Ίσως το πρώτο που θα πρέπει να ασχοληθείς είναι να δεις πως δουλεύει μια GIS εφαρμογή και μετά τα επιλέξεις τις τεχνολογίες που χρειάζεσαι...
Μια εφαρμογή GIS κατα βάση εμφανίζει δεδομένα επάνω σε ένα χάρτη - ας πούμε στην δική σου περίπτωση, κάποια σημεία που θα είναι οι σταθμοί μετρήσεων, που στην συνέχεια πιθανόν ο χρήστης θα μπορεί να δει τις μετρήσεις του κάθε σταθμού.
Ο χάρτης είναι το μισό σου πρόβλημα - το άλλο μισό είναι να δεδομένα που θα απεικονίζονται. Και το δεύτερο θέμα το αφήνω στην κρίση σου, μιας και κάπως θα τα έχεις, off-line ή on-line.
Για τον χάρτη θα πρέπει να διαλέξεις αν θα έχεις κάποιο δικό σου server που θα παρέχει το υπόβαθρο που χρειάζεσαι, ή θα έχεις μια on-line υπηρεσία (Google, Bing) που θα σου παρέχει το υπόβραθρο. Το θα κάνω cache το Google για να το έχω να το δίνω από το site μου, δεν αποτελεί λύση, μιας εκτός του ότι θα πρέπει να έχεις και ένα πρόγραμμα που θα πρέπει να μπορεί να αντικαταστήσει το Google/Bing Μaps για το "σερβίρισμα" των tiles, καταλαβαίνεις ότι αυτό είναι παράνομο, και δεν θα καταφέρεις αυτόν για τον οποίο φτιάχνεις την εφαρμογή ότι θα πρέπει να έχει και αυτή την ευθύνη.
Αν επιλέξεις να έχεις δικό σου υπόβαθρο, θα πρέπει να έχεις κάποιο server που μπορεί να παρέχει την υπηρεσία WMS. Θα μπορεί αυτός να παρέχει τα tiles που θα έχουν οι χάρτες σου, και μετά από κάποιο control που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία WMS θα απεικονίσεις τα δεδομένα σου. Tέτοιος server μπορείς να είναι το εμπορικό λογισμικό ArcGIS Server, ή κάποιο Open Source όπως τα GeoServer, FishMap κτλ που είναι ελεύθερα διαθέσιμα. Στην συνέχεια θα χρειαστείς δεδομένα που θα πρέπει να φορτώσεις σε αυτούς τους server για να μπορέσουν να παρέχουν. Μπορείς να ξεκινήσεις από την υπηρεσία που παρέχει δωρεάν ελληνικά γεοδεδομένα (www.geodata.gov.grv).
Οι περισσότεροι προγραμματιστές αποφεύγουν την προηγούμενη λύση, γιατί απαιτεί background υπηρεσίες που είναι δύσκολο να έχεις, ή και κοστίζουν. Έτσι καταφεύουν στις υπηρεσίες που είναι on-line.
Τo SharpMap είναι ένα απλό στην χρήση control, και εύκολο να το χρησιμοποιήσεις στην εφαρμογή σου αν αυτό που θέλεις να κάνεις είναι απεικόνιση δεδομένων. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις με τοπικά αρχεία χαρτών (πχ. .shp Files) αλλά και με on-line υπηρεσίες (πχ WMS).
Πιστεύω ότι ο συνδιασμός του SharpMap και των shape files θα είναι ιδανικός στην περίπτωσή σου. Οι χάρτες σου δεν θα είναι δορυφορικές φωτογραφίες, αλλά ακτογραμμές που την δουλειά τους, να απεικονίσουν που είναι οι σταθμοί θα την κάνουν.
George J.