Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

 

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Εγκατάσταση του Team Foundation Server

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò Χρήστος Γεωργακόπουλος. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος Παναγιώτης Καναβός στις 07-11-2005, 00:41. Υπάρχουν 3 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  06-11-2005, 13:11 6748

    Εγκατάσταση του Team Foundation Server

     gcapnias wrote:
    Από εκεί και πέρα... Η εγκατάσταση του TFS είναι δουλειά κάποιου έμπειρου administrator, που έχει ξαναστήσει Windows 2003 Server και Sharepoint Services.

    Εδώ είναι το ζουμί... Ξαφνικά ανακαλύπτεις ότι για μερικά πράγματα χρειάζεσαι έναν πολύ έμπειρο system engineer και συνηδητοποιείς ότι από όλες τις εταιρίες που έχεις περάσει δεν έχεις δει ποτέ τέτοιον άνθρωπο. Το σύνηθες είναι να έχεις έναν τυπά που στήνει windows server, παίζει με τον domain controller και λίγο active directory, στήνει (κάνε το σταυρό σου) σωστά τον exchange και πάπαλα. Αυτά τα έχει μάθει πάνω στη δουλιά και δεν ψάχνει τίποτα παραπάνω. Και ξαφνικά έρχεται ο κάθε "περίεργος developεράκος", και του λέει να στήσει TFS !!!. Γκλάνκ !!!. Ο άνθρωπος δεν έχει την παραμικρή ιδέα για το τι του λες, δεν έχει την παραμικρή ιδέα για το τι κάνει.....

    Μήπως πρέπει να μάθουν οι developers να τα στήνουν μόνοι τους; Είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε να βρούμε τέτοιον άνθρωπο σε ελληνικές sw εταιρίες με προσωπικό μέχρι 100 άτομα; Εδώ στους περισσότερους για vss τους ζητάς ένα από admin task, και αν δεν τους πάρεις από το χεράκι να τους εξηγήσεις τι είναι το vss και πως δουλεύει, δεν κάνεις τη δουλιά σου. Θέλω να πω, ο admin αυτά τα πράγματα δεν τα δουλεύει, δεν είναι στα ενδιαφέροντά του, σπανίως χρειάζεται να εμπλακεί. Οπότε μάλλον θέλεις κάποιον developer με εμπειρίες system admin για να βγάλει το φίδι από την τρύπα... Έχω άδικο;


    Χρήστος Γεωργακόπουλος
  •  06-11-2005, 16:37 6750 σε απάντηση της 6748

    Απ: Εγκατάσταση του Team Foundation Server

    Χρήστο, δεν πιστεύω ότι το θέμα είναι τόσο επιφανειακό...

    Δεν έχω διεκδικήσει τον τίτλο του administrator, ούτε πρόκειται να το κάνω μελλοντικά ποτέ στην ζωή μου. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχω γνώσεις adminstrator, και μάλιστα σε πολλά σημεία πολύ πάνω από το μέσο administrator, που δεν ξέρει καν τι εστί ασφάλεια στον IIS, τι δικαιώματα πρέπει να δώσει στους χρήστες για να μπορούνε να φτιάξουν site μέσα από FrontPage Extensions και πως να φτιάξει ένα καινούργιο site με στο δίσκο και δικαιώματα NTFS που πρέπει να δώσει.

    Αλλά αυτά δεν τα απόκτησα εμπειρικά. Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με προγραμματισμό σε περιβάλλον MS-DOS, το ΄89 θυμάμαι ότι είχα διαβάσει 4-5 βιβλία για το λειτουργικό, είχα ξεσκονίσει μπρος πίσω όλα τα βιβλία της εποχής του Peter Norton. Το '93 θυμάμαι που έλεγα σε άλλους να διαβάσουν το Resource Kit για τα Windows 3.11 και με κορόιδευαν. Το '95, με το πέρασμα στα 32-bit λειτουργικών, ξαναδιάβασα το Windows API και τις αλλαγές που σήμαιναν τα 32-bit. Από το '99 και μετά είμαι Beta tester σε όλα τα λειτουργικά που έχει βγάλει η Microsoft. Στόχος ανάπτυξης εφαρμογών δεν αποτελεί μόνο το desktop, ή μόνο το Web. Αλλά και το Office, ο Exchange με τις φόρμες του, ο SharePoint Server, ο Commerce Server, ο Content Management Server, αλλά και το Integration με τρίτα συστήματα μέσω BizTalk Server και Host Intergation Server.

    Μπορεί να είμαι τυχερός που τα τελευταία 10 χρόνια προγραμματίζω αποκλειστικά με Microsoft τεχνολογίες, αλλά ήταν καθαρά θέμα επιλογής μου και δεν επέλεγα απλά ότι πέρναγε από μπροστά μου. Αυτό δεν με εμπόδισε να ασχοληθώ με άλλες τεχνολογίες, να "χάσω" 6 μήνες από την ζωή μου και τον ελεύθερό μου χρόνο για να μάθω Java και ας μην έγραψα ποτέ μια εφαρμογή, ή αντίστοιχα με .php/mySQL, την .jsp και τους Java Enterprise Application Servers, Oracle database και Oracle Forms/Reports, DB2 κοκ...

    Λυπάμαι που βλέπω νέους, ταλαντούχους προγραμματιστές και δεν μπορούν να εγκαταστήσουν το μηχάνημα τους να δουλέψουν επάνω σε αυτό. Πόσο μάλλον να κάνουν trouble-shooting επάνω σε αυτό. Όταν έρχεται η ώρα να κάνουν debug σε μια εφαρμογή πως να τους εμπιστευτείς ότι θα μπορέσουν να διορθώσουν ένα σφάλμα και δεν θα το κάνουν χειρότερο. Το να προγραμματίζεις δεν είναι δουλειά σαν του γραμματέα που την κάνει όσο είναι στο γραφείο, και μετά την κλειδώνει στο συρτάρι και δεν υπάρχει στην ζωή του. Είναι καθαρά πνευματική απασχόληση, θέλει μεράκι, θέλει γνώσεις, θέλει αφοσίωση.

    Το programming και το engineering είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα αλλά δεν είναι δυνατόν να υπάρχει το ένα χωρίς την γνώση τους άλλου. Όπως το καλό με το κακό, πρέπει να συνυπάρχουν και για να κάνεις το καλό, πρέπει να ξέρεις τι είναι κακό.

    Και από κει και πέρα ξεκινάνε όλα τα προβλήματα που ξέρουμε. Εκτός πραγματικότητας Project Management, διότι τι διαφορά έχει να κάνεις project management σε ένα εργοστάσιο από ένα software house; Πάντα μπορούμε να συμπιέσουμε την ποιότητα σε βάρος της ταχύτητας και του κόστους. Κακοί προγραμματιστές, που δεν μπορούν να υπολογίσουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει σε ένα φορτωμένο σύστημα το κακογραμμένο πρόγραμμά τους και μην παραλείψουμε ότι φταίει και η Microsoft με τα bugs που έχουν τα λειτουργικά της, δεν έχει σημασία ότι έχουν από τους μεγαλύτερους up-time χρόνους ανάμεσα στα λειτουργικά συστήματα που κυκλοφορούν, και τον μικρότερο χρόνο από κάθε λειτουργικό σύστημα για την αντιμετώπιση security holes.

    Και μετά έρχεται όπως λες και εσύ ο "περίεργος developεράκος" και θέλει να δει τον Team Foundation Server... 

     

    George J.

     


    George J. Capnias: Χειροπρακτικός Υπολογιστών, Ύψιστος Γκουράρχης της Κουμπουτερολογίας
    w: capnias.org, t: @gcapnias, l: gr.linkedin.com/in/gcapnias
    dotNETZone.gr News
  •  06-11-2005, 16:58 6751 σε απάντηση της 6750

    Απ: Εγκατάσταση του Team Foundation Server

    Το πρόβλημά μου στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι ουσιαστικά χρειάζεται ένα νέο είδος "IT" που δεν έχω δει να πολυκυκλοφορεί στην ελληνική αγορά. Κάποιος που να ξέρει αρκετά πράγματα από systems και αρκετά από development. Κι εγώ έχω αρκετές εμπειρίες system, παρ' όλα αυτά, όταν πήγα να στήσω το TFS είδα ότι σε μερικά θεματάκια ήμουν "λίγος". Θα ήθελα να ζητήσω την βοήθεια ενός system admin, αλλά φοβήθηκα ότι αυτός σε development θέματα και TFS θα ήταν πολύ πιο "λίγος" από μένα. Αποτέλεσμα: Μια εγκατάσταση TFS που δουλεύει μεν, αλλά με ανυσηχεί.

    Πως το λύνω αυτό το θέμα; Η εταιρία (ελληνική εταιρία) πως θα το λύσει; Θα διαθέσει ένα μέρος από τον πολύτιμο χρόνο ενός senior για να κάνει στήσιμο και συντήρηση του TFS; Ποια νομίζεις ότι θα ήταν η καλύτερη λύση;

    Σαφώς και ένας senior πρέπει να ξέρει αρκετά πράγματα system για να μπορεί να ολοκληρώνει τη δουλιά του απρόσκοπτα, μήπως όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση εμπλέκονται θέματα που είναι πολύ extreme για να τα φορτώσεις στον senior;


    Χρήστος Γεωργακόπουλος
  •  07-11-2005, 00:41 6772 σε απάντηση της 6748

    Απ: Εγκατάσταση του Team Foundation Server

     cgeo wrote:

    Μήπως πρέπει να μάθουν οι developers να τα στήνουν μόνοι τους;

    Νομίζω πως ναι. Σε όλες σχεδόν τις εταιρείες που έχω περάσει, σε κάποια στιγμή έκανα και τον admin από ανάγκη, καθώς τα πιο δύσκολα θέματα ήθελαν περισσότερο ψάξιμο από το "πως φτιάχνω καινούριους χρήστες" ή το "πως στήνω ένα εκτυπωτή". Αυτή η εμπειρία με βοήθησε να καταλάβω ότι όσο πιο εύκολη είναι η διαχείριση μιας εφαρμογής, τόσο λιγότερους μπελάδες θα έχω κι εγώ σαν προγραμματιστής κατά τη συντήρησή της. Εξάλλου, οι ελληνικές εταιρείες τσιγκουνεύονται να πληρώσουν καλούς προγραμματιστές, θα πληρώσουν καλούς sys admin, όταν μπορούν να βρουν τον οποιονδήποτε τεχνικό και να τον ονομάσουν admin?

    Αυτό που είπες πάντως για τον Exchange, μου θύμισε ένα ταλαίπωρο μηχάνημα που είδα μια φορά. Το σαΐνι που το έστησε δεν πρέπει να είχε ιδέα από Exchange και να ακολούθησε στραβά τις οδηγίες για ... λάθος τοπολογία. Έστησε λοιπόν δύο Exchange, ένα στο DMZ και ένα εσωτερικό ΚΑΙ ΠΗΓΕ ΚΑΙ ΕΒΑΛΕ FORWARD ΟΛΑ ΤΑ EMAIL DOMAINS προς τον εσωτερικό server. Καθώς κανένας δεν είχε ασχοληθεί να ελέγξει τα logs του Exchange,  κανείς δεν είχε πάρει χαμπάρι ότι ο server ήταν πλέον open-relay. Μόνο όταν τον πήραν χαμπάρι οι spammers, και μπουκώσαν τη γραμμή στο spam τελικά έγινε αντιληπτή η απίστευτη γκάφα.


    Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems