Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

ADO.NET, LINQ to SQL and the EF...???

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò Τάσκος Γιώργος. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος Mitsaras στις 25-02-2009, 15:40. Υπάρχουν 3 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  25-02-2009, 12:48 48723

ADO.NET, LINQ to SQL and the EF...???

Διαβάζω στο forum συνεχώς συζητήσεις σας περί, ADO.NET, LINQ 2 SQL, EF, βάσεις κτλ.
    Με αφορμή μια δημοσίευση του forum, http://www.dotnetzone.gr/cs/forums/48708/ShowThread.aspx#48708,
    και επειδή τώρα έχω μπερδευτεί παντελώς και δεν ξέρω πως να προσεγγίσω το θέμα, θα ήθελα να κάνει κάποιος τον
    κόπο να μου πει δύο πραγματάκια και όχι παραπάνω.

Θέλω να ξεκινήσω να μαθαίνω το ADO.NET, οκ, ξεκινάω μαθαίνοντας με Providers, SQL Commands, Command Types,
    Connections κτλ, μαθαίνω πως γίνονται γενικά τα "connected" μοντέλα, (δεν ξέρω αν όλοι οι όροι είναι σωστοί),
    μαθαίνω τι είναι και πως να χρησιμοποιώ DataSets και την τεχνολογία Disconnected. Σταματάω εδώ και δουλεύω με αυτό
    που έχω μάθει ή προχωρω? γιατί μέχρι και το ότι έχει πεθάνει έχω διαβάσει, πρέπει απλά να τα μάθω και να συνεχίσω με το EF?
    αν θέλω να κάνω ένα project είναι καθαρά θέμα επιλογής για το τι θα χρησιμοποιήσω? ή θα έπρεπε να σκεφτώ μελλοντικά και να
    μάθω και να χρησιμοποιώ κατευθείαν αυτό που θεωρείται τελευταίο? Διαβάζω επίσης ότι όλοι ακόμα χρησιμοποιούν DataSets και
    μάλιστα κάποιοι γράφουν μόνοι τους και δουλεύουν String Queries and Live Connections  γιατί δεν μείνανε ευχαριστημένοι από
    την συμπεριφορά της LINQ 2 SQL και EF.

Είμαι αρχάριος και θέλω να μάθω να δουλεύω σωστά! Ποιες είναι οι best practises τελικά?
    Κοινώς, έχω χάσει λίγο την μπάλα, κάντε μου μια πάσα να βάλουμε κανα γκολ.

Ευχαριστώ.

•  25-02-2009, 13:39 48726 σε απάντηση της 48723

Απ: ADO.NET, LINQ to SQL and the EF...???

Κάπου το είχα ξαναγράψει (δεν θυμάμαι που) ότι φτιάχνουμε εφαρμογές από την εποχή του clipper, του jet, του DAO, του RDO, του ADO και τώρα του ADO.NET. Κάθε νέα τεχνολογία που εμφανίζεται, λύνει κάποια υφιστάμενα προβλήματα αλλά (φευ) εμφανίζει κάποια νέα. Πολλά πράγματα από αυτά που κάνουμε τώρα, μπορούν να γίνουν και με παλιότερες τεχνολογίες - εμπορολογιστικές εφαρμογές υπάρχουν από τον καιρό του Clipper. Άρα λοιπόν το θέμα είναι πώς λύνεις τα προβλήματα που έχεις με τα εργαλεία που σου παρέχονται. Κανένα εργαλείο δεν είναι ελβετικός σουγιάς με 100 χρήσεις, κάθε ένα έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και αν θες, ο καλός developer μπορεί να τα διακρίνει και να κάνει τις κατάλληλες επιλογές (έτσι ώστε να είναι on budget, on time και on specs).

Με βάση τα παραπάνω λοιπόν, ας ξεκαθαρίσουμε καταρχήν ότι η disconnected τεχνολογία είναι η μοναδική βιώσιμη λύση για ένα μοντέρνο πληροφοριακό σύστημα. Δεν είναι τυχαίο που τα connected recordsets εξοβελίστηκαν στο πυρ το εξώτερο. Τα connected περιβάλλοντα έχουν περιορισμένο scalability. Τελεία. Ως προς τα DataSets προς το παρόν δεν φαίνεται να έχουν κάποια ημερομηνία λήξης. Είσαι safe να παίξεις μαζί τους αν σε εξυπηρετούν. Δεν χρειάζεται να κάνεις master όλα τα data access offerings (L2S, EF, κλπ) για να ξεκινήσεις να φτιάχνεις μια εφαρμογή αν αυτή τη στιγμή έχεις μάθει DataSets. Ίσα-ισα που θα ανακαλύψεις τα μειονεκτήματα που έχουν και θα εκτιμήσεις αυτά που σου δίνουν τα ORMs.

Vir prudens non contra ventum mingit
  •  25-02-2009, 13:53 48727 σε απάντηση της 48726

Ξεκάθαρος.....

•  25-02-2009, 15:40 48731 σε απάντηση της 48727

Πολύ σωστή απάντηση, 5 stars.

Είναι όμως όντως δύσκολο να παρακολουθείς τις εξελίξεις της Microsoft τα τελευταία χρόνια. Πολύ υλικό, ελάχιστος χρόνος!

Μην αφήνετε τα media να σας "ταΐζουν"!
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems