Τον βρίσκω υπερβολικό σε πολλά απο τα πράγματα οποία γράφει.. Το να φτιάξει κάποιος ενα robot που βγάζει "Hi" σε μια LED οθόνη όταν πατήσεις το "Κ", δεν είναι παράδειγμα το οποίο δείχνει την παρακμή, αλλά την απόλυτη εξέλιξη στον κλάδο και την ευκολία με την οποία ο καθένας έχει πρόσβαση στην πληροφορία την οποία χρειάζεται για να υλοποιήσει κάτι το οποίο πριν 5-6 χρόνια έμοιαζε επιστημονική φαντασία.
Η κρίση η οποία λεει οτι υπάρχει σε Αμερική και Αυστραλία, ίσως προέρχεται απο άλλους παράγοντες (πχ ο καθένας κολλάει μια ταμπέλα "developer"). Άσε που θεωρώ το παράδειγμα με την C και την Ruby on rails μάλλον άστοχο τελειώς.
Ισως βρισκόμαστε σε ένα σημείο κάμψης και μείωσης των θέσεων, αλλά αυτό πιστεύω γίνεται για λόγους "καθαρισμού" του κλάδου κι όχι κάποια κρίσης ή ενός καραβιού που βουλιάζει.
Σίγουρα πάντως ότι έχουνε αλλάξει πολλά, έχουν αλλάξει. Αλλά άλλο να φτιάχνω απλά πράγματα χωρίς να έχω ιδεά απο αρχές προγραμματισμού , κι άλλο σύνθετα προγραμμάτα και εφαρμογές. Το απλό μπορεί να το φτιάξει ο καθένας σχεδόν σε κάθε ειδικότητα. Το "προβλημα" έρχεται όταν μιλάμε για σύνθετα πράγματα, τα οποία απαιτούν βαθύτερη γνώση, η οποία σίγουρα δεν θα χαθεί και δεν θα σταματήσει να υπάρχει.
Δεν μπορώ να καταλάβω πάντως γιατι "ξεχωρίζει" τα κομμάτια του SLA και του Support απο το Lifecyle ενός προϊόντος πληροφορικής (εφαρμογής, hardware κλπ). Είναι το ίδιο σημαντικό να έχεις καλό Service ενώ το προιόν είναι χάλια?
Παναγιώτης Κεφαλίδης
"Για να επιτύχεις, θα πρέπει το πάθος σου για την επιτυχία να είναι μεγαλύτερο απο τον φόβο σου για την αποτυχία"
Οι απαντήσεις παρέχονται για συγκεκριμένες ερωτήσεις και χωρίς καμιά εγγύηση. Παρακαλώ διαβάστε τους
όρους χρήσης.