Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Mobile Applications στην Ελλάδα

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò Pilgrim. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος Andreas Tsouchlaris στις 13-05-2006, 10:15. Υπάρχουν 1 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  12-05-2006, 11:20 12581

Mobile Applications στην Ελλάδα

Ποιά η άποψή σας για την διάδοση εφαρμογών για mobile συσκευές στην Ελλάδα ?

Είναι επιχειρηματικός τομέας στο οποίο αξίζει να εργάζεται κάποιος ?

Ο λόγος που ρωτάω είναι διότι έχω πρόταση συνεργασίας απο εταιρία που δραστηριοποιείται αποκλειστικά στον χώρο αυτό
    και το σκέφτομαι λίγο με την έννοια ότι πόσο μεγάλο target group να έχει στην Ελλάδα ...

Προσωπικά π.χ. δεν ασχολούμαι και ιδιαίτερα με εφαρμογές που τρέχουν στο κινητό μου τηλέφωνο.
    Αν και έχω GPRS το έχω χρησιμοποιήσει απο 1 εώς καμμία φορά.

Αναρωτιέμαι λοιπόν το αν θα πήγαινε κάποιος να δουλέψει σε μια τέτοια εταιρία θα ήταν μια σοφή κίνηση ή όχι απο πλευράς καριέρας.
    Εννοώ, εντάξει η τεχνολογία καλή και ενδιαφέρουσα.. αλλά κι αν αύριο η εταιρία επειδή δεν "πούλησε" δεν πάει καλά και θα ψάχνω ξανά σε λίγο καιρό ?

Περιμένω τις απόψεις σας..
  •  12-05-2006, 13:11 12588 σε απάντηση της 12581

Απ: Mobile Applications στην Ελλάδα

Η αγορά του mobility είναι νέα σχετικά (με τομείς που δεν έχουν αναπτυχθεί καθόλου) με πάρα πολλές προοπτικές για το μέλλον αλλά έχει άμεση σχέση με την κατάσταση της αγοράς γενικά. Όχι τη αγοράς πληροφορικής αλλά της Ελλάδας αφού αν είναι να κοπούν κονδύλια ή να μην γίνουν επενδύσεις, κόβονται από τις "εξωτικές" τεχνολογίες. Οι πιο πολλές εταιρείες θα επενδυσουν σε Mobility γιατί το κάνουν οι "άλλοι". Δεν κάνουν μελέτες για να δουν τι εξοικονομούν ή τι πρόσθετο κερδίζουν. Οπότε αν στριμωχτούν είναι απλό να κόψουν ένα project με φορητές συσκευές "αφού έτσι κι αλλιώς την κάνουμε τη δουλειά μας τόσα χρόνια". Δεν ξέρουν αν τόσα χρόνια κάνουν τη δουλειά τους με μεγαλύτερο τελικά κόστος ή αν θα κερδίσουν μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα.

Απαντώντας στην πρωτη σου ερώτηση, οι φορητές συσκευές στην Ελλάδα δεν έχουν την διάδοση που θα έπρεπε να έχουν. Έχω περιπτωσεις εταιρειών που προσπαθούν να κάνουν την ίδια δουλειά με notebooks: "Μα με τα ίδια χρήματα αγοράζω notebook! Θα πάρω Pocket PC;" Είναι δύσκολο να καταλάβουν την διαφορά και όταν εταιρείες αγοράζουν IT εξοπλισμό από καταστήματα προφανώς κανείς δεν εκεί δεν μπορεί να τους την εξηγήσει. Δημόσιο και οργανισμοί επίσης δεν επενδύουν σε τέτοιες λύσεις γιατί είναι πιο εύκολο να αξιολογήσεις έναν διαγωνισμό με πισιά και εκτυπωτές...

Στην δεύτερη ερώτηση, προσωπικά λέω ναι γιατί αποκτάς εμπειρία σε τομέα που δεν είναι εύκολος (διαφέρει στην λογική της λύσης όχι στον τρόπο που θα αναπτύξεις) και σίγουρα ακουμπά τα περισσότερα "industries" ακόμη και στην Ελλάδα. Αν όχι ακόμη σίγουρα στο άμεσο μέλλον.

Η άποψή μου είναι ότι θα πρέπει κάποιος να αποκτά όσο το δυνατό περισσότερη εμπειρία σε πολλούς τομείς γιατί δεν ξέρεις πως τα φέρνει η μοίρα και με τι θα πρέπει να ασχοληθείς. Όχι βέβαια "ακούμπησα λίγο mobility, λίγο asp, λίγο sql programming, λίγο php..." γιατί τότε δεν κάνουμε τίποτα. Πρακτική εμπειρία με projects που λειτουργούν στην πράξη - όχι ακαδημαϊκά ή λογισμικό στο δημόσιο που παραδόθηκε αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ.

Τώρα για την εταιρεία... Υπάρχουν εταιρίες που είναι επιτυχημένες στην Ελλάδα αλλά και κάποιες που κάνουν δουλειά για το εξωτερικό. Θέλει εργασιακή εμπειρία και χρόνια στον χώρο για να καταλάβεις αν μια εταιρεία πληροφορικής έχει μέλλον. Ούτε οι ίδιες δεν το ξέρουν!

Το βασικό πρόβλημα δεν είναι η τεχνολογία αλλά αν η εταιρεία κάνει σωστές επιλογές, έχει πολιτική πωλήσεων με βάθος χρόνου κλπ. Αν έχει μπει στο χώρο για αρπαχτή μπορεί να βγει γρήγορα, να κλείσει ή να γίνει μεγάλη και τρανή (έχει συμβεί και αυτό). ;)
    Andreas Tsouchlaris
    My Blog / dotNetZone.gr / autoexec.gr
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems