Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Database shuffling εργαλεία

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò axaros. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος cap στις 25-10-2005, 13:56. Υπάρχουν 4 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  25-10-2005, 13:18 6424

Database shuffling εργαλεία

Γεια σας και χαρά σας.

Η κεντρική ιδέα είναι ότι μία βάση γίνεται shuffle και ενώ το development team έχει πραγματικά data για να δουλέψει, τα ευαίσθητα δεδομένα είναι ανακατεμένα και συνεπώς προστατευμένα.

ΠΧ.

Σε ένα πίνακα πελατών η διεύθυνση του πρώτου "πηγαίνει" στον 1000στό, το όνομα του τρίτου στον μπλαμπλα κλπ
    Οι developers συνεπώς τεστάρουν με πραγματικά data (απλά ανακατεμένα) και όχι "αποστειρωμένα" που παρήχθησαν
    από κάποιο generator.

Αυτά για εφαρμογές που διαχειρίζονται ευαίσθητα δεδομένα.

Τι ξέρετε για αυτά;

Πάνος Αβραμίδης
  •  25-10-2005, 13:26 6425 σε απάντηση της 6424

Απ: Database shuffling εργαλεία

Πανο, επειδή παλιότερα είχε χρειαστεί κάτι τέτοιο (τελικά το έκανα με κάποιο γελοίο DTS - ιδιοκατασκευή), θα σου πώ ο,τι έχω εντοπίσει, χωρίς όμως να έχω κάτι που θα σου λύσει το πρόβλημα:

Ενα πρόβλημα του shuffling ειναι κατά πόσο τα shuffled πράγματα θα ανταποκρίνονται σε business rules. Τι θελω να πω; Αν ανακατέψεις τα ποσά και βάλεις στον X πελάτη ένα μεγάλο ποσό Υ (που προφανώς ανήκει σε άλλον), ενώ ο πελάτης βάσει κάποιων business rules δεν δικαιούται να έχει στην κατοχή του αυτό το ύψος ποσού βάσει διάφορων business rules, ενδέχεται το σύστημα να μην "τρέχει" σωστά.

Από την άλλη, όταν ένα σύστημα έχει στοιχεία πελατών (και σε αυτές τις περιπτώσεις, ιδίως, χρειάζεται shuffling ή scrambling) δεν αρκεί να "ανακατέψεις" πράγματα. Τα ονόματα είναι εκεί. Με λίγο "ψάξιμο" μπορεί κάποιος να εκμαιεύσει πληροφορίες από το σύστημα. Μερικές φορές ακόμα και η πληροφορία οτι ο Χ είναι πελάτης είναι πληροφορία η οποία δεν πρέπει να "περάσει" προς τα έξω.

Αρα σε αυτή την περίπτωση θέλεις οχι shuffling αλλά scrambling, και μάλιστα επιλεκτικό (σε συγκεκριμένους πίνακες και συγκεκριμένα πεδία).

Αυτό στο παρελθόν το είχαμε κάνει με απλούς τρόπους (οπως σου είπα, DTS και ψιλοχαζούς αλγόριθμους) για δεδομένα πελατολογίου ενός οργανισμού τα οποία δεν έπρεπε να δοθούν στους developers έτσι. Τα δεδομένα παρέμεναν πραγματικά, τα ονόματα όμως και τα άλλα προσωπικά δεδομένα δεν έβγαζαν νόημα (αλήθεια, ποιός θα μπορούσε να είναι π.χ. ο κ. "oYzemoi1la TurpLLak"; ) :)

Σωτήρης Φιλιππίδης

DotSee Web Services

View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

DotNetNuke them!
  •  25-10-2005, 13:34 6426 σε απάντηση της 6425

cap wrote:
    Ενα πρόβλημα του shuffling ειναι κατά πόσο τα shuffled πράγματα θα ανταποκρίνονται σε business rules. Τι θελω να πω; Αν ανακατέψεις τα ποσά και βάλεις στον X πελάτη ένα μεγάλο ποσό Υ (που προφανώς ανήκει σε άλλον), ενώ ο πελάτης βάσει κάποιων business rules δεν δικαιούται να έχει στην κατοχή του αυτό το ύψος ποσού βάσει διάφορων business rules, ενδέχεται το σύστημα να μην "τρέχει" σωστά.

Όντως αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα Σωτήρη...
    Βασικά είχα πρωτοακούσει τον όρο από ένα φίλο που δούλευει στην EDS στο Brighton (UK) και είχαν ένα τεράστιο project για την Αγγλική εφορία... Θα τον ρωτήσω ποιο tool χρησιμοποίησαν γιατί είμαι σίγουρος ότι δεν έφτιαξαν κάτι σχετικό μόνοι τους. Δεν ξέρω αν ήταν τόσο advanced που να παρήγαγε στοιχεία που έκαναν comply στα bussiness rules τα οποία υποθέτω σε εκείνη την περίπτωση δεν θα ήταν λίγα.

Ξέρεις κάποιο third party tool;

Πάνος Αβραμίδης
  •  25-10-2005, 13:42 6428 σε απάντηση της 6425

cap wrote:
    Αυτό στο παρελθόν το είχαμε κάνει με απλούς τρόπους (οπως σου είπα, DTS και ψιλοχαζούς αλγόριθμους) για δεδομένα πελατολογίου ενός οργανισμού τα οποία δεν έπρεπε να δοθούν στους developers έτσι. Τα δεδομένα παρέμεναν πραγματικά, τα ονόματα όμως και τα άλλα προσωπικά δεδομένα δεν έβγαζαν νόημα (αλήθεια, ποιός θα μπορούσε να είναι π.χ. ο κ. "oYzemoi1la TurpLLak"; ) :)

Άλλη μια ερώτηση:
    Το scrambling ("oYzemoi1la TurpLLak") όμως δεν μου παράγει πράγματα που δεν θα συναντήσω ποτέ (η τουλάχιστον δεν θα έπρεπε) και άρα "αποστειρωμένα" στο σύστημα μου ;

Πάνος Αβραμίδης
  •  25-10-2005, 13:56 6430 σε απάντηση της 6428

Οσον αφορά στα third party tools, οχι, δεν ξέρω, και δεν γνωρίζω καν αν υπάρχει κάποιο τέτοιο tool.

Σχετικά με την ερώτησή σου για το scrambling, ναι, σου παράγει πράγματα που δεν θα συναντήσεις ποτέ. Ομως, δεν θα έπρεπε να σε ενδιαφέρει στη συγκεκριμένη περίσταση το τι είναι το όνομα του πελάτη. Αυτό που θα έπρεπε να ενδιαφέρει τον developer είναι ο πελάτης να έχει πραγματικά δεδομένα, σαφή και σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα business rules, ωστε να μπορεί να δοκιμάσει διάφορα σενάρια. Αν ο πελάτης λέγεται SFGASRFSFa ή Σωτήρης δεν παίζει κανένα ρόλο (εκτός αν υπάρχουν business κομμάτια τα οποία επεξεργάζονται ονόματα πελατών, π.χ. εορτολόγιο ή mail merge με κλίση του ονόματος).

Σωτήρης Φιλιππίδης

DotSee Web Services

View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

DotNetNuke them!
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems