Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

 

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Ερωτήσεις αρχάριου περι βάσεων δεδομένων

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò jstark. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος cap στις 02-09-2006, 20:27. Υπάρχουν 3 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  16-08-2006, 00:40 15667

    Ερωτήσεις αρχάριου περι βάσεων δεδομένων

    Χαίρετε,

    αρχικά θα ήθελα να αναφέρω πως δεν είμαι απλά αρχάριος όσον αφορά τις βάσεις δεδομένων, αλλά "άσχετος" εντελώς :). Θα ήθελα επομένως τη βοήθεια σας και τις συμβουλές σας. Θα ήθελα λοιπον να ρωτήσω, αν είναι δυνατόν, να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων εκ του μηδενός σε rutime. Πχ, είναι δυνατόν ένα πρόγραμμα αφού λάβει κάποιας μορφής input, να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων εκ του μηδενός, από την οποία θα μπορεί να ανακτά αλλά και να προσθέτει δεδομένα όποτε χρειάζεται?

    Ευχαριστώ
  •  16-08-2006, 11:23 15672 σε απάντηση της 15667

    Απ: Ερωτήσεις αρχάριου περι βάσεων δεδομένων

    Γενικά αυτό είναι δυνατόν, θα πρέπει όμως να μας δώσεις περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά το τι ακριβώς θα πρέπει να κάνει η εφαρμογή που θέλεις να κατασκευάσεις.
    Σωτήρης Φιλιππίδης

    DotSee Web Services

    View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

    DotNetNuke them!
  •  17-08-2006, 23:39 15692 σε απάντηση της 15667

    Απ: Ερωτήσεις αρχάριου περι βάσεων δεδομένων

    Ας μπουμε κατευθείαν στο ψητο...

    Αυτον τον καιρό (αν και φαντάρος) δουλεύω πάνω στο σχεδιασμό ενός προγράμματος ανάλυσης δικτυωτών φορέων. Για μια τέτοια εφαρμογή, χρειάζεται ένας modeler (στον οποίο ο χρήστης θα σχεδιάζει την κατασκευή), ένας solver (επιλύτης- ο οποίος θα επιλύει την κατασκεύη για τις συνθήκες φόρτισης/στήριξης που επιλέγει ο χρήστης) και ένας visualizer (ο οποίος θα παρουσιάζει με γραφικό τρόπο τα αποτελέσματα).

    Μια δικτυωτή κατασκευή χαρακτηρίζεται γενικά από έναν αριθμό κόμβων (nodes) στο χώρο, και από έναν αριθμό ράβδων (elements) κάθε μια από τις οποίες ενώνει δύο κόμβους. Κάθε ράβδος επίσης αποτελείται από κάποιο υλικό, το οποίο έχει και αυτό κάποια χαρακτηριστικά (physical properties: e.g density, mechanical properties: e.g Young modulus etc). Στην κατασκευή επίσης ασκούνται φορτία (στατικά ή δυναμικά) αλλά εφαρμόζονται και συνθήκες στήριξης. Αυτό που εγώ θα ήθελα, είναι να αποθηκευσω την όλη μοντελοποίηση της κατασκευής (κομβοι, στοιχεία, υλικα, φορτια, στηριξεις, παραμετροι επιλυσης, κλπ) σε μια βάση δεδομένων. Από αυτή τη βάση δεδομένων, ο επιλύτης (και τα υπολοιπα προγραμματα) θα αντλούν τα απαραίτητα στοιχεία-πληροφορίες ώστε να προχωρήσουν στην επιλυση του προβλήματος (ή σε οτιδήποτε αλλο). Στόχος φυσικα είναι να μην αναγκαίο να βρίσκεται στη μνήμη του υπολογιστή όλο το μοντελο της κατασκευης. Δεν ξέρω αν έγινα κατανοητός, αλλά επειδή απο βάσεις δεδομενων δεν κατέχω η βοήθεια σας είναι πολύτιμη. Θα μου πειτε τωρα, αφου ρε φιλε δεν κατεχεις απο βασεις δεδομενων, πως σου ηρθε να το κανεις σε βασεις δεδομενων; το ερεθισμα για μια τετοια αντιμετώπιση του προβληματος το ελαβα απο τις παρακατω δημοσιευσεις:

    [1] Heber, G., Gray, J.: Supporting Finite Element Analysis with a Relational Database Backend – Part I. Microsoft Research Technical Report, MSR-TR-2005-49 (2005)

    [2] Heber, G., Gray, J.: Supporting Finite Element Analysis with a Relational Database Backend - Part II: Database Design and Access

    [3] Heber, G., Gray, J.: Supporting Finite Element Analysis with a Relational Database Backend – Part III. Microsoft Research Technical Report, MSR-TR-2005-151 (2005)

    Τα προβλήματα που αντιμετωπίζω είναι 2. Αν υποθεσουμε πως ο σχεδιασμός της βάσης δεδομένων είναι δεδομένος, τοτε, υπαρχει δυνατοτητα να μην ειναι απαραίτητη η παρουσια ενος db server (MS SQL, MySQL, etc) για να λειτουργησει ενα τετοιο προγραμμα; Το δευτερο προβλημα έχει να κανει με το σχεδιασμο της βασης δεδομένων. Ας υποθεσουμε πως μονο ενα ποσοστο του σχεδιασμου της βασης ειναι γνωστο αρχικα, και το υπολοιπο θα πρεπει να σχεδιαστει σε runtime. Ειναι κατι τετοιο εφικτό; αν ναι μονο με db servers;

    Ευχαριστω

  •  02-09-2006, 20:27 16228 σε απάντηση της 15667

    Απ: Ερωτήσεις αρχάριου περι βάσεων δεδομένων

    Σε τέτοιες υλοποιήσεις είθισται να χρησιμοποιείται ένα πιό generic σχήμα πινάκων στη βάση δεδομένων σου (το οποίο να είναι και λίγο "αφηρημένο" ως προς το είδος των δεδομένων που μπορεί να κρατήσει) και από εκει και περα ο ουσιαστικός χειρισμος των δεδομένων να γίνεται μέσα από το business logic της εφαρμογής σου. Αυτό σε γλυτώνει από το να πρέπει να δημιουργήσεις νέα πράγματα μέσα στη βάση δεδομένων σου (κατι το οποίο είναι γενικά εφικτό) κάθε φορά.

    Στον αντίποδα, υπάρχουν συστήματα που ξεκινούν με μια βασική δομή και δημιουργούν νεους πίνακες, ερωτήματα και views στην πορεία ανάλογα με το είδος των δεδομένων που πραγματεύονται. Μια τέτοια υλοποίηση όμως είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη μια και η παραμέτρικοτητά της πρέπει να είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

    Μιλώ πολύ γενικά μια και το παράδειγμα που μας εδωσες λίγο με μπέρδεψε, ίσως αν "σπάγαμε" το γενικότερο πρόβλημα σε επιμέρους να είχαμε μια πιό ξεκάθαρη εικόνα.


    Σωτήρης Φιλιππίδης

    DotSee Web Services

    View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

    DotNetNuke them!
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems