Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

GIS Web Application

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò leukonas. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος leukonas στις 08-10-2010, 13:40. Υπάρχουν 2 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  08-10-2010, 11:25 60507

GIS Web Application

Καλημέρα,

προσπαθώ να φτιάξω μια μικρή εφαρμογή gis χρησιμοποιώντας c# και asp.(Συγκεκριμένα Visual studio 2008, .net 3.5 , sql server 2008 , win2003)

Να πώ μερικά πράγματα για αυτό που θέλω να φτιάξω.Η εφαρμογή είναι ένα σύστημα με διάφορους αισθητήρες που θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία και θα μας δίνουν πληροφορίες (θερμοκρασία,άνεμος,υγρασία κλπ).Τα δεδομένα απο αυτούς τους αισθητήρες θέλω να τα παρουσιάσω επάνω σε χάρτη.Δηλαδή να έχω κάποια σημεία pin και μόλις πατήσει πάνω σε κάθε σημείο κάποιος να του εμφανίζει τις πληροφορίες.

Υπάρχει μια βασική προδιαγραφή.Το σύστημα δεν θέλω να εξαρτάται απο κάποια online υπηρεσία (Google maps,Bing maps κλπ) .

Η βασική μου απορία είναι η εξής.Μπορώ να έχω cashed κάπου τους χάρτες?(Εχω μια εφαρμογή στο κινητό μου η οποία για παράδειγμα κάνει cash τα δεδομένα απο google maps και έτσι δεν χρειάζεται κάθε φορά να τα κατεβάζω - BrutMaps απλά για την ιστορία)

Με λίγο ψάξιμο είδα πως υπάρχει το sharpmap

Επίσης είδα οτι πολλοί κάνουν χρήση της postgis fbhdfhfghfgh

Γνωρίζει κάποιος κάτι επι του θέματος?

Δημοσίευση στην κατηγορία:
  •  08-10-2010, 11:55 60510 σε απάντηση της 60507

Απ: GIS Web Application

Ίσως το πρώτο που θα πρέπει να ασχοληθείς είναι να δεις πως δουλεύει μια GIS εφαρμογή και μετά τα επιλέξεις τις τεχνολογίες που χρειάζεσαι...

Μια εφαρμογή GIS κατα βάση εμφανίζει δεδομένα επάνω σε ένα χάρτη - ας πούμε στην δική σου περίπτωση, κάποια σημεία που θα είναι οι σταθμοί μετρήσεων, που στην συνέχεια πιθανόν ο χρήστης θα μπορεί να δει τις μετρήσεις του κάθε σταθμού.

Ο χάρτης είναι το μισό σου πρόβλημα - το άλλο μισό είναι να δεδομένα που θα απεικονίζονται. Και το δεύτερο θέμα το αφήνω στην κρίση σου, μιας και κάπως θα τα έχεις, off-line ή on-line.

Για τον χάρτη θα πρέπει να διαλέξεις αν θα έχεις κάποιο δικό σου server που θα παρέχει το υπόβαθρο που χρειάζεσαι, ή θα έχεις μια on-line υπηρεσία (Google, Bing) που θα σου παρέχει το υπόβραθρο. Το θα κάνω cache το Google για να το έχω να το δίνω από το site μου, δεν αποτελεί λύση, μιας εκτός του ότι θα πρέπει να έχεις και ένα πρόγραμμα που θα πρέπει να μπορεί να αντικαταστήσει το Google/Bing Μaps για το "σερβίρισμα" των tiles, καταλαβαίνεις ότι αυτό είναι παράνομο, και δεν θα καταφέρεις αυτόν για τον οποίο φτιάχνεις την εφαρμογή ότι θα πρέπει να έχει και αυτή την ευθύνη.

Αν επιλέξεις να έχεις δικό σου υπόβαθρο, θα πρέπει να έχεις κάποιο server που μπορεί να παρέχει την υπηρεσία WMS. Θα μπορεί αυτός να παρέχει τα tiles που θα έχουν οι χάρτες σου, και μετά από κάποιο control που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία WMS θα απεικονίσεις τα δεδομένα σου. Tέτοιος server μπορείς να είναι το εμπορικό λογισμικό ArcGIS Server, ή κάποιο Open Source όπως τα GeoServer, FishMap κτλ που είναι ελεύθερα διαθέσιμα. Στην συνέχεια θα χρειαστείς δεδομένα που θα πρέπει να φορτώσεις σε αυτούς τους server για να μπορέσουν να παρέχουν. Μπορείς να ξεκινήσεις από την υπηρεσία που παρέχει δωρεάν ελληνικά γεοδεδομένα (www.geodata.gov.grv).

Οι περισσότεροι προγραμματιστές αποφεύγουν την προηγούμενη λύση, γιατί απαιτεί background υπηρεσίες που είναι δύσκολο να έχεις, ή και κοστίζουν. Έτσι καταφεύουν στις υπηρεσίες που είναι on-line.

Τo SharpMap είναι ένα απλό στην χρήση control, και εύκολο να το χρησιμοποιήσεις στην εφαρμογή σου αν αυτό που θέλεις να κάνεις είναι απεικόνιση δεδομένων. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις με τοπικά αρχεία χαρτών (πχ. .shp Files) αλλά και με on-line υπηρεσίες (πχ WMS).

Πιστεύω ότι ο συνδιασμός του SharpMap και των shape files θα είναι ιδανικός στην περίπτωσή σου. Οι χάρτες σου δεν θα είναι δορυφορικές φωτογραφίες, αλλά ακτογραμμές που την δουλειά τους, να απεικονίσουν που είναι οι σταθμοί θα την κάνουν.

George J.

George J. Capnias: Χειροπρακτικός Υπολογιστών, Ύψιστος Γκουράρχης της Κουμπουτερολογίας
    w: capnias.org, t: @gcapnias, l: gr.linkedin.com/in/gcapnias
    dotNETZone.gr News
  •  08-10-2010, 13:40 60514 σε απάντηση της 60510

Απ: GIS Web Application

Ευχαριστώ πολύ για την γρήγορη και κατατοπιστική σου απάντηση.Λέω να δοκιμάσω τη λύση sharpmap + shapefile

Οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία-tutorial-βοήθεια είναι ευπροσδεκτη.

Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems