοποίησης ;
    Ένας από τους πολλούς λόγους που υπάρχει αυτή η νοοτροπία από
    τα περισσότερα management teams (το δέκα κάντο δύο) είναι επειδή
    όσο κατεβαίνει το επίπεδο (προσοχή εμπειρίας όχι γνώσεων - αν και αυτά τα δύο συνήθως συμβαδίζουν)
    τόσο ακριβώς μειώνεται και η πιθανότητα να πάρει κανείς ευθεία απάντηση από κάποιον developer
    στην ερώτηση "Για αυτό το project πόσο χρόνο θέλεις ..."

Γι' αυτό λοιπόν στα μάτια ενός "εμπορικού" (πόσο λατρεύω αυτόν τον όρο)
    σχεδόν όλοι μπαίνουν σε ένα σακκούλι.

Οπότε όλοι δίνουν αυξημένους χρόνους γιατί ξέρουν ότι θα κοπούν ...

Δεν δικαιολογώ τους "εμπορικούς" απλά το θέμα είναι πολύπλευρο ...

Πάνος Αβραμίδης
  •  09-09-2005, 12:49 5288 σε απάντηση της 5286

Η εκτίμηση χρόνου υλοποίησης είναι μεγάλο κεφάλαιο, και πολύ δύσκολο.

Το βασικό για μένα είναι να υπάρχει διαδικασία εκτίμησης. Τι εννοώ με αυτό; Να μην προσπαθεί απλα ο εκάστοτε project manager να "εκμαιεύσει" από τον developer το χρόνο που ο ίδιος ο PM πιστεύει οτι χρειάζεται για την υλοποίηση του έργου, ή, ακόμα χειρότερα, έχει ήδη υποσχεθεί. Ειχα διαβάσει ένα σχετικό κείμενο στο "Death March" του Yourdon, με χαρακτηριστική τη φράση "Guess what I'm thinking".

Αν αυτό το εμπόδιο ξεπεραστεί, έχουμε έπειτα το πρόβλημα της αξιόπιστης εκτίμησης χρόνου από τον ίδιο τον Developer. Ας δουμε ποια δυο σημεία χρήζουν προσοχής σε αυτό το θέμα:

1. Ο developer δεν μπορεί να εκτιμήσει σωστά τον απαιτούμενο χρόνο λόγω μικρής εμπειρίας
    2. Οι προδιαγραφές δεν είναι πλήρεις ή διαμορφώνονται "on the go" (σύνηθης πρακτική στην Ελλάδα αλλά όχι μόνο)

Η περίπτωση (1) συναντάται συχνά. Προσωπικά, έχει τύχει να δώσω *απελπιστικά* λανθασμένες εκτιμήσεις (μιλάμε για διαφορά 300%) λόγω απειρίας αλλά και, ορισμένες φορές, λόγω επιπολαιότητας. Ολοι πιστεύω έχουμε περάσει ή θα περάσουμε τουλάχιστον μια φορά από αυτό. Το "φαρμακο" για αυτές τις περιπτώσεις είναι να την πατήσεις 1-2 φορές, και να μάθεις να εκτιμάς όλες τις παραμέτρους και τους πιθανούς κινδύνους πριν ξεστομίσεις ένα νούμερο. Α, και πάντα να δίνεις +/- 20% περιθώριο σε αυτό που λές.

Το (2) είναι δυστυχώς πολύ δύσκολη κατάσταση. Εκεί, αν είσαι πονηρός, υπολογίζεις το χρόνο που θα ήθελες πραγματικά αν όλα ήταν fixed και τον προσαρμόζεις προς τα πάνω κατα βούληση σε σχεση με την εμπειρία που πιθανόν έχεις από τον πελάτη ή από τον τρόπο με τον οποίο η εταιρία συμπεριφέρεται σε σχέση με τους πελάτες.

Σωτήρης Φιλιππίδης

DotSee Web Services

View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

DotNetNuke them!
  •  09-09-2005, 12:59 5290 σε απάντηση της 5288

Σωτήρη μπράβο !!!
    Το ανέλυσες βαθύτερα ....

Εγώ απλά ανέφερα την πρώτη περίπτωση όπου υπάρχει κακή εκτίμηση από τον developer.
    Το είπα γιατί έχω δει πολλές τέτοιες περιπτώσεις όπου κάποιος (συνήθως νεοαφιχθείς
    που δεν θέλει να χαρακτηριστεί από την αρχή αυταρχικός)  project manager δίνει αρκετά
    μεγάλο βαθμό ελευθερίας αποφάσεων σε developers "να φυσάει και το γιαούρτι" μετά ...
    Τι 300% ... Μιλάμε κυριολεκτικά "να έχει χαθεί η μπάλα"....

Για την δεύτερη περίπτωση νομίζω ότι όποιος δεν την έχει ζήσει
    μάλλον δεν εργάστηκε ποτέ στην Ελλάδα ...

Πάνος Αβραμίδης
  •  09-09-2005, 13:02 5291 σε απάντηση της 5290

Άρα υποθέτω πως είναι και μάλλον ψιλοάσχετος με το θέμα έτσι? Δεν πρέπει να χει ποτέ του μια γραμμούλα.
  •  09-09-2005, 13:10 5292 σε απάντηση της 5291

Όχι zeon δεν αναφέρομαι σε αυτό το επίπεδο ...
    Εκεί ούτως ή άλλως οι χρόνοι υπολογίζονται από άλλον ...

Πάνος Αβραμίδης
  •  13-09-2005, 02:26 5395 σε απάντηση της 5260

zeon wrote:
    ..κλπ, κλπ, κλπ

zeon, αν ειχαμε τα 5-6 απ τα 9,  "δεβέλοπερς" θα μας λέγανε, ή "κομπιουτεράδες" ?
    θα εβγαινες απ το ασανσερ, και θα σιγοψυθιρίζανε, "σουτ, έρχεται ο Μ******." *
    .
    .
    Στο google ζητάνε τίποτα? τι λενε τα ads Big Smile [:D]
    .
    .
    ..

..
    .
    ..
    * (το πιο συνηθισμένο ελληνικό nick για το Μεγάλο Αφεντικό)

Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems