Καταρχήν καλημέρα σε όλη τη παρέα,
Μετά τη μετάβασή μου σε ADO.Net ομολογώ ότι έχω χάσει λίγο τη μπάλα και δε ξέρω που πανε τα 4. Είχα που είχα κάτι χρόνια να πιάσω τη VB6 τώρα φαίνονται όλα βουνό. Για αυτό και θέλω λίγο τη βοήθειά σας. Γράφω σε VB.Net ένα πρόγραμμα και ενώ έχω ρίξει πολλές ώρες διάβασμα δε μπορώ να καταλάβω τη σημασία των DataAdapter,DataReader,DataSet και DataTable. Για ποιο λόγο θα χρησιμοποιούσε κανείς και τι για να βάλει δεδομένα σε ένα datagridview; Αυτό που έχω συλλάβει μέχρι στιγμής είναι ότι το DataAdapter ανοίγει και κλείνει μόνο του τη σύνδεση που θα του δηλώσεις καθώς επίσης ότι το DataSet μπορείς να το γεμίσεις με δεδομένα (Fill) από ένα DataAdapter και να τα χειρίζεσαι offline μετά (Πολλά tables όμως ή ένα μόνο; δε ξέρω...). Θα ήθελα λοιπόν λίγο τη βοήθειά σας σε κάποια πραγματάκια για να καταλάβω πως δουλεύουν γιατι από τα samples και τα e-books έχω μπερδευτεί πολύ. Προς στιγμήν επίσης επειδή καίγομαι αν είναι εύκολο να με βοηθήσει κανείς σε τρία πραγματάκια:
α) Ενω διαβάζω κανονικά τα δεδομένα ενός πεδίου από την εντολή getvalue = reader("field_name").Value (Νομίζω .Value ότι είναι δεν είμαι μπροστά στο κώδικα τώρα) δε μπορώ να διαβάσω πεδία που περιέχουν ημερομηνίες. Το reader είναι OleDbDataReader και η βάση σε Access 2003. Έχω δηλώσει τη getvalue ως Datetime καθώς επίσης και ως string και έκανα μετά CType αλλά τίποτα απο αυτά δεν έπαιξε. Πιθανολογώ ότι δεν είναι ο σωστός τρόπος να διαβάσεις τα δεδομένα ενός πεδίου είναι όμως ο μόνος τρόπος που βρήκα για να διαβάσω δεδομένα με το field_name ενός πεδίου πίνακα και όχι με το Index του.
β) Έχω ένα dateTimePicker control στο οποίο όμως όταν ανοίγει η φόρμα που το περιέχει δε μπορώ να του θέσω Null value. Γιατί; τι μπορώ να κάνω για αυτό; Μου αρέσει αρκετά το controlaki αυτό και δε θέλω να βάλω text και δωσ' του κώδικα μετά για έλεγχο ημερομηνιών.
γ) Στην access πως μπορώ να ορίσω το format σε 31/12/2006 και όχι 12/31/2006; οι επιλογές που έχει όποια και να βάλω στο retrieve που κάνω επιστρέφει τη δεύτερη μορφή.
Αυτά. Συγνώμη αν σας κούρασα
Ευχαριστώ :)